18. helmikuuta 2020

Kymmenen + viisi parasta vauvahankintaa

Meillä ei vauvatarvikkeita paljoa puutu. Kaikenlaista tuli ostettua ja kokeiltua, joten on aika selvää, että kaikki hankinnat ei ehkä ole olleet yhtä hyviä. Nyt kolmen kuukauden jälkeen ajattelinkin vähän pohtia, mitkä hankinnoista on oikeasti olleet niitä parhaita. Myöhemmin sitten listaan ne, mitkä olisi saanut jättää kauppaan.



1. Britax Smile 2 -vaunut

Nämä on olleet hyvä hankinta. Ne on olleet juuri sitä, mitä odotinkin. Miinusta ne saavat vain kuomusta, jota on joskus vaikea saada ylös (jää jotenkin jumiin). Myös kopan irrotus on mielestäni hieman hankalaksi tehty ainakin lyhyelle ja pienelle ihmiselle. Joskus tuntuu, että vaunut myös tärrää liikaa ja eturenkaat on vähän epätasaiset asfaltilla, jossa on hiekkaa päällä. Muuten ne tuntuvat kyllä tukevilta ja kevyiltä työntää. Näillä on ollut ilo käydä kävelylenkeillä ja ne on tulleet hyvin käyttöön. Vaunukoppa on myös mukavan kevyt, kun se pitää kuitenkin kantaa aina kerrostalon portaat alas ja ylös, jos lenkille haluaa.

2. Emmaljungan parvekevaunut

Listasin nämä erikseen, koska niiden käyttötarkoitus on ihan eri kuin aiemmilla. Nämä on olleet paras ostos ikinä! Vauva nukkuu näissä 3-4 päiväunet päivän aikana. On kätevää, kun näitä voi säilyttää asunnossa ja vaan siirtää aina parvekkeelle uniaikaan. Ostettiin myös tuurilla sellaiset vaunut, jotka on jykevät kulkemaan eestaas, mutta myös huojuvat joka suuntaan jousitusten takia. Ihan parhaat siis nukuttamiseen. Näissä on myös erityisen tilava koppa, joten menee varmasti pitkään.



3. Baby Björn - sitteri

Täysin hintansa arvoinen kapistus. Tässä vauva viihtyy todella hyvin silloin, kun ei jaksa makoilla esim. leikkimatolla. Tähän hänet saa laitettua viihtymään, kun itse tekee vieressä kotitöitä. Tai jos hän alkaa väsyä, hän jaksaa yleensä tässä olla vielä itsekseen, eikä häntä tarvitse kantaa pitkin asuntoa. Tätä on myös kätevää keikuttaa jalalla ja toisaalta vauva saa siihen itsekin vauhtia, joskaan ei ole vielä hoksannut sitä tehdä tarkoituksella. En tiedä, toimisiko joku muu sitteri yhtä hyvin, mutta tämä ainakin toimii.

4. Swaddle Up -unipussit

Nämä on rauhoittaneet meidän nukahtamistilanteita jonkin verran, kun kädet ei pääse huitomaan joka suuntaan. Pitää myös kätevästi jalat ja kädet lämpimänä yön yli. Jos pussit on olleet pesussa ja on jouduttu pukemaan tavallinen pyjama, on sen kyllä usein huomannut levottomuudessa. Pussin avulla vauva ei esimerkiksi heräile säpsähdyksiin koko ajan nukahtamisvaiheessa, vaan saa unesta helpommin kiinni.



5. Kylppärin hoitopiste

Yksinkertaisesti paras paikka vaihtaa vaipat. Vesipiste on lähellä, eikä pissa- tai kakkavahingot haittaa mitään kylppärin kaakeleilla. Kylppärissä meillä on myös aina lämmin lattialämmityksen takia. Hoitopisteellä meillä on hoitoalusta, jonka päällä on pestävä suojus ja lisäksi harso sekä pyyhe. Pysyy hyvin puhtaana, kun harson ja pyyhkeen voi vaihtaa päivittäin ja alustan sitten vahinkojen sattuessa. Lisäksi meillä on kori vaipoille, kori tarvikkeille ja kori pyyhkeille. Toimii!

6. Philips Avent -mikrosteriloija

Pumppaan maitoa vain silloin tällöin ja vauva syö pullosta vain silloin tällöin, mutta silti tämä on ollut erittäin hyvä hankinta. Ei tarvitse alkaa keitellä tarvikkeita, vaan kuudessa minuutissa kaikki on steriloitu. 

8. Nenä-Frida ja Baby Mist -nenäsuihke

Vauvalla on jostain syystä ollut syntymästä saakka tukkoinen nenä. Ollaan melkein joka päivä, yleensä kerran aamuisin, imetty räkäpaakut pois sieraimista. Näillä välineillä se on onnistunut mukavan vaivattomasti.

9. Padwico 850 -itkuhälytin

Tätä ilman ei ulkopäikkärit onnistuisi ja vauvahan ei sisälle päivisin nukahda. Löytyy siis varmasti tältä listalta! Tosin nyt pidemmän käyttöjakson jälkeen olen huomannut, että tässä hälyttimessä saisi olla kovempi ääni vanhempien yksikössä. Se on meillä koko ajan täysillä ja silti välillä sitä ei kuule, jos jättää sen vähänkin kauemmas tai pitää taskussa.



10. Clas Ohlsonin kissayövalo

Tämä on ihan täydellinen yövalo. Se on juuri sopivan himmeä, mutta sen valossa kuitenkin näkee tehdä asioita. Siinä ei ole johtoja, joten sitä on helppo liikuttaa. Se on myös kevyt ja sopivan pieni. Pehmeytensä vuoksi sitä voi säilyttää sängyssä ja se pyöriikin yleensä vähän missä sattuu. Lisäksi vauva tykkää usein katsella sitä, etenkin kun käyttää väriä vaihtavaa valoasetusta.

Muut "tavallaan parhaat, muttei kuitenkaan"

Lisäksi haluan vielä listata muutaman tuotteen, jotka ei ole turhakkeitakaan, mutta joissa on jokin vika, miksi ne eivät päässeet tälle listalle.

Turvakaukalo on tietysti ollut tarpeen automatkoilla ja erittäin hyvä hankinta siinä mielessä. Valitsemamme Britax Baby Safe 2 i-size on kuitenkin ollut vähän turhan massiivinen mun makuun ja viisipistevyöt tulee jotenkin todella tiukalle reiden kohdalta, jotta ne on tarpeeksi jämäkät. En siis voi suositella juuri tätä meidän kaukaloa. Plussaa toki siitä, että se sopii suoraan vaunujen runkoon.



Kaukalopussi on ollut todella kätevä. Nopeuttaa lähtemistä, kun vauvalle ei tarvitse laittaa kuin pipo ja lapaset päälle. Ikävä kyllä en voi silti mitenkään suositella tätä meidän valitsemaa Kaiserin pussia fleece-vuorella. Vauva on aina ihan hikinen jo pienen ajan jälkeen ja hermostuu siksi kaukalossa ollessaan.  Lisäksi pussin huppuosa aukeaa mielestäni ihan väärään suuntaan: sitä ei siis voi avata vain vähän, vaan se pitää olla joko kokonaan kiinni tai auki. Kaukalopussi on siis listalla sillä ajatuksella, että oltaisiin osattu hankkia joku kevyempi versio.

Stokken Flexi Bath -kylpyamme on ollut kätevää, kun ammeen saa kaappiin taitettuna. Sinne tosin mahtuisi tällä hetkellä isompikin amme, mutta ainahan se on kivaa, mitä vähemmän jokin vie tilaa (koska meillä on tällä hetkellä aika ahdasta). Muuten koen, että amme on ehkä vähän ahdas (kun vauvaa on pidettävä vielä kädellä) ja sen tulppa on joskus hankala saada paikalleen. Kuitenkin juuri tähän elämäntilanteeseen tämä amme oli hyvä valinta!

Unipesät oli myös tarpeelliset ihan vauva-aikana, muttei taidettu niitä juuri kuukauden jälkeen enää käyttää, kun vauva siirtyi päiväunille ulos. Eli silloin kun nämä oli käytössä, oli ne aivan parhaat nukkumapaikat pienelle niin yöllä kuin päivälläkin. Päivisin pesää pystyi siirtämään helposti herättämättä vauvaa ja öisin vauva oli siinä "turvassa", kun nukkui vieressäni. Mutta käyttöikä jäi tosiaan turhan lyhyeksi, joten en siksi osaa varsinaisesti nostaa tätä parhaiden hankintojen listalle. Ja virallinen suositushan on, että vauvaa ei nukuteta näihin ilman valvontaa.

Gracon koliikkikeinu on ollut todellinen pelastus niinä hetkinä, kun vauva on ollut yliväsynyt ja itkuinen, eikä häntä ole saanut nukahtamaan mihinkään sisälle - paitsi tähän keinuun. Suhteessa käyttömäärään se vie kuitenkin aika paljon tilaa, on ruma, eikä siihen mahdu enää kovin iso vauva. Lisäksi siinä on mielestäni vähän epäergonomisen näköinen nukkuma-asento, eikä vauva nuku siinä kauaa nukahdettuaan eli hänet täytyy siirtää muualle, jos haluaa taata pidemmät unet.

Tässä siis ne meidän tarvikkeet, jotka on olleet ihan parhaita ja helpottaneet meidän arkea. Löytyykö muilta samoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti