29. heinäkuuta 2020

Nyt riittää rytmittömyys!

On ihan hirveää joutua herättämään lapsi päiväuniltaan. Mulla kun on aina ollut sellainen filosofia, että lapsi nukkuu, jos on väsynyt. Ajatus herättelystä on tuntunut siis todella väärältä tavalta toimia. Nyt kuitenkin koen meidän olevan siinä pisteessä, että sitäkin on pakko kokeilla.

En nimittäin edes muista, kuinka kauan ollaan jo yritetty saada meille selkeää päivärytmiä. Veikkaisin, että puolesta vuodesta eteenpäin eli nyt pari kuukautta. Olen odotellut, että päiväunet ottaisivat itse oman paikkansa, mutta eipä niin ole vieläkään käynyt. Välillä on aina tuntunut siltä, että rytmi on löytynyt, mutta seuraavassa hetkessä se onkin romuttunut taas täysin.



Nyt kun mukaan lasketaan jatkuvat yöheräilyt, aivan liian aikaiset aamut, nukahtamisen vaikeus iltaisin ja päivät, joita ei voi yhtään ennustaa, olen niin sanotusti valmista kauraa. Meillä alkaa nyt tiukka päivien rytmitys, joissa meillä on pohjana uneksija.fi:n instagramista bongaamani rytmi, joka sopii useimmille kahdeksan kuukauden ikäisille.

19-7
9.30-10
12.30-14.30

7-7.30 välillä 10-15 minuutin tehotorkut, jos herää liian aikaisin, eikä muuten jaksa ekoihin uniin asti

Siinä se on. Siihen me pyrimme. Tällä rytmillä pitäisi aikaisten aamujen poistua ja yöunien parantua. Ei toki yksistään, mutta kun rytmi on kunnossa, voidaan ottaa mukaan unikoulu. Mutta en mene vielä siihen, vaan nyt hoidetaan ensin tämä rytmiasia kohdilleen. Kirjoitan erillisen päiväkirjapostauksen siitä, miten tähän rytmiin siirtyminen sitten sujuu.

Nyt on itse asiassa jo kaksi päivää takana ja voin sanoa, että olen ainakin itse ihan loppu ja kaikkeni antanut. Ollaan kuitenkin päästy tähän rytmiin, mikä on ollut positiivinen yllätys. Ainoastaan yöunet on olleet klo 18-6. Tämä johtuu siitä, että meidän toiset päiväunet kestävät vain 1,5 tuntia vaaditun kahden tunnin sijaan, mutta yöunille pitää kuitenkin mennä aina neljä tuntia viimeisten päiväunien jälkeen.

Joka tapauksessa uskon tämän olevan pidemmän päälle hyvä juttu, vaikka nyt alkuun etenkin herättely unilta tuntuukin ikävältä. Ja ajattelen myös, että ainahan voidaan palata entiseen, jos tämä(kään) ei toimi. Pitää kuitenkin muistaa, että vauvoilla voi kestää temperamentista riippuen 3-14 päivää tottua uuteen rytmiin. Sitä en kyllä tiedä, kauanko siinä sitten menee meillä vanhemmilla. :D

Tässä on nyt tosiaan miinuspuolena vauvan herättely. Hyvä, etten alkanut ensimmäisillä kerroilla itkeä, kun jouduin sen tekemään. Mutta vauva on kyllä tähän asti ainakin herännyt ihan hyvin ja ollut sen jälkeen melko hyväntuulinen eli häntä herättely ei ole näyttänyt haittaavan. Se vain tuntuu silti pahalta, kun toinen olisi unessa ja haluaisi nukkua, mutta sitten menet ja kiskot hänet väkisin ylös.

Mielenkiinnolla odotan, mihin kaikkeen tämä tulee vaikuttamaan. Ainakin tässä on se hyvä puoli, että tiedän vihdoin tasan tarkkaan, milloin nukutaan ja milloin touhutaan muita juttuja. Helpottaa menojen sopimista.

2 kommenttia:

  1. Kovasti tsemppiä rytminmuutosyritykseen! Meillä on luontaisesti muodostunut hyvinkin tuon kaltainen rytmi, tosin sillä erotuksella että meidän tyttö nukkuu edelleen aamulla noin 8.00 asti ja menee yöunille vasta klo 20.30 jälkeen. Ensi viikolla joudun häntäkin todennäköisesti aamulla vähän herättelemään, koska esikoinen lähtee puolipäiväisesti päiväkotiin ja vien hänet sinne kahdeksaksi. Eli arjen tultua tätä meidänkin rytmiä pitäisi yrittää vähän aikaistaa.

    Nuo päiväuniajat ovat siis meillä vähän kirjoittamaasi myöhäisemmät, mutta suurin piirtein saman pituiset. Hän herää viimeisiltä pitemmiltä päikkäreiltä noin 15.30 - 16 maissa, joten hän saattaa edelleen joskus ottaa noin 15 - 30 min "kauneusunet" joskus puoli seitsemän maissa että jaksaa iltaan asti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivoin itsekin, että olisi muotoutunut luontaisesti hyvä rytmi, mutta ei niin sitten käynyt. Teillä onkin siis käynyt hyvin, uskoisin että rytmin aikaistaminen onnistuu suht helposti muutaman päivän toistolla, jos se muuten on ollut vakio. :)

      Poista