12. maaliskuuta 2020

Äitiyspakkaus - kannattiko?

Äitiysavustuksen saa rahana (170 €) tai äitiyspakkauksena, ja me valittiin näistä pakkaus. Olen aina ajatellut sen ottavani, kun sen joskus saisin, ja 2019 pakkauksen sisältö sekä kuosit vaikutti hyviltä. Kyllä me silti tuota rahaakin mietittiin, mutta ajattelin pakkauksen olevan meidän kohdalla hyödyllisempi. Nyt olisi kuitenkin aika selvittää tarkemmin, kannattiko pakkauksen ottaminen vai olisiko avustus sittenkin pitänyt ottaa rahana.



Käytössä olleet tuotteet

Makuupussi on ollut käytössä alusta asti. Nyt kun talvi on ollut tosi leuto, tämä pussi on ollut juuri sopivan paksu vaunuihin. Lisäksi saatiin vinkki, että vauva voisi nukahtaa yöunille helpommin tässä pussissa, ja se on nyt kokeilussa.

Viltti on ollut alkuun käytössä öisin peittona ja sittemmin lattialla makuualustana. Hyödyllinen.

Toppapuku meinasi jäädä käyttämättä tänä talvena, koska se oli vielä niin valtavan suuri. Meidän aiempi toppapuku jäi kuitenkin pieneksi juuri lopputalvesta, kun vielä tuli muutamia pakkaskelejä. Otettiin siis tämä äp:n toppapuku käyttöön (pussimuodossa), ja se on toiminut vaunuissa hyvin. Se on juuri sopiva noin -5 asteen pakkaselle parvekkeella, kun ei laita vauvalle muuta alle eikä käytä makuupussia päällä. Tämä tulee käyttöön vielä ensi talvenakin, jos päälle sopii.



Vanupuku (eli tämä) on mielestäni niin ruma, että olin varma, ettei se tule lainkaan käyttöön. Näin vauva-arjen keskellä olen kuitenkin huomannut, ettei ulkovaatteiden kuosit tai istuvuus ole mulle enää niin tärkeitä, koska niitä käytetään vain vaunuissa. Niinpä tämäkin puku löysi tiensä käyttöön, kun aiempi vanupuku jäi pieneksi juuri silloin, kun sitä eniten tarvittiin (eli nyt). Tosi kätevä, kun kädet ja jalat saa umpinaisiksi.

Merinovillahaalari on tosi isoa kokoa ja ajattelin sen menevän vasta ensi talvena. Mutta otettiinkin se jo käyttöön automatkoille kaukaloon, kun kaukalon fleece-pussi alkoi olla ihan liian hiostava. Merinohaalari on ollut ihan ok-näppärä kaukalossa, kun se ei ole liian kuuma tai tiukka päällä (eli saa myös puettua vauvalle ilman huutoja) ja siinä saa hihansuut umpinaisiksi (eli ei tarvitse välttämättä tumppuja tai villasukkiakaan). Eihän se mikään kaunis ratkaisu ole, mutta ihan kätevä. Haalarin päälle heitetään yleensä vielä kevyt vauvan torkkupeitto.

Bodyt ja housut tulivat käyttöön osittain. Joitain kokeiltiin vain kerran, mutta alla olevassa kuvassa on ne vaatteet, jotka päätyivät päälle useampaankin otteeseen ja joiden kohdalla vähän jopa harmitti (tai tulee harmittamaan), että ne jäivät pieniksi. Muutamaa isompaa kokoa (sulkabodya ja beigeä "tahrabodya" sekä oransseja housuja) ei olla vielä kokeiltu. Nämä alla olevat vaatteet on olleet kaikki laadukkaita ja hyviä päällä kaikin puolin. Etenkin tuo persikan värinen body ja lintuhousut on olleet ihanat! Kuvat on Kelan sivuilta.





Kypärälakki otettiin käyttöön, kun 56-kokoinen lakki jäi pieneksi. Alkuun se meinasi jäädä käyttämättä, koska vaikka sen koko on 62-68, on naama-aukko onnettoman pieni. Käytettiin tätä kuitenkin, kun ei saatu aikaiseksi ostaa uutta merinovillaista. Ja itse asiassa tämä onkin nyt osoittautunut hyväksi. Naama-aukko on venynyt käytössä ja lakki on sopivan ohut vaunuihin näillä keleillä ihan sellaisenaan.

Pienet sisätumput oli hyvät ja sopivan tiukat, mutta toki niiden käyttöikä jäi vain pariin viikkoon, kunnes vauvan kynsiä sai alkaa leikata.

Pupupehmolelu on mielestäni söpö ja se lojuu pinnasängyssä. Pari kertaa olen saanut vauvan rauhoitettua, kun olen sivellyt sillä kasvoilta, mutta aika vähällä käytöllä se vielä on. Tarkoitus olisi kuitenkin sitä pitää, niin ehkä vauva isompana oppii sen kanssa nukkumaankin.

Pyyhe on ollut myös kovassa käytössä. Se on kätevä huppunsa ja kokonsa ansiosta, vaikkakin se on mun makuun vähän turhan kova. Ehkä se vielä pehmenee käytössä.

Harsot on tietenkin kaikki tulleet käyttöön, eipä niistä sen enempää.

Kynsisakset on olleet todella hyvät. Niillä on helppoa ja turvallista leikata vauvan kynsiä, koska päät on pyöristetyt. Samoin kylpylämpömittaria ollaan käytetty. Kuumemittari on myös tosi hyvä, koska se mittaa lämmön nopeasti, ihan muutamissa sekunneissa. Hiusharjakin on ollut ihan näppärä karstan poistoon.

Ruokalappua ei vielä ole tarvittu, mutta kun kohta saa aloittaa kiinteät, tulee sekin käyttöön.

Vähemmän käytetyt tuotteet

Sisävaatteista käyttämättä on jäänyt erittäin iso osa (kuvat alla). Valkoiset kietaisubodyt (puuttuu kuvasta) olisi olleet muuten hyviä, mutta ne keräsi pesussa hirveästi nukkaa, enkä jaksanut putsata niitä joka pesun jälkeen teippiharjalla. Saman kohtalon koki myös muuten todella ihana pöllöbody (kuvassa yllä). Karhubodyssa oli jotenkin huono/lörppö pääntie, samoin vihreässä bodyssa, mikä ei myöskään sopinut väriltään yhtään meidän pojan päälle. Mintunvihreä body oli jotenkin huono malliltaan: siinä oli vain yksi nappi kietaisuosassa - ei hyvä.

Pyjama taas on terällinen sekä potkuhousut, mistä meidän poika ei yhtään tykkää eli käyttämättä jäi. Collegehaalaria ei käytetty, koska siitä puuttuu toinen vetoketju alaosasta ja siinä on aina tiellä oleva huppu. Reiman puolipallohousut on vielä kunnolla kokeilematta. Vyötärö vaikuttaa vähän tiukalta muuhun kokoon nähden, mutta katsotaan. Niissä olisi ihana kuosi! Valkobeigeraidalliset housut jäi vähälle käytölle, kun ne ei oikein olleet koskaan sopivan kokoiset (jotenkin leveää mallia kauttaaltaan). Sukkahousuja ei vain olla tarvittu mihinkään. Vihannesbody ja kirkkaan vihreät sekä mustavalkoraidalliset housut jäi kokeilematta kokonaan, koska en vain tykännyt niistä.



Ohut puuvillalakki jäi kokonaan käyttämättä. Se oli jotenkin tönkkö ja kova, ei huvittanut sellaista laittaa pienen päähän.

Toppatöppöset ja -hanskat on jääneet käyttämättä, kun ei ole ollut tarpeeksi kylmiä kelejä. Merinovillainen pipo ei ole myöskään tullut käyttöön, kun se on ollut liian iso ja meillä on ollut Gugguun vastaava pipo.

Pussilakana ja lakana jäivät käyttämättä. Kuosi ei niin miellytä, mutta senkin olisin voinut  vielä sivuuttaa. Sitä en kuitenkaan, että nämäkin on jotenkin todella kovaa kangasta. Jopa Lidlin lakanat on pehmeämmät. Niin ja lakana muutenkin on vähän turha, koska meillä käytetään nykyään vain muotoonommeltuja lakanoita.

Kuolalappua ei olla tarvittu, mutta harkitsen sen käyttöönottoa nyt kun kuolaaminen on selvästi lisääntynyt ja paidan etumus on usein vähän kostea.

No olikos se nyt järkevä hankinta?

Tunnepuolella koen, että hankinta oli edelleen tosi hyvä. Olihan se ihana tunne avata pakkaus ensimmäistä kertaa. Silloin jotenkin konkretisoitui se, että mekin todella ollaan nyt siinä pisteessä elämässä, että saadaan vauva, kuten niin monet muutkin.

Rahallisestikin uskoisin, että meille tämä oli kannattava hankinta. Jos oltaisiin otettu pakkaus rahana (eli 170 €), olisin ehkä saanut sillä kirppikseltä reilusti vaatteita ja makuupussinkin käytettynä. Oltaisiin myös tällöin voitu ostaa juuri sellaisia vaatteita kuin halutaan, esim. joku kauniimpi vanuhaalari tai sopivamman kokoinen toppahaalari. Oli kuitenkin kätevää, että isommat koot oli valmiina, koska niitä tarvittiinkin ihan yhtäkkiä varoittamatta.

Ottaen huomioon pakkauksen sisällön käyttöasteen ja sen, että kaikki tuotteet on olleet ihan uusia, on tämä ollut kaikkiaankin fiksu valinta. Lähinnä sisävaatteet on olleet sellaisia, joita ei niin paljoa ole käytetty ja olin itse asiassa pettynyt aika monen sisävaatteen huonoon laatuun. Jos me vielä joskus saataisiin lisää lapsia, en silti varmaankaan enää pakkausta ottaisi, koska monet perustarvikkeet olisi jo valmiina. Ostaisin ehkä vain tuon makuupussin erikseen muistoksi. En kyllä silti malta odottaa, että pääsen näkemään taas tämän vuoden uuden pakkauksen, kun se julkaistaan. Niissä vain on sitä jotain, vaikkei se itselle tulisikaan.

3 kommenttia:

  1. Paljon olette kuitenkin saaneet juttuja pakkauksesta käyttöön! Meillä kävi ostetun toppahaalarin kanssa samalla tavalla, että se oli aivan liian suuri, mutta hyödynnettiin sitten kuitenkin pussi muodossa kylmimpinä päivinä. Toivon, että se menisi vielä ensi talvena, mutta epäilen vauvan kasvutahdin perusteella..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätti kyllä itsenikin, paljonko ollaan näitä käytetty. :) Joskus on hankalaa arvioida kokoja, vaikka ostaisi ihan kokotaulukon mukaankin. Mutta onneksi ei haalari ihan käyttämättä jäänyt!

      Poista
  2. Vauvan sänky syntyy äitiyspakkauksen pahvilaatikosta, kun liität niihin nämä tyylikkäät keinujalat: https://uni2.fi

    VastaaPoista