26. huhtikuuta 2020

Vauvan vuorokausi viiden kuukauden ikäisenä

Kurkistetaan taas yhteen meidän tavalliseen arkipäivään. Alla on linkit aiempiin koosteisiin.


Tiistai 21.4.2020

6.00 Olen ollut itse jo tunnin hereillä vauvan aiempien ähinöiden vuoksi. Nyt kuitenkin vauvakin alkaa heräillä. Ensin hän vähän ähisee ja venyttelee, lopulta avaa silmät. Hän alkaa heti jutella niitä näitä ihanalla heleällä äänellään.

6.05 Yleensä hetki halitaan ja pusutellaan, mutta nyt noustaan jo melko pian ylös aamutoimille. Vaippa-alueen ja kasvojen pesu sekä ihon rasvaus. Vauva on hyvällä tuulella: hän on virkeä ja jokeltelee koko ajan.

6.15 Kokeilen imettää, koska viime syömiskerrasta on jo pari tuntia aikaa. Vauva syö vähän, mutta lähinnä pelleilee eli alkaa höpöttelemään kesken syömisen ja syö aina vain yhden siemaisun silloin tällöin. Jäämme siis sohvalle seurustelemaan.

6.20 Laitan vauvan sitteriin ja keitän itselleni kahvia. Tsekkaan läpi somet samalla, kun vauva tutkii lelujaan tyytyväisenä. Sen jälkeen lauletaan muutama vauvan lempilaulu: Tossu ja sukka sekä kädet sivulle ja ristiin.



6.35 Vauva kyllästyy sitterissä oloon. Siirrymme leikkimatolle, jossa vauva viihtyy nykyään vain vatsallaan. Tai ei aina viihdy, mutta kääntyy silti aina heti selältä vatsalleen. Aika nopeasti meneekin sitten hermot, kun ei pääse vielä ryömimään ja iskee turhautuminen. Leikkimaton jälkeen vähän sylitellään, halitaan, jutellaan ja kävellään asunnossa. Keksitään kaikenlaista tuttua puuhaa, jotta vauva viihtyy.

7.00 Kokeilen imettää uudelleen. Nykyään on pakko vain kokeilla onneaan, kun vauvasta ei yhtään näe, onko hänellä nälkä. Alku näyttääkin tosi lupaavalta, mutta sitten menee taas pelleilyksi. Ei taida olla nälkä. Ollaan taas hetki sohvalla ja luetaan kirjoja. Näiden jälkeen taas samat tutut leikit ja touhut.



7.15 Vauva ei vaikuta vieläkään kovin väsyneeltä, joten teen itselleni aamupalan. Sitä syödessäni vauva muuttuu vähän tyytymättömäksi ja kitisee. Kun saan syötyä, puen hänet ulos ensimmäisille unille.

7.30 Vauva nukahtaa vaunuihin viidessä minuutissa. Aurinko on nousemassa, taivas on pilvetön ja kerrankin on ihan tyyntä. Istun itse koneelle kirjoittamaan tämän aamun muistiin, mutten tällä kertaa ala kirjoittamaan vielä tätä postausta, kuten yleensä. Olen nimittäin nyt innostunut ompelusta ja syvennyn netin ihmeelliseen maailmaan ohjeiden ja ohjevideoiden pariin.

8.25 Vauva heiluu vaunuissa ja ähisee. Käyn laittamassa tutin takaisin suuhun. Nyt on jo pidempään mennyt niin, että nämä ekat unet kestää kaksi tuntia. Joskus häiriöttä alusta loppuun ja joskus pitää hieman auttaa uneen uudelleen.



8.35 Käyn laittamassa tutin uudelleen suuhun. Silmät meinaa aueta, mutta vauva on uninen. Otan vaunut sisälle ja avaan vähän vanuhaalaria. Joskus unet saa jatkumaan helpommin sisällä, kun on hiljaisempaa. Kokeilen heiluttaa vaunuja viiden minuutin ajan. Vauva nukahtaa vielä.

8.45 Vauva herää kitisten. Imetän hänet ja hän syö hyvin silmät kiinni. Sen jälkeen hän on todella hyväntuulinen. Jäämme taas sohvalle vierekkäin seurustelemaan. Vauvaa alkaa naurattaa, kun kasvoni ovat hänen kasvojensa lähellä ja hän saa samalla puristella poskiani tai nenääni. Etäpäivää viettävä isikin tulee käväisemään ja saa hymyjä osakseen.

9.10 Käymme vaihtamassa vaipan.

9.20 Alkaa taas leikkiaika. Tällä kertaa leikkimatolla. Toistamme vauvan kyllästyttyä samoja tuttuja touhuja kuin aiemminkin. Nyt vauva tosin tuntuu kyllästyvän tavallistakin nopeammin kaikkeen.



9.30 Annan vauvan hetkeksi isälle ja imuroin nopeasti ne kohdat, joissa vauva yleensä lattialla viihtyy. On kiva, jos hänet voi välillä laskea muuallekin kuin sitteriin tai leikkimatolle.

9.35 Otan vauvan mukaani keittiöön ja laitan hänet sitteriin. Tyhjennän ja täytän tiskikoneen sekä tiskaan tuttipullot. Vauva katselee kiinnostuneena vieressä ja mutustaa kirahvileluaan.

9.50 Syömme päivän ensimmäisen soseen eli kukkakaalia. Ei se ihan niin hyvin maistu kuin hedelmät, mutta vauva syö sitä silti noin yhden jääpalamuotillisen. Sen jälkeen käymme pesemässä kasvot ja kädet, sekä rasvataan poskien ihottumakohta.





10.00 Aloitamme jälleen leikit ja touhut. Leikkimattoa, sitteriä, laulua, kävelyä asunnossa... 

10.40 On taas vauvan uniaika. Isi jää nukuttamaan vauvaa parvekkeelle, kun lähden itse käymään ruokaostoksilla. Omien ruokatarpeiden lisäksi ostan vauvalle ensimmäiset lihasoseet valmiiksi. Tietenkin jokaista löytämääni makua, jotka sopii 5 kk-ikäiselle. Yritän hoitaa reissun nopeasti ja vasta kotona katson tarkemmin purkkeja. Huomaan, että niissä on kaikissa perunaa ja porkkanaa, vain liha vaihtelee. Onpa tylsää!

10.45 Vauva nukahtaa viidessä minuutissa, mutta itse olen siis yhä kaupassa.

11.10 Palaan kotiin. Laitetaan yhdessä miehen kanssa ostokset paikoilleen. Mies pitää oman ruokataukonsa, ja minäkin alan syödä ostamaani Kokkikartanon kaalilaatikkoa. Nam!



11.20 Vauva heräilee, kun olen syönyt ruoastani ehkä puolet. Voi hitsit. Yleensä, jos ekat unet ei ole kaksi tuntia, ainakin nämä toiset on. Mutta ei näemmä tänään. Kokeilen kiikuttaa vielä vaunuja, koska vauva vaikuttaa väsyneeltä. Hän jää jonkinlaiseen horrostilaan, joten syön vielä nopeasti ruokani loppuun.

11.35 Ehdin juuri keittää kahvia, kun vauva herää. Hän kitisee hieman, eikä vaikuta oikein tyytyväiseltä. Imetän hänet ja hän syö hyvin, mutta jää yhä vähän itkuiseksi. Ollaan hetki sylikkäin ja pian vauva alkaakin jo tyytyväisenä jutella niitä näitä.

11.50 Koska vauva on hyvillä mielin, laitan hänet sitteriin lelunsa kera ja juon keittämäni kahvin. Teen samalla nopsaa aloittamani homman loppuun tietokoneella.

12.00 Leikitään hetki, vauva viihtyy pitkään leikkimatolla. Hän juttelee paljon ja on edelleen hyväntuulinen.



12.25 Maistellaan uusia makuja, tällä kertaa menee päärynä-mustikka-puolukka-sosetta reilu teelusikallinen. Alkuun ilme on vähän epäluuloinen, mutta lopulta sose maistuu ihan hyvin, kuten tähän mennessä kaikki makeat on maistuneet (paitsi mango).

12.35 Jatketaan leikkejä. Vauva kiljahtelee todella kovaa ja korkealta sekä juttelee niitä näitä. Tämä on taas ollut yksi niistä päivistä kun tuntuu, ettei hän ole ollut hetkeäkään hiljaa. Käydään myös moikkailemassa isiä. Testaan samalla vauvan päälle lahjaksi saatua Adidas-takkia, samisteluhengessä, mutta se on vielä liian iso.



13.00 Päätän kokeilla nukuttaa vauvan. Epäilyttää, voiko hän olla väsynyt jo 1,5 tunnin jälkeen, mutta jotenkin kitinät ja olemus viittaisi siihen. Tässä on vain ollut useana päivänä niin, että olen yrittänyt turhaan nukuttaa kaksi tai kolmekin kertaa ja hän onkin lopulta nukahtanut vasta kolmen tunnin valvomisen jälkeen. Nyt olen kuitenkin oikeassa, sillä hän nukahtaa klo 13.05.

14.00 Hälyttimestä alkaa kuulua kahinaa. Käyn katsomassa parvekkeella ja vastassani on isot siniset silmät täysin virkeinä. Vauva hymyilee. Ai että, nämä on ihanimpia hetkiä päivässä, kun vauva herää näin tyytyväisenä.

14.05 Imetän ja vauva syö hyvin. Ollaan taas sohvalla sylikkäin, halitaan ja jutellaan.



14.20 On leikkiaika. Laitan vauvan sitteriin ja annan hänelle leluja. Kyllästymisen jälkeen toistamme taas tutut leikit ja puuhat.

15.00 Päätän alkaa laittaa kotia kuntoon, kun vauvan viihdytys alkaa olla jo vähän puuduttavaa. Hän katselee sitterissä kiinnostuneena, kun laitan pois vaunukopan. Voi että, siitäkin pitää jo luopua! Siivoan myös keittiön tasot kunnolla.



15.30 Siivoilujen jälkeen ollaan taas jo ehditty leikkiä hetki. Nyt käydään vaihtamassa vaippa.

15.45 Lähdetään ulos kävelylle. Siellä on aivan ihana kesäinen ilma. Tarkoitus olisi, että vauva nukahtaisi vielä yksille unille ennen yöunia.

15.55 Vauva nukahtaa rauhallisesti. Kävellään puolen tunnin lenkki. Kotipihalla vauva herää. Hän tuijottaa minua hiljaisen tyytyväisenä. Mennään sisälle.



16.30 Imetän vauvan, hän syö hyvin. Sen jälkeen hän höpöttää taas iloisena niitä näitä ja ollaan jälleen hetki sohvalla.

16.45 Koittaa miehen vuoro olla vauvan kanssa. Itse syön toisen kerran kaalilaatikkoa ja istahdan tietokoneen ääreen.



17.00 Vauva puklaa isoja kaaripukluja. Ennen epäilin näiden johtuvan perunasta, mutta nyt en tiedä, mikä tämän aiheuttaa. Mies vaihtaa  vauvalle puhtaat ja kuivat vaatteet sekä vaipan. Itse laitan aamun ja illan jutut valmiiksi, käyn suihkussa ja tulen lopuksi taas tietokoneelle laittamaan blogikuvia kuntoon.

18.00 Menen touhuamaan vauvan kanssa. Tehdään ensin iltatoimet. Rasvataan ja vaihdetaan vaippa, pestään kasvot. En laita kuitenkaan vielä pyjamaa, koska vauva ei oikein tykkää sen pukemisesta. Vauva saa sen sijaan leikkiä hetken vaippasillaan leikkimatolla, mutta on lähinnä hämmentynyt tästä tilaisuudesta. Lopulta laitan vauvalle pyjaman päälle. Tai yritän, mutta hän päättää juuri silloin kääntyä vatsalleen. Seurustellaan, luetaan kirjoja ja lauletaan.



18.30 Odotellaan, että mies vapautuu omista puuhistaan. Sillä aikaa pumppaan maitoa seuraavalle illalle. Vauva istuskelee sitterissä ja syö lelujaan.

18.40 Laitan vauvalle iltamaidon valmiiksi eli eilinen pumpattu maito plus korviketta. Mies antaa sen vauvalle, joka syö noin 80 ml.



18.45 Odotetaan vauvan röyhyt ja mennään makkariin. Vauva lasketaan sänkyyn, jossa on vieressä peitto ja laiskiainen. Hän saa olla ja touhuta sängyssä rauhassa, itse luen kirjaa ja laitan tarvittaessa tuttia suuhun. Hän on erittäin virkeä ja höpöttelee niitä näitä. Pakko laittaa tähänkin alle lyhyt instagramiin kuvaamani videopätkä.


19.20 Lopulta uni voittaa ja vauva nukahtaa itsekseen. Syön itse vielä iltapalaa sängyssä ja selailen puhelinta.

20.15 Alan itsekin nukkua.

22.00 Vauva herää. Kokeilen antaa tutin, koska viime syötöstä on niin vähän aikaa. Hän nukahtaa uudelleen.

22.45 Vauva herää taas. Nostan hänet viereeni, jossa hän saa nukkua lopun yön. Imetän.

00.30 Imetän.

1.50 Vauva herää. Viime syönnistä on taas niin vähän aikaa, että kokeilen tuttia. Vauva nukahtaa.

3.30 Imetän.

4.15 Vauva herää. Hän on aivan pirteä, vaikka huoneessa on tosi pimeää. Kuulen sen kuitenkin hänen äänestään, kun hän alkaa jutella. En puhu itse mitään, laitan vaan tuttia suuhun kerta toisensa perään. Kokeilen myös imettää, koska siihen hän aika varmasti nukahtaisi, mutta vauvalle ei maistu, koska on juuri hetki sitten syönyt.

4.35 Vauva nukahtaa uudelleen. Aluksi uni on tosi levotonta, mutta sitten hän rauhoittuu. Itse en tietenkään enää saa millään unta, vaan valvon nousemiseen asti.

5.15 Vauva herää vähän kitisten. Imetän ja hän syö, muttei enää nukahda. Hän on jo aivan pirteä. Makoillaan vielä hetki vierekkäin.

5.30 Noustaan ylös ja tehdään tutut aamutoimet.

5.50 Aloitetaan uuden päivän vanhat tutut leikit. Tästä se taas lähtee!

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (10 h 35 min):
6-7.30, 8.45-10.45, 11.35-13.05, 14.00-15.55, 16.25-19.20

Vauvan uniajat tänään (13 h 25 min, päivällä 3 h 30 min, yöllä 9 h 55 min):
7.30-8.45, 10.45-11.35, 13.05-14.00, 15.55-16.25, 19.20-5.15

Syömiset (10 kertaa):
6.15, 8.45, 11.35, 14.05, 16.30, 18.40 (pullo), 23.45, 00.30, 3.30, 5.15 + kasvissose 9.50 ja hedelmäsose 12.25

Onnistuin valitsemaan aika tavallisen päivän, näin ne meillä tällä hetkellä sujuvat. Vauva oli myös mukavan hyväntuulinen ja päivässä oli tuttua rytmiä. Tosin kahden tunnin unet aamupäivästä jäi nyt pois. Ne ei vielä selvästikään ole mikään vakiojuttu.

Täytyy kyllä myös sanoa, että odotan aika paljon sitä aikaa, kun meidän yöt viimein paranisivat. Olisi aika ihanaa, kun tämänkin postauksen loppuosa olisi ollut vain: 19.20-5.15 Vauva nukkuu sikeästi kertaakaan heräämättä. No, ehkä ensi kerralla...

4 kommenttia:

  1. Todella paljon mahtuukin vauvanhoito päivään;) ja yöhön. Ja kun luulee että nyt tämä menee näin ja erehtyy sanomaan sen ääneen niin vaihtuukin lennosta se aikaisempi rytmi tai juttu:)

    Ihania vauvahetkiä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, niin mahtuu :D Ja on kyllä liiankin tuttua toi, että asiat ja rytmit vaihtelee jatkuvasti. Kiitos! :)

      Poista
  2. Jo 5 kuukautta!? Mihin tää aika kuluu... Herranjestas.
    Ihanaa luettavaa jälleen kerran <3 Tsemppiä arkeen!!

    VastaaPoista