13. huhtikuuta 2020

Miten kiinteiden aloitus on mennyt?

Ollaan maisteltu soseita kohta kolme viikkoa. Olen tehnyt tähän asti kaikki soseet maissia lukuunottamatta itse ja pakastanut ne jääpalamuoteissa, josta siirtänyt minigrip-pusseihin. Hedelmä- ja marjasoseet ostetaan tosin kaikki valmiina (paitsi banaani). Ollaan myös ostettu joitain valmiskasvissoseitakin varastoon odottelemaan sitä aikaa, kun lisätään taas uusia makuja mukaan. Eli ei vielä hetkeen. Hätähousuna haluaisin kyllä edetä tässä paljon nopeampaa ja tarjota vauvalle uusia makuelämyksiä, mutta hiljaa hyvä tulee. Parempi tottua ensin muutamaan makuun ja siitä sitten laajentaa.



Meidän maistelut on nyt olleet:

Peruna x3
Porkkana x2
Perunaporkkana
Kukkakaali x2
Kukkakaaliporkkana
Kesäkurpitsa x2
Maissi x2
Maissikukkakaali

Näistä peruna ja perunaporkkana on maistuneet hyvin. Kukkakaalikin suhteellisen kivasti, mutta porkkana ei ole oikein uponnut, eikä varsinkaan kesäkurpitsa puhumattakaan maissista. Vauva on osannut alusta asti avata hienosti suunsa, mutta loppua kohden on vähän laiskistunut siinä. On ehkä huomannut, ettei tämä olekaan niin ihmeellistä. Nykyään tarvitaan jokin tosi hyvä maku, että hän oikein innostuu ja availee suutaan. Ollaan annettu soseita noin yksi teelusikallinen kerrallaan.

Ohjeistuksen mukaan pitäisi ensin aina imettää ja heti sen jälkeen tarjota kiinteitä, ettei imetys vähene. Meillä vauva kuitenkin herkästi vielä puklaa imetyksen jälkeen, joten ollaan odotettu vähän pidempään, suunnilleen puoli tuntia tai tunti, ennen kuin on tarjottu soseita. Tämä on toiminut ihan hyvin. Ollaan annettu soseet jo aamupäivällä ekojen päiväunien jälkeen. Tämä oli terveydenhoitajan kehotus, jotta mahdolliset haittavaikutukset ei osuisi sitten yöhön.

Jälkiseuraamukset?

Alkuun vauva muuttui vähän itkuisemmaksi soseista, etenkin öisin. Vatsa selvästi vaivasi enemmän. Vatsan toimintaan soseet ei ole vielä muuten vaikuttaneet, mutta niitä meneekin toisaalta tosi pieni määrä ja siitäkään ei kaikki vielä päädy vatsaan. Nyt maisteluja on takana tosiaan melkein kolme viikkoa ja yön vatsaitkut on jääneet oikeastaan kokonaan pois.



Vauvan poskien ihottuma on sen sijaan aiheuttanut vähän harmaita hiuksia. Se nimittäin välillä menee selvästi pahemmaksi: punoittaa kovasti, alue laajenee ja tulee näppyläiseksi. Kuvassa on vielä kuitenkin lievänä. Välillä ihottuma muutenkin haalenee normaalimmaksi eli mitään suurta huolta asian suhteen ei ole.

Vähän kuitenkin pelkään allergian mahdollisuutta, mutta neuvolan mukaan lievät vatsa- tai iho-oireet ovat normaaleja, eikä niiden takia pidä lopettaa soseiden tarjoamista. Olen silti yrittänyt selvittää, mikä poskioireita aiheuttaa ja tällä hetkellä epäilen perunaa tai porkkanaa. Ei kuitenkaan lopeteta niiden tarjoamista, mutta olisihan se kiva pysyä vähän kartalla oireista, nyt kun eri aineksia on kuitenkin vielä niin vähän käytössä, että asia on helpohko selvittää.

Jatkosuunnitelmat?

Jatkossa maistellaan nyt hetken ajan vain jo tuttuja (yllä mainittuja) kasviksia kerran päivässä, eikä oteta uusia mukaan. Aletaan myös hiljalleen lisätä kasvisannoksen määrää: vauva saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Näiden lisäksi ollaan otettu päivään mukaan toinenkin ateria, joka on "makea" välipala eli marjaa tai hedelmää. Ohjeen mukaan pitäisi aloittaa marjoilla, mutta koska en ole löytänyt nelikuisille sopivia pelkkiä marjasoseita juurikaan (jossa olisi vain yhtä marjaa kerralla), syödään hedelmiä ja marjoja sekaisin.



Makeista ollaan nyt maistettu vasta omenaa. Se saa ihanasti pienen naaman ensin ryttyyn, koska on vähän kirpeä, mutta sen jälkeen on aina maistunut tosi hyvin. Seuraavaksi testataan mango ja banaani, jonka jälkeen omena-päärynä, banaani-mustikka, luumu ja puolukka-mustikka-päärynä. Sen jälkeen on kaikki maistelut maisteltu ja voidaan alkaa syödä kaikkea sekaisin. Sitten vauva on toisaalta jo viisi kuukautta eli meidän on mahdollista ottaa maisteluun myös lihat ja viljat, esimerkiksi iltapuuro.

Odotan kyllä innolla sitä aikaa, kun soseet alkavat kunnolla maistua. Sotkuista puuhaa tämä on jo nyt, mutta myös kivaa yhteistä ajanvietettä. On myös hurmaavan hauskaa seurata vauvan ilmeitä maistelun ohessa. Odotan myös todella paljon, että saataisiin syöttötuoli vihdoin käyttöön. Se helpottaisi huomattavasti syöttämistä. Nyt vauvaa syötetään sylissä ja hän meinaa joskus hermostua siihen, kun ei oikein viihdy. Ei ole myöskään ihan helppoa yhtä aikaa syöttää vauvaa ja pitää sylissä, kun mies ei kuitenkaan aina töiltään ehdi avuksi. Tästä se kuitenkin lähtee!

2 kommenttia:

  1. Moikka!

    Kirjoitin muistaakseni joskus aikaisemminkin, että minusta on kiva lukea blogiasi kun meillä on teidän poikaa kuukauden vanhempi tyttö. Meillä on myös esikoispoika 4v. Aloiteltiin tytön kanssa kiinteät myös nelikuisena kuten aikanaan esikoisenkin kanssa, ja mukavasti on alkanut maistua. Meillä on maisteltu perunaa, porkkanaa, bataattia, maissia ja palsternakkaa. Tyttö tykkää eniten kaikesta vähänkin makeammasta, eli bataatista, porkkanasta ja maissista - muita voi sitten sotkea sinne sekaan. Teen myös kuten sinä, eli kaikki kasvissoseet itse jääpalakuutioihin ja niistä pusseihin. Ja ostan hedelmä- ja marjasoseet valmiina. :)

    Meillä oli tytöllä vatsa tosi kovalla aluksi, kakka ei meinannut tulla millään. Valitettavasti ainakin maissi ja peruna käsittääkseni kovettavat vatsaa, ilmeisesti porkkanakin joillakin. Siihen auttoi luumusose, jota viisikuukautisesta ollaan alettu sekoittaa aamupuuroon ja hyvin on maistunut. Viisikuisena ollaan myös aloiteltu kanan, jauhelihan ja kanan pienimuotoinen maistelu. Etenkin kala maistuu hienosti, olin ihan yllättynyt.

    Meillä oli esikoisen aikana eri "neuvolatäti" kuin nyt, ja on jännä huomata, miten erilaisia ohjeita sieltä tulee. Esikoisen aikana meille sanottiin, että puuro kannattaa aina antaa ihan puurona ja marja- tai hedelmäsoseet erikseen. Nykyinen taas sanoi, että puuroon vain sosetta sekaan niin johan alkaa maistua. Ohjeista huolimatta tehtiin näin esikoisellekin, ja puuro maistuu hänelle yhä, eli kyllä sitä sosetta sinne voi sekoittaa. :)

    Odotan myös sitä syöttötuoliaikaa... Meillä on vielä reilu viikko siihen että tyttö täyttää sen puoli vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on kans jo kivasti lähtenyt maistelut käyntiin! Meillä on vielä palsternakka ja bataatti noista kokeilematta. Bataatti varsinkin olisi hyvä perunan tilalle, jos alkaa vetää vatsaa kovalle, mitä se tosiaan herkästi tekee. Onpa kiva, että kala maistuu, se kun tuntuu jakavan ainakin vähän isompia lapsia kahteen leiriin. Toiset tykkää ja toiset ei edes maista. :D

      Mutta siinä olet oikeassa, että ohjeet vaihtelee. Toki suosituksetkin muuttuu, mutta itse luin just Facebookissa keskustelua, mistä ilmeni, että neuvoloiden ohjeet juuri tälläkin hetkellä on täysin päinvastaisia keskenään. Joillekin oli esim. sanottu, että aloitetaan hedelmistä ja osalle (kuten meille), että kasviksista. Mun mielestä vähän huolestuttavaa ja omituista, kun tämä ei ole suinkaan ainoa asia, joissa neuvoloiden ohjeet vaihtelevat. Siksi toisaalta uskon myös, että jokainen tehköön, kuten itse kokee parhaaksi. :)

      Poista