17. elokuuta 2020

Meillä on päivärytmi!

Kuukausi sitten kirjoitin postauksen päivärytmin muodostamisen mahdottomuudesta. En voi siis oikein itsekään uskoa, että asia on nyt täysin päinvastoin. Meillä on selkeä aikataulutettu päivärytmi, joka kaiken lisäksi toimii hyvin. Kaikki kiitos siitä kuuluu uneksija.fi:n ohjepäivärytmille 8 kk -ikäisille. Tässä postauksessa kirjoittelin meidän ensimmäisestä rytmitetystä viikosta. Nyt näitä on takana kolme ja muutos on selvästi nähtävissä. Miten me siis lopulta teimme sen?

Kirjoitin kuukausi sitten näin: "Miten ihmeessä vauvalle luodaan säännöllinen päivärytmi? Koen sen kertakaikkisen mahdottomaksi tehtäväksi. Tyhmänselkeä vastaus olisi tietenkin, että mikä siinä muka niin hankalaa on. Sen kuin päätät kellonajat ja menet niiden mukaan. Typerä kysymys. Mutta kun ei, ei se vaan ihan niinkään mene." Voin nyt kuitenkin tässä julkisesti todeta, että kyllä, noinhan se juuri meni. Erona aiempaan vain se, etten yrittänyt tällä kertaa luoda rytmiä, joka olisi aiemman rytmimme kaltainen, vaan lähdettiin noudattamaan ihan jotain muuta.



Rytmi, jota lähdimme alunperin toteuttamaan oli unien osalta 19-7, 9.30-10 ja 12.30-14.30. Se sujuikin alkuun ihan kivasti näinkin, mutta aikaisten (klo 5) aamujen jäädessä pois, rytmi muokkautui hieman enemmän meidän arkeen sopivaksi. Nyt noudatamme rytmiä 18-6, 9-9.40 ja 12.30-14.

Tämä voi toki vaihdella vielä hieman, puhutaan ehkä noin vartista, mutta aikalailla näin meidän kaikki kotipäivät nykyään sujuvat. Suurin syy vaihtelulle on se, että vauva ei jostain syystä nukahdakaan unille niin nopeasti kuin yleensä nukahtaa. Ulkoilua ei myöskään aina tule koko tuntia, mitä rytmiin on merkattu, mutta kyllä me melkeinpä aina noissa väleissä edes käydään ulkona. Jos meillä on menoja johonkin, ne sovitaan yleensä aina klo 10-12.30 välille.

6.00 Herätys
7.00 Puuro + imetys
8.00-9.00 Ulkoilua
9.00-9.40 Päiväunet
10.30 Lihasose + imetys
11.00-12 Ulkoilua
12.00 Imetys
12.30-14 Päiväunet
14.30 Lihasose + imetys
15.00-16.00 Ulkoilua
17.00 Puuro
17.50 Iltamaito (korvike)
18.00 Yöunille

Meidän vauvalle sopi tosiaan paremmin 18-6 rytmi kuin 19-7 rytmi, häntä kun ei vain ikinä saanut aamuisin nukahtamaan enää klo 6 jälkeen uudelleen. Toisaalta hänet piti myös laittaa jo klo 18 yöunille, koska iltapäiväunia ei saanut jatkumaan klo 14 kauempaa ja yöunille pitäisi tämän rytmin mukaan mennä aina viimeistään neljän tunnin päästä vikoista päikyistä.

Lisäksi huomattiin, että vauva oli aamuisin jo klo 9 ihan väsynyt, koska heräsi tuntia tavoiterytmiä aiemmin. Tehotorkuille (klo 7-7.30 välissä) häntä ei saanut kuitenkaan nukahtamaan, jolloin 6-9.30 väli oli vielä aivan liian pitkä aikia valvoa. Koska iltapäiväunet jäivät myös usein vain 1,5 tunnin mittaisiksi, kokeilimme laittaa hänet aamulla jo aiemmin nukkumaan ja antaa nukkua 5-10 minuuttia tavoiterytmiä pidempään. En tiedä, miten unien kuuluisi mennä 18-6 rytmissä, mutta meillä menee nyt näin ja se toimii ihan kivasti.

Erityisen hienoa on ollut nähdä, kuinka aikaiset aamut ovat nyt todella jääneet pois, niin kuin tämä rytmi lupailikin. Pari viikkoa siihen meni, mutta nyt vauva herää aika tarkkaan vasta klo 6-6.15. Myös lounasunet on ottaneet oman paikkansa. Kun aloitettiin tämä uusi rytmi, vauva heräsi lounasunilta lähes aina jo puolen tunnin jälkeen ja vaati uudelleen nukutuksen. Nyt on menty jo viikon verran niin, että hän posottaa suoraan 1,5 tuntia putkeen, joskus jopa 2. Lounasunet pitäisi vielä saada jatkumaan joka kerta pariin tuntiin, mutta ei olla oikeastaan sitä edes yritetty, kun vauva herää aina niin virkeänä jo 1,5 tunnin jälkeen.

Mitä hyötyä tästä kellontarkasta rytmistä on siis ollut?

♥ Aikaiset aamuheräämiset klo 5 tai aiemmin, on jääneet pois
♥ Vauva nukahtaa unille taas helpommin, yleensä noin 10-15 minuutissa
♥ Menojen sopiminen on huomattavasti helpompaa, kun tietää päivän kulun
♥ Päiväunista yhdet on aina vähintään 1,5 tuntia

Uskon säännöllisen rytmin olevan hyväksi pienille vauvoille muutenkin. He alkavat oppia, mitä minkäkin jälkeen tapahtuu ja esimerkiksi unille nukahtaminen on usein sujuvaa siksi, että ns. sisäinen kello oppii, että on uniaika.

Harmi, ettei tästä rytmistä ole kuitenkaan ollut apua öihin. Niihin siis tarvittaisiin edelleen unikoulu. Vähän kyllä jahkailen, onko aika vielä kuitenkaan oikea. Olenko todella valmis muutokseen? Olemme edelleen jonossa unikonsultille, mutta hieman epäröin, otetaanko se vai ei, sitten kun aika on. Mieli aina vähän muuttuu sen mukaan, kuinka surkea tai hyvä edeltävä yö on ollut. :D Nyt on ollut muutama parempi yö ja yksi unipätkä on ollut jopa kolme tuntia, mikä on iso edistys viime aikojen pätkäuniin.

Niin tai näin, toivon, että tämä olisi nyt viimein se pysyvä ja toimiva rytmi meille. Tähän mennessä rytmi on aina vaihdellut heti postauksen julkaisun jälkeen. Uskon kuitenkin, että tällä kertaa tilanne on eri ja tätä noudatamme vielä pitkään.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva kuulla, että päivärytmi on löytynyt! Olet tehnyt sen eteen niin kovasti töitä, että oli jo aikakin että kova työnteko palkitaan ;) Olen ihan samaa mieltä, että se säännöllinen päivärytmi on sen kaiken perusta ja luo tietynlaista pohjaa vauvan ja lapsen päivälle ja elämälle ylipäätään. Ja voi kuinka toivon, että teidän pätkäyöt alkaisivat paranemaan!

    VastaaPoista