25. lokakuuta 2020

Vauvan vuorokausi 11 kuukauden ikäisenä

Kurkataanpa taas yhteen meidän vuorokauteen. Siinä missä viimeksi oltiin löydetty säännöllinen päivärytmi, on se nyt taas lipsunut ihan uudenlaiseksi eikä niin kellontarkaksi. Katsotaan, miten tänään. Tässä on myös päällä nyt jonkinlainen yritys myöhäistää rytmiä kellojen siirron takia.

Tämä onkin nyt myös jo toiseksi viimeinen vuorokausikatsaus, koska ajattelin lopettaa nämä vuoden jälkeen. Toki sittenkin voisi vielä tehdä satunnaisesti näitä, muttei enää niin orjallisesti joka kuukausi.

Aiemmat postaukset aiheesta:


Torstai 22.10.2020

5.20 Imetän vauvan pimeässä makkarissa, koska hän kitisi, muttei vielä kunnolla herännyt. Ei kuitenkaan oikein saanut enää nukahdettuakaan itse uudelleen. Oli kuitenkin selvästi väsynyt vielä, koska nukahti eilen vasta klo 19.30. Imetyksellä hän rauhoittuukin ja lasken hänet omaan sänkyyn unia jatkamaan. Nousen kuitenkin itse jo ylös ja keitän kahvia. Joskus on kiva nauttia aamuista yksin, kun ei enää itseä väsytä.

6.55 Vauva herää tyytyväisenä, hän on sängyssä masullaan ja pää pystyssä. Otan hänet syliin ja laitan tutin pois, mutta hänellä on käsissään toinen, jonka hän laittaa tilalle. Otan senkin pois ja lähdemme kohti olohuonetta, kun lattialle tipahtaa vielä kolmaskin tutti. Mennään yhdessä sohvalle, otetaan käyttöön päivätutti, luetaan hetki kirjaa ja sylitellään, kunnes riisutaan unipussi. Sen jälkeen vauva leikkii lattialla hetken.
7.10 Aamutoimet eli vaipan ja vaatteiden vaihto, poskien rasvaus ja vaippa-alueen putsaus. Tästä siirrymme taas leikkimään, vauva tutkii lattialla lelujaan ja istun itse vierellä.

7.25 Aamupuuroa noin 1 dl, ja syön myös oman aamupalani samalla. Vauva syö hyvin ja tyytyväisenä, juttelemme samalla niitä näitä.

7.35 Leikit jatkuvat autoilla ja lattialla hengailulla. Välillä vauva tulee luokseni noustakseen pystyyn.

8.00 Alan putsailla vauvan uutta (käytettynä tullutta) talvihaalaria ja sen karvahuppua. Vauva leikkii vieressäni teippiharjalla ja milloin mitäkin nyt eteisestä löytää.

8.15 Imetän. Vauva syö hyvin. Sen jälkeen leikitään taas, vauva touhuilee potan kanssa. Suurinta hupia on irroittaa pottaosa ja heitellä sitä pitkin poikin tai täyttää "tyhjää" pottaa leluilla.
8.30 Lähdemme käymään autolla Postissa, johon minulle on tullut paketti. Käymme samalla kaupassa. Reissu menee hyvin ja vauva on oikein kiltisti. Ostan hänelle talveksi Reiman Anturat ja itselleni kangasmaskin, kun kertakäyttöiset aina kutittaa ja muutenkin niitä tuntuu nyt kuluvan ihan liikaa.

9.30 Palaamme kotiin. Avaan postipaketin ja ihastelen ostamiani käytettyjä Metsolan asusteita: pipo on juuri sopivan kokoinen ja vauva tietysti supersöpö se päässään! Samalla laitan pyykit kuivumaan ja vauva touhuilee taas vieressäni omiaan, kunnes alkaa kitiseväksi. Väsy siis iski.

9.45 Vien vauvan päiväunille. Pussaan puhki, peittelen ja toivotan hyvät yöt. Hän nukkuu klo 9.55, kun käyn katsomassa, vaikka tässä välissä vähän vielä kitisikin ja itkeskelikin. Keitän itselleni kahvia ja nautiskelen rauhasta. Etsin meille uutta asuntoa ja lopuksi vauvalle vaatteita nettikirppiksiltä.
10.55 Vauva herää suht tyytyväisenä. Noustaan ylös. Laitan pesemäni haalarin kuivumaan ja vauva kiinnostuu siinä olleesta henkarista. Annan sen hänelle ja sen kanssa vierähtääkin tovi. Otetaan myös 11 kk -kuvia, jotka ei oikein onnistu pimeyden takia ja siksi, ettei vauva ole oikein kuvaustuulella.

11.20 Syömme molemmat lounaan. Vauva syö ensin lihapullamuusipuolukkasosetta. Puolessa välissä  hän kieltäytyy siitä, mutta syö loppuun, kun saa itse syödä omalla lusikalla. Lopuksi annan hänelle makaronilaatikkoa sormiruuaksi, jota siis itsekin syön. Hän syö sitä sekä sormin että lusikalla, vaikka suurin osa tipahtaakin maahan.
11.40 Siirrymme leikkimään. Ulkona sataa ihan kunnolla ja on todella märkää, joten päivän ulkoilut taitaa jäädä tänään väliin. Harmi!

12.20 Vaipan vaihto, tulee vähän kiukku. Otamme myös muutamia uusia 11 kk -kuvia. Pallottelemme yhdessä ja kuuntelemme lastenlauluja.

12.55 Imetän, vauva syö hyvin. Sitten taas leikkiä. Meidän piti tänään mennä muskariinkin, mutta se peruuntui (taas), koska vauva nukkuikin aamulla niin pitkään, että seuraavat unet osuvat juuri muskarin päälle.
13.05 Käydään potalla, koska merkit viittaavat, että ajoitus voisi olla oikea. Ja oikein tulkitsin!

13.25 Vien vauvan nukkumaan, vaikkei hän vaikutakaan vielä erityisen väsyneeltä. Kello alkaa kuitenkin olla jo paljon. Pian tuleekin jo aivan hiljaista ja 10 minuutin jälkeen käyn varovasti kurkkaamassa tilanteen. Vauva nostaakin pään ylös ja alkaa tietenkin itkeä, kun käyn vain toivottamassa uudelleen hyvät yöt ja poistun. Hitsi. Sen jälkeen kuuluu hetken on/off itkeskelyä.

13.45 Vauva nukahtaa. Keitän kahvia ja olen vaan.

15.00 Vauva herää.

15.15 Annan maitoa pullosta, hän juo vain 40 ml. Annan päälle myös minipalan karjalanpiirakkaa, jota syön itse välipalaksi. Sitten leikimme. Taas. Vauva viihtyy hyvin, kun saa tyhjentää tv-tasoa.
16.05 Vauva syö lihasoseen. Meille tulee kuitenkin vähän kiire, koska isi ehdottaa, että mentäisiin kauppaan sillä aikaa, kun hän käy vieressä parturissa. Lähinnä ajankulutusmielessä, kun ei uloskaan "pääse". Vauva syö hyvin, vaikkakin sotkuisesti. Pikaputsaukset ja kauppaan menoksi!

17.15 Palaamme kotiin, reissu sujui hyvin. Puramme yhdessä ostokset ja tyhjennämme tiskikoneen. Vauva puuhastelee jaloissamme omiaan.

17.30 Isi antaa iltapuuron, jota vauva syö noin 2 dl. Käyn sillä välin itse suihkussa.

17.45 Vauva menee kylpyyn. Hän viihtyy siellä tosi hyvin ja roiskuttaa vettä pitkin poikin. Kylvyn jälkeen tulee melkein aina kova huuto. Tällä kertaa valutan ammeesta vettä pois vauvan vielä ollessa siellä ja kuivaan samalla yläkropan.
18.00 Kuivaamme loppuun hoitoalustalla ja teemme muutkin iltatoimet. Tällä kertaa huutoa ei tule.

18.15 Imetän. Ensimmäiset viisi minuuttia on pelkkää säätöä, kun vauva ei malta keskittyä. Sitten kuitenkin syö hyvin.

18.25 Laitetaan unipussi päälle ja luetaan iltasaduksi Kotieläinpihalla. Käymme toivottamassa isille hyvät yöt.
18.30 Vien vauvan sänkyyn. Hän ottaa tutin. Laitan pupun kainaloon ja toivotan hyvää yötä. Poistun, ja pientä kitinää alkaa kuulua.

18.45 Ehdin juuri hoksaamaan, etten ole ehtinyt itse syödä toiseen kertaan lämmintä ateriaa, kun vauva alkaa huutaa. Meidän ennen niin hyvät illat on nyt olleet parina iltana ihan kamalia. Jos tämä ei ole 1v unitaantumaa ja lopu pian, niin huhheijaa. Alan pistäytyä, koska huuto ei lopu.

19.15 Lopetan pistäytymisen turhana, sillä huuto on paljon pahempaa kuin edes unikoulun aikana oli. Se ei lakkaa, pahenee vaan. Menen huoneeseen ja yritän rauhoitella silittämällä, mutta vauva vain raivoaa. Otan unipussin pois, koska vauvalla on kamala hiki ja otan hänet viereeni sänkyyn. Hän luulee, että imetän, joten yritän sitäkin, mutta vauva höpöttää vaan eikä keskity lainkaan. Kun hän sitten rauhoittuu, lasken hänet takaisin pinnasänkyyn. Siellä hän itkeskelee, joten jään viereen omalle sängylle ja välillä hyssyttelen.

19.50 Poistun viimein makkarista, kun vauva nukahtaa. Huh. Syön karjalanpiirakoita ja palkkiomunkin ja menen sitten itsekin nukkumaan. Alan nukkua klo 20.50.

22.30 Vauva herää itkien. Itku ei lopu, joten otan hänet viereen ja imetän. Hän syö hyvin, vaikka vähän kiukkuaakin hitaalle maidontulon käynnistymiselle. Itseäni väsyttää ja epäilen yöstä tulevan muutenkin huonon, joten annan vauvan jäädä viereeni nukkumaan. Nukahdan melkein itse kesken imetyksen ja havahdun siihen, kun vauva päästää irti ja kääntää kylkeä.

00.50 Vauva herää ähisemään, mutta rauhoittuu tutilla.

1.20 Vauva kitisee vieressäni, tutti ei kuitenkaan kelpaa, hän sylkee sen pois. Yritän siis imettää. Hänellä meinaa taas mennä hermot, kun maitoa ei tule heti. Irroittaa ja yrittää imeä - tätä x100. Lopulta kun maitoa viimein tulee, hän imee ehkä minuutin, kunnes luovuttaa ja jatkaa uniaan. Hieno homma. Siirrän hänet nyt takaisin pinnasänkyyn. Hän päästää pienen protestikitinän, mutta nukahtaa sitten pian.

4.30 Vauva herää kitisten, mutta nukahtaa pian itse.

4.55 Vauva herää kitisten, eikä tunnu nukahtavan. Imetän siis, jotta uni jatkuisi vielä pidemmälle aamuun. Imetyksen jälkeen lasken taas pinnasänkyyn ja jatkan itsekin vielä unia.

7.25 Vauva herää poikkeuksellisen myöhään! Oho.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (10 h 40 min):
6.55-9.55, 10.55-13.45, 15.00-19.50

Vauvan uniajat tänään (yht. 13 h 50 min, päivällä 2 h 15 min, yöllä 11 h 35 min):
9.55-10.55, 13.45-15.00, 19.50-7.25

Syömiset (7 maitoa +  4 kiinteää):
8.15, 12.55, 15.15 (pullo), 18.15, 22.30, 1.20 ja 4.55 + aamupuuro 7.25, lihasose + sormiruoka 11.20, lihasose 16.05 ja iltapuuro 17.30.

Mahdollisen unitaantuman takia iltanukahtaminen oli tavallista surkeampaa ja yölläkin herättiin vähän tiuhempaan. Ulos ei päästy, koska ulkona satoi ihan kunnolla melkein koko päivän ja vauva ei viihdy vaunuissa, jos joutuu laittamaan sadesuojan. Muuten melko tavanomainen arkipäivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti