22. elokuuta 2020

Vauvan vuorokausi 9 kuukauden ikäisenä

Jälleen kerran on aika kurkistaa meidän vuorokauteen. Tällä kertaa yhdeksän kuun iässä. Päivä oli hieman poikkeuksellinen siinä mielessä, että yksi isovanhemmista oli vauvan kanssa muutaman tunnin.

Aiemmat postaukset aiheesta:


Perjantai 21.8.2020

6.30 Vauva herää poikkeuksellisen myöhään vierestäni, johon on jäänyt viime imetykseltä (klo 5.30). Yö on ollut melko katkonainen. Vauva on hyväntuulinen ja alkaa heti jutella. Itsekin olen yllättävän virkeä.

6.40 Noustaan ylös aamutoimille. Hoitopisteemme sijaitsee nykyään olohuoneen lattialla, kun vauva alkaa olla jo liian pitkä hoitotasolle. Vaihdetaan vaippa, putsataan vaippa-alue ja kainalot. Vaihdetaan päälle puhtaat päivävaatteet. Sen jälkeen vauva jää heteksi alustalle makoilemaan ja tutkimaan leluja, kun haen itselleni kahvia.



6.50 Palatessani vauva on kääntynyt masulleen ja leikkii leluillaan. Hän viihtyy tänä aamuna yllättävän hyvin yksinään. Istun vieressä ja selaan puhelinta, mitä en yleensä enää pysty tekemään. Välillä juttelen vauvalle ja leikin hänen kanssaan. Mukava, rauhallinen aamu. Vauva on tosi hyvällä tuulella. Jossain kohtaa nostan hänet istumaan lelukorin viereen.

7.25 Annan vauvalle puuroa marjasoseella. Hän syö noin 0,5-1 dl. Puuroaika on nyt hieman tavallista myöhemmin, koska vauva heräsi myöhemmin ja viimeisimmästä imetyksestä on myös melko vähän aikaa.

7.35 Imetän vauvan sohvalla, hän juo muutaman minuutin ja alkaa sitten iloisena höpötellä niitä näitä.

7.40 Laitan vauvan kävelytuoliin hetkeksi, että pääsen vessaan. Hän viihtyy siinä mainiosti ja rullailee pitkin asuntoa, joten laitan samalla pyykkikoneen päälle ja järjestelen vähän paikkoja.



7.50 Laitan vauvan lattialle leikkeihin. Teen itselleni aamupalan ja menen vauvan vierelle syömään sen. Leikimme mm. autoilla, pallolla ja puhuvalla koiralla.

8.20 Menemme ulos. Ulkona on vielä varjoisaa ja noin 18 astetta, Puen vauvalle college-haalarin, trikoopipon ja ulkosukat. Käymme lähipuistossa keinumassa ja istumme hiekkalaatikolla. Teen kakkuja samalla, kun poika katselee ympärilleen ja maistelee lapiota sekä hiekkamuotteja. Hiekkaa hän ei sellaisenaan onneksi koskaan syö.



8.55 Tulemme takaisin sisälle. Kohta on uniaika, joten luemme yhdessä kirjoja.

9.10 Vien vauvan nukkumaan omaan pinnasänkyyn. Laitan laiskiaisen suhisemaan, tutin suuhun ja toivotan hyvät yöt. Menen itse meidän sängylle viereen makoilemaan mutta niin, ettei vauva näe minua. Vauva vielä hieman höpöttelee ja naureskelee itsekseen.

9.20 Vauva nukahtaa itse eli nukahtamiseen ei tarvitse puuttua mitenkään. Tulen koneelle kahvikupin kera kirjoittamaan tätä postausta.

9.55 Herätän vauvan sammuttamalla laiskiaisen suhinan etänä. Kun menen huoneeseen, vauva jo availee silmiään. Hän on edelleen hyväntuulinen ja iloinen. Alkaa jutella, kun nostan hänet syliin.

10.00 Vaihdetaan vaippa. Samalla laitan vauvan istumaan potalle, ollaan juuri aloitettu pottaharjoitukset. Hän istuu siinä hienosti ja katselee kanssani kirjoja.



10.10 Isovanhempi saapuu. Hän alkaa leikittää vauvaa. Järjestelen itse kotia, jotta pystyisin pian aloittamaan imuroinnin.

10.25 Isovanhempi syöttää vauvalle kalkkuna-peruna-maissi-sosetta. Vauva syö noin desin, koko lautasen tyhjäksi. Päälle hän juo pullosta 100 ml korviketta. Normaalisti aina imetän ruokailun päälle, mutta tällä kertaa se sujui helpommin pullolla.



10.40 Vauva lähtee ulkoilemaan isovanhemman kanssa. He kiertelevät pari leikkipuistoa ja kärryttelevät rattailla. Tiedän vauvan viihtyvän mainiosti. Alan itse imuroimaan ja siivoamaan muutenkin asunnon loppuun. Kun saan homman valmiiksi, lepään hetken ja syön oman lounaani: täytettyjä tacoja. Tulen vielä lopuksi koneelle kirjoittamaan tätä postausta ja muokkaamaan kuvia.

12.00 Vauva ja isovanhempi tulevat sisälle. Ehditään hetki rauhoittua ennen unille menoa. Usein nukahtaminen kestää kyllä silti tosi pitkään erilaisen ohjelman takia, saapi nähdä, kuinka tänään käy.


12.05 Leikimme hetken lattialla. Vauva on ensin hyväntuulinen, mutta pian alkaa tuttu väsykitinä. Hän ajaa autolla, mutta joku siinä menee ilmeisesti pieleen, eikä onnistu kuten vauva haluaisi. Hän hermostuu ja alkaa polkea lattiaa jaloillaan ja yrittää heittäytyä selälleen. Pikkudraamailija. :D

12.10 Imetän vielä varoiksi ennen unia, ja vauva juokin ihan hyvin.

12.15 Käymme pikaisesti potalla ja vaihdetaan vaippa.

12.20 Vien vauvan pinnasänkyyn ja teemme samat rutiinit kuin jo aiemmin kerroin. Joudun kuitenkin pari kertaa laittamaan vauvalle tuttia suuhun. Vauva vaikuttaa tosi levottomalta, vaikka yrittääkin nukahtaa, joten laitan käden kevyesti hänen selälleen ja silitän peukalolla. Hän rauhoittuu ja nukahtaa lähes heti.

12.30 Poistun makkarista ja keitän kahvia. Nautin vapaa-ajasta.

13.15 Hälyttimestä kuuluu kohinaa ja kitinää. Menen nopeasti paikalle, yritän tarjota tuttia. Ei kelpaa! Jaiks, mitä kummaa. Suhisen ja taputtelen, silittelen. Tulee pari röyhyä. Sen jälkeen tutti kelpaa. Vauva ottaa taas uniasennon ja pidän kättä kevyesti päällä. Viiden minuutin jälkeen voin poistua, vauva nukkuu. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, vauva nukkuu nyt noin kahteen saakka.

13.50 Vauva herää. On tosi hyväntuulinen ja hymyileväinen herätessään. Käydään ensin moikkaamassa  (edelleen etätöissä olevaa) isiä ja sen jälkeen mennään leikkeihin.



14.15 Käydään potalla ja vaihdetaan vaippa.

14.25 Annan makaronilaatikkoa (soseena). Sitä menee neljä lusikallista, koostumus ei oikein miellytä. Annan jälkkäriksi siis vielä Ella's Kitchenin maidotonta banaani-omena-kookosjogurttia. Se maistuu hyvin. Päälle imetys, vauva juo hyvin muutaman minuutin.

14.45 Leikkiä ja yhdessä oloa. Tosi tyytyväinen ja iloinen poika edelleen.

15.00 Mennään ulos, vaikka siellä on tosi kuuma ja hiostava ilma. Ensin tehdään pieni kävelylenkki ja katsellaan autoja. Sitten varjoon hiekkalaatikolle lopuksi aikaa.



15.40 Tullaan sisälle ja annan vauvalle vähän vettä. Pojalla alkaa muuten näköjään olla jo omaa tahtoa. Kun lähdettiin hiekkalaatikolta ja nostin hänet rattaisiin, hän veti itsensä jäykäksi lankuksi ja alkoi kiukutella. Siinä sitten keskusteltiin hetki, miksi lähdetään jo sisälle. Onneksi kiukku laantui jo siinä kohtaa, kun hän totesi hävinneensä ja joutuneensa istumaan rattaisiin. Hauskaa seurata tätä oman mielen kehitystä. Vielä.

15.45 Vauva leikkeihin ja itselleni ruokaa. Vauva on hyväntuulinen, edelleen. Vautsi miten hyvä päivä.

15.50 Vauva katselee hetken Kuormuri Leo -ohjelmaa, jotta saan syödä lounaani edes jonkinlaisessa rauhassa.



16.00 Aletaan leikkiä yhdessä. Luetaan kirjoja ja melkeinpä voisi sanoa, että painitaan sohvalla. Sen verran hurjaa menoa on.

16.20 Vauva alkaa kitiseväiseksi. Kokeilen imettää, sisälläkin on meinaan todella kuuma. Otan vauvalta myös vaatteet pois. Hän juokin hyvin muutaman minuutin. Sen jälkeen selvästi vähän piristyy.

16.30 Mies lopettelee töitään ja ottaa vauvan mukaansa suihkuun. Tai lopettelee ja lopettelee, loppuilta ja viikonloppu menee päivystäessä kuitenkin. Itse pidän pienen tauon ja laitan valmiiksi mm. huomisen vaatteet ja lataan kahvinkeittimen.

16.50 Mies lähtee kauppaan. Vauva jää kävelytuoliin, jotta saan tehtyä hänelle puuron.



17.00 Iltapuuro marjasoseen kera. Ei oikein maistu tällä kertaa, johtunee kuumuudesta tai siitä, että vauva sai juuri maitoa. Ruokailun lopussa tulee kiukkuitkua.

17.15 Aloitetaan iltatoimet olkkarin lattialla. Ilmakylpyjä. Vauva viihtyy suht hyvin, kun saa tutkia rekka-autoaan. Käyn nopsaa tiskaamassa tuttipullot, kun ei ollut enää yhtään puhtaana. Kun olen melkein valmis, alkaa kova itku. Auto on karannut liian kauas ja tuttikin pudonnut.

17.25 Leikitään yhdessä lattialla, isikin palaa kaupasta. Vauva on yhä vähän kärttyinen.



17.45 Iltamaito pullosta, juo 100 ml. Sen jälkeen iltasadun lukemista sohvalla ennen sänkyyn menoa.

17.55 Toivotetaan isille hyvät yöt. Kannan vauvan pinnasänkyyn, peittelen, annan tutin ja pusun. Toivotan hyvät yöt ja menen itse sängylle makaamaan ja kuuntelemaan. Vauva on levoton, ei vaikuta yhtään väsyltä.

18.10 Käymme vaihtamassa vaipan. Vauvalla on nykyään välillä tapana kakata iltaisin, kun aletaan nukkumaan. Miten ihana ajoitus!

18.15 Uusi uniyritys, mutta vauva on yhä levoton. Pysyttelen näkymättömissä ja annan vain tuttia, kun vauva alkaa kitistä sen perään. Pian tajuan, että huoneessahan on itse asiassa melko valoisaa. Koska on kuuma, joudutaan pitämään ikkunaa auki, mutta pienestäkin raosta tulee sitten tosi paljon valoa, koska ilta-aurinko paistaa suoraan ikkunaan. En olisi ikinä uskonut kuulevani tätä mun suusta, mutta odotan niin paljon kylmää ja pimeää syksyä! Vasta puolen paikkeilla, hetki ikkunan sulkemisen jälkeen, vauva alkaa vihdoin hakea unta eli sulkee silmiään, haroo naamaansa peittoon ja kääntyilee kyljeltä toiselle.

18.35 Vauva nukahtaa itsekseen. Hiippailen pois makkarista, syön iltapalaa ja perjantaiherkkuna vähän Daim-kakkua. Viilaan tätä postausta, muokkailen kuvia ja seurustelen miehen kanssa.



19.20 Hälyttimestä kuuluu kitinää. Käyn katsomassa. Silmät on kiinni, laitan tutin ja avaan samalla ikkunan. Korjaan vauvan asentoa, jotta hän pääsee paremmin kääntymään myös toiselle kyljelleen. Hän nukahtaa. Sen jälkeen muistan, etten ole käynyt lainkaan suihkussa. Teen sen ja menen siitä suoraan sänkyyn itsekin.

20.45 Vauva on välillä vähän kääntyillyt, muttei ole silti herännyt tässä välissä. Alan nukkua itsekin ja huomaan samalla, että päätä yrittää vähän särkeä.

21.30 Vauva kitisee, en ole itse vielä kunnolla ehtinyt nukahtaa. Otan hänet viereen ja imetän. Vauva syö hetken ja jää viereeni nukkumaan.

23.30 Vauva kitisee, muttei syö, vaikka yritän. Annan tutin.

1.15 Vauva kitisee, annan tutin. Huomaan hänen kääntyneen poikittain: pää on kainalossani ja jalat isin tyynyllä. Onneksi isi ei vielä ole tullut nukkumaan. Tästä eteenpäin en saa itse enää unta. Höh.

2.00 Vauva kitisee, ei rauhoitu tutilla. Vaihdan hänet toiselle puolelleni ja korjaan asentoa. Kokeilen imettää, ei huoli. Annan tutin. Vauva nukkuu, mutta itse katson kelloa vielä klo 2.30 ennen kuin joskus nukahdan.

4.00 Vauva kitisee. Kokeilen imettää. Ei huoli. Annan tutin.

5.00 Vauva kitisee. Kokeilen imettää. Yrittää hetken syödä, mutta päästää aina irti. Annan tilalle tutin. Vauva alkaa heräillä, koska tutkii varpaitaan. Odotan hetken, jos hän rauhoittuisi, mutta koska niin ei tapahdu, siirrän hänet tutin kera omaan sänkyyn. Hän alkaa höpötellä siellä melkein kuiskaten ja vähän päristelee. Odotan hiljaa. Pian hän alkaa hakea onneksi vielä unta. Annan taas tutin ja hän nukahtaa. Olen itse jo täysin pirteä, joten nousen ylös. Olisin vain väsyneempi, jos joutuisin heräämään taas kuudelta vauvan kanssa täydestä unesta.

5.30 Vauva kitisee, käyn laittamassa tutin. Toivon, että uni riittää kuuteen, kuten yleensä. Ihmettelen, että vauva nukkuu niinkin hyvin, koska itselläni on tukalan kuuma. Ulkona on yhä 19 astetta ja makkarissa 27. Eihän siinä kukaan pysty nukkumaan.

5.35 Vauva kitisee taas. Käyn katsomassa. Tutti on suussa. Jään viereen odottamaan. Vauva on tosi levoton, yrittää nukkua, mutta heiluu ja kitisee. Kokeilen vielä imettää klo 5.45. Hän juokin vähän ja nukahtaa rinnalle klo 5.55. Jätän hänet nukkumaan sänkyyn miehen viereen ja otan itselleni uuden kupin kahvia jäähtyneen tilalle. Vaikka vauva heräisikin taas pian, olisi hän ainakin nukkunut yli kuuteen, mikä on aina tavoitteena, ja se riittää.

6.50 Lähden hiljalleen herättelemään vauvaa, ettei päivän rytmi mene sekaisin. Eipä ole tällaisia aamuja ollut ikinä, että olisi pitänyt herätellä! Aloitamme siis uuden päivän. Olipa mukava päivän aloitus, kun ehti pitkästä aikaa herätä rauhassa yksin ennen vauvaa.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (10 h 10 min):
6.30-9.20, 9.55-12.30, 13.50-18.35

Vauvan uniajat tänään (yht. 14 h 25 min, päivällä 1 h 55 min, yöllä 12 h 30 min):
9.20-9.55, 12.30-13.50, 18.35-6.50

Syömiset (7 maitoa +  4 kiinteää):
7.35, 10.30 (pullo), 12.10, 14.35, 16.20, 17.45 (pullo) ja 21.30 + aamupuuro 7.25, lihasose 10.25, lihasose/hedelmäsose 14.25 ja iltapuuro 17.00

Päivä oli kerrankin erittäin onnistunut! Tai on meillä ollut viime aikoina paljonkin hyviä päiviä, mutta siinä mielessä onnistunut, että sain sen taltioitua tähän katsaukseen. Kaikki meni aikalailla siten kuin meillä päivät yleensäkin menee, jos mikään ei ole huonosti. Yllätyin itse asiassa, että isovanhemman näkeminen ei tällä kertaa saanut vauvan pasmoja sekaisin ja unet sujui entiseen tapaan. Ehkä hän alkaa jo tottua hommaan. :)

Yö oli jälleen katkonainen, ei uutta sinällään. Se tosin oli uutta, että vauva ei syönyt kuin alkuyöstä ja muuten rauhoittui tutilla. Ensi viikolla meillä onkin sitten jo aika unikonsultille eli saas nähdä, miltä seuraava vuorokausikatsaus taas kuukauden päästä näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti