25. marraskuuta 2020

Vauvan vuorokausi 12 kuukauden ikäisenä

On tullut aika kirjoittaa viimeinen katsaus meidän vuorokauteen. Tai ainakin viimeinen tässä muodossaan. Voi toki olla, että joskus satunnaisesti kirjoittelen näitä lisääkin. En kuitenkaan näe näiden enää tuovan juurikaan lisäarvoa muistoille tai blogille, koska päivät alkavat olla jo melko samanlaisia kaikki. Suurin kiehtovuus sisältyi nimenomaan pikkuvauva-aikaan, mutta sehän alkaa olla jo takana päin. ♥

Aiemmat postaukset aiheesta:


Maanantai 23.11.2020

5.45 Nousen itse. Olen juuri imettänyt vauvan uneen ja odottanut, että uni on tarpeeksi syvää päästäkseni pujahtamaan pois viereltä. Vauva jää nukkumaan miehen viereen. Keitän itselleni kahvia ja istun tietokoneen ääreen. Otan oman aikani nykyään näin, kun iltaisin en sitä enää saa tai jaksa ottaa. Olen aina muutenkin ollut aamuvirkku.

7.00 Makkarista kuuluu ääniä. Menen katsomaan, ja vauva on hereillä isiä härnäämässä. Noustaan iloisen pojan kanssa ja tehdään aamutoimet. Laitan samalla Muumit taustalle pyörimään, uusi aamurutiinimme.




7.10 Menemme leikkeihin. Muumit on yhä taustalla, muttei juuri kiinnosta poikaa. Hän kiipeilee vierelläni ja leikkii autoillaan.

7.40 Syödään puuroa, maistuu ihan ok. Päälle vettä, jota hän osaa jo juoda itse pullosta, ja ksylitol-pastilli.




7.50 Syön oman aamupalani ja jatkamme leikkejä. Käymme välissä myös potalla ja luemme kirjaa.

9.20 Alkaa kitiseväiseksi. Ehdotan nukkumaanmenoa ja käsken laittaa kaivurin sohvalle. Tulee hirveä itku. Yritän rauhoitella sylissä, koska nukkumaanmenosta ei tulisi mitään, jos hän olisi tolaltaan jo valmiiksi. Ei onnistu. Myönnyn antamaan kaivurin, mutta suuntaamme silti nukkumaan. Hän rauhoittuu, mutta makkarissa alkaa taas itkeä. Peittelen silti, vaikka olen varma, ettei hän nukahda. Poistun ja kuuntelen huutoa noin minuutin. Sitten hiljenee ja arvioilta noin klo 9.30 vauva nukkuu.




9.45 Tulen koneelle kirjoittamaan tätä postausta. Tajuan samalla, että unohdin imettää aamulla. Eipä ole näinkään käynyt vielä ikinä. Teen samalla yhden vuokra-asuntohakemuksen, kun eipä tuota omistuskotia näytä löytyvän.

10.25 Sammutan suhinan (white noise) etänä, koska vauva herää sen loppumiseen aina saman tien. Lempeä keino herättää. Niin käy nytkin. Kun menen huoneeseen, hän on jo istumassa sängyssä. Hiukan on kitiseväinen, ehkä vielä olisi nukuttanut.

10.30 Imetän nyt, koska unohdin aiemmin, ja vauva syökin hyvin.

10.50 Lähdemme kävellen kauppaan ostamaan väriliituja sekä kaurapuuroa. Ostamme myös vesivärit.




11.20 Palaamme kotiin. Oli tarkoitus jäädä kaupan jälkeen vielä puistoon, mutta itselläni ja oletettavasti myös vauvalla oli jo nälkä, joten palasimmekin suoraan sisälle.

11.30 Vauva syö jauhelihakastiketta ja spagettia. Annan hänen syödä itse ja meinaan alkaa samalla laittaa minulle ja miehelle ruokaa. Mies tulee kuitenkin tekemään ruoan, joten autan itse vauvaa syömään loppuun. Päälle vettä ja pastilli.




11.50 Syön oman ruokani ja laitan hetkeksi tv:n päälle vauvaa hämätäkseni. Hän ei kiinnostu siitä, vaan touhuilee omiaan, joten saan joka tapauksessa syödä rauhassa ilman, että kukaan kiipeää päälläni tai anoo vieressäni ruokaani.

12.05 Testaamme uusia liituja. Vauva tykkää niistä ja osaa jopa piirtää paperille. Muutaman kerran kynät eksyvät myös suuhun. Hän piirtää 20 minuuttia keskittyen. Saamme muistokokoelmaan ensimmäisen oman piirustuksen.




12.25 Leikimme yhdessä. Tai vauva lähinnä tutkii vaatteita eteisessä.

12.50 Imetän, syö hyvin.

12.55 Vien vauvan nukkumaan, koska hän vaikuttaa hieman kärtyn väsyltä. Hän alkaa itkeä heti, kun sanon, että mennään nukkumaan. Totean, että luetaan ensin unisatu ja mennään sen jälkeen, josko se auttaisi, että hän saa aikaa valmistautua. Itku alkaa kuitenkin uudelleen heti, kun satu loppuu. Enpä tiedä, mikä tänään näissä unissa on. Ei ole ennen ollut itkua päiväunille mennessä. Kun vien hänet sänkyyn, hän huutaa noin minuutin lähtiessäni pois, kunnes hiljenee.

13.05 On hetken hiljaista, mutta vauva alkaa taas huutaa. Käyn laittamassa hänet makuulle ja peittelemässä. Hän alkaa huutaa kovempaa, kun lähden. Huutaa minuutin putkeen ja sitten hiljenee täysin.

13.15 Vauva nukahtaa.

14.30 Vauva herää ja on jo istumassa, kun menen katsomaan. Hän on hyvällä tuulella, menemme leikkimään.




14.50 Annan vauvalle välipalaksi paahtoleipää ilman päällisiä. Hänen herkkuaan.

15.05 Lähdemme ulos eli menemme pukemaan. Vauva lähtee karkuun. Ilmoitan hänelle, että odotan eteisessä, että en aio tulla hakemaan (siitä tulee vain hauska leikki, jos lähden perään). Hän käy välillä kurkkimassa ja pyydän häntä aina uudelleen tulemaan. Lopulta hän tulee ja antaa pukea kiltisti loppuun. Noin 15.15 olemme ulkona ja teemme pienen kävelypyörähdyksen vaunuilla.

15.25 Saavumme puistoon. Aloitamme hiekkalaatikolta kakkujen kanssa ja siirrymme sitten keinuun. Ilma on tosi kiva ja on kaunis auringonlasku, mutta tuuli on valitettavan raaka.




15.50 Palaamme jo sisälle, kun tuntuu niin kylmältä ja vauvan naama punoittaa jo melkoisesti.

16.00 Vauva syö bataattia ja kanaa. Hän syö koko ison purkillisen ekaa kertaa ikinä, se yllättää. Päälle vettä ja pastilli. Sen jälkeen käymme potalla ja vaihdamme vaipan.

16.20 Leikimme yhdessä.

16.45 Mies lähtee vauvan kanssa kauppaan heti kun saa työnsä tehtyä. Kirjoitan itse tätä postausta, vastaan sähköpostiin yhdestä vuokrakämpästä ja käyn suihkussa.




17.30 Tulevat kaupasta. Laitan ostokset kaappiin, mies jatkaa töitään. Syön sen jälkeen lämmintä voileipää, jonka juuri sain ulos mikrosta ennen kuin muut tulivat kaupasta. Annan pojalle liidut, että ehdin syömään rauhassa. Hän ei oikein silti malta olla, joten teen hänelle jo puuron jäähtymään.

17.45 Annan puuron, hän syö puolet, mutta annos olikin iso. Päälle vettä ja pastilli.

18.00 Rauhallisia leikkejä. Vauvakin on hyvällä tuulella ja rauhallinen, vaikuttaa seesteisen hyvältä illalta.

18.50 Teemme iltatoimet ja luemme muutamiakin iltasatuja, sillä vauva vaikuttaa yhtäkkiä todella levottomalta. Yritämme vähän rauhoittua ennen unia.




19.10 Menemme sänkyyn vierekkäin. Imetän ja vauva syö hyvin. Ensin näyttää siltä, että hän rauhoittuu, mutta sitten alkaakin taas jokailtainen show. Hän pyörii vieressäni, yrittää kiivetä ylitseni, nousee seisomaan ja istumaan. Kun lopulta siirrän hänet takaisin makuulleen, hän yrittää karkuun ja kikattaa - luulee leikiksi. Pakko kuitenkin aina siirtää, ettei hän putoa sängystä.

19.25 Siirrän vauvan omaan sänkyynsä. Tiedän, ettei pinnasänkyä pitäisi ikinä käyttää "rangaistuksena", mutten jaksa enää koko ajan puuttua vauvan menoon, kun hän saa vaan lisää puhtia siitä. Pakko kokeilla jotain muuta. Hän alkaa huutaa, kuten aina omassa sängyssään nykyään. Annan huutaa 5 min putkeen, joka on pistäytymisunikoulun alaraja. Käyn antamassa tutin hukkuneen tilalle ja toivotan hyvät yöt. Peittelen. Menen omalle sängylleni ja vauva jatkaa huutoaan.

19.40 Itku taukoaa hetkeksi. Otan hänet siinä kohdin takaisin viereen ja sanon, että nyt nukutaan. Hän yrittää hetken vielä imeä maitoa, mutta kyllästyy ja rauhoittuu. Kunnes aloittaakin saman rumban uudelleen kuin aiemminkin.

20.05 Olen maannut jo tunnin lähes paikoillani pimeässä ja vauva ei vieläkään vaikuta siltä, että edes harkitsisi nukahtamista. Hermoa alkaa siis hieman jo kiristää. Noustaan hetkeksi olohuoneeseen. Vauva alkaa itkeä heti, kun lasken hänet olohuoneen lattialle ja pyrkii syliin, jossa sitten rauhoittuu. Katsellaan kirjoja. Syön oman iltapalan.

20.40 Mennään takaisin sänkyyn. Vauva yrittää taas imeä maitoa, mutta kyllästyy melkein heti. Hän kääntää kylkeä ja alkaa nukkua. Saanen käyttää sanaa: vihdoinkin!




21.00 Vauva nukahtaa. Alan nukkua itsekin.

22.30 Vauva herää ja yrittää hetken imeä maitoa, mutta päättääkin sitten jatkaa uniaan.

1.30 Vauva herää ja itkeskelee. Ei ota tuttia. Ei ala ottaa maitoakaan, vaikka tarjoan. Itkeskelee. Odotan ja kokeilen kohta tarjota uudelleen. Nyt hän syö ja kääntää sen jälkeen kylkeä ja nukahtaa heti.

4.30 Vauva herää, kääntyy heti minua kohti, syö ja jatkaa sitten uniaan. Nousen itse jo klo 4.50, koska ei enää väsytä.

6.10 Vauva herää kitisten ja on vähän huonolla tuulella. Ei tainnut ihan yöunien tuntimäärä nyt riittää, mutta unikaan ei enää tule, joten nousemme ylös ja aloitamme uuden päivän.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (11 h 45 min):
7-9.30, 10.30-13.15, 14.30-21.00

Vauvan uniajat tänään (yht. 12 h 15 min, päivällä 2 h 15 min, yöllä 10 h):
9.30-10.30, 13.15-14.30, 21.00-6.10

Syömiset (5 maitoa +  5 kiinteää):
10.30, 12.50, 19.10, 1.30 ja 4.30 + aamupuuro 7.40, lihasose 11.30, paahtoleipä 15.50, lihasose 16.00 ja iltapuuro 17.45.

Hyvä, kiva päivä. Mutta mites noi meidän illat? Melkoinen show ja joka ilta sama juttu. Ollaan nyt yritetty myöhäistää nukkumaanmenoa, jos hän ei vain enää nykyään väsy niin nopsaa, mutta sillä ei ole ollut vaikutusta.

Alkaa olla itselle jo melko kuluttavaa. Olenkin nyt miettinyt, josko me unikoulutettaisiin kuitenkin vielä kertaalleen täällä asunnossa, vaikka tammikuussa tuleekin heti muutto. Tässä on kuitenkin muuten vielä kuukausi kestettävää, eikä tilanne ole kiva vauvallekaan. Toinen mitä mietin on, että jos lyhennettäisiin ekoja päikkyjä tai siirryttäisiin jopa vain yksiin päiväuniin. Yksissä on vain se ongelma, että vauva tuntuu väsähtävän kuitenkin jo aamupäivästä.

Yö sentään meni hyvin. Hyvänä yönä vauva tosiaan herää vain kolmesti ja yleensä aina noihin samoihin aikoihin. Huonompina sitten heräilee noiden väleissäkin jotain kitisemään, mutta silloin oletettavasti joku sitten aina vaivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti