Miten ihmeessä vauvalle luodaan säännöllinen päivärytmi? Koen sen kertakaikkisen mahdottomaksi tehtäväksi. Tyhmänselkeä vastaus olisi tietenkin, että mikä siinä muka niin hankalaa on. Sen kuin päätät kellonajat ja menet niiden mukaan. Typerä kysymys. Mutta kun ei, ei se vaan ihan niinkään mene.
Pysyvästä päivärytmistä on nyt kehittynyt melko ikävä noidankehä, johon ei oikein päästä kiinni. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja sotkee kaiken. Aloitetaan vaikka päiväunista. En ymmärrä, miten niiden pituuden saisi määritettyä. Vauva nukkuu juuri sen aikaa kuin nukkuu. Liian pitkiltä unilta voi toki herättää kesken (mitä aika paljon vierastan ajatuksena), mutta liian lyhyitä unia ei saa jatkumaan millään kikalla. Ja liian lyhyet unet sotkee sitten koko iltapäivän, kun vauva ei jaksa valvoa tarpeeksi seuraavaan uniaikaan (jos se siis olisi ennalta määritettynä, tiettynä kellonaikana). Hänet voisi toki yrittää pitää väkisin hereillä, mutta se on niin hermojaraastavan kuluttavaa, ettei millään tohtisi. Ja tietysti myös huono asia siksi, että sitten vauva on yliväsynyt ja unet kärsivät siitä.
Päiväunien pituuksien lisäksi (ja osin niiden takia) ongelmana on niiden ajoitus. Jos toiset päiväunet loppuukin vaikka vasta klo 13, vauva ei ole kunnolla väsynyt vielä klo 15.30. Mutta hän luultavasti nukahtaisi joskus klo 16 jälkeen. Mutta häntä ei voi laittaa silloin enää unille, koska sitten yöunet alkaisivat vasta joskus 20-21 aikaan. Toisin sanoen ainoa mahdollisuus tällä hetkellä on valvoa toisilta päikyiltä suoraan yöuniin, mikä onnistuu vain vaivoin klo 18 asti. Nukahtaminen voi myös olla vaikeaa yliväsymyksen takia.
En jotenkaan saa tästä hommasta yhtään kiinni. Pitäisikö sitä vain väkisin puskea läpi tietyllä rytmillä muutama päivä, jonka jälkeen siitä tulisi automaatio? Ollaan me sentään koko ajan menty parempaan suuntaan rytmin kanssa eli ehkä se tästä hiljalleen muotoutuu "valmiiksi". Rytmi oli itse asiassa jo ihan loistava ja melko säännöllinen pari kokonaista viikkoa, kun vauva nukkui enää kahdet päiväunet. Mutta viikko sitten tapahtui taas jotain, ei hajuakaan mitä, ja ollaankin jälleen tarvittu kolmet päiväunet. Vauva ei jaksakaan enää valvoa kuin kaksi tuntia ja aamun kahden tunnin päiväunet vaihtuivat tunnin pituisiksi. Hetken hän nukkui kolmet tunnin unet, mutta nyt näyttäisi siltä, että keskipäivän unet ovat alkaneet ottaa pituutta lisää.
Kolmien unien päivänä rytmimme on nyt kutakuinkin seuraava:
6.00 Herätys
7.00 Aamupuuro + imetys
8.00-9.00 Unet
Ulkoilua tässä välissä
10.00 Lihasose + imetys
11.00-12.30 Unet
13.00 Kasvissose + imetys
Ulkoilua tässä välissä
15.00-15.30 Unet
16.00 Imetys tai korvike
18.00 Iltapuuro
18.45 Korvike
19.00 Yöunille
Voisi sanoa, että aamupäivä menee jo aika rutiinilla ja samoilla ajoilla, ainoastaan herääminen aiemmin tai myöhemmin kuin klo 6, siirtää aikoja saman verran joko eteen tai taakse. Mutta iltapäivä vähän vaihtelee riippuen siitä, kestääkö toiset unet tunnin vai enemmän. Viime aikoina ne on kestäneet noin 1,5 tuntia. Kolmannet unet alkavat sitten aina 15-15.30 välillä. Jos ne alkaisi vasta klo 16, menee yöunille nukahtaminen todella myöhään. Ollaan siis pidetty tuota n. 15.30 nukahtamista rajana ja jos ei vauva silloinkaan millään nukahda edes vaunuihin, valvotaan väkisin yöunille saakka. Silloin mennään nukkumaan siis jo klo 18, mutta muuten klo 19.
Aika hyvin on nyt toiminut sellainen "järjestelmä", että vauva on hereillä aina 2-2,5 tuntia, paitsi yöunia ennen 3-4 tuntia ja ruokailuajat on olleet näiden lomassa sitten melko vakiot. Ulkoilua on joskus vain kerran päivässä ja joskus ulkoiluaika käytetään esim. kauppareissuun. Uskoisin, että kun voidaan siirtyä pysyvästi kaksiin päikkäreihin, myös päivärytmi muuttuu entistä enemmän kellonaikojen mukaan meneväksi. Mutta onhan tässä jo paljon selkeyttä, jos vertaa vaikkapa vielä viimeksi tekemääni katsaukseen pari kuukautta sitten. Onneksi tulee tehtyä näitä katsauksia, niin voi aina palata taaksepäin huomaamaan, että ollaanhan me edistytty.
Mitenkäs muiden 8 kk-ikäisten rytmit? Onko teillä jo siirrytty kaksiin päiväuniin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti