Kirjoitin esikoisen ajoilta vauvan vuorokausi -postauksia muistoksi. Ajattelin, että tätä olisi kiva jatkaa nytkin, vaikka vuorokaudet keskosen kanssa ovatkin hyvin erilaisia. Tai ehkä juuri siksi ne onkin kiva taltioida. Hommaa hankaloittaa nyt vähän se, etten ole sairaalalla enää kahta yötä putkeen. Haluaisin kuitenkin aloittaa nämä postaukset aina aamusta, kuten aiemmatkin, mutta se ei nyt siis onnistu, koska päivän kulku katkeaisi aina iltapäivän kotiinlähtöön.
Ajattelin siis, että järkevintä olisi nyt aloittaa siitä, kun saavun kotoa sairaalalle ja lopettaa siihen, kun lähden takaisin kotiin. Sitten joskus kotiutuessa voidaan taas palata normaaliin aamusta aamuun -rytmiin.
Ensimmäisen tällaisen postauksen tein viimeksi esikoisesta 2 viikon iässä, joten mennään sillä nytkin. Vauvan kalenteri-ikä on siis nyt noin kaksi viikkoa, mutta ikää lasketaan myös raskausviikoissa, joita on 32+3. Lasketun ajan jälkeen vauvalla tulee olemaan sekä kalenteri-ikä että kehitysikä. Kalenteri-ikä on suoraan päivistä laskettu ikä, mutta kehitysikä alkaa kulua vasta lasketusta ajasta. Eli meidän kohdalla, kun vauvan kalenteri-ikä on noin kolme kuukautta, hänen kuuluu silti kehitykseltään vastata vasta kuukauden ikäistä vauvaa.
Keskiviikko 26.7.2023
16.40 Tulen kotoota sairaalalle. Pesen sekä desinfioin kädet ja menen heti katsomaan vauvaa. Hän nukkuu levollisesti. Huomaan, että hänelle on vaihdettu ihan tavallinen vauvan sairaalasänky, ei enää lämpöpatjaa. Hoitaja saapuu pian huoneeseen tekemään klo 17 hoitoja. Hän on minulle uusi, mutta tosi mukava. Hän kertoo vauvan kuulumiset: kaikki on mennyt todella hyvin. Hän kertoo myös, että fysioterapeutti kävi tänään tekemässä vauvasta arvion. Harmittaa, koska minulle sanottiin, että se olisi vasta torstaina. Siinä oli ollut jokin sekaannus. Vauvan taidot vastasi onneksi ikätasoa. Sovitaan myös vielä ensi viikolle toinenkin käynti, jossa saamme vauvan käsittelyohjeita.
16.50 Vaihdan itse vauvalle vaipan ja pyydän, josko saisin hänet siitä heti kenguruun. Se sopii, joten riisumme vauvalta vaatteet ja puen itselleni sairaalan paidan. Nostan vauvan ihoani vasten paidan alle ja siirryn nojatuoliin.
17.00 Hoitaja ehdottaa, että vauva kävisi ensin rinnalla, kun hamuilee niin paljon ja on ihan virkeä. Näin siis teemme. Vauva tutustuu jälleen hommaan ja tekee muutamia imuliikkeitä, kunnes kymmenen minuutin jälkeen väsähtää. Hän saa kuitenkin jäädä imetysasentoon lepäilemään, ihokontakti kun kuitenkin toteutuu näinkin. Tällä kertaa sain imetykseen paljon parempaa ohjausta kuin viimeksi, esimerkiksi siihen, miten vauvan kuuluisi olla, miten rintaa pitäisi "asettaa" vauvan suuhun ja miten vauvan asentoa voi itse tukea.
17.10 Hoitaja laittaa vielä vauvan maidot valumaan nenämahaletkuun. Olemme kengurussa yhteensä 2,5 tuntia. Sinä aikana ihailen vauvaa, korjaan hänen asentoaan, laulan vauvalle ja selailen puhelinta. Hän on ihan rauhallinen koko ajan ja nukkuu.
19.30 Hälytän hoitajan paikalle. Hän on yövuoron hoitaja ja minulle jälleen uusi naama. Hän irrottaa vauvan johdot ja minä siirrän vauvan hoitopöydälle. Vaipan vaihto ja vaatteet päälle. Siitä sänkyyn harsokapaloon ja peiton alle. Hoitaja laittaa maidot taas valumaan.
19.50 Pumppaan itse maitoa 180 ml. Tiskaan pumpun osat, laitan seuraavan maitoannoksen (40 ml) pöydälle odottamaan (säilyvät huoneenlämmössä kuusi tuntia) ja loput jääkaappiin. Vaihdan päälleni oman paidan.
20.00 Lähden iltapalalle vanhempien keittiöön. Siellä ei ole ketään. Syön leivän sekä muroja ja salakuljetan huoneeseen vielä jugurtin, jonka syön siellä. Huoneessa ei oikeastaan saisi ruokailla, mutta ei kai yksi jugurtti pahaa tee. Teen myös omat iltatoimet. Selailen vähän vielä puhelinta sängyssä. Laitan pumppausherätykset klo 23.00 ja 4.30. Hoitajan kanssa olen sopinut, että osallistun vauvan yötoimiin, jos satun olemaan hereillä, mutta muuten ei tarvitse herättää.
21.00 Alan nukkumaan.
22.30 Havahdun hoitajan tuloon, mutta nukahdan heti uudelleen. Hän käy laittamassa vauvalle vain maidot ja poistuu.
23.00 Herään kelloon, mutta nukahdan vahingossa uudelleen. Herään kuitenkin itse taas tunnin päästä eli klo 00.00 ja pumppaan maitoa 140 ml. Pumppaan aina n. 10 minuuttia kerrallaan. Tiskaan pumpun osat, laitan pöydälle kaksi seuraavaa annosta maitoa ja loput jääkaappiin. Kurkkaan vauvan, hän nukkuu. Sitten itsekin takaisin nukkumaan.
Vuorokausi vaihtuu, torstai 27.7.2023
2.00 Näihin aikoihin hoitaja käy taas huoneessa ja vaihtaa nyt myös vaipan vauvalle ja laittaa maidot. Itse kuitenkin nukun sikeästi, joten en ole tietoinen asiasta.
4.15 Herään, kello soittaisi vasta vartin päästä. Nousen ja pumppaan maitoa 160 ml. Tiskaan pumpun osat. Kurkkaan vauvan, hän nukkuu. En oikein meinaa saada itse uudelleen unta, mutta jossain kohtaa taas nukahdan.
5.00 Näihin aikoihin havahdun ääniin, hoitaja vaihtaa vauvalle vaippaa ja vauva pienesti itkeskelee. Kuulostelen homman olevan jo ihan loppusuoralla, joten jatkan unia. Hoitaja laittaa myös maidot vauvalle.
6.45 Herään. Kello soittaisi taas vartin päästä, joten nousen aika pian ylös omille aamutoimille. Käyn myös suihkussa. Sen jälkeen kurkkaan vauvan sänkyyn, siellä hän tuhisee kädet naamalla. Voisin katsoa häntä ikuisuuden, mutta kello käy!
7.05 Alan pumppaamaan maitoa. Tuloksena 130 ml. Tiskaan pumpun osat, laitan seuraavan annoksen pöydälle odottamaan. Petaan sängyn. Otan esille puhelimen, sillä kohta hoitaja jo saapuisi vauvan aamutoimille.
7.20 Hoitaja tulee laittamaan vauvan kantapään lämpeämään (kumihanskaan lämmintä vettä ja se kantapäätä vasten) omakone-näytettä varten. Se on pienen pieni putkilo verta, josta katsotaan monia eri arvoja, esim. suolat, bilirubiini, hemoglobiini, hiilidioksidi jne. Se otetaan ihan aluksi jopa kahdesti päivässä, mutta hiljalleen kertoja harvennetaan, ollen meillä nyt noin 2-3 kertaa viikossa, lopulta kai vain kerran. Vauva nukkuu tyytyväisenä happiviiksillä, hoitaja poistuu.
7.30 Hoitaja tulee takaisin. Nappaa verinäytteen kantapäästä, vauva itkaisee vähän pistosta. Sen jälkeen irroitan häneltä johdot sekä happiviikset ja nostan hänet hoitopöydälle. Hän mieluusti vain jatkaisi uniaan, muttei liiemmin protestoi. Tehdään pikaiset aamupesut vanulapuilla (samat kuin täysiaikaisille tehdään eli silmät, kaula, kainalot, napatynkä jne.). Tämän jälkeen riisun vaipan ja siirrän vauvan vaa'alle. Paino on noussut hyvin, kohta ollaan jo syntymäpainossa! Punnituksen jälkeen pikainen pyllyn pesu, kuivaus ja vaatteet päälle. Ihailen hetken vauvaa, hän näyttää niin isolta vaatteissaan. Ja silti niin pieneltä. Söpö kuin mikä.
7.50 Nostan vauvan sänkyyn, laitan johdot takaisin kiinni. Harsokapalo ja peitto. Mainitsen hoitajalle vauvan hamuilevan ja päätetäänkin ottaa hänet hetkeksi rinnalle. Hän käy taas vähän maistelemassa, pari kertaa imee kunnolla. Vajaan kymmenen minuutin jälkeen hän hieman väsyy, joten nostan hänet takaisin sänkyyn ja peittelen uudelleen. Hoitaja laittaa maidot valumaan nenämahaletkuun. Vauva jää etsimään unta, hoitaja poistuu.
8.10 Menen itsekin aamupalalle vanhempien keittiöön. Teen leipää, jonka syön siellä. Huoneessa kun ei tosiaan saa ruokailla. Kahvin otan kuitenkin mukaan huoneeseen, kun olen muuten valmis.
8.30 Palaan huoneeseen. En ihan ehdi aloittaa kahvia, kun tuleekin jo lääkärinkierto hieman tavallista aiemmin. Tällä kertaa vain yhden lääkärin voimin, hän on meidän mukava omalääkäri. Alussa lääkäreitä oli aina kolme: yksi lastenlääkäri ja kaksi erikoistuvaa, mutta ilmeisesti vauvan kasvaessa ja voinnin tasoittuessa on useimmiten enää vain yksi lääkäri paikalla. Kaikki on vauvalla juuri niin kuin pitääkin.
8.50 Istahdan sängylle kirjoittamaan tätä postausta, hörpin kahvia. Paras ostos tänne oli kyllä termarimuki! Muutaman kylmän kahvin join, ennen kuin viisastuin ja käväisin kaupassa.
9.10 Hoitaja tulee laittamaan vauvalle happiviikset, kun hengitys on vähän tihentynyt. Itse jatkan postauksen kirjoittelua.
9.50 Kirjoitan yhä tätä postausta. kun fysioterapeutti käväisee sopimassa ajan ensi viikolle. Käydään silloin sitten läpi vauvan käsittelyohjeita. Jatkan taas tätä postausta. Kympiltä olen valmis, jatkan puhelimen selailua sängyllä. Alkaa olla jo vähän nälkä. Mietin, missä välissä kävisin syömässä. Keittolounas aukeaa klo 10.30, vauvan hoidot on klo 11. Haluaisin vauvan tänään kenguruun ja parhaat vaihtoehdot olisi n. klo 11 tai klo 14 aikaan, jolloin annetaan maidot. Ehkä otan hänet kenguruun vasta klo 14, koska minulla ei ole iltapäivälle enää ruokaa ja ehtii kyllä tulla nälkä uudelleen, jos käyn lounaalla jo ennen klo 11.
10.30 Pumppaan maitoa 120 ml. Tiskaan, laitan annoksen pöydälle ja loput jääkaappiin. Kurkkaan ja ihailen vauvaa hetken. Hän nukkuu.
10.40 Hoitaja tulee käymään ja tsekkaa vauvan. Katson itse maitojääkaappia läpi ja otan kohta vanhaksi meneviä maitoja pois. Kuljetan ne hissiin, joka vie ne äidinmaitokeskukseen pakastettavaksi. Otan samalla mukaan uusia pulloja ja pumppauspäät. Päät vaihdetaan kerran päivässä uusiin ja pullot ovat kaikki kertakäyttöisiä. Tuntuu kauhealta tuhlaukselta, mutta koska täällä niitä ei voida kaiketi steriloida, systeemi on tämä. Palaan huoneeseen.
11.00 Hoitaja tulee laittamaan vauvalle maidot valumaan, itse jatkan hetken tätä postausta. Muita hoitotoimia ei nyt tehdä, täällä pyritään pikkukeskosten kanssa yleensä noin joka toiseen kertaan, jos ei ole kakkaa, jotta vauva saa tarpeeksi lepoa.
11.10 Päätän käväistä lounaalla. Saan sen ilmaiseksi: täällä kuuluu kerran päivässä toiselle vanhemmalle pizza tai keitto. Otan keittolounaan mukaan: tänään se on mausteinen kanalinssikeitto. Siihen kuuluu myös salaatti ja leipä. En yleensä ota leipää, koska gluteeniton vaihtoehto ei ole niin herkullinen, mutta teen nyt poikkeuksen ja otan ihan tavallisen leivän kun menen kuitenkin yöksi kotiin ja on hyvännäköisiä sämpylöitä.
11.20 Palaan keskolan keittiöön syömään. Keittiössä on toinenkin äiti, jonka muistan yhdestä vanhempaintapaamisesta. Kyselen heidän kuulumiset ja jutellaan hetki. Meillä on ollut hyvin samanlaiset alut samoilla viikoilla, mutta he ovat pääsemässä tänään kotiin. Selviää myös, että asumme samalla paikkakunnalla. Ties vaikka joskus vielä tulisi törmättyä.
11.45 Olen valmis ja palaan huoneeseen ruokalevolle. Kurkkaan ensin vauvan, hän nukkuu. Tiedossa on siis puhelimen selaamista, taas. Kirjoittelen myös postauksia ja muokkailen kuvia oikeaan kokoon.
13.00 Lähden syömään välipalaa, että kenguruhoito menee mukavammin. Maissikakkua ja jugurtti. Keitän myös kahvia hetken mielijohteesta, vaikka tarkoitus oli ottaa termari vain pesuun. Kahvin otan mukaan huoneeseen, kun olen saanut syötyä.
13.30 Sitten taas lypsylehmänä hetken aikaa. Pumppaan 100 ml, tiskaan ja laitan maidon valmiiksi pöydälle.
13.40 Hoitaja saapuu. Käyn itse vessassa ja vaihdan päälle kengurupaidan. Sitten vauvalle vaipanvaihto ja vaatteet pois.
14.00 Olemme asettautuneet kenguruun. Hoitaja on laittanut maidon valumaan. Tässä menee yleensä kivasti ja rauhallisesti, mutta nyt vauva on virkeä ja vähän levoton. Enteilee varmaan jotakin... Ja kyllä, kohta saan päälleni isot puklut! Se olikin ensimmäinen kerta. Sen jälkeen vauva rauhoittuu ja pian nukahtaa. Korjaan häntä vähän ylemmäs ja yritän siivota enimmät puklut pois.
14.15 Iltavuoron hoitaja tulee esittäytymään ja kysymään, tarvitaanko jotain. Sovitaan, että yritän olla puoli viiteen kengurussa, mutta jos ei onnistu niin soitan kelloa aiemmin. Jatkan vauvan ihailua hirveässä puklun hajussa ja selailen puhelinta :D
16.00 Oma olo alkaa käydä vähän tukalaksi ja puklun hajusta tulee myös vähän ällö olo. Hälytän siis hoitajan jo paikalle. Hän on taas uusi naama, kun aiempi hoitaja olikin kiinni muualla. Hän siirtää vauvan sänkyyn. Itse siivoilen tavarat pois ja pumppaan taas maitoa 110 ml laittaen sitten yhden annoksen pöydälle ja loput jääkaappiin.
16.20 Vaihdan oman paidan, käyn vessassa. Hyvästelen vauvan, joka nukkuu jo sängyssään. Tuntuu haikealta ja helpottavalta yhtäaikaa lähteä kotiin. Hälytän vielä hoitajan paikalle ja ilmoitan lähteväni.
16.30 Astun ulos Tyksin ovista. Yksi päivä taas selvitty eteenpäin.
♥♥♥
Vauvan ruokailuja oli tänään kahdeksan kertaa kolmen tunnin välein, maidot hän saa nenämahaletkulla (40 ml kerta). Vauva oli hereillä jokaisen vaipanvaihdon jälkeen n. 10-15 minuuttia eli hereilläoloa tuli nyt yhteensä reilu tunti, loput hän nukkui sikeästi.
Kaikki päivät menee pitkälti samalla kaavalla. Vauvan kenguruajat hieman vaihtelee, mutta muuten näin. Saattaa myös tämän pohjalta vaikuttaa siltä, että hän olisi tosi hyväuninen eikä juuri itke, mutta kuulemma vasta lasketun ajan tienoolla alkaa sellainen ns. normaali vauvakäytös ja esim. itkuisuus. Emme siis vielä julista vauvaa ihmelapseksi näiden osalta :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti