29. toukokuuta 2020

Vauvan vuorokausi puolen vuoden ikäisenä

Puoli vuotta on kulunut, joten on aika vilkaista, miltä meidän päivät nykyään näyttää. Alla on linkit aiempiin koosteisiin, kuten aina.


Perjantai 22.5.2020

7.20 Kuulen viereltäni kitinää. Vauva on tehnyt samaa neljästä alkaen noin tunnin välein, mutta olen todella yllättynyt, ettei hän ei ole kuitenkaan herännyt. Yleensä kun hän herää viimeistään kuuden maissa. Annan tutin suuhun, kuten aiemminkin. Pian hän kuitenkin avaa silmänsä ja hymyilee leveästi kun huomaa, että minäkin olen hereillä. Hän alkaa jokeltaa tyytyväisenä.

7.30 Menemme aamutoimille kylppäriin. Vaipan vaihto, poskien ja vaippa-alueen pesu. Ihon rasvaus ja puhtaat vaatteet päälle. Valmis!

7.45 Laitan vauvan sitteriin ja keitän itselleni kupin kahvia. Kuuntelen samalla illalla tulleen ääniviestin ja vastaan siihen. Juttelen vauvalle ja selaan samalla puhelimesta "tärkeimmät" asiat läpi. Vauva on todella hyvällä tuulella, hymyilee ja juttelee leluilleen.8.00 Vauva söi viimeksi muistaakseni puoli kuudelta yöllä. Kokeilen siis imettää tässä välissä, mutta hän ei edes yritä syödä. Näin käy nykyään lähes joka aamu, vaikka hänellä saattaisi olla nälkäkin. Pumppaan maidon pulloon ja saan kasaan 80 ml. Sillä aikaa vauva on vatsallaan leikkimatolla ja pyörii ympyrää kellonviisarina. Uusi lempipuuha.

8.10 Tiskaan tuttipullot sekä eilisillan puurotarvikkeet. Vauva katselee touhujani sitteristä sekä leikkii samalla leluillaan. Tämän jälkeen menemme vielä hetkeksi leikkimatolle leikkimään laululeikkejä.

8.30 Valmistan vauvalle kaurapuuron ja itselleni leivät. Puuron seassa on jääpalamuotillinen banaani-mustikka-sosetta. Hän syö yhteensä noin kaksi ruokalusikallista ja juo vielä päälle aiemmin pumppaamani maidon.8.40 Pesemme posket ja rasvaamme ne. Lisäksi putsataan nenä, kun se vähän tuhisee. Vauva alkaa tämän jälkeen olla vähän kitiseväinen, luultavasti väsymys alkaa jo iskeä.

8.50 Puen pojalle kevyet ulkovaatteet ja menen nukuttamaan parvekkeelle. Yleensä hän nukahtaa tässä kohtaa viidessä minuutissa, mut nyt siinä kestää peräti 20 minuuttia. Hän on kuitenkin ihan rauhallinen. Nyt on jo itse asiassa mennyt muutamana päivänä pidempi hetki nukahtaa, joten luultavasti tämä aamun valveillaolo alkaa jo pidentyä normaalista 1,5 tunnista.

9.10 Vauva nukahtaa ja tulen itse koneelle kirjoittamaan tätä postausta, keitän kahvia ja lisäksi muokkaan sekä julkaisen postauksen päivärytmistä.9.35 Itkuhälyttimestä kuuluu koiran haukuntaa. Suoraan sanottuna ärsyttää, ja paljon. Kyseinen koira kun haukkuu aina, kun tulee ulos ja aina, kun menee sisälle. Ja omistaja ulkoiluttaa sen tietenkin meidän parvekkeen alla olevalla pienellä maapläntillä, jossa koira joskus haukkuu vähän vielä lisää. Vauva herää haukkumiseen kesken unien, kuten eilenkin. Käyn keinuttamassa hänet uudelleen uneen, koska hän on vielä itkuinen. Tähän menee viisi minuuttia, kunnes tämä samainen koira viedään sisälle ja vauva herää taas haukkumiseen. Jos olisin luonteeltani vähänkin suorasanaisempi, avaisin parvekelasit ja sanoisin muutaman valitun sanan. En kuitenkaan sano. Puren hammasta ja keinutan toiset viisi minuuttia lisää. Toivon, että unta riittää vielä.

10.00 Vauva heräilee taas. On vielä unisen oloinen (yleensä tuijottaa silmät suurina ja hymyilee, nyt hieroo unisia silmiään). Keinutan taas viitisen minuuttia ja hän nukahtaa. Ennen tätä heräilyongelmaa ei juuri ole ollut, vaan vauva on posottanut tyytyväisenä pari tuntia unta ilman yhtään inahdusta. Kesän tullen ihmiset liikkuvat enemmän, mikä aiheuttaa meteliä, ja toisaalta parveke tulee myös päivisin jo tosi kuumaksikin, mikä vaikeuttaa nukkumista sekin.

10.20 Vauva hiukan kitisee ja heiluu, availee silmiään. Meinaan ottaa vaunut sisälle, mutta vauvan silmät menevätkin kiinni, kun liikutan vaunuja. Keinutan hänet taas uneen, mutta otan lopuksi vaunut silti sisälle, koska en usko hänen nukkuvan enää. Jään samasta syystä itse sohvalle selaamaan puhelinta ihan viereen.

11.00 Vauva nukkuu sittenkin sikeästi vielä tähän asti. Herää vähän kitisten. Hänellä on aika lämmin, koska en riisunut vaatteita, muttei onneksi liian kuuma.

11.05 Imetän ja vauva syö hyvin silmät vielä kiinni ns. unen jatkeena. Jäädään sen jälkeen vielä sohvalle. Vauva on vähän vielä uninen ja hiljainen, isikin käy meitä nopeasti tervehtimässä. Seurustellaan ja annan vauvan herätä rauhassa.11.25 Vauva alkaa heräillä kunnolla. Ollaan hetki sylikkäin, hän heittelee leluja lattialle ja minä nostan. Sitten lämmitän itselleni lounasta eli itsetehtyä eilistä pizzaa. Syön sen lattialla vauvan vieressä kuten aina. Vauva on hyväntuulinen ja juttelevainen.

11.45 Mennään vartiksi leikkimatolle. Vauva juttelee leluilleen, katselee ja syö niitä. Tämän jälkeen laitan hänet työhuoneen matolle vatsalleen, koska siinä hän viihtyy vielä hetken. Kirjoitan samalla nopsaa ylös muistiinpanot kuluneista tunneista, etten unohda. Vauva viihtyy hetken omissa touhuissaan.12.05 Menen vauvan seuraksi. Vaihdetaan vaippa ja jatketaan leikkejä, myös isi viihdyttää hetken vauvaa.

12.20 Laitetaan tiskit yhdessä koneeseen, vauva katselee taas sitterissä ja syö purulelua. Laitan myös vauvan lounaan valmiiksi.12.30 Syödään broilerikasvissosetta. Vauvalle maistuu vain neljä minilusikallista, ja on muutenkin aika levoton ruokailu. Tämä on nyt neljäs päivä, kun vasta maistellaan lihasoseita. Kolmena päivänä tämä on johtanut kakomiseen. Siksi annan tänään vain minilusikallisia ja lopetan heti, kun alkaa selvästi tökkiä. Vettä vielä vähän päälle, se maistuu.12.35 Kasvojen pesu, rasvaus ja leikkeihin.

13.00 Väsykitinät alkaa, mennään kokeilemaan päikkyjä. Ulkovaatteita ei enää tarvita, on niin lämmin. Vauva ei nukahda vaunuihin 10 minuutissa, vaan vaikuttaa yhä erittäin pirteältä. Tämä sama ongelma on ollut aina, kun pitää mennä nukkumaan ihan vain sisävaatteissa.

13.10 Koska parvekkeella on ihanan lämmin, jäädään sinne viettämään aikaa. Vauva on tyytyväinen vaunuissa, välillä kikattelee ja kiljahtelee, itse keikutan vaunuja ja istun vieressä. Mieskin käy vilkaisemassa tätä "nukutusyritystä". Juon samalla vähän limua ja syön mustikkamuffinin. Koska miksei.13.30 Palaamme sisälle. Kokeilen, jos vauva söisi, koska viime kerrasta on niin pitkä aika. Hän alkaakin imeä, mutta lopettaa sitten jo alkuunsa.

13.40 Lähdemme kävelylle. Ehkä hän nukahtaa vaunuihin? Ulkona on kuuma. Tulee ihan hiki, vaikka päälläni on vain sisävaatteet. Vauvalla on onneksi sopivan lämmin. Tämä onkin ensimmäinen selkeä kesäpäivä vauvalle. Kävelemme vartin verran, mutta koska nukahtamisesta ei ole tietoakaan, palaamme sisälle.14.00 Vauvan on kuitenkin oltava jo väsynyt. Hän on valvonut jo kolme tuntia, eikä niin tapahdu koskaan tässä kohtaa päivää. Laitan hänet suoraan omaan pinnasänkyyn ja menen itse viereen omalle sängylle puhelinta selaamaan.

14.10 Vauva nukahtaa nätisti itse. Keitän kahvia ja tulen koneelle jatkamaan tätä postausta. Sen jälkeen pelaan hetken Simssiä. Mitäs muutakaan!

14.50 Hälyttimestä kuuluu kahinaa. Kun menen katsomaan, vauva on hereillä ja nyyhkyttää vähän. Ei ole tottunut heräämään yksin makkarista.

14.55 Imetän. Hän syö jonkin verran, mutta aika laiskasti ottaen huomioon, että viime kerrasta on peräti neljä tuntia. Päätän antaa vielä kasvissosetta päälle.15.10 Kasvissosetta menee vain noin kolme pientä lusikallista. Ei maistu. Vauva kitisee ja mumisee tyytymättömänä.

15.15 Menemme vaipan vaihtoon ja siitä leikkeihin. Sitterissä oloa, leikkimatolla touhua, kirjojen lukua sylikkäin, lauluja... Mitä keksimmekään. Vauva on aika kärsimätön, kitisee ja mumisee tyytymättömänä. Mies huikkaa, että onkohan sillä nälkä. Olen miettinyt itsekin samaa jo jonkin tovin.15.40 Kokeilen siis antaa korviketta pullosta. Vauva syö 80 ml. Sen jälkeen ollaan sohvalla ja luetaan kirjoja. Syömisen jälkeen vauva on selvästi vähän piristynyt, hän on sitterissä innoissaan, kiljahtelee ja hassuttelee nauramalla ja heiluttamalla leluja sekä katsomalla silmiin.

16.40 Mies on saanut työnsä päätökseen ja on vauvan kanssa. Syön itse ruokaa ja menen koneen ääreen kirjoittamaan taas tätä postausta. Olohuoneesta kuuluu iloisia kiljahduksia. Käyn myös suihkussa ja teen taas kaikki tutut omat rutiinit.

17.30 Vauva syö iltapuuron miehen kanssa. Kaurapuuroa omenasoseella. Hän syö kaiken, vaikka laitan melkein puoli desiä. Sen jälkeen annan vauvan olla sitterissä pystyasennossa ja tiskaan samalla tuttipullot.17.45 Käydään yhdessä pukemassa vauvalle yöpuku ja tekemässä muut iltatoimet. Sen jälkeen rentoa yhdessäoloa sohvalla.

18.00 Luetaan kirjaa, leikitään ja syön itse vielä iltapalaa.18.15 Annan vauvalle korviketta pullosta, iltamaidon. Hän juo vain noin 60 ml. Sen jälkeen odotan röyhyt.

18.25 Ollaan sängyssä. Vauvalle tutti suuhun ja peitto päälle. Hän vähän juttelee ja pyörittää peitosta myttyä kasvoilleen. Luen iltasatua. Silmät alkavat väsyä, joten lopetan lukemisen ja odotan.

18.30 Vauva on unessa. Otan peittoa kasvoilta, laitan itkuhälyttimen vierelle ja karkaan tietokoneelle kirjoittamaan tätä. Otan viereen vähän sipsiä, dippiä ja limsaa. Koska onhan kuitenkin perjantai! Alan muokkaamaan tämän postauksen kuvia.


19.10 Hälyttimestä kuuluu muminaa. Menen katsomaan, vauva on vähän levoton. En puutu, mutta jään seuraamaan. Levottomuus johtaa säpsähdykseen ja vauva herää siihen huutamalla. Näin on käynyt jo muutamana viime iltana. Alan heti silittää häntä ja laitan tutin, suhisen samalla "shh"-äänellä. Vauva rauhoittuu, avaa silmät ja katsoo minua. Tämän jälkeen annan hänen taas nukahtaa itse.

19.25 Vauva havahtuu heti, jos yritän lähteä viereltä. Mies tulee hetkeksi vahtimaan, ja käyn itse sulkemassa tietokoneen, teen omat iltatoimet ja palaan sitten sänkyyn. Selaan puhelinta ja katson yhden jakson Nelosen Stand Uppia.

20.45 Alan nukkumaan.

21.30 Vauva ähisee ja kitisee, annan tutin. Nukahtaa.

22.30 Vauva ähisee ja kitisee, tutti ei auta. Nostan viereen ja imetän, hän syö hyvin. Jää viereen nukkumaan.

1.00 Imetän, syö suhteellisen hyvin.

3.30 Imetän, syö suhteellisen hyvin.

5.00 Ähisee ja vähän kitisee, annan tutin ja nukahtaa.

5.30 Ähisee ja vähän kitisee, ei nukahda tutilla. Imetän, syö suhteellisen hyvin.

7.20 Herätään uuteen päivään.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (8 h 40 min):
7.20-9.10, 11.00-14.10, 14.50-18.30

Vauvan uniajat tänään (yht. 15 h 20 min, päivällä 2 h 30 min, yöllä 12 h 50 min):
9.10-11.00, 14.10-14.50, 18.30-7.20

Syömiset (9 kertaa + 4 kiinteää):
8.30 (pullo), 11.05,  14.55, 15.40 (pullo), 18.15 (pullo), 22.30, 1.00, 3.30 ja 5.30 + aamupuuro 8.30, lihasose 12.30, kasvissose 15.10 ja iltapuuro 17.30

Tulipa taas valittua ihan väärä päivä. Koska tämän olisi tarkoitus olla kuvaus meidän tyypillisestä päivästä, korjattakoon muutama asia: vauva ei yleensä koskaan herää vasta seitsemän jälkeen, vaan siinä klo 5.15-6.15 välillä. Hän nukkuu aina kolmet päiväunet, ei kaksia. Hän valvoo yleensä maksimissaan kaksi tuntia paitsi ennen yöunia, jolloin aika on 3-4 tuntia. Muuten päivä on ollut suhteellisen normaali. Vauva on usein aamupäivän tosi hyvän tuulinen, kitinät alkavat yleensä vasta vikojen päiväunien jälkeen ja kestävät yöuniin saakka vähän vaihdellen.

Yöstä saatatte miettiä, että voi sentään, miten usein meillä vieläkin on heräilyjä. Mutta ei, tämä oli jo ihan loistava yö! Siitä voikin päätellä, mitä ne on yleensä olleet. :D Nyt ei ollut oikeastaan yhtään tunnin välein heräämistä eikä yhtään yöllä valvottua, iloisesti jokellettua tuntia. Paitsi pari kertaa, koska yritin pitkittää syömisvälejä. Jos olisin syöttänyt suoraan, ei hän todennäköisesti olisi herännyt niin pian uudelleen. Tuttiakaan ei kyllä paljoa tarvinnut antaa, vaan vauva heräsi lähinnä vain syömään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti