28. helmikuuta 2020

Vauvan lempilelut ja -kirjat

On jännää huomata, miten jo kolmen kuukauden ikäinen vauva suosii selvästi tiettyjä leluja. Voitaisiin ehkä jo puhua lempileluista. Sama pätee myös kirjoihin. En voi kuitenkaan suoraan antaa vinkkejä, minkälaisia leluja kannattaisi vauvoille hankkia, koska ehkä vauvoillakin on jokaisella omat mieltymyksensä? Voin kuitenkin vinkata ne, jotka meidän poikaa juuri nyt kiinnostaa. Tiivistettynä voisin kyllä todeta, että mitä värikkäämpi, sen parempi. Tämä varmaan pätee muihinkin vauvoihin?  Lelujen muilla ominaisuuksilla ei näytä niinkään olevan merkitystä, joskin erilaiset äänet ja valotkaan eivät haitaksi taida olla.

Neljä mieluisinta lelua!


Nämä kiinnostaa vielä vähän vähemmän.
Ylemmässä kuvassa on vauvan (3 kk) tämän hetkiset lempparilelut. Niitä ei ole mitenkään erityisesti tarjottu hänelle enemmän kuin muita, vaan hän on itse tykästynyt juuri niihin. Hän on saattanut katsella näitä pidempään kuin muita, hymyillä tai jutella niille. Näiden lelujen kanssa vauva on usein selkeästi innoissaan: jalat ja kädet vispaa, suu on avoimena ja silmät suurina. Ja kuten kuvasta näkyy, väriä niistä ei suinkaan puutu.

Alemmassa kuvassa taas on meidän kaikki muut lelut, jotka ei vielä vauvaa niin paljon kiinnosta. Osa näistä onkin aika hentoja väreiltään, mikä voi osin selittää tämän. Kettulelua hän joskus tykkää katsoa ja halia sekä viedä suuhun. Hän kuuntelee myös joskus kiinnostuneena pupun helinää ja kirahvin vinkumista, muttei erityisemmin innostu niistä. Tuota pururengasta hän yrittää syödä, mutta se on vielä vähän iso, eikä hän saa siitä itse kiinni.



Sininen reikäpallo on vauvan mieleen, koska se on ollut ihan ensimmäisiä leluja, joihin hän on osannut itse tarttua. Oikeastaan tästä lelusta koko tarttumistaito lähti liikkeelle ja kehittyi sitten vauhdilla - voin suositella vastaavaa. Pallo on kevyt, menee helposti kasaan ja pysyy hyvin mukana, kun vauva vie sen suuhunsa. Hän tykkääkin nuoleskella ja imeä palloa. Kunnes hän ei saakaan sitä enää osumaan suuhunsa ja menee hermot...

Puhelin soittaa musiikkia ja lyhyitä laulun pätkiä ja siinä myös vilkkuu valoja. Tätä vauva rauhoittuu aika usein kuuntelemaan pidemmäksikin aikaa. Hän ei vielä tietystikään osaa itse sillä mitään tehdä. Varoitan kuitenkin, että nämä renkutukset jää pahasti päähän. Mies juuri tokaisi, että meidän täytyy ostaa vauvalle jokin muu soiva lelu. :D



Ampiaisesta ja kukasta vauva kiinnostui itse tuijotellen sitä aina pitkään ja hymyillen. Edelleen amppari saa paljon hymyjä osakseen, ja vauva katsoo erityisesti sen naamaa. Nyt viimeaikoina hän on myös kiinnostunut rapistelemaan kukan lehtiä ja tunnustelemaan ampparia muutenkin. Hän myös yrittää viedä sitä suuhun, mutta lelu on itse asiassa aika iso ja painava, joten se onnistuu harvoin.

Roikkuva apinalelu on vauvan suosikki lelukaaressa. Hän tykkää katsella ja heilutella sitä. Hän yrittää myös tarttua siihen ja saada renkaita (tai mitä tahansa osaa) suuhunsa, mutta valitettavasti lelu menee aika usein karkuun ja sekös sitten pidemmän päälle vähän harmittaa.



Kirjoista vauvan suurin lemppari taitaa olla Lorulahja, joka on siis neuvolasta ilmaiseksi saatu kirja. Hän jaksaa katsoa sen alusta loppuun, vaikka lukisin samalla lähes kaikki lorutkin sieltä hänelle. Hän katsoo kaikkia kuvia tosi innoissaan, joskin muutamat niistä (yleensä ne, joissa on selkeät kasvot) on vielä muitakin suositumpia. Tätä on ihanaa lukea vauvalle, kun hän on selvästi kiinnostunut ja rakastaa kuvien katselua. Eilen hän tuntui kuuntelevan lorujakin, vaikken tiedä onko se vielä oikeasti mahdollista. Mutta hän ihanasti katseli kuvia ja kun luin loruja, hän kääntyi aina katsomaan minua silmiin ja hymyili aina todella leveästi, kun katsoin takaisin ja jatkoin lorujen lukemista tällä tavoin. Kun lopetin, hän kääntyi taas kuvien pariin ja käännettiin sivua.

Lisäksi vauva on kiinnostunut vastikään saamastamme pehmokirjasta. Siinä on aika selkeät kuvat ja kirkkaat värit. Näistäkin kuvista hän yleensä innostuu todella paljon ja tässä on kivana lisänä se, että sen voi antaa vauvan eteen ja hän saa itsekin tutustua sivuihin. Hän tykkääkin rutistaa niitä käsiinsä ja viedä suuhun.

Muita suosituksia tai vinkkejä en osaakaan sitten vielä antaa. Enkä mene takuuseen, ettäkö muutkin vauvat tykkäisivät näistä samoista. :D Mutta kommentoikaa ihmeessä, minkälaisista leluista tai kirjoista teidän vauvat on tykänneet samassa iässä. Olisi mielenkiintoista tietää. Huomasin muuten myös, että ollaan saatu melkein kaikki tämän postauksen lelut ja kirjat lahjaksi. Vain apina ja ampiainen on itse ostettuja. Taisivat maksaa kirppiksellä euron verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti