27. huhtikuuta 2020

Vauva 5 kk

Viisi kuukautta! Aika kuluu huimaa vauhtia. Kun mietin viime kuukautta, tuntuu, että vauva ei ole nyt oppinut niin paljon uusia taitoja kuin aiemmin. Sen sijaan hänestä on muuten tullut paljon isomman oloinen (taas) ja hän on kehittynyt paljon jo aiemmin oppimissaan taidoissa, esimerkiksi käsien käytössä.



Hän on alkanut nauraa enemmän ääneen. Naurahduksia tulee usein hoitopisteellä, kun ottaa pois sukkia tai bodya. Samoin kylkien "haistelu" (kuulostaapa todella oudolta näin kirjoitettuna) saa hänet usein nauramaan. Hän myös kutiaa kyljistä ja selästä. Toisinaan hän tykkää siitä, kun sohvalla makoillessa vie kasvot ihan lähelle hänen kasvojaan. Hän saattaa kikatella ääneen samalla kun puristelee poskiani tai nenääni. Tässä saa kyllä olla varovainen, koska kädet eksyy helposti myös hiuksiin ja sekös vasta hauskaa onkin, mutta sattuu vähän ikävästi. :D

Näitä tilanteita lukuun ottamatta vauva on toisinaan hieman totisempi perusilmeeltään ja häntä on vaikea naurattaa. Riippuu toki päivästäkin, mutta etenkin viime päiviin on mahtunut paljon kitinöitä ja narinaakin. Hampaiden ollaan (taas) epäilty vaivaavan, mutta eipä ne vain esiin näytä tulevan! Mukaan on onneksi mahtunut paljon hyviäkin päiviä, kun vauva hymyilee herkästi ja juttelee. Hän onkin alkanut jokeltaa ikään kuin yrittäisi muodostaa sanoja, vaikka selkeitä tavuja ei vielä erotakaan. Kiljahdukset ovat myös edelleen suosittuja ja voi että, miten korkealle hän äänellään pääseekään. Pärisyttelykin on oikein hauskaa, vaikkei hän sitä kunnolla vielä osaakaan. Se on kuitenkin suloista katseltavaa, kun hän lähinnä puhaltaa ilmaa suustaan suun ollessa tiukkana viivana, joskus saattaa kielikin lipsahtaa väliin.

Viime kuun aikana hän hoksasi myös jalkansa, muttei liiemmin vielä yritä ottaa niistä kiinni. Tosin aina ilman housuja ollessa hän kyllä yrittää raapia niitä, ja sitä yritetään ehkäistä parhaamme mukaan. Lisäksi vauva kääntyy nykyään aina selältä vatsalleen, kun siihen mahdollisuus on. Hän ei vain oikein viihdy vatsallaankaan, vaan menettää hermonsa, kun ei pääse eteenpäin. Yritys on kyllä kova aina sen ajan, kun hän jaksaa vatsallaan olla. Odotan myös jo kovasti, että voitaisiin istuttaa vauvaa syöttötuolissa ja rattaissa. Otettiin vajaa viikko sitten käyttöön ratasosa vaunukopan tilalle. Vauva ei enää viihtynyt kopassa, koska sieltä ei nähnyt ulos niin hyvin. Eikä hän siihen olisi kauaa mahtunutkaan.



Lisäksi uutena etappina on nyt ollut kiinteiden aloitus eli soseet. Tällä hetkellä vauvalle maistuu noin 1-2 jääpalamuotillista kerralla. Kasvissoseita syödään vähän heikommalla halulla, mutta marja- ja hedelmäsoseita mielellään. Nyt ollaan maisteltu: perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, maissia ja bataattia. Lisäksi omenaa, päärynää, luumua, banaania, mangoa, mansikkaa, mustikkaa, ruusunmarjaa ja puolukkaa. Selkeitä allergiaoireita ei ole tullut mistään, mutta poskien ihottuma menee välillä aika rajun punaiseksi ja näppyläiseksi. Selvää yhteyttä ei vaan olla huomattu mihinkään. Ainakin peruna tuntuu myös aiheuttavan kaaripukluja. Toisinaan vauva alkaa myös kakoa herkästi, mikä on aika ikävää katseltavaa, koska se on välillä tosi rajun näköistä.

Viime kuussa vauva oppi myös viimein nukahtamaan suoraan pinnasänkyyn. Ensin äitiyspakkauksen makuupussissa, mutta nyt sekin on jätetty jo pois. Nykyään vain viedään vauva suoraan pinnasänkyyn iltapullon jälkeen. Sitten hän saa leikkiä laiskiaisen, tutin, peiton ja unipupun kanssa itsekseen samalla, kun luen itse iltasatua. Kun vauva väsähtää, lopetan lukemisen ja olen ihan hiljaa. Annan hänelle vain tuttia tarvittaessa ja ehkä peittoa hiukan kasvoille. Siihen hän yleensä itsekseen nukahtaa ilman itkuja. Joskus siihen menee vain viisi minuuttia ja joskus puoli tuntia, riippuen aina siitä, miten hyvin ollaan onnistuttu nukkumaanmeno ajoittamaan.

Päivät on nyt kuluneet pitkälti kotona, eikä olla juurikaan nähty muita ihmisiä (kiitos koronan). Tuntuu, että tämä alkaa jo vähän kyllästyttää vauvaakin. Huoneen vaihto voi joskus auttaa, mutta olohuoneessa vauva ei tunnu enää jaksavan olla millään. Tällä hetkellä hän nukkuu neljät noin tunnin päiväunet, joskus vain kolmet. Viimeiset unet aina ulkona, kun käydään kävelyllä, ja muut parvekkeella vaunuissa. Öisin ensimmäinen unipätkä on tällä hetkellä kolme tuntia ja loput kaksi, joiden jälkeen hän aina syö. Aamuyöstä hän voi tosin heräillä tunninkin välein.

Vaatteista käytämme yhä kokoa 68. Nyt saa kuitenkin jo laittaa pois kaikki loput 62 kokoiset vaatteet, ne ei enää mahdu päälle. Painoa on nyt kertynyt kuukaudessa noin 800 grammaa ja pituutta pari senttiä eli tosi hyvin. Saatiin myös rokotukset neuvolassa. Se oli aika ahdistavaa, koska jouduin koronan takia käynnille yksin, mutta siitä selvittiin. Ei oikeastaan ollut lainkaan hankalaa pitää vauvaa paikoillaan, vaikka niin pelkäsinkin. Nyt toivotaan, ettei niistä tulisi ihan kamalia oireita, lähinnä siis rotarokotteesta, josta viimeksi kärsittiin pari viikkoa.

Arki on tällä hetkellä välillä toki raskastakin, mutta useimmiten tosi ihanaa ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti