22. toukokuuta 2020

Päivärytmi puolen vuoden iässä

Tämän hetkinen päivärytmi on muuttunut paljon siitä, mitä se oli viimeksi aiheesta kirjoitellessa noin pari kuukautta sitten. Nyt vauva on puolivuotias, ja oikeastaan jo viiden kuukauden iässä vauva alkoi itse hakea uudenlaista rytmiä alkaen jättää neljänsiä päiväunia pois. Tämän huomasi siitä, ettei häntä saanut enää millään nukahtamaan neljänsille unille yrityksistä huolimatta, vaan hän valvoi suoraan yöuniin 3-4 tuntia kerrallaan.



Kiinteät ateriat on myös tuoneet päiviimme kivaa rytmiä. Syömme nyt neljästi päivässä kiinteitä ja usein kiinteiden päälle juodaan vielä vähän korviketta (yleensä max. 50 ml), joskus vain tilkka vettä. Määrä riippuu siitä, kuinka hyvin aiempi imetys on sujunut ja kuinka nälkäiseltä vauva vielä vaikuttaa. Sen verran annetaan, että vatsaan menee muutakin kuin sosetta ja että loppukin nälkä lähtee, mutta kuitenkin sen verran vähän, että seuraavien unien jälkeen maistuu taas maito imetyksen kautta. 

Imetän siis myös edelleen ja tuon korvikkeen voisi toki korvata silläkin, jos vauva vain suostuisi imemään. Näin harvoin kuitenkaan ruoan jälkeen on, joten koen helpommaksi antaa suosiolla pullosta. Hyviä imetyskertoja on päivässä yhä 4-5 ja öisin 1-2 (sekä muutama "tapaimetys"), joten imetys on meillä yhä pääasiallinen maidon lähde. Korviketta menee yleensä alle 200 ml päivässä eli ei ihan edes kokonaista purkkia.

Meidän päivärytmi tällä hetkellä

Aamuherätys klo 5.15-6.15
Imetys
Valvomista 1 h
Aamupuuro marjasoseella
Valvomista 30 min.

1. Unet 2 h
Imetys
Valvomista 1 h
Kasvissose
Valvomista 30-60 min.

2. Unet 1 h
Imetys
Valvomista 1 h
Hedelmäsose
Valvomista 1 h

3. Unet 30-45 min
Imetys
Valvomista 2 h
Iltapuuro marjasoseella + iltatoimet
Valvomista 1 h
Iltapullo 100 ml
Yöunille noin klo 18-18.30

Aamun heräämisaika vaihtelee vielä paljon. Se menee usein myös sykleissä eli esim. kolmena päivänä vauva herää aina n. 5.45 ja sitten voikin herätä seuraavat kolme jo 5.15. Keskimäärin herätään varmaan siinä kuuden maissa. Yöunille ollaan aika pitkään menty jo kuudelta ja vauva on unessa noin 18-18.30 aikaan riippuen siitä, paljonko valvomista on ollut takana. Yöunille mennään aina vauvan väsymysmerkkien mukaan, ei niinkään kellon.



Meillä on nyt päivässä kolmet päiväunet, joista yhdet, yleensä aamun ensimmäiset, kestää kaksi tuntia. Toiset unet on noin tunnin ja kolmannet puolisen tuntia. Tämä on toistunut jo monena päivänä, vain kellonajat vaihtelee. Seuraava tavoite (vai haaste?) olisikin saada päivärytmiin jotain pysyvää myös kellonaikojen muodossa. Se on kuitenkin vielä aika hankalaa, koska unien pituudet ja aamun heräämisajat vaihtelevat. En oikein tiedä, mistä lähtisi liikkeelle. Tällä hetkellä mahdollinen rytmi, johon voisimme pyrkiä nykyisten tottumusten pohjalta on:

Aamuherätys klo 6.00
1. Unet klo 7.30-9.30
2. Unet klo 11.30-12.30
3. Unet klo 14.30-15.00
Yöunille klo 18.15

Sanotaan kuitenkin, että lounasunien tulisi olla päivän pisimmät, ei ensimmäisten unien. Tähän pyrkiäksemme pitäisi alkaa herättää vauva ensimmäisiltä päiväunilta ja se tuntuu vähän kurjalta. Pelkään myös, että jos kajoan uniin herättämällä, ne menee siitä ihan sekaisin ja parin tunnin unet jäävät kokonaan pois. Sanotaan myös, että vauvan luonnolliset uni-ikkunat olisivat 9-10 sekä 12-14, mutta niihinkin osuminen tuntuu kolmilla unilla jotenkin tosi hankalalta. Rytmi, johon olisi ehkä hyvä pyrkiä, mutta joka vaatisi enemmän toimenpiteitä, olisi:

Aamuherätys klo 6.30
1. Unet klo 8-9
2. Unet klo 11-13
3. Unet klo 15-15.30
Yöunille klo 18.45

Katsellaan nyt kuitenkin vielä jonkin aikaa, mihin tämä rytmi taas tästä itsekseen muotoutuu. Lähinnä siksi, etten osaa päättää, minkälaista rytmiä tässä kannattaisi yrittää hakea ja siksi, että pärjätään ihan hyvin tällä nykyiselläkin rytmillä. Eniten mietin vain meidän päivärytmin vaikutusta yöuniin. Meillä kun edelleen herätään tunnin tai kahden välein öisin, niin toimiva päivärytmi voisi tuoda tähän helpotusta.

Olisi jälleen kiva kuulla muiden samanikäisten päivärytmeistä! Onko teillä jo säännöllinen rytmi ja kuulostaako muuten samalta tai ihan eriltä?

8 kommenttia:

  1. Moikka!

    Meidän päivärytmi kuulostaa muuten aika samalta, mutta meidän tyttö on hyvin aamu-uninen ja iltavirkku. Hän nukkuu siis tuonne melkein kahdeksaan ja valvoo yhdeksään. Tullut vanhempiinsa, esikoinen on samanlainen. Vauva siis täytti eilen 7kk. Meillä on korvikevauva, koska valitettavasti mulla ei maito noussut kummankaan lapsen kanssa (ehkä joku sukuvika kun siskolla oli sama neljän lapsensa kanssa). Toki olisin halunnut imettää molempia, mutta tämän pienemmän kanssa en enää stressannut asiasta.

    Mutta tässä meidän päivä nin suurin piirtein. Nämä on tosiaan suurin piirtein -aikoja, koska ne voivat vähän vaihdella päivän mukaan.

    klo 6.00 - 7.30 välillä herää yleensä syömään vähän, jonka jälkeen nukkuu melkein aina vielä reilun tunnin

    n. klo 8.00 herää

    klo 8.30 aamupuuro ja hedelmä- tai marjasosetta, jonka jälkeen vähän maitoa

    n. klo 10.30 nukkuu noin 45 min- 1 h päikkärit

    n. klo 12.00 syö kasvissosetta + lihaa/kanaa/kalaa, joskus saatetaan antaa jälkkäriksi vähän jotain hedelmä- tai marjasosetta

    n. klo 14.00 juo ison pullollisen maitoa ja rupeaa noin 2 h päikkäreille

    n. klo 16.00 - 16.30 aikoihin heräilee

    n. klo 17.00 syö kasvissosetta, joskus lihaa/kanaa/kalaa mutta joskus vain kasvista. Päälle juo vähän maitoa.

    n. klo 18-30 - 19.00 välillä saattaa ruveta vielä yksille puolen tunnin päikkäreille, jos on herännyt kovin aikaisin. Näitä päikkäreitä ei nuku joka päivä.

    n. klo 20.00 saa vielä iltapuuron soseella, joskus annan myös maistelututilla banaania tai muuta hedelmää.

    n. klo 20.30 juo vielä pullollisen maitoa ja rupeaa yöunille. Hän on tottunut nukkumaan niin, että jätetään hänet sänkyyn ja hän nukahtaa sinne.

    Meillä vauva nukkuu jo illasta aamuun. Hampaita ei vielä ole tullut hänelle yhtään, joten voi olla, että öistäkin tulee vielä risaisempia kun ne alkavat puhjeta. Meillä vauva nukkuu omassa huoneessaan, unien laatu parani huomattavasti siirron jälkeen kun ei häiriinny meidän tullessa nukkumaan/herätessä aamulla. Meillä on kaikki makuuhuoneet niin lähekkäin, että hyvin kuullaan kaikki vauvan äännähdykset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä! Teillä selvästi jo valvotaan vähän pidempää pätkää ja on toisaalta enää kahdet päiväunet (yleensä). Saas nähdä, mitä meille tapahtuu kuukaudessa näiden suhteen. :) Harmi kuulla, ettei imetys onnistunut, mutta hyvä, ettei se oo enää stressannut. Mä vähän luulen, että meilläkin alkaa olla imetys jo loppuvaiheessa, mutta katsotaan, miten jatkuu. Meilläkään ei vielä ole hampaita, vaikka vähän väliä epäillään niiden olevan tuloillaan käytöksen takia. :D Ja tosi hienoa kuulla, että teillä nukutaan koko yö jo! Nukuttaispa meilläkin. Omaan huoneeseen siirto ei oikein vielä tunnu meille ajankohtaiselta. :)

      Poista
    2. Mekin siirrettiin vauva omaan huoneeseen vasta sitten, kun yöt alkoivat sujua niin että vauva nukkui illasta aamuun asti. Jos yöheräilyjä olisi vieläkin paljon, hän nukkuisi kyllä edelleen meidän huoneessa.

      Meillä mentiin osittaisimetyksellä ekan kanssa neljä ja toisen kanssa kaksi kuukautta. Kuopuksenkin kanssa olisin mielelläni jatkanut siihen neljään kuukauteen, mutta hänellä oli joulukuussa RS-virus jonka takia oltiin viisi päivää sairaalassa. Siinä karisivat vauvalta loputkin imuhalut happiviiksien ja muiden johtojen kanssa. Mutta joo, ekan kanssa stressasin mutta tämän toisen kanssa enää en. Kaikkeen tottuu. :)

      Poista
    3. No joo, jotkut sanoo että juuri oma huone vähensi yöheräilyä, mutta katsotaan :D

      Toi virus on kyllä hurja, onpa ikävää että osui teidän vauvan kohdalle.

      Poista
  2. Tässä huomaa, kuinka paljon vauvoissa on eroja, koska meidän 2kk nuoremmalla vauvalla on jo ihan selkeä päivärytmi. Hänelle muodostui tämä rytmi jo hyvin hyvin varhaisilla viikoilla. Kovasti olen miettinyt, että mikä kaikki siihen asiaan vaikuttaa, että ilman sen kummempia toimenpiteitä vanhempien osalta vauva omaksui tietyn rytmin hyvin aikaisin.

    Meillä mennään about tällaisella rytmillä:
    -klo 07:30 herää
    -klo 9:30 päiväunet, about 45min-1tunti
    - klo 12:00 päiväunet, about 30-45min
    -klo 15:00 päiväunet, about 1 tunti
    - klo 18:00 viimeiset päiväunet, about 30min
    - klo 21:00 nukkumaan

    Meille toi päivähoidon aloittaminen vielä lisää rytmiä vauvan päivään. Ensimmäisellä viikolla jouduttiin herättämään hänet aamulla, että saatiin hänet ajoissa valmiiksi. Se rytmi siitä korjautui viikon aikana itsestään, että vauva alkoi heräämään itsestään oikeaan aikaan ja alkoi nukahtamaan illasta hieman aikasemmin.

    Voisitte ehkä kokeilla yrittää venyttää iltaa vähän kerrallaan, että vauva kävisi yöunille hieman myöhemmin. Josko, se auttaisi häntä nukkumaan hieman pidempää pätkää ainakin alkuyöstä. Täällä meillä päin puhutaan myöskin paljon unikoulusta 4-5kk vauvoille, jonka tarkoituksena on opettaa vauvaa nukkumaan öitä läpi ilman heräämistä. Unikoulua tulisi harjoittaa siihen tyyliin, että pikkuhiljaa jätetään yösyöttöjä pois. Jos vauva herää yöllä, ei hänelle saa antaa maitoa, vaikka hän itkisikin. Hänet tulisi rauhoittaa muilla menetelmillä, että hän oppisi nukkumaan ilman maitoa yöllä. Luin juuri artikkelia, jossa sanottiin, että 4kk vauva ei enään kasvun puolesta maitoa tarvitse yöaikaan.

    Mikä meillä myöskin auttoi vauvan parempaan nukkumiseen, oli suuremman maitoannoksen antaminen ennen nukkumaan menoa. Laitoimme pulloon esim 30ml enemmän, kuin mitä hän yleensä söi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, että teillä löytyi rytmi jo noin aikaisin :) Se on kyllä jännä, miten erilaisia vauvat on uni- ja rytmiasioissa. Varmasti kyllä päiväkoti on tuonut rytmiä lisää. Olisi muuten kiva kuulla päiväkodista ja sen sujumisesta lisää sun blogissa, jos ehdit joskus kirjoittamaan.

      Ja kiitos vinkeistä! Vauva onkin välillä käynyt myöhemmin nukkumaan, mutta sillä ei tuolloin ole ollut vaikutusta yöhön. Toki pitäisi varmaan tehdä sama monena iltana samaan aikaan, että vaikutuksen huomaisi.

      Suomessa unikoulusuositukset alkaa vasta 6 kk ylöspäin ja sanotaan, että sekin raja on teoreettinen. Pitäisi kuulemma ensin olla kaikki viisi kunnollista ateriaa, että varmasti saa tarpeeksi ravintoa niistä ennen kuin jättää yösyötöt pois. Tiedä näistä siis sitten, uskon itse, että kyse on enemmänkin yksilöllisistä eroista. Luulenkin, että meillä nuo yösyötöt vielä osin tarvitaan, koska hän syö päivisin niin huonosti. Mutta hieman myöhemmin olisi tarkoitus toteuttaa jokin unikoulu ja juuri noin, että maitoa ei vain enää sitten tipu "tavan vuoksi". :) Toki nytkin tarjoan aina ensin tuttia ja muita keinoja: välillä se toimii, mutta välillä haluaa syödä ja syökin sitten hyvin.

      Me annetaan tällä hetkellä maitoa iltaisin niin paljon kuin vain syö ja maksimi on yleensä 100 ml, sitten tulee stoppi. :D Syödään myös jo iltapuuroa suht paljon, mutta meillä sekään ei ole auttanut yöhön, vaikka joillain auttaa.

      Poista
  3. Meillä yösyönneistä vierottaminen onnistui veden avulla, antaa vähän vettä, jos pelkkä tutti tms ei riitä. Tämä ollut nyt muutaman viikon ja vettäkään vauva ei yleensä öisin enää halua. Ja meillä auttanut öihin myös se, että vauva nukkuu eri huoneessa.. Ehkä ei herää isänsä kuorsaukseen tms (äitihän ei tietenkään kuorsata.. :P) Meillä on varalta itkuhälytin vauvan huoneessa, että herään varmasti jos vauvalla hätä:) meidän vauva siis 7kk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy pitää tuokin keino mielessä! Moni kyllä sanoo, että oma huone vauvalle on ollut hyvä. Meille se ei tosiaan vielä tunnu ihan ajankohtaiselta ja on nykyisessä kodissa vähän hankala toteuttaa. Mutta menee kyllä kokeiluun, jos ei muu auta. :)

      Poista