24. helmikuuta 2020

Vauvan vuorokausi kolmen kuukauden ikäisenä

Kuukausi on taas vierähtänyt ja on aika seurata yhtä meidän vuorokautta tarkemmin. Nyt päiväksi valikoitui sunnuntai, joka on meille yhtä tavanomainen päivä kuin kaikki muutkin. Poikkeuksena normaaliin meillä kävi vieraita kylässä. Alla on vielä linkit aiempiin koosteisiin.


Sunnuntai 23.2.2020

6.30 Vauva ähisee ja kähisee, vähän kitiseekin. Imetän, koska olen jo aiemmin yrittänyt rauhoittaa häntä tutin kanssa onnistumatta siinä. Hän syö 10 minuuttia tyytyväisenä. Sen jälkeen vähän ähisee vatsaa. Pumppailen hänen jalkojaan ja saan sillä hänet täysin hereille. Silmät ymmyrkäisinä hän tuijottelee ympärilleen. Alan jutella hänelle ja toivotan hyvät huomenet, kuten aina. Hän hymyilee ja vastaa tapansa mukaan "häyy grr".

6.45 Noustaan ylös. Mennään kylppäriin aamupesuille eli korvat, silmät, kasvot, kaulapoimut, kainalot ja vaippa-alue putsataan sekä kädet, koska hän syö niitä nykyään jatkuvasti. Vauva on hyvällä tuulella. Hoidan samalla omatkin aamutoimeni, kun hän nauttii ilmakylvyistä vieressäni.

7.00 Siirrytään leikkimatolle. Jätän vauvan tutkimaan, lähinnä imeskelemään, reikäpalloaan ja keitän itselleni kahvia. Menen hänen viereensä juomaan sen ja selaan samalla puhelinta. Tämä on aika tavallinen aamuhetki meille, kun hän yleensä viihtyy hyvin yksikseen ja saan näin itse vielä hetken hengähtää ennen päivän alkua ja herätä kunnolla. Välillä kuitenkin juttelen vauvalle, kun hän ottaa kontaktia.

7.15 Vauva kyllästyy leikkeihin. Siirrän hänet sitteriin, luetaan kirjaa ja annan hänen myös lukea ja rapistella itse pehmokirjaansa. Hän antaakin sille kunnon kyytiä. On ihanaa, miten hän on alkanut nyt seurata kirjojen kuvia todella tarkkaan.7.30 Vauva kyllästyy sitteriin ja hikkaan. Lähdetään kävelemään pitkin asuntoa. Pysähdytään tietokoneen äärelle katsomaan kasvokuvia vauvalle tutuista ihmisistä. Vain kummitäti saa osakseen leveän hymyn. :D 

7.40 Vauva alkaa osoittaa väsymisen merkkejä: kitisee herkästi ja hieroo silmiä. Imetän vielä ennen unia ja toivon, että hikka lähtisi samalla pois. Vauva imee vain pari minuuttia, irroittaa, katsoo minua silmiin ja juttelee taas. "Grr, hee", hän toteaa.

7.50 Olen pukenut vauvan ja vienyt hänet parvekkeelle ekoille päiväunille. Tällä kertaa hän nukahtaa helposti, eikä alkanut myöskään itkeä pukiessa, kuten nykyään yleensä aina tapahtuu. Voitto! Otan itselleni toisen kupin kahvia ja menen tietokoneen ääreen.8.40 Vauva herää itkeskellen. Koitan laittaa tuttia ja nukuttaa uudelleen tuloksetta. Otan hänet sisälle ja riisun. Itkuisuus jatkuu. Luultavasti vatsa vaivaa tai unet on jääneet kesken. Kokeilen hieroa vatsaa, mutta itku jatkuu. Seuraavaksi kokeilen imettää, koska se joskus saa vatsan toimimaan. Hän syö vain pari minuuttia ja alkaa taas itkeä. Nostan hänet syliin ja kävellään pitkin asuntoa. Hän rauhoittuu siihen.

9.00 Lasken vauvan sitteriin, hän alkaa jutella ja hymyillä, vatsakin toimii. Käyn tekemässä itselleni aamupalaa ja syön sen vauvaa samalla viihdyttäen. Annan vauvalle myös d-vitamiinin.9.20 Lähdemme vaipan vaihtoon olettaen, että kaikki mitä tulee, on jo sinne tullut. Seurustellaan samalla, koska vauva viihtyy hoitoalustalla.

9.30 Kokeilen nyt imettää uudelleen, jos ruoka maistuisi kunnolla. Alkuun vauva syökin hyvin, sitten irroittaa ja hieman hermostuu. Seuraan tilannetta. Hän alkaa imeä uudelleen. Syö ja hermostuu, irroittaa. Pian taas imee uudelleen. Jossain kohtaa vaihdan toiselle puolelle. Kun kakkaa tulee taas lisää, hän lopulta vähän rauhoittuu ja alkaa juttelemaan niitä näitä. Vietämme sohvalla lopulta puoli tuntia vierekkäin jutellen, ja aina välillä hän ottaa muutaman hörpyn. Kokonaisuudessaan syö ihan hyvin, vaikka se melkoista pelleilyä onkin.

10.00 Kävellään vielä hetki asunnossa ja sitten menemme jälleen vaipan vaihtoon.10.15 Vauvan uniaika alkaa lähestyä. Puen hänelle ulkovaatteet ja tällä kertaa siitä alkaa perinteinen huuto. Hän rauhoittuu kuitenkin syliin, mutta vaunuissa alkaa taas kitinät. Heiluttelen vaunuja ja annan tuttia.

10.25 Vauva nukahtaa viimein. Järjestelen itse seuraavaksi kotia kuntoon vieraita varten, ettei nyt ihan pahimpaan sotkuun joudu tulemaan. Sen jälkeen tulen koneelle kirjoittamaan taas tätä postausta. Noin 11 aikoihin päätän lämmittää itselleni ruokaa, josko ehtisin sen syömään ennen kuin vauva herää.

11.15 En ihan ehdi syömään kaikkea, kun vauva herää. Hän on vaunuissa jo silmät auki, joten en edes yritä nukuttaa uudelleen.

11.20 Vauva hieman kitisee, joten kokeilen syöttää. Hän syö hyvin, vaikkakin vain viisi minuuttia. Lopulta hän nukahtaa rinnalle, mitä tapahtuu nykyään enää harvoin. Hän nukkuu kylläkin vain viisi minuuttia, kunnes herää vähän itkuisena. Sylitellään hetki.


11.30 Menen itse hieman laittautumaan ja vauva katselee vieressä touhujani. Juttelen hänelle samalla.

11.45 Mies seurustelee vauvan kanssa, kun itse tulen kirjoittamaan tätä postausta vieraita odotellessa.

12.15 Vieraat saapuvat. Jutellaan vauvan kanssa ja hän pääsee kiertämään sylit läpi.

13.00 Vauva on ollut hereillä jo vartin kauemmin kuin normaalisti eli tunnin ja 45 minuuttia. Hän alkaa väsyä, eikä enää oikein viihdy missään. Laitetaan hänet ulos nukkumaan pienen itkun säestyksellä ja hän nukahtaakin heti. Sillä välin kahvitellaan vieraiden kanssa.

13.40 Vauva herää silmät ymmyrkäisinä, nukkui omituisen vähän. Hän on silti erikoisen hyvällä tuulella. Otetaan hänet sisälle. Hetken ehditään vielä jutella hänen kanssaan, kunnes vieraat lähtevät.

13.55 Imetän vauvan. Hän syö hyvin kymmenisen minuuttia, joskin loppuajasta taas irroittaa välillä otteen kertoakseen minulle jonkin erittäin tärkeän mieleen pälkähtäneen asian. "Ärr, äyy". Lisäksi syöminen edesauttaa jälleen vatsan toimintaa ja pääsemme vaipan vaihtoon. Tai siis isi pääsee.14.10 Vauva istuskelee sitterissä. Hän on todella hyvällä tuulella. Jutellaan ja hymyillään vuorotellen. Leikitään piilosta: piilotan itseni tai vauvan kasvot hetkeksi harson taakse. Hän hymyilee välillä, muttei oikein muuten vielä ymmärrä tätä leikkiä.

14.30 Vauvalle tulee hikka ja hän ärsyyntyy. Lähdetään kävelemään pitkin asuntoa ja päädytään isin luokse. Vauva saa taas varsinaisen puheripulin. Kun omat käteni alkavat väsyä, siirrän vauvan leikkimatolle vatsalleen. Hän on siinä pari minuuttia, kunnes hermostuu ihan todella ja alkaa huutaa. Rauhoittelen pahimmat itkut sylissäni ja lasken hänet sitten sitteriin, koska hänellä alkaa tulla kuuma. Pian hän rauhoittuu.

14.50 Kokeilen taas syöttää vauvaa, koska hän alkaa vaikuttaa uniselta. Hän syökin hyvin 10 minuuttia, kunnes alkaa taas pelleillä ja lopulta väsähtää kitinän saattelemana.15.00 Laitan vauvan ulos nukkumaan. Mietin hetken, onko hän sittenkään väsynyt, kun silmät pysyvät niin suurina, mutta pian ne alkavat lurpsahdella. Hän nukahtaa klo 15.10.

15.30 Aion jatkaa tätä postausta, mutta netti ei jostain syystä toimi. Jäänkin vain juttelemaan niitä näitä miehen kanssa, hetki yhteistä laatuaikaa ilman vauvaa.

16.00 Aletaan kokkailla yhdessä ruokaa. Tehdään makaronilaatikko, joka riittää mukavasti alkuviikkoon.16.25 Vauva nukkuu edelleen, jes! Nettikin toimii taas, joten jatkan tätä postausta.

17.00 Ruoka on valmista. Ehdin syödä hyvin ja ottaa vielä lisääkin. Katson Greyn anatomiaa ja nautin rauhasta. Päiväunien pituudesta ei kyllä ikinä etukäteen tiedä.

17.20 Ehdin juuri alkaa pumppaamaan maitoa huomiselle, kun vauva herää. Mies hakee ja riisuu hänet, kun pumppaan nopsaa loppuun.

17.30 Syötän vauvan. Hän syö vain viitisen minuuttia, mutta hyvin.

17.45 Käydään vaihtamassa taas yksi kakkavaippa. Sen jälkeen kävellään hetki asunnossa ja seurustellaan lattialla, leikitään leluilla.

18.05 Mies on vauvan kanssa sohvalla seurustellen. Itse käyn suihkussa ja alan valmistella illan tarpeita.

18.35 Vauva alkaa hieroa silmiään. Ajatellaan hänen olevan väsynyt, mutta hierominen jatkuu omituisen "rajuna". Käydään pyyhkimässä silmät vanulapulla, laitetaan nenään Baby Mistiä ja imetään Fridalla. Sen jälkeen vauvan olo helpottaa, mutta hän vaikuttaa yhä väsyltä. Mies vaihtaa vauvalle yöasun ja tekee iltatoimet.

18.45 Mennään sänkyyn. Imetän ja vauva jaksaa imeä noin viitisen minuuttia, kunnes hermostuu. Tuttu juttu iltaisin. Nousen ylös, pidän häntä hetken sylissä. Annan pusun ja toivotan hyvät yöt.

18.55 Lasken vauvan pinnasänkyyn. Meillä on mennyt jo monta iltaa hyvin, kun vauva on nukahtanut sänkyyn itse alle puolessa tunnissa. Huomaan kuitenkin nyt, että jokin on toisin. Vauva rimpuilee jo alkujaan tosi paljon ja on lähellä tuttua huutoraivariaan. Kokeilen kuitenkin nukuttaa: silitän, laitan harsoa naamalle, annan tuttia. Nämä on tepsineet aiemmin. Ei kuitenkaan nyt. Levottomuus vain yltyy. Otan vauvan hetkeksi syliin ja rauhoittelen, laulan. Lasken sitten takaisin sänkyyn. Ja alkaa saman tien jäätävä huuto. Yritän vielä hetken rauhoitella vauvaa, koska yhtenä iltana onnistuin vielä katkaisemaan huudon ja vauva nukahti sänkyyn. Nyt ei kuitenkaan auta mikään.19.05 Otan vauvan takaisin syliin ja rauhoittelen sylissä. Sitten kannan hänet suoraan koliikkikeinuun, paikkaan, jossa varmasti tulee uni. Olisin voinut vielä yrittää sänkyynkin, mutta päätin että parempi näin. Aiemmin vastaavina iltoina nukutus on voinut venyä jopa 1,5 tuntiin ja on silloinkin lopulta päättynyt keinuun, joten päätin nyt fiksuna kerrankin ennakoida tilannetta. Voi kun tietäisi, mikä näissä välillä mättää. En lähtökohtaisesti halua nukuttaa vauvaa ensin muualla monestakin syystä (yksi on, että vauvan pitäisi nukahtaa samassa paikassa, jossa hän herää, turvallisuudentunteen takia), mutta ajattelen tämän vaihtoehdon olevan joskus silti paras ratkaisu. Nyt en itse väsy ja hermostu nukuttamiseen, eikä vauva kärsi siitä, että yritän häntä väkisin nukuttaa.

19.20 Mies kantaa vauvan nukkuvana takaisin sänkyyn. Laitan tutin suuhun uudelleen muutaman kerran, kun vauva tiputtaa sen vahingossa. Sen jälkeen alkaakin taas älytön ähinä. Pää kääntyy jatkuvasti, välillä silmätkin aukeaa. Vauva ei onneksi itke, mutta kädet haroo jatkuvasti naamaa. En muista toista näin vaikeaa ja levotonta iltaa siinä kohtaa, kun vauva on periaatteessa jo nukahtanut. Mikä kumma vaivaa?

19.40 Vauva rauhoittuu vihdoin ja nukahtaa. Mitähän tästäkin yöstä oikein tulee? Uskallan viimein ottaa itsekin paremman asennon sängyssä ja selaan puhelinta.

20.30 Käyn vielä nopeasti syömässä iltapalaa. Sitten alan itsekin nukkumaan.

22.00 Vauva herää jo omituisen aikaisin. Nostan hänet sängystä ja imetän. Hän syö hyvin ja nukahtaa,  joten saa jäädä viereeni.

23.40 Syötän vauvan.

1.30 Syötän vauvan.

3.50 Vaihdetaan vaippa, ettei se tule liian täyteen yön aikana. Tehdään se sängyssä hämärässä ja hiljaisuudessa. Sen jälkeen syötän vauvan.

5.20 Syötän vauvan.

6.20 Syötän vauvan.

6.35 Vauva herää ja viiden minuutin päästä aloitetaan taas uusi päivä.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (8 h 40 min):
6.30-7.50, 8.40-10.25, 11.15-13.00, 13.40-15.10, 17.20-19.40

Vauvan uniajat tänään (15 h 20 min, päivällä 4 h 25 min, yöllä 10 h 55 min):
7.50-8.40, 10.25-11.15, 13.00-13.40, 15.10-17.20, 19.40-6.35

Syömiset (14 kertaa):
6.30, 7.40/8.40, 9.30, 11.20, 13.55, 14.50, 17.30, 18.45, 22.00, 23.40, 1.30, 3.50, 5.20, 6.20

Päivä oli meille aika tavanomainen, joten hyvä että tuli taltioitua juuri tämä. Yö tosin oli todella ihmeellinen, koska vauva söi seitsemän kertaa. Normaalisti hän syö öisin vain 3-4 kertaa, yleensä noin klo 23.30, 2.00, 4.00 ja 6.00. Tästä huolimatta vauva nukkui periaatteessa nyt koko yön. Hän söi aina kerrallaan noin 5-10 minuuttia, muttei koskaan avannut silmiään ja nukahti heti uudelleen. En siis laske näitä enää hereilläoloaikaan mukaan.

Syömisten lisäksi vauva nukkui vähän levottomasti ja tuntui, että annoin hänelle tuttia tunnin välein tai ainakin heräsin hänen ähinöihinsä niin usein. Poikkeavaa oli myös koliikkikeinuun nukuttaminen, vauva kun oli jo melkein viikon putkeen nukahtanut omaan sänkyyn alle tunnissa.

Jännityksellä odotan, miltä päivät näyttää taas kuukauden päästä. Onkohan sitten jo löytynyt enemmän rytmiä päiväuniinkin?

2 kommenttia:

  1. Sinä saat kyllä nousta vauvan takia useaan otteeseen joka yö! Varsinkin aamuyöstä. Hauska kuitenkin huomata, että sielläkin kuitenkin imetetään välillä tunnin välein. Täällä sitä pidetään jotenkin outona, että vauva syö niin usein. Minusta belgialaiset vauvat ovat jotenkin todella vähäruokaisia verrattuna suomalaisiin vauvoihin😅 Ja paljon laihempia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja tässä koosteessa vielä tavallistakin useammin 😅 Ja onpa hassua, täällä taas vauvantahtisuus imemisessä on nimenomaan se juttu :D Voi toki olla, että tarjoan silti päivisinkin rintaa liian usein, mutta yritän välttää sen, ettei esim. herää nälkäisenä kesken. Ja vauvasta kun ei nykyään enää huomaa, milloin hän haluaa syödä ja milloin ei, niin kokeilen sitten aina :D

      Poista