30. heinäkuuta 2019

Voiko vauvakirjoja olla liikaa?

Vauvakirjat on ihania. Ne on ihania tyhjinä, mutta vielä ihanampia täytettyinä. Olen ahminut omasta vauvakirjastani irti kaiken, mikä vain irti lähtee. Ja saman olen tehnyt miehen kahdelle kirjalle. On hauskaa samalla miettiä, millainenkohan kombo juuri meidän pienestä sitten tulee.

On siis sanomattakin selvää, että haluan myös omalle lapselleni vauvakirjan, jota täyttää. Mulla on vain iso ongelma kirjan valinnan kanssa, koska ne ovat kaikki niin erilaisia. Kaikki on varmasti myös ihania omalla tavallaan, mutta päätös on hankala, kun en oikein tiedä, mitä tarkalleen ottaen edes haluaisin. Kaikkia kirjoja ei myöskään ole mahdollista selata, vaan niitä myydään vain netissä. Osa on myös todella kalliita, eli kovin montaa virheostosta ei viitsisi tehdä. Otsikkoon kuitenkin vastatakseni, veikkaisin että kaksi kirjaa on aika maksimimäärä. Sitä kun ei tiedä, kuinka ahkerasti jaksaa lopulta täyttää edes yhtä.



Millainen on hyvä vauvakirja?

Valitsemassani kirjassa olisi tärkeää, että se ohjailisi ja kysyisi selkeitä kysymyksiä, jotta täyttäisin sitä monipuolisesti. Haluaisin silti, että on kuitenkin myös tilaa omalle luovuudelle ja etenkin valokuville + muulle sälälle. Sopivasti kumpaakin! Kirja ei saisi olla liian paksu vaan melko helppolukuinen. En haluaisi myöskään ihan tylsää kuvitukseltaan, vaan siinä saisi olla myös väriä ja iloa. Kirjassa pitäisi olla tilaa myös odotusajalle, mutta sen ei tarvitsisi jatkua kovin pitkälle ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Tai tältä minusta tuntuu ainakin nyt.

Mulla olisi toisaalta myös haaveena sellainen "käytä mielikuvitustasi" -kirja, josta saisi tehdä täysin omanlaisensa. Mietin kuitenkin, että onko mun järkeä maksaa kovasti tällaisesta lähes tyhjästä kirjasta, kun voisin ostaa vain tyhjän kauniin albumin tai kansion ja tehdä kirjasta oikeasti alusta alkaen ihan oman näköisen. Kyllähän tällaista tee-se-itse-meininkiä vielä jaksaisi hyvinkin, mutta jaksaako sitten enää vauvan kanssa vääntää pikkuyksityiskohtia, sitä en tiedä. Olen kuitenkin melko varma, että ryhdyn vielä tuumasta toimeen ja teen yhden kirjan alusta asti itse.

Mitkä ovat vaihtoehtoina?

Seuraavaksi sitten kirjoja, joita olen miettinyt. Linkit johtavat mikä mihinkin, mutta ihan luotettaviin sivustoihin kaikki. Kirjan nimeä klikkaamalla pääset valmistajan sivulle (jos sellainen on) ja loppuun laitan sitten linkin verkkokauppoihin.

Suloinen tarina sinusta

Kirja on uskomattoman kaunis ja ilmeisesti todella laaja sekä monipuolinen jo odotusajalta lähtien. Mietin kuitenkin, onko tässä jo liikaakin kirjoitustilaa taltioida vauvavuotta ja toisaalta liian vähän tilaa tehdä kirjasta oman näköinen, persoonallinen ja monilla kuvilla täytetty. Se on myös melko väritön ja vieroksun hieman, että kirjassa on kuvia toisten vauvoista (vaikka saahan ne peitettyä). Vaikka toisaalta juuri värittömyys tekee tästä kirjasta kauniin ja herkän.

Raskauden alussa olin varma, että haluan juuri tämän kirjan, mutta lopulta kuitenkin kirjan hinta, värittömyys ja liian valmis struktuuri sai miettimään muitakin vaihtoehtoja. Tytölle olisin tämän varmaan jo tilannut, mutta nyt pojan kohdalla aloinkin epäröimään. Hassua. Tätä ei myöskään pääse selaamaan livenä ennen ostoa ja netistäkin löytyy yllättävän vähän kuvia ja tietoja sisällöstä. Mielestäni pitäisi ehdottomasti nähdä ainakin sisällysluettelo kokonaisuudessaan ja muutamia kuvia sisältä ostopäätöstä helpottamaan.

Tämän voit ostaa esimerkiksi Lil Decorista hintaan 45 € tai Pikkuvaniljasta hintaan 53 €.

Oot niin ihana

Tässä olisi sitten täysin edellisen vastakohta. Tässä olisi väriä ja reilusti tilaa täysin omanlaiselle vauvakirjan täytölle. Valmiina on vain otsikot ja kaiken muun voikin käytännössä miettiä itse. Kirja on myös kansiomuodossa, jolloin väliin saa helposti lisättyä omia lisätaskuja tai -sivuja oman mielen mukaan. Ehdottomasti plussaa myös avoimuudesta, sillä tämän kirjan sisällön saa ainakin selville jo netistä käsin, ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Joku tässä ulkomuodossa kuitenkin vähän tökkii. Sivujen taustat ovat omaan mieleeni ehkä vähän liian sekavat. Kun vielä lisään sinne omat säläni, mietin, kuinka sillisalaattia siitä tulee. Tämä kuitenkin antaisi sopivasti tilaa omalle askartelulle, mutta ihan kaikkea ei tarvitsisi tehdä itse alusta asti. Luulenpa kuitenkin, että hinta on vähän liian suolainen tällaiselle kansiolle ja jos tähän päädyn, tekisin kirjan sitten tosiaan alusta asti itse.

Tämän voit ostaa esimerkiksi kirjan omilta sivuilta tai Ipanainen-verkkokaupasta hintaan 48,50€.

Pienen suuri seikkailu

Tässä kirjassa on ilmeisesti sekä otsikoituja vapaita sivuja, että myös valmiita kysymyksiä. Väri on vähän tylsän mustavalkoinen, mutta muuten vaikuttaa ihan hauskasti kuvitetulta. Ja ilmeisesti kuvia voi myös värittää itse. Tämä olisi sellainen rennon hauska kirja, eikä hintakaan ole liian paha. Löytyy käsittääkseni myös sivut joka kuukaudelle erikseen, mikä olisi kiva olla. Plussaa, että kirjaa on mahdollista käydä selaamassa vaikkapa Prismassa tai kirjakaupoissa!

Kirjan löydät esimerkiksi Raskauskeijusta hintaan 34 € tai Adlibriksestä hintaan 35 €. Tällä hetkellä näytti olevan tarjouksessa vain 20 € Shinie Design -sivulla.

Kulta pieni - Vauvan oma kirja

Tässä on paljon samaa kuin tuossa Suloinen tarina sinusta, mutta tämä on paljon halvempi. Kuvitus ei ole ehkä ihan niin kaunis, mutta sisältö on suhteellisen laaja ja osiot on jaettu kivasti erilleen. Eniten harmittaa, että tuota Suloista tarinaa ei voi selata kaupoissa. Haluaisin verrata nimenomaan näitä kahta toisiinsa ihan livenä.

Hinta tälle on Akateemisessa 30,90 €.

♥♥♥

Yhdeksi kirjaksi ajattelin kuitenkin ostaa jonkun vähän halvemman, ihan tavallisen ohuen kirjan, missä on kaikki oleelliset perustiedot. Sellaisen ainakin jaksaa täyttää ja sitä voi sitten lueskella myöhemmin, jos ei jaksa ihan romaaneja lukea omasta lapsuudesta. Olen näitä hieman jo selaillut, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Voisihan sitä odottaakin, jos joku sattuu ostamaan vaikka lahjaksi joskus, en tiedä onko nämä yhä suosittuja syntymä- tai kastelahjoja. Mietinnässä on ollut mm. Muumi (22,90 €), Mauri Kunnas (19,60 €) sekä Tatu ja Patu (24.90 €). Ja onhan niitä muitakin kivoja vaikka kuinka paljon, kun lähtee vain liikkeeisiin vertailemaan!

Nyt saa kokeneemmat auttaa. Minkälainen vauvakirja on ollut juuri teille paras?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti