29. syyskuuta 2020

Vauvan vuorokausi 10 kuukauden ikäisenä

Kuukausi on saatu taas kulutettua. Tuttuun tapaan julkaisen siis tarkan kertomuksen meidän vuorokaudesta, kun vauva on kymmenen kuukauden ikäinen. Ensimmäistä kertaa tätä julkaistessa koen, että meillä on vihdoin tosi selkeä ja toimiva päivärytmi. Ekaa kertaa siis aloitan tämän postauksen teon luottavaisin mielin ja tiedän suunnilleen jo nyt, miten päivä tulee menemään. Lisäksi yön ja nukahtamisten suhteen pitäisi olla melkoinen parannus tiedossa unikoulun takia, mutta se jää nähtäväksi.


Sunnuntai 27.9.2020

5.55 Vauva heräilee eli kitisee sängyssään. Takana on vain kahden herätyksen yö! Käyn toivottamassa huomenet ja nostan syliin. Vauva tuntuu kuitenkin vielä vähän uniselta. Hänen silmänsä on vielä melkein kiinni ja hän yrittää imeä ensin olkapäätäni ja sitten poskeani. Luulee ilmeisesti, että on yösyötön aika. Hän kuitenkin piristyy nopeasti, kun noustaan olohuoneeseen.

6.00 Aamutoimet olohuoneessa. Kerrankin vauva ei ala huutaa niiden aikana, lykkään tosin heti alkuun tutin tulpaksi. Vaihdetaan vaippa, putsataan vaippa-alue ja laitetaan puhtaat housut ja sukat. Body on vaihdettu jo illalla yötä varten, joten se jää päälle. Sen jälkeen leikitään vieretysten ja juon samalla aamukahvini.




6.15 Imetys. Normaalisti söisimme ensin puuroa, vasta aikaisintaan klo 6.30. Mutta vauva on oppinut nyt itse pyytämään maitoa: hän sylkee tutin pois, vetää paitani kauluksen reunasta ja työntää päätään rinnuksiin. Hellyn usein imettämään, kuten nytkin kävi. Hän syökin hyvin molemmin puolin. Sen jälkeen jatkamme leikkejä lattialla.

7.15 Aamupuuro. Valion valmispuuroa, viljaisaa vadelmamustikkaa. Nämä ovat aamuisin tosi käteviä, kun ne maistuvat huoneenlämpöisenäkin. Aamuisin kun ei koskaan tiedä, paljonko vauva jaksaa syödä, niin tätä pystyy helposti ja nopeasti annostelemaan lisää pieniä määriä, kunnes ei enää maistu. Näin puuroa ei mene hukkaan ja on aina varmasti tarpeeksi. Puuron jälkeen vauva on tyytyväinen tuolissaan, joten tiskaan ja putsaan keittiön. Hän tutkii tuttinauhaa ja katselee puuhiani.




7.35 Menemme leikkimään olohuoneeseen. Vauva tutkailee lelujaan, minä syön aamupalaa. Laitan taustalle BB:n pyörimään. Yleensä meillä ei ole telkkari päällä taustalla, mutta tänään kaipasin jotain muutakin "seuraa" aamuun ja tällä saa myös hieman enemmän ruokailurauhaa, kun vauva pysähtyy aina välillä katsomaan telkkaria.

8.00 Imetys. Ei ehkä tarvitsisi, koska vauva joi maidon jo ennen puuroa. Tämä kuuluu kuitenkin normaaliin rutiiniin ja eihän hän mitään joisi, jos ei maistuisi. Hän juo nyt vain toisen puolen. Sitten jatkamme leikkejä.

8.55 Ensimmäinen uniaika lähestyy. Vauva alkaa vähän kitiseväiseksi: hermostuu, kun ei saa potan sisäosaa laitettua takaisin paikoilleen. Hieroo myös silmiään. Otan syliin ja jutellaan päiväunista, mennään makuuhuoneeseen. Lasken hänet sänkyyn, hän ottaa itse tutin suuhun. Laitan laiskiaisen suhisemaan ja asetan unipupun vauvan viereen, lopuksi peittelen peitolla. Toivotan hyvät yöt ja poistun huoneesta. Hän nukahtaa yleensä 5-10 minuutissa itsekseen. Joskus vähän höpöttelee, mutta usein käy heti nukkumaan. Käyn yleensä vielä myöhemmin varmistamassa asian, jotta osaan herättää hänet suunnilleen oikeaan aikaan puolen tunnin päästä.

9.05 Vauva nukkuu.

9.35 Käyn herättämässä vauvan. On ihan tyytyväinen.




9.40 Soitetaan videopuhelu isovanhemmalle. Soitellaan aika harvoin, varsinkin videopuheluja, mutta nyt tällainen ajatus sattui jostain pälkähtämään päähän. Vauva lähinnä ihmettelee hommaa vielä vähän unenpöpperöisenä.

9.50 Imetän. Ei pitäisi kyllä tässäkään kohdin päivää, mutta koska haluan tänään mennä ulos ennen klo 11 lounasta, pitää tankata jotain jo tässä välissä. Ettei tule sitten kesken ulkoilun nälkä.

10.15 Olemme ulkona. Käydään lähipuistossa, jossa kerrankin on muitakin lapsia. Vauva katselee heitä innoissaan, keinutaan ja ollaan hiekkalaatikolla. Löydetään hieno ruskalehti maasta.




11.15 Ollaan sisällä. Käsienpesu ja suoraan ruokapöytään.

11.20 Lounaaksi kokkareista karjalanpataa ja itselleni kinkkupastaa. Vauvalle ei maistu kuin muutama lusikallinen. Ei ihme, sillä maitoa meni kaksi kertaa liian usein aamulla ja puklailuakin on ollut tosi paljon. Tarvitsisi vain pitää kiinni rytmistä... Huomenna taas! Ruokailun jälkeen menemme leikkimään. Välillä vaihdamme vaipan ja käymme potalla.

11.55 Imetys. Syö molemmin puolin. Taas leikkiä.

12.20 Vien vauvan sänkyyn unipussissa. Tutut rutiinit. Tulee melkein heti hiljaista... Klo 12.30 vauva on jo unessa, kun käyn tarkistamassa.

13.15 Vauva herää eli kitisee. Odotan kymmenisen minuuttia kuunnellen, nukahtaako hän vielä uudelleen. Oikeastihan pitäisi unikouluttaa 1,5 tuntiin asti, mutta päivisin on sitä yrittäessä niin rajua huutoa, etten ole jaksanut. Olen päättänyt, että odotan aina tuntiin asti ja sitten luovutan, mutta koska tänään tulee vieraita ja vauva alkaa kuulostaa jo virkeän kitisevältä, käyn hakemassa hänet pois. Unet jäivät liian lyhyiksi, mutta näin tänään.

13.30 Vauva on miehen kanssa, he leikkivät omia juttujaan.




14.15 Imetän. Syö hyvin molemmin puolin. Vaihdetaan myös vaippa.

14.30 Vieraat saapuvat. Vauva on alkuun aika totinen ja hiljainen, tarkkailee, muttei itke. Vierastaminen on selvästi vähenemässä. Pian hän alkaa rentoutua ja lopulta on oma hymyileväinen, ihana itsensä.

15.00 Istumme kahvipöydässä, vauva saa muutaman Puffin ja vettä, jolla kasteleekin koko kuolalappunsa ja osan paitaa. On niin hauskaa pelleillä pillin kanssa...

15.40 Annetaan myös lihasose eli kasviksia ja porsaanlihaa. Vauva syö tällä kertaa hyvin koko pienen pilttipurkillisen. Sitten seurustellaan vieraiden kanssa: luetaan ja leikitään.

16.45 Vieraat poistuvat. Vauva on melko energinen ja viihtyy itsekseen leikeissä hetken, kun me miehen kanssa otetaan pieni somepaussi vieressä.

17.00 Vauva käy potalla. Sen jälkeen teemme samalla iltatoimet ja vaihdamme vaipan.


17.25 Vauva syö miehen kanssa ison annoksen puuroa marjasoseella. Käyn itse suihkussa sillä välin ja syön toisen kerran ruokaa.

17.35 Leikitään ja koitetaan vähän rauhoittua. Vauva alkaa käydä ihan ylikierroksilla, kiljahtelee ja hytkyy, minkä ehtii. Saas nähdä, millainen ilta vielä tulee...

17.55 Aletaan tutut iltarutiinit. Ensin laitetaan unipussi, vauva vähän protestoi. Sen jälkeen valon sammutus ja imetys. Hän on alkuun tosi levoton, mutta rauhoittuu imemään hyvin molemmat puolet. Sitten luemme iltasadun, tänään se on Kotieläinpihalla. Sadun jälkeen laitamme yhdessä laiskiaisen suhisemaan ja sitten käydään sanomassa isille hyvää yötä. "Kä" eli iskä, hän toteaa, kun mennään työhuoneeseen. Vauva antaa pusun isälle ja minulle.




18.05 Kannan vauvan omaan sänkyyn, jossa hän ottaa tutin. Laitan unipupun viereen, pussaan ja toivotan hyvät yöt. Tässä kohtaa aina tuntuu itsestä pahalta jättää toinen sänkyyn ihan yksin. Hän jää sinne hyvin, ei itke lainkaan vaan alkaa heti ottaa hyvän uniasennon. Sitä vain haluaisi illalla helliä toisen uneen...

18.15 Luulen vauvan jo nukahtaneen, kunnes alkaakin hirveä kolina. Hän huitoo tuteillaan sängyn pinnoja. Klo 18.20 kuitenkin hiljenee. Käyn katsomassa. Vauva on nukahtanut vatsalleen. Hän on oppinut tämän taidon vasta hiljattain, mutta usein käy niin, että hän herää pian itkien, jos nukahtaa masulleen. Niinpä varovasti käännän hänet, mutta hän havahtuu. Ottaa kuitenkin heti uniasennon ja nukahtaa uudelleen. Menen vielä itse koneelle kirjoittelemaan tätä postausta ja syömään loppuja herkkuja. Klo 19.30 kömmin itsekin nukkumaan.

22.00 Vauva pitää unissaan parin sekunnin kitinän. Herään ja valvon hetken, mutta vauva jatkaa uniaan.

23.45 Herään itse, vauva nukkuu. Pian vauvakin vähän ähisee ja pyörii, mutta vain noin minuutin, kunnes taas nukkuu sikeästi.

1.40 Vauva havahtuu ja kitisee. Imetän, kuten sovittu on tähän aikaan. Hän syö hyvin molemmin puolin. Lasken takaisin pinnasänkyyn, hän alkaa heti nukkua.

4.00 Vauva ähisee ja pyörii noin minuutin.

5.00 Vauva ähisee ja pyörii noin minuutin. Nousen itse ylös, koska en saa enää unta. Ihana oma aamuhetki.

5.30 Kitinäitkua. Jään kuuntelemaan, koska ennen kuutta ei oikein sopisi nousta. Tätä jatkuu on-offina kymmenisen minuuttia, sitten tulee hiljaista.

5.45 Vauva alkaa höpötellä pirteänä. Käyn hakemassa hänet uuteen päivään.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (11 h 10 min):
5.55-9.05, 9.35-12.30, 13.15-18.20

Vauvan uniajat tänään (yht. 12 h 40 min, päivällä 1 h 15 min, yöllä 11 h 25 min):
9.05-9.35, 12.30-13.15, 18.20-5.45

Syömiset (7 maitoa +  4 kiinteää):
6.15, 8.00, 9.50, 11.55, 14.15, 17.55 ja 1.40 + aamupuuro 7.15, lihasose 11.20, lihasose 15.40 ja iltapuuro 17.25.

Huikea päivä. Tällaisia ne kyllä nykyään on, jos vauvaa ei vaivaa mikään, kuten flunssa tai hampaiden puhkeaminen. Vielä kun nuo lounasunet pitenisi edes tuntiin.

Yöt alkaa myös olla tosi hyviä meidän mittapuulla. Jos vauvalla olisi oma huone, en olisi luultavasti koko yönä herännyt hänen ähinöihinsä. Ainoa herätys olisi ollut tuo 1.40 tapahtunut, jolloin hän kitisi herätessään. Hänen sisäinen kellonsa oletettavasti jo tietää, että niihin aikoihin saa aina maitoa. Muut heräämiset olivat lähinnä enää sellaisia tavanomaisia kevyitä havahtumisia, joita jokaiselle tulee pitkin yötä, mutta aamulla niitä ei enää muista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti