14. heinäkuuta 2019

Pohdintaa vauvan vaatteista

Mitä ihmettä vauva tarvitsee vaatekaappiinsa? Sitä olen yrittänyt tässä viime aikoina googlettaa, kysellä tutuilta ja selvittää. Jonkin verran on tietoa ollut toki jo ennestäänkin, koska olen seurannut jo vuosia perheblogeja tai -vlogeja ja niistä on oppinut kaikenlaista näppärää. Muuten mulla ei vauvan pukemisesta oo kokemusta kuin jostain 18 vuoden takaa, että älkää ottako tätä minään ylempänä totuutena.

Asioista voi myös hyvin olla eri mieltä, koska moni asiahan vaatteissa on lopulta mielipidekysymys ja riippuu siitä, mitä kukin vaatteelta haluaa. Itse asiassa tämä selvittely on ollut aika haastavaa, koska tieto on ollut nimenomaan aika ristiriitaista ja jokaisella on ne omat mieltymyksensä ja inhokkinsa. Uskon kuitenkin päässeeni aika syvälle tähän maailmaan ja oon nyt luonut jonkinlaisen oman näkemykseni asiasta, jonka jaan nyt teillekin.



Vaatteiden määrä ja laatu

Tämä on sellainen asia, johon en vain yksinkertaisesti löydä selkeää vastausta mistään. Että paljonko niitä vaatteita tarvitaan? Siksi olen ajatellut ostaa paljon vaatteita. Onpahan valinnanvaraa, eikä tarvitse pestä puolityhjiä koneellisia. Toisaalta en oikein silti tiedä, mikä sitten on paljon ja mikä vähän. Ajattelen kuitenkin, että koska ostan kirppisvaatteita halvoin hinnoin, mutta valikoin pelkästään parempikuntoiset päältä, saan ne melko varmasti myytyä pois samaan hintaan, jos eivät ehdi käyttöön asti. Siksi vaatemäärä voi olla suurikin.

Karkeasti ottaen olen ymmärtänyt, että jos vauvalla on noin 10 vaatekertaa, se riittää alkuun. Mutta voin olla hyvinkin väärässä. Vaatteiden määrä riippuu paljon vauvasta. Pulautteleeko vauva paljon tai tuleeko jatkuvasti kakkavahinkoja. Toisaalta myös siitä, kuinka usein haluat pestä pyykkiä.

No sitten se laatu. Kivahan se olisi panostaa laatuun ja ostaa vain jotain kallista täysin suomalaista merkkiä. Mä en niinkään katso, mitä merkkiä mikäkin vaate on, ellen sitten himoitse jotain ihan tiettyä yksittäistä vaatetta (kuten sitä Gugguun pipoa, jota en vieläkään ole saanut ostettua). Kirppiksellä kiertäessä katson, että vaatteessa on värit hyvin tallella, ei ole juuri nukkaa, ei ole tahroja, vaate on ehjä ja että se vaikuttaa suht pehmoiselta käsissä. Toisaalta pienet tahratkaan ei haittaa. Sain esimerkiksi kahdesta bodysta pinttyneet tahrat pois auringonvalossa pitämällä.

Vaatteiden koot

Ehkä paras vinkki, minkä olen saanut kokoihin liittyen on: mieti, mihin vuodenaikaan lapsesi syntyy. Todella itsestäänselvää, muttei ehkä heti tule mieleen, kun tuolla kaupoilla pyörii ja ihastuu jos jonkinmoisiin vaatteisiin. Mun ei esimerkiksi kannata ostaa pieniä hihattomia bodeja, koska vauva syntyy joulukuussa ja silloin on oletettavasti kylmä. Mun kannattaa suosia pienissä kokoluokissa lämpöisiä "talvivaatteita" ja selvittää sitten kesää kohden, minkä kokoinen vauva silloin suunnilleen on, kun tarvitaankin kesävaatteita.

Mielipiteitä jakaa myös se, tarvitaanko 50 senttisiä vaatteita mihinkään. Riippuu siitä, kuinka iso vauva syntyy (osalle ne eivät mahdu edes syntyessään) ja siitä, haittaako itseään käyttää vauvalla liian isoja vaatteita. Varman päälle jos haluaa pelata, ostaa vain 56 senttisiä, niin ne ei ainakaan ole heti pieniä. Itse ajattelin varata muutamia 50 senttisiäkin, ettei pieni ihan huku vaatteisiin, jos ei olekaan mikään jättivauva. Keskoset sitten tietenkin asia ihan erikseen, mutta siihen en aio etukäteen varautua vaatteilla, jos mikään ei siihen viittaa.

Vauvojen kokoluokat menee karkeasti ottaen seuraavasti:

50 cm 0-1 kk
56 cm 1-2 kk
62 cm 2-4 kk
68 cm 4-6 kk
74 cm 6-9 kk
80 cm 9-12 kk



Ulkovaatteet

Vauvakin toki tarvitsee ulkovaatteet ja nyt puhun nimenomaan talvivaatteista, koska meille tulee talvivauva. Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. Seuraavat asiat ovat lähinnä omia mielipiteitäni, mitä juuri minä haluan vauvalle talveksi hankkia. Tarvitaan toppahaalari (kahdella vetoketjulla, koska helpompi pukea vauvalle, plussaa umpinaiseksi käännettävistä hihoista ja lahkeista) sekä alle merinovillahaalari mielellään ilman teriä. Lisäksi asusteista tarvitaan kypärämyssy, pipo, lapaset ja villasukat, joiden on kaikkien hyvä olla merinovillaa. Päälle voi sitten vielä ostaa paksut toppahanskat ja -töppöset. Ai niin ja vauva tarvitsee sisällekin jotkin ohuet lapaset alkuun, ettei raavi itseään.

Merinovillaa suosin itse ns. tavallisen villan sijaan, koska se on hieman parempaa lämpöarvoltaan sekä ohuempaa ja kevyempää. Lisäksi merinovilla tuntuu lämpimältä ja kuivalta, vaikka olisi kastunut, eikä merinovilla kutita. Toki olisi sitten vielä alpakan villa, joka on ilmeisesti merinovillaakin lämpimämpi, mutten ole perehtynyt, mitä muita hyötyjä (tai huonoja puolia) sillä on.



Bodyt

Kun ostaa bodeja vastasyntyneelle, niiden tulee olla kietaisumallisia. Eli sivussa nepparit. Näin ne on helppo pukea pienelle ja myös riisua, jos tulee esim. kakkavahinkoja. Lisäksi pienten bodien olisi hyvä sisältää käännettävät umpinaiset hihat, jolloin ei tarvitsisi erillisiä tumppuja sisälle. Näitä vain löytää harmillisen vähän. Isommissa kokoluokissa 62 eteenpäin ajattelin ostaa umpinaisia bodeja. Näissä parhaita on ilmeisesti sellaiset venepääntiebodyt, koska ne pystyy riisumaan pois alakautta. Tai sitten ainakin sellainen, että kaula-aukossa on pari nepparia, jotta se on helppo vetää pään yli.

Bodeja on myös kaiken mallisia muutenkin. Osa on kapeita ja pitkiä, osa leveitä ja lyhyitä tai jotain tältä väliltä. Kuulemma parhaiten huomaa sitten kokeilemalla, mitkä on parhaita juuri omalle lapselle. Siksi en ajatellut ihan kamalan paljon ostella kokoja yli 62:n, koska ei voi tietää, mikä malli on juuri meille paras.

Ai niin ja sitten on tietenkin hihalliset, hihattomat ja lyhythihaiset bodyt. Olen monelta kuullut, että lyhythihaiset on jääneet kokonaan käyttämättä. Mutta ehkä niitä kesäisin voi tarvita? Vaikka silloinkin on suosituksena suojata pienten iho vaatteilla, ei aurinkorasvakerroksella.

Paidat

Kun puhutaan pienestä vauvasta, en ihan kauheasti usko paitojen tarpeeseen. Ajattelisin bodyn riittävän sisätiloissa. Mutta ehkä sitä voisi muutaman paidankin varoiksi ostaa. Tokihan joskus voi olla niin viileää, että bodyn päälle tarvitaan paita. Näen vain itse jotenkin hankalana paidan pukemisen ihan pienelle. Ehkä jokin edestä napitettava paita olisi kätsyin.



Housut

Housujakin on jokaisen tarpeeseen. Terällisiä, terättömiä, henkseleillä, leggingssejä, farkkuja... No homma tuli ehkä selväksi. Itse olen tykästynyt terättömiin leggings-tyylisiin pöksyihin. Oiskohan ne jotain trikoota. Sellaiset suht tiukat, mutta venyvät pöksyt. Pysyy varmasti jalassa ja helppo pukea. Sit pitäis vaan löytää vielä hyvät sukat. Toinen vaihtoehto olisi ostaa terällisiä housuja, jolloin ei ole pelkoa varpaiden palelusta tai sukkien putoamisesta. Mutta moni sanoo, että ne jää helposti pieniksi, jos vauvalla on iso jalka tai muuten pitkät jalat.

Sitten on tosiaan niitä housuja, joissa on henkselit eli onkohan ne nyt potkuhousuja. En ole oikein niistä itse tykännyt ennen, mutta nyt oon jossain hormonihuuruissa ihastunut niihinkin. En viitsi kuitenkaan paljoa hamstrata, kun en usko, että ovat järin käteviä, kun pitää kiinnittää aina ylhäältä erikseen. Joissain tällaisissa on myös haaranepparit ja luinkin jostain, että ne on ihan ehdottomat olla vaipanvaihdon kannalta. Mutta joku sitten huomautti, että on itse asiassa nopeampaa riisua vain koko haalari ylhäältä kuin avata ja sulkea ne nepparit haaroista. Tämä varmaankin pitää paikkansa.

Sukat ja sukkahousut

Tarvitaan sukat, jotka pysyy jalassa. Polarn O. Pyretin sukat on tosi hyviä ainakin isommilla lapsilla, koska ne on pitkiä, tiukahkoja ja samalla joustavia, joten meillä on niitä parit myös vauvalle testissä. Sukkia oon ostanut kirppiksiltä paketteina, niin tulee yleensä monia erilaisia vaihtoehtoja. Määrästä en osaa sanoa varmaksi, mutta varmaan 5 paria ainakin riittää.

Sukkahousujen tarpeellisuudesta en oikein tiedä, mutta ajattelin parit hankkia. Ehkä talvella voisi pitää sisähousujen alla?



Sisähaalarit

Nämä on ihania ja söpöjä, mutta onkohan ne niinkään käytännöllisiä lapsella, etenkään vauvalla. Huppu voi jäädä ikävästi painamaan niskaa. Ja riisuessa on otettava pois koko haalari, mikä on varmastikin aika kurjaa vauvan kannalta, kun tulee kylmä ja muutenkin joutuu pukemaan ja riisumaan niin paljon. Pari tällaista on kuitenkin meidänkin kaappiin eksynyt. Tässä olettaisin, että haaranepparit on kätevämmät kuin vetoketju, jos miettii vaipanvaihtoa. Ja paras on ilman huppua. Toki voisin ajatella, että kevätvauvalle tällainen sisähaalari olisi ehkä ihan hyvä asuste ulos nukkumaan mennessä, kun ei makuupussin alle välttämättä tarvitse niin paljon vaatetta.

Yöpuvut

On terällisiä ja terättömiä sekä vetoketjulla ja neppareilla. Mieltymykset näihin on ihan henkilökohtaisia. Itse ostan vauvalle pääasiassa terällisiä ja vetoketjullisia. Tämä siksi, ettei talvella syntyvän vauvan varpaat palele öisin. Tosin jostain 68 koosta ajattelin ostaa myös ilman teriä (tai aiemmin, jos vauvalla on isot jalat), koska terät voi alkaa kiristää ikävästi etenkin sitten, kun alkaa liikkua enemmän.

Vetoketjulla haluan puvut siksi, että joku viisas kertoi, ettei kukaan jaksa öisin napittaa niitä neppareita kiinni (joskin joku taas sanoi, että nepparit on parhaat, kun ei tarvitse riisua vaipan vaihdossa koko haalaria). Ajattelinkin siksi ostaa varoiksi pari nepparillistakin, niin voi sitten niitäkin kokeilla. Kuulemma kolme yöpukua per kokoluokka riittää hyvin. Jotkut eivät käytä yöpukuja ollenkaan. Myös sellainen Swaddle UP - kapalopussi kiinnostaisi hankkia käytettynä, rauhoittaa kuulemma monen pienen unia.

Tässäpä näitä mun ajatuksia siitä, mitä tarvitaan ja mitä olen itse ajatellut hankkia. Kirppiksiltä onneksi löytää kaikenlaista ihan hyväkuntoistakin. Mitäs ajatuksia tämä herättää? Onko joku aivan eri mieltä kaikesta?

8 kommenttia:

  1. En ole itse ostanut vielä yhtään vaatteita vauvalle, mutta tämä johtuu osittain siitäkin etten tiedä vielä sukupuolta. Mutta ehkä sitä voisi jo ostaa joitakin neutraalin värisiä vaatteita, jotka menisivät tytölle ja pojalle. Olenkin muuten tulossa ensi viikolla Turkuun, niin osaatko neuvoa jonkin hyvän kirpparin sieltä keskustasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin aloin ostella enemmän vasta kun sukupuoli paljastui. Toki välillä mietin, että jos olikin liian aikaista ja seuraavassa ultrassa olisikin tyttö. Mutta ainahan nämä saa sitten myytyä eteenpäin. :D

      Keskustassa on ainakin Puutorin kirppis (https://www.puutorinkirppis.fi/), mutta siellä ei ihan hirveästi lastenvaatteita yleensä ole. Sitten on kai jokin Rakkaudella Mami ja minä (https://mamijamina.com/), oon ymmärtänyt että siellä olisi lasten käytettyjä merkkivaatteita, mutten ole itse vielä käynyt. Se ei taida olla joka päivä aukikaan ja näköjään on nyt suljettu lomien takia.

      Jos "tavallisia" lastenjuttuja haluaa, niin vähän kauempana keskustasta on Taika kirppis (https://www.kirppistaika.fi/), sieltä löytää usein kaikkea kivaa vaatetta. :) Sinne mä yleensä menen.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä:) Toivottavasti ehdin käydä tuolla Taikassa.

    VastaaPoista
  3. Mistä olet ostanut tuon toppapuvun ja villahaalarin? :)
    Meille tulee marraskuinen ja itsekin pohtinut tätä vaateasiaa. Olen ajatellut että aluksi pärjätään varmaan vain pitkähihaiset vaatteet + villahaalari+vaunupussi ja peitto säiden mukaan. Haalairia kokeilen sitten vähän isommalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat tuolta yllämainitulta Taika-kirppikseltä. :) Toppapuku maksoi 20 euroa, mut oli täysin uusi ja käyttämätön. Villahaalari maksoi vain 4 euroa, mut täytyy vielä hankkia toinenkin. Tuo kun oli ihan miniä kokoa ja vielä terällinen, niin ei varmaan menen kauaa päälle jos ollenkaan.

      Poista
  4. Nyt kun molemmat lapseni eivät ole enää vauvaiässä, ajattelen, että aikanani ostin etukäteen aivan liikaa tavaraa etukäteen. Ensimmäinen lapseni syntyi etuajassa ja oli parivuotiaaksi asti ikäistään pienempi. Eli ensimmäisen talven toppa-ym vaatteet olivat liian isoja, ja jouduin ostamaan uudet ja alunperin hankitut olivat seuraavana talvena liian pienet. Silti minulla kesti kauan ennekuin lopetin tarvikkeiden ja vaatteiden hankkimisen ennakkoon seuraavalle kaudelle. Toiselle lapselle halusin ostaa uudet vaunut, koska ensimmäinen meni käytetyillä. Toisen vauvan vähän kasvettua päätimme muuttaa ulkomaille paikkaan, jossa vaunut olivat tosi epäkäytännölliset. Rahdattiin ne sitten takaisin Suomeen ja onneksi tutulla perheellä oli niille käyttöä. Minulle on ollut helppoa hankkia lapsille kulloinkin sopivia vaatteita ja tarvikkeita vain hiukan etukäteen. Pesukone on kuitenkin pyörinyt päivittäin, koska huomasin, että hedelmä ym tahrat lähtevät hyvin, kunhan eivät ehdi kuivua.
    Yhden jutun melkein unohdin. Meidän esikoinen sai lahjaksi tosi paljon kivoja vaatteita, leluja, astioita jne. iso osa vaatteista jäi kokonaan käyttämättä.
    Ehkä kannattaa ostaa etukäteen vain"mallikappaleita" erilaisista ylä- ja alaosista. Sitten kun vauva on syntynyt, on helppo hankkia sopivassa koossa lisää niitä, jotka toimivat teillä parhaiten. Paljon paljon onnea teille t Marsana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja kyllä paljon! Mä yritän ostaa näitä pieniä kokoja jo etukäteen enemmän, koska pienen vauvan kanssa ei ehkä jaksa heti lähteä kaupoille tai miettiä niitä. Mutta isompia kokoja sitten vasta, kun tietää vähän, minkälaiset on parhaita jne. Tavaroiden kanssa olisi kyllä hyvä pitää järki päässä. :)

      Poista