29. syyskuuta 2020

Vauva 10 kk

Tuntuu, että vauva on kasvanut ihan hirveästi viime kuun aikana. Fyysisesti ja taidoiltaan. Vuorovaikutus on nyt paljon monipuolisempaa ja oma mieli alkanut toden teolla kehittyä - niin hyvässä kuin pahassakin. On kivaa ja helpottavaa, että hän osaa viimein ilmaista halujaan, mutta vähemmän kivaa, kun hän ei aina saa sitä, mitä haluaisi.

Vauva siis tosiaan osaa jo ilmaista hyvin selkeästi, jos ei halua esimerkiksi jotakin lelua tai enempää ruokaa. Hän pudistaa päätään, saattaa sanoa ei ja työntää lelua tms. pois. Hän osaa myös pyytää rinnalle syömään: repii paitani pääntietä ja laskee päätään sitä vasten. Hän on alkanut myös ikään kuin "kysyä" asioita. Hän ottaa katsekontaktin ja käyttää useimmiten sanoja PÄ, PE ja PÖ. Hän selvästi aina odottaa, että hänelle sanoitetaan asia takaisin. Itsekseen hän myös höpöttelee koko ajan. Mamama, mämmämmäm, eieieiei, änänänänä, käkäkäkä... Juttua piisaa! Lisäksi hän antaa jatkuvasti pusuja ja haleja ja oppi myös vilkuttamaan sekä taputtamaan. Hän osaa myös antaa leluja ja heittää palloa. Hän alkaa myös hiljalleen ymmärtää muidenkin tavaroiden käyttötarkoitusta: harjalla harjataan hiuksia ja leluautolla ajetaan.

Vaipan vaihdot ja pukeminen on edelleen hirveää vauvan mielestä. Hän alkaa aika usein itkeä ihan kunnolla, ellei yritä koko ajan 110 % teholla viedä huomiota muualle. Yleensä kyllä sekään ei auta. Hän on oppinut myös hassuttelemaan: esimerkiksi vaippaa vaihdettaessa hän nappaa vaipasta kiinni kesken kaiken ja yrittää vetää sitä poispäin. Samalla hän kikattaa. Kunnes vaippa tästä huolimatta puetaan ja alkaa itku. Lempiasioita on tällä hetkellä kaikenlaisten korien ja laatikoiden tyhjentely ja täyttö (etenkin pyykkikorin tyhjennys), autoilla ajelu, aikuisen käsien varassa seisominen, kirjojen lukeminen ja ulkoilu. Pehmolelut on myös suosiossa, hän tutkii erityisesti niiden silmiä.




Viime kuun aikana aloitimme tuoliunikoulun, jonka johdosta yöt ehtivät vähän jo parantua. Unikoulu kuitenkin lopetettiin viikon jälkeen, kun vauva sai ensimmäisen flunssan. Pari päivää hän oli kuumeisen kipeä ja siitä eteenpäin noin viikon puolikuntoinen nuhassa ja yskässä. Kävimme myös lääkärissä näyttämässä korvia, mutta ne olivat terveet. Kun vauva tervehtyi kunnolla, aloitimme pistäytymisunikoulun uudelleen ja se on vieläkin kesken.

Tällä hetkellä yöt on n. 18-6 ja vauva heräilee 2-3 kertaa (22, 1.30, 05). Öissä on enää yksi syöttö noin klo 1.30. Päivisin menee kiinteitä neljästi ja imetän myös noin neljä kertaa, korviketta ei olla oikeastaan enää annettu. Päiväunet on välillä 9-9.30 ja 12.30-14.30, joskin lounasunet eivät vielä useinkaan kestä kahta tuntia, joskus vain 40 minuuttia. Unille nukahtaminen sujuu kuitenkin mainiosti: vauva vain viedään sänkyyn, poistutaan itse makkarista, ja hän nukahtaa 10 minuutin sisällä. Niin ja oppihan hän uniin liittyen myös nukkumaan mahallaan (ennen siitä tuli aina itku) ja laittamaan itse tutin suuhun, öisinkin siis.

Vauva on myös alkanut viimein liikkua! Ei kontata, eikä ryömiä, mutta istuessaan hän vetää itseään käsillä ja jaloilla liikkeelle. Kuluneen viikon aikana hän on ymmärtänyt, että pääsee näin haluamaansa kohteeseen ja liikkuu jo muutaman metrin matkoja. Hän oppi myös pyörimään istuessaan oman akselinsa ympäri ja tekee sitä joskus ihan vain huvikseen, itsekseen asiaa naureskellen. Hän myös haluaisi olla koko ajan pystyssä aikuisen käsien varassa. Siinä hän pomppii ja sätkii joka suuntaan. Hän  kyllä osaa seisoa tukea vastenkin tosi jämäkästi, mutta tahallinen heiluminen ja kaatuilu leikkimielessä estää itsekseen seisoskelun. Samoin kävelytuolilla hän menee ihan järjetöntä vauhtia ja vetää alas kaikki tavarat, joihin matkallaan törmää. Melkoista menoa!

Neuvola on vasta ensi viikolla ja kirjoitan siitä erikseen, jos jotain kerrottavaa on. Veikkaan, että paino on noussut aika niukasti, mutta pituutta on ehkä tullut reilummin. Vaatteista käytämme kokoja 74 ja 80, ihan vaatteesta riippuen. Mainittakoon vielä loppuun muuten sekin, että pottaharjoitukset sujuvat loistavasti. Vaippaa ei olla ottamassa pois, mutta  käytännössä kaikki kakat tulevat jo pottaan ja pissakin usein, jos ei muuta.

Kaikkiaan vauva on juuri nyt valtavan ihanassa iässä, siis silloin kun mikään (esim. flunssa tai hampaat) ei vaivaa ja häiritse arkea. Hassutteleva, iloinen ja eloisa touhuaja ♥ Saa meidät hymyilemään päivittäin milloin millekin asialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti