13. maaliskuuta 2020

Tämän hetken päivärytmi ja päiväunet

Viimeksi kun kaksi kuukautta sitten kirjoittelin päivärytmistä ja päiväunista, meillä ei vielä ollut mitään logiikkaa niissä. Vauva valvoi kaikkea vartin ja kolmen tunnin väliltä. Silloin aloitettiin päiväuniremontti, ja se toikin kivasti edes jonkinlaista rytmiä päiviin (valvomista oli aina suht säännölliset 1,5 tuntia), ja päiväunetkin alkoi sujua paremmin. Tällä viikolla kuitenkin huomasin, ettei tämä ns. säännöllinen valvomisrytmi enää toiminutkaan meillä, koska vauva oli usein yliväsynyt jo ennen kuin nukkumaanmenoaika koitti, ja pidemmät päiväunet oli olleet jo pitkään poissa: kaikki  unet oli vain tunnin pätkiä, jos sitäkään.

Niinpä olen kuluneen viikon ajan mennyt täysin vauvan omassa rytmissä eli samoin kuin ennen päiväuniremonttia. Olen siis laittanut vauvan nukkumaan jo ensimmäisistä väsymisen merkeistä - olipa se sitten puolen tunnin tai 1,5 tunnin päästä viime unista. En tiedä, onko pidemmät päiväunet ja tyytyväisempi vauva johtunut tästä, mutta päivät on sujuneet nyt selvästi aiempaa paremmin. Vauvalla on myös näemmä itsellään jo aika säännöllinen rytmi. Valveillaolot ja päiväunet asettuu tasaisin väliajoin pitkin päivää ilman, että joudun itse niihin puuttumaan.





Olen nyt myös kuluneen viikon ajan kirjannut ylös vauvan uniaikoja. Ja voin kyllä suositella sitä lämpimästi kaikille rytmin hakijoille! Tämän johdosta olen huomannut, että meillä on aika vakiot neljät päiväunet päivässä, joista yhdet kestää noin 2 tuntia ja muut noin tunnin. Unien alkamisajat kuitenkin vielä vaihtelee ja riippuu täysin meidän aamun heräämisajasta.

Tein myös huomion, että kaikkiaan vauva nukkuu päiväunia noin viisi tuntia päivässä. Hän nukkuu kaikki unensa ulkona vaunuissa. Mutta kokemus on toki osoittanut, että tämäkin voi muuttua vaikka jo tänään ihan erilaiseksi. Ja joinain päivinä on yhä niin, että kaikki unet on vain 45-60 minuuttia, mutta niitä on sitten viidet päivässä.

Meidän päivärytmi tällä hetkellä (kaikki ovat noin-aikoja)

Aamuherätys klo 6-6.30
Syöttö
Valvomista 1 h 15 min

1. Unet 45-55 min
Syöttö
Valvomista 1,5 h

2. Unet 1-2 h
Syöttö
Valvomista 1,5 h

3. Unet 1-2 h
Syöttö
Valvomista 1-1,5 h

4. Unet 45 min
Syöttö
Valvomista 2-3 h

Syöttö
Yöunille klo 18.30-19

Usein päiväunet ajoittuvat niin, että vauva herää viimeisiltä päiväunilta noin klo 16 aikaan. Tämä on vähän liian aikaisin ja olisikin hyvä, että vauva nukkuisi vielä yhdet lyhyet unet ennen yöunia. Jostain syystä vauvaa on kuitenkin lähes mahdotonta saada enää viidensille päiväunille ja jos hänet jotenkin saakin, hän nukkuu ehkä vartin.

Olisi myös helpottavaa saada jo hiljalleen kiinteät päiväuniajat, mutta tällä hetkellä se ei vain sovi vauvalle lainkaan. Edes kiinteät valvomisajat ei tällä hetkellä toimi, joten vauvan ehdoilla mennään. Hän on kuitenkin vielä aika pieni. Yöllä syödään tällä hetkellä 3-4 kertaa (hyvänä yönä klo 23, 2, 4 ja herätessä klo 6). Pahimmat tiheät imut on nyt helpottaneet ja usein päästään yöllä kolmeen asti kahdella syötöllä. Mutta siitä eteenpäin vauvan uni on todella katkonaista. Saatetaan syödä tunnin välein tai vaihtoehtoisesti yritän antaa tuttia niin kauan, että se lopulta kelpaa. Vauva on kuitenkin tosi levoton, heräilee ja ähisee, joten kolmen jälkeen en itse juuri nuku kuin pätkissä.

Jos teillä muillakin on n. kolmen kuukauden ikäinen vauva, olisi kiva kuulla, onko teillä jo selkeä rytmi päivissä tai miten päivät ja päiväunet teillä muuten sujuu. :)

2 kommenttia:

  1. Meidän neidillä on täsmälleen sama rytmi 😅 miten voikaan sattua! Hän nukkuu tosin vain 1-2 unet rattaissa ja harvoin nukkuu 2h putkeen. Yöt hän nukkuu heräillen syömään 2-3h välein, mutta jatkaa unia heti tai syö vain puoliksi hereillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, miten voikin olla! 😄 Meillä kans pitkään nukuttiin vaan tunnin päikkäreitä, mutta nyt viime viikon ollu taas yhdet parin tunnin mukana. Teillä kans heräillään vielä aika usein öisin. Ootan, et ne jo kohta vähenis 😅

      Poista