22. maaliskuuta 2020

Vauvan vuorokausi neljän kuukauden ikäisenä

Tämän kuukauden koostepäiväksi valikoitui lauantai. Ihan vain siksi, että aamulla herätessä muistin, että tämäkin pitäisi taas tehdä. Niin ne kuukaudet vain vierii, vastahan kirjoitin kolmen kuukauden postauksen. Alla on vielä linkit aiempiin koosteisiin.


Lauantai 21.3.2020

5.00 Vauva heräilee, ähisee ja kitisee silmät avoinna. Kitinät kuitenkin yleensä tarkoittaa, että hän on vielä väsynyt. Koitan ensin antaa tuttia, mutta koska se ei kelpaa, imetän. Vauva nukahtaa vielä uudelleen, vaikka uni onkin levotonta.

5.30 Vauva herää taas hieman kitisten ja ähisten. Nyt en saa häntä enää nukahtamaan. Avaan Swaddle Upista hihat, että hän saa venytellä käsiään yön jäljiltä. Yleensä saan tässä kohtaa vauvalta myös muutamat ihanat hymyt, mutta tänään vauva on kärtymmällä tuulella. Johtunee siitä, että uni jäi kesken.

5.45 Noustaan ylös ja mennään aamupesuille: korvat, silmät, kaula, kainalot ja nivuset pyyhitään kostealla vanulapulla. Lisäksi putsataan nykyään myös kasvot ja kädet vedellä. Saatiin tähän kehotus, koska vauvalle oli tullut poskiinkin atooppista ihottumaa ja se olisi kuulemma tärkeää pitää puhtaana. Lopuksi rasvataan posket ja niiden lisäksi myös muut ihon herkimmät kohdat. Isikin käy paikalla tervehtimässä meitä ennen kuin menee jatkamaan uniaan. Hän saa vauvalta heti oikein leveät hymyt.

6.00 Siirrytään olohuoneeseen ja haen samalla itselleni kahvia. Vauva on sitterissä ja tutkii pehmokirjaansa. Sillä välin selaan itse nopeasti läpi somet. Vauva kuitenkin kyllästyy pian kirjaan, mutta viihtyy vielä hetken, kun saa imeskellä Sophie-kirahvinsa jalkoja. Niitä hän nykyään mutustaa mieluiten.

6.10 Syötän vauvan. Hän syökin yllättävän hyvin, vaikka viime syötöstä on vain tunti. Sen jälkeen alkaa taas kitinät. Missään ei oikein ole hyvä, joten kokeilen nukuttaa hänet vaunuihin sisälle. Hän tuskin nukahtaa, mutta tuntuu jotenkin kurjalta laittaa hänet ulos kylmään, kun kello ei ole vielä edes seitsemää.



6.25 Luovutan sisänukutuksen suhteen, koska vauva on tosi levoton ja ihmettelee tapahtumaa silmät lautasina. Hän silminnähden riemastuukin, kun siirrän verhon sivuun ja otan hänet syliin. Kävellään asunnossa ja seurustellaan.

6.40 Vauva alkaa vaikuttaa jo niin kitisevän väsyneeltä, että puen hänelle ulkovaatteet. Pieni itku meinaa tulla, mutta tutti auttaa. Pakkaan vauvan vaunuihin ja heilutan vaunuja hetken parvekkeella.

6.45 Vauva nukahtaa. Siirryn sisälle juomaan toisen kupin kahvia ja tulen tietokoneen ääreen kirjoittamaan tätä postausta.



7.35 Kuulen itkuhälyttimestä pientä ininää ja sitten kahinaa. Jään odottamaan. Kahina kuuluu uudelleen. Käyn vilkaisemassa ja siellähän se poitsu makoilee silmät ymmyrkäisinä odottamassa palvelua. Musta on niin ihanaa, että hän on alkanut heräillä myös näin, eikä aina vain itkien. Kun menen parvekkeelle, saan valtavan leveän hymyn ja vastassa on ilosta tuikkivat silmät.

7.40 Vaatteet on riisuttu ja syötän pojan. Hän syö hyvin. Syömisen jälkeen hymyt alkavat vaihtua kitinään. Osasinkin jo odottaa sitä. Näin käy joka aamu ja se johtuu vatsan tuntemuksista. Kitinät loppuvat aina siihen, kun vatsa alkaa toimia. Niin nytkin. Seurustellaan siis vielä sohvalla, koska vauva on taas todella hyväntuulinen. Hymyilee ja juttelee taukoamatta. Ei tässä saa nykyään enää itse suunvuoroa!

8.00 Käymme vaihtamassa vaipan ja laitan samalla pesukoneen päälle. Vauva vähän kitisee, hän ei jostain syystä ole viime aikoina pitänyt vaipan vaihdoista.

8.10 Menen tekemään itselleni aamupalan ja vauva odottaa sillä aikaa sitterissä vieressäni. Hän katselee, kun laitan samalla tiskit koneeseen ja järjestelen keittiön tasoja.

8.15 Laitan vauvan leikkimatolle ihmettelemään ja syön itse aamupalani vieressä. Vauva makoilee hiljaa paikoillaan ja katselee lelujaan, kunnes pian intoutuu heilumaan. Olemme leikkimatolla pitkään, jutellaan ja leikitään mm. kädet sivulle ja ristiin -laulua, joka on vauvan lemppari tällä hetkellä. Ollaan myös paljon vatsallaan ja harjoitellaan kääntymisiä.



8.35 Kokeilen syöttää vauvan. Olen noin viikko aiemmin jättänyt nämä "ennen unia -syötöt" pois, mutta koska vauvan paino ei ollut noussut tarpeeksi viime neuvolassa, ajattelin nyt kokeilla lisätä näitä takaisin. Vauva ei kuitenkaan syö kuin pari minuuttia. Tästä syystä ne alunperin jätinkin pois: vauva vain kiukkuaa rinnalle, eikä syö kunnolla.

8.40 Vauva aloittaa ensimmäiset uneliaisuuden merkit eli kitinät. Luetaan sylikkäin kaksi kirjaa sohvalla. Yleensä vauva katselee ja kuuntelee niitä mielenkiinnolla, mutta nyt nämäkin kirjat olisi saatava suuhun ja kädet käy koko ajan sivuja hypistelemässä. Kirjojen jälkeen kävellään asunnossa ja katsellaan mm. omaa peilikuvaa.

8.55 Puen vauvalle ulkovaatteet. Se sujuu melko leppoisasti, eikä vaunuissakaan tule itkua. Jes!



9.05 Vauva nukkuu parvekkeella. Pääsen taas omiin puuhiini. Kirjoitan jälleen tätä postausta eteenpäin, koska asiat unohtuvat niin nopeasti, eikä kaikkea ehdi aina kirjata ylös kesken puuhien. Sen jälkeen touhuan niitä näitä aikaani kulutellen, en kuitenkaan mitään järin höydyllistä.

10.20 Vauva herää vähän itkeskellen. Hänellä on silmät vielä kiinni, joten kokeilen nukuttaa uudelleen vaunuja heiluttamalla. Pian hän avaa silmänsä pirteänä. Otan hänet sisälle. Lievä itkuisuus jatkuu, luultavasti unet jäi kuitenkin kesken.

10.30 Syötän vauvan. Hän syö hyvin. Jäämme hetkeksi sohvalle makoilemaan, hän on vähän tyytymätön, muttei varsinaisesti itke.

10.45 Aloitamme yhteiset touhut laittamalla pyykit narulle. Yksi vauvan lempipuuhista on seurata mun kotihommia. Sen jälkeen tehdään vähän kaikenlaista samaa kuin aamullakin: ollaan leikkimatolla ja sitterissä ja kävellään ympäri asuntoa.

11.00 Vauva aloittaa väsykitinän. Nyt jo? Annan hänelle tutin ja keikutan sitterissä, hän rauhoittuu siihen hetkeksi. En viitsi laittaa vielä nukkumaan, koska hän ei ole ollut vielä tuntiakaan hereillä. Epäilyttää, onko hän todella väsynyt vai vaivaako jokin muu. Mielestäni väsymyksen tunnistaminen on haastavinta kaikista vauvan viesteistä.

11.10 Koska en voi olla ihan varma kitinän syystä, kokeilen taas syöttää. Hän syö vähän. Tämän jälkeen käydään vaihtamassa vaippa kuivaan. Lievät kitinät jatkuvat silti.

11.20 Lähdetään herättelemään isiä, joka onkin jo valmiiksi hereillä. Jäädään makkariin makoilemaan koko perhe. Vauva nojailee tyynyyn, syö tuttia ja hypistelee unipupuaan. Ihmeellisen rauhallista. Noin 20 minuutin jälkeen nousen pukemaan vauvalle ulkovaatteet, kun hän alkaa vaikuttaa niin väsyltä.

11.45 Alan nukuttaa vauvaa parvekkeelle. Hän on vähän itkuinen, vaikka silmät on jo kiinni. Kertonee siitä, että uniaika venyi vähän liian myöhään. Kuitenkin klo 11.50 hän jo nukkuu ja tulen itse jälleen koneelle kirjoittamaan päivämme jatkosta. Tilataan samalla ruokaa kotiin lauantain kunniaksi.

12.40 Vauva herää, saan itse juuri syötyä. Haen hänet parvekkeelta, tällä kertaa hän on ihan ok-hyväntuulinen.


12.45 Syötän vauvan, hän syökin hyvin. Sen jälkeen alkaa pieni kärttyisyys. Jäämme sohvalle hetkeksi seurustelemaan ja kokeilen pumpata jalkoja, jos vatsa vaivaa.

13.00 Alamme puuhailla samoja tuttuja juttuja, jotka olen jo aiemminkin maininnut. Ei siis mitään uutta ja ihmeellistä. Vauva on ihan hyvällä tuulella, kun häntä jaksaa koko ajan viihdyttää, mutta hän ei silti ihan tavalliseen tapaansa kiljahtele, hymyile ja juttele jatkuvasti.

13.40 Vauva alkaa vähän väsähtää. Laitan hänet vielä koliikkikeinuun ja olen itse vierellä viihdyttämässä. Pian huomaan, että aamun orastava päänsärkyni alkaa tuntua enemmän. Jätän vauvan miehen hoiviin, nappaan lääkkeen ja menen lepäilemään sohvalle.



14.15 Vauva on väsähtänyt, joten puen hänelle ulkovaatteet. Mies nukuttaa hänet sitten parvekkeelle, ja vauva nukahtaakin jo viidessä minuutissa vain hieman itkeskellen. Menen itse sänkyyn lepäilemään vauvan uniajaksi ja mies vahtii vauvaa, mutten saa unta. En osaa nukkua päivisin.

15.35 Vauva heräilee hieman itkien. Käväisen katsomassa, ja silmät onkin jo auki, mutta hieman unisen näköiset. Uni ei kuitenkaan näytä tulevan uudelleen ja otan vauvan sisälle. Sinällään hyvä, ettei vauva nukahtanut uudelleen, koska päästään nyt vielä illalla yksille unille ennen yöunia.

15.40 Syötän vauvan. Hän syö unisena, mutta hyvin. Sen jälkeen jää vähän kärtyksi.

15.50 Aletaan taas touhuta kaksin. Tehdään kuitenkin tällä kertaa jotain mullistavaa ja mennäänkin työhuoneeseen seurailemaan isin puuhia ja seurustelemaan samalla. Vauvan kärttyisyyskin alkaa helpottaa vatsan toimimisen seurauksena. Hän istuu sitterissä ja tutkii lelujaan seurustelun ohessa. Lopuksi käväistään leikkimatollakin.

16.15 Vaipan vaihtoon! Sen jälkeen takaisin seurusteluhommiin.

16.25 Syön itse toisen kerran lämmintä ruokaa. Vauva katselee vieressä sitterissä ja leikkii pallollaan.

16.35 Yritän taas syöttää vauvaa ns. ylimääräisen kerran. Hän syö vähän, ei järin ahnaasti. Sen jälkeen hän on hyväntuulinen, makoillaan vierekkäin sohvalla ja jutellaan. Nämä on ihania hetkiä, kun saa jotenkin ihan täyden kontaktin vauvaan. Siinä vain tuijotellaan toisiamme silmiin, hymyillään ja kerrotaan päivän kuulumisia.

17.00 Puen vauvan ja lähdetään koko perhe ulkoilemaan. Olen nyt ottanut tavaksi lähteä vaunulenkille joka ilta. Se tekee todella hyvää itselleni, mutta myös vauvalle. Häntä kun on vaikea saada nukahtamaan enää klo 16 jälkeen väsymyksestä huolimatta, mutta liikkuviin vaunuihin hän nukahtaa aina. Ulkona on tällä kertaa aivan ihana aurinkoinen ilma.

17.15 Vauva nukahtaa.



17.35 Ollaan takaisin kotona ja vauva jatkaa uniaan parvekkeella peräti viisi minuuttia, kunnes herää klo 17.40. Viimeinen herääminen meni nyt vähän liian myöhään. Noin kaksi tuntia ennen yöunia (klo 18.30-19) olisi sopiva. Tämä on kuitenkin aina vähän tasapainoilua. Jos ei oltaisi laitettu häntä enää nukkumaan, olisi viimeisin 15.35 herätys ollut taas ihan liian aikaisin ja ilta olisi sitten ollut pelkkää väsymystaistoa.

17.45 Syötän vauvan. Jäädään seurustelemaan taas sohvalle, hän on hyvällä tuulella.

18.00 Jätän vauvan seurustelemaan isin kanssa ja menen itse suihkuun sekä teen taas iltaa ja aamua varten tarvittavat valmistelut. Laitan esimerkiksi sängyn valmiiksi ja siivoilen vähän keittiötä.

18.30 Alkaa oma vuoroni vauvan kanssa. Leikitään hetki, jonka jälkeen aletaan rauhoittua iltaan mm. kirjoja lukien.

18.50 Aletaan tehdä lähtöä nukkumaan, koska vauva alkaa vaikuttaa väsyneeltä. Isi hoitaa vauvan iltatoimet, ja menen itse sänkyyn odottelemaan.



19.00 Syötän vauvan sängyssä. Hän ei syö juuri mitään ja on todella levoton. Se ei tiedä hyvää, näinä iltoina menee aika usein huudoksi. Päätän kuitenkin yrittää nukuttaa samalla tavoin kuin edellisenä iltana, koska silloin vauva nukahti nätisti viereen. Laitan hänelle tutin, annan hänen katsella kissayövaloa ja alan lukea iltasatua. Jonkin ajan päästä laitan valon pois, koska sitä tuijotellessa hän ei nukahda. Levottomuus jatkuu heti sen jälkeen ja kuten arvelinkin, alkaa huuto.

19.15 Olen tähän mennessä hytkytellyt vauvaa sylissä ja lopulta lähtenyt pois makkarista, koska huuto ei siellä yleensä lopu. Mies tulee hätiin, ottaa vauvan, rauhoittaa ja saa laitettua vaunuihin ilman uutta huutoa. Menen itse takaisin sänkyyn puhelinta selailemaan ja mies nukuttaa vauvan vaunuihin.

19.30 Vauva nukahtaa!

19.40 Siirrän hänet vaunuista pinnasänkyyn. Alkaa hetkellinen levottomuus, mutta silmät ei onneksi aukea ja uni jatkuu. Olen itse sängyllä vieressä ja selailen puhelinta, vielä ei väsytä.

21.00 Käyn syömässä iltapalaa.

21.40 Vauva alkaa ähistä ja kähistä. Tutti ei auta, joten nostan hänet syömään ennen kuin hän herää. Sen jälkeen alan itsekin nukkua. Vauva jää syötön jälkeen loppuyöksi viereeni.

23.20 Syöttö.

1.30 Syöttö.

2.50 Syöttö, ja sen jälkeen ajoittaista kähinää melkein seuraavaan syömiseen asti.

4.30 Syöttö.

5.20 Vauva alkaa ähistä ja heilua, lopulta aukeaa silmätkin. Yritän nukuttaa uudelleen tutilla, syömään hän ei suostu.

5.30 Syötän vauvan, kun hänelle viimein kelpaa. Sekään ei valitettavasti saa häntä nukahtamaan uudelleen, vaan hän hymyilee ja kiljahtelee jo innoissaan.

5.40 Noustaan uuteen päivään hyvin väsyneinä. Minä. Ei vauva. Onneksi edes toinen meistä nukkui hyvin.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (9 h 5 min):
5.30-6.45, 7.35-9.05, 10.20-11.50, 12.40-14.20, 15.35-17.15, 17.40-19.30

Vauvan uniajat tänään (14 h 55 min, päivällä 5 h 5 min, yöllä 9 h 50 min):
6.45-7.35, 9.05-10.20, 11.50-12.40, 14.20-15.35, 17.15-17.40, 19.30-5.20

Syömiset (13 kertaa (+3):
5.00, 6.10, 7.40, (8.35), 10.30, (11.10), 12.45, 15.40, (16.35), 17.45, 19.00, 21.40, 23.20, 1.30, 2.50, 4.30

Päivä oli sellainen kuin osasin odottaakin. Vauva ei ehkä ollut ihan niin hyväntuulinen kuin yleensä, mutta kaikkiaan päivä oli silti hyvä. :) Poikkeuksellista oli, että mies ei ehtinyt olla niin paljoa vauvan kanssa kuin yleensä, koska hänellä oli muutama tärkeä asia hoidettavanaan. Päiväunia tuli tänään viidet, kun niitä yleensä on nykyään vain neljät. Johtui nyt siitä, että herättiin niin aikaisin. Yö taas puolestaan oli aika farssi ja tuntuu, etten nukkunut itse juuri lainkaan. Näitä meidän yöt nykyään on, joten sinällään mikään ei kuitenkaan yllättänyt.

Ehkä seuraavassa päiväkatsauksessa ollaan jo voiton puolella öidenkin suhteen? Päivät meillä sujuu jo tosi mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti