21. helmikuuta 2020

Vauvakirjojen täyttelyä

Ostin vauvalle jo odotusaikana Suloinen tarina sinusta -kirjan. Täytin odotusajan sivut hetkessä, mutta mietin, jaksankohan täyttää sivuja enää vauvan synnyttyä. Ja mitä vielä! Multa loppuu ihan tila kesken kaikista kohdista. Rakastan kirjojen täyttämistä niin kuvilla kuin teksteilläkin: pientä näperrystä ja jokaisen uuden etapin kirjaamista päivälleen. Bonuksena siitä jää myös ihana muisto aikuisuuteen.

Toisena kirjana meillä on Pienen suuri seikkailu, jonka voitin arvonnasta. Olenkin nyt yrittänyt vähän jaotella näihin kirjoittamista, ettei niihin tulisi täysin samoja asioita. Näin alustavasti ajattelin täyttää tämän seikkailukirjan enemmän nippelitiedolla, valokuvilla ja ehkä hauskoilla sattumuksilla. Suloisesta kirjasta tulee sitten perinteisempi kirja, jossa on juurta jaksain kerrottu kaikki uudet etapit. Pienen suuri seikkailu on tyyliltään rento ja hauska, kun taas Suloinen tarina sinusta on enemmän herkkä ja kaunis. Mutta mitäpä olen muuten tykännyt kirjoista nyt pienen käyttökokemuksen jälkeen?

Ensinäkin olen pitänyt kirjoja koko ajan esillä ja lähellä. Näin niitä pystyy helposti täyttämään muun puuhan sivussa. Ja suosittelen tekemäänkin niin, koska muuten nämä jutut unohtaa todella nopeasti. Kumpikin kirja on onneksi ulkoisesti kivan näköinen, joten ne menee sellaisenaan vaikka sisustusesineestä. Mulla on myös kynä valmiina koko ajan, ettei tuhlaudu aikaa sen etsimiseen. Täytän kirjoja Micronin 01- tai 02-paksuisella mustalla kynällä. Se ei mene sivuista läpi ja on kivan ohut. Kuvat kiinnitän kaksipuolisella kuvateipillä. Mutta sitten niihin kirjoihin!

Suloinen tarina sinusta on edelleen mielestäni ihanan laaja ja on vaikeaa keksiä, mitä siitä puuttuisi. Mutta kuten sanoin, joihinkin kohtiin olisin kaivannut enemmän tilaa tekstille ja etenkin valokuville! Valokuvia varten on varattu ihan kamalan vähän tilaa, vaikka olen käyttänyt hyödyksi myös ne sivut, joille ei ole tarkoitus laittaa kuvia. Oikeastaan voisin sanoa, että ne valmiit kuvituskuvat on mielestäni aivan turhia (koska kuka haluaa omaan vauvakirjaansa tuntemattoman vauvan kuvia?) ja sivut olisi voinut varata omille valokuville.



Lisäksi kaipaan edelleen sisällysluetteloa sivunumeroineen, jotta voisi helposti tarkistaa, mitä etappeja on unohtanut kirjata. Nyt pitää aina selata koko kirja, ettei vaan jää mitään välistä. Tämä siksi, että jotkin asiat on mielestäni vähän epäloogisessa järjestyksessä kehityksen ja tapahtumien kannalta. Sinällään se ei tietysti haittaa, koska täyttämisen lisäksi rakastan myös selata jo täyttämääni kirjaa.

Kirja on myös sidottu hyvin, sillä sen täyttäminen on vaivatonta. Sivut taittuu helposti ja pysyy avoimina, ne on myös sopivan jämäkät, muttei kuitenkaan liian tönköt. Valokuvatkin mahtuu väliin niin, että kirja menee vielä helposti kiinni (ehkä niiden tilaa on siksi juurikin rajattu).



Pienen suuri seikkailu taas puolestaan on mukavan kompatki paketti. Siinä ei ole mitään ylimääräistä. Siinä on silti varattu paljon tilaa myös valokuville, kokonaisia aukeamia. Miinusta kuitenkin, että näissä sivuissa on musta tausta, jolloin kuvatekstejä ei voi kirjoittaa. Ajattelinkin ostaa Dymon, jolla saisi helposti lyhyet tekstit kuviin. Lisäksi sivut on aika lörpöt, eikä kuvat oikein "istu" kauniisti niille.

Pienen suuressa seikkailussa olisi voinut hyödyntää vieläkin enemmän hauskaa puolta. Nyt siellä on esim. yhdellä sivulla mahdollisuus laittaa, mitä maitopurkki tai bensa on maksanut syntymähetkellä ja mikä on ollut ykkösbiisinä, kuka presidenttinä? Tällaisia olisi voinut keksiä paljon lisääkin.



Ainoaksi kirjaksi en varmaankaan tätä ostaisi, mutta laajemman kirjan rinnalla se toimii mielestäni tosi hyvin. Tästä löytyy myös lisäksi omat aukeamat 1-12 kuukaudelle, joten niihinkin saa kivasti vaikka pieniä muistoja kirjattua, kun taas toisen kirjan voi hyödyntää enemmän vaikkapa kehitykselle. Pähkähulluna voisin kyllä tykätä vielä kolmannestakin kirjasta - vaikkapa jostain tosi perinteisestä. Mutta taidan toistaiseksi pitäytyä näissä kahdessa.

Mitä kirjoja muilta löytyy ja oletteko olleet tyytyväisiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti