14. marraskuuta 2020

Vauvana 2020 - mikä on nyt in?

Mitkä jutut on tällä hetkellä muodissa vauva-arjessa? Mitkä tarvikkeet tai asiat on sellaisia, mitä kaikilla muillakin on tai mitä muuten ihannoidaan tällä hetkellä?

Ajattelin, että tällainen postaus olisi vauvalle kivaa luettavaa joskus aikuisena, koska nämä jutut tuppaa muuttumaan ajan saatossa niin paljon. Itseäni ainakin kiinnostaisi tietää, mitkä olivat vastaavia asioita omassa lapsuudessani. Listaan ensin asioita, jotka tuli itselleni mieleen ja laitan loppuun vielä muiden äitien ajatuksia.


Bibs-tutti - Näitä on melkein kaikilla. Itsekin ostin tällaisen ensimmäiseksi tutiksi. Meidän vauva vaan kakoi tälle pitkään, eikä koskaan huolinut suuhunsa. En myöskään rehellisesti sanoen itse pidä näiden ulkonäöstä, mutta monille nämä on se juttu.

White noise -ääni - Nukkumaan mennessä pitää kuulua kohinaa. Erityisen suosittuja ovat Whisbear-tuotteet, jollainen meiltäkin löytyy.

Sormiruokailu - Tämä on monen mieleen ja ainakin kaikki tietävät, mitä sillä tarkoitetaan. Kyseessä ei ole pelkästään sormin syömistä vaan "aatteen" takana on paljon muutakin.

Tripp trapp -syöttötuoli - En ole varma, onko tämän aikakausi jo vähän laantumassa. Mutta ainakin yhdessä vaiheessa näitä oli ihan kaikilla ja tätä pidettiin ainoana oikeana vaihtoehtona. Meilläkin tämä on.

Pillipullo - Nokkamukia ei enää suositella, vaan pillipulloa suun motoriikan takia. Nämä ovatkin pienillä tosi suosittuja.

Silikoninen tuttiketju - Monilla näkee silikonisista palloista tehtyjä tuttiketjuja. Enkä ihmettele, onhan ne suloisia ja ainakin meillä menee samalla myös purulelusta.

Bobles - Tämä ja lisäksi sellainen pyöreä pallomeri.

Vilac-auto - Näihin tai vastaaviin halvempiin merkkeihin törmää vähän joka puolella. Mahtavatko olla tosin enemmän sisustuksen vuoksi?

Unipesä - Näitä tuntuu nykyään olevan melkein kaikilla.

Baby Björn -sitteri - Tämä löytyy meiltäkin, enkä ihmettele yhtään, että se on niin suosittu. Ehdottomasti paras kaikista.

Vaunuverho - En ainakaan muista, että nämä olisi ollut mikään juttu joitain vuosia sitten. Mutta nykyään näitä näkee kaikilla ja usein jonkun ompelijan tekemänä.

Kantoreppu - Vauvojen kantaminen on muotia. Etenkin kantoreput ovat suosiossa, samoin liinoja käytetään paljon. Sen sijaan esim. epäergonomiset rintareput, joita joskus aiemmin oli, on syytä jättää kellariin pölyttymään. Kantoreppumerkeistä Tula taitaa ainakin olla suosittu, muista en tiedä.

Stonz-tossut - Melkein aina kun kysyy jostain vauvalle hyvää tossua tai kenkää talveksi, joku tulee ehdottamaan näitä.

Sokerittomuus - Sokeri on todella pahasta, kysytpä melkein keneltä vain. Ei sillä, pyritään itsekin välttämään esim. sokeroituja jogurtteja (poislukien hedelmien oma sokeri).

Pienet rusetit - Nyt käytetään paljon rusetteja, joissa on pantakiinnitys. Ihan jo pienillä vauvoilla, ainakin kauniita kuvia saadakseen. Veikkaan, ettei rusetit juuri muuten ole päässä, mutta mistäs minä varmaksi tietäisin, kun ei olla itse käytetty.

Muovin välttäminen - Juomapulloista suositaan lasia tai metallia, leluissa puuta. Ei toki koske kaikkia, mutta tällainen yleinen "ihanne" tuntuu olevan valloillaan.

Yksityiset ultrat - Tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että käydään ainakin kerran yksityisen tekemässä ultrassa. Joko varhaisultrassa tai myöhempien viikkojen 4D-ultrassa kasvoja kurkkimassa.

Merinovilla - Mitä tahansa kerrastovaatetta etsitkin ulkoiluun, vastaus on merinovilla.

Erilaisten asiantuntijoiden hyödyntäminen - Osteopaatti, vyöhyketerapeutti, äitiysfysioterapeutti, unikonsultti, imetysohjaaja... Todella moni hyödyntää nykyään erilaisia asiantuntijoita vauvojen kanssa. Omassa lapsuudessani se taisi olla lähinnä neuvola ja kokeneemmat äidit, jotka auttoivat.

Suosituspoliisina toimiminen - En keksinyt tälle parempaakaan lyhennettä :D Nykyään kuitenkin erilaisia suosituksia ja kieltoja on mielin määrin. Ja ennen kaikkea niiden vahteja. Tämä on toki hyväkin asia ja itsekin mielelläni suosituksia noudatan, mutta onhan se myös vähän hupaisaakin, kun tiettyihin asioihin puututaan lähes aina, vaikkei asia kuuluisi millään tapaa itselle. Yleisimmät konfliktit mainitakseni: oikeanlaiset kengät ja turvaistuimet.

Näitä muut äidit ehdottivat listalle:

Itse tehdyt vaatteet - Selvästi suosiossa on tehdä itse vaatteita tai tukea suomalaista käsityötä ja pienyrittäjiä. Muutenkin tietynlainen "markettivaatteiden" välttäminen tuntuu olevan muodissa. Vaatemerkeistä suosittuja ovat ainakin Gugguu, Mini Rodini, Polarn O. Pyret, Papu, Metsola, Vimma ja Newbie.

Frillat - Tytöillä housuissa, helmoissa tai hihoissa. Joka puolella.

Fb-ryhmät ja vauvatreffiseuran haku - Eri laskettujen aikojen Facebook-ryhmät ovat suosittuja ja aktiivisia. Niissä ja muutenkin, etsitään paljon vauvatreffiseuraa.

Liberokoodien keräily - Liberovaipoista saa koodeja, joiden pisteillä voi lunastaa tuotteita. Muistan kyllä myös hämärästi omasta lapsuudestani, kun kerättiin vaippapaketeista leikattavia merkkejä, jotka sitten muistaakseni postitettiin eteenpäin.

Neuvolakorttien kuoret - Tämän en tiennyt itse olevan mikään juttu, mutta ilmeisesti sitten on. Meillä on ihan perinteinen neuvolasta saatu kuori.

Kaukalon kiinnitys vaunuihin - Tätä näkee monilla ja on meilläkin käytössä. Kätevää. Ihmettelen, jos tämä kikka joskus katoaa "muodista".

Swaddle Up -kapalot - Tosiaan näitä on myös monilla. Ja yleensäkin kapalointi sekä unipussit on todella suosittuja.

Imetyksen tuki ry - Imetys muutenkin tuntuu olevan todella pinnalla tällä hetkellä. Moni haluaa imettää ja sitä arvostetaan, mutta toki myös arvostellaan (etenkin, jos ei imetä). Imetyksen tukea suositellaan usein tsekkaamaan kaikissa tilanteissa ja itsekin olen sivuilla monesti vieraillut sekä itsekin siitä muille vinkannut.

Montako kohtaa teillä täyttyi?

Taisin itse saada ruksittua vain 16/28. Kirjoittakaa myös ihmeessä kommentteihin, jos teille tulee mieleen jotakin, mitä ei tässä listassa vielä lue. Palataan sitten yhdessä 30 vuoden päästä katsomaan, onko mikään muuttunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti