4. tammikuuta 2020

Parhaat vaatteet vauvalle?

Tässä jälleen yksi postaus, josta mielestäni hyötyi kivasti raskausaikana. Mitä vaatteita ostaa vauvalle ja kuinka paljon? Toki osa näistä on vauvakohtaisia ja riippuu ihan omista mieltymyksistä, mutta tässä olisi nyt mun vinkit asian suhteen. Puhutaan nyt siis lähinnä vastasyntyneen vaatteista.

Vaatteiden määrä

Meillä oli paaaaljon vaatteita vauvalle. Liikaa. Vauva ei tarvitse kovin paljoa vaatteita, etenkään kun pyykkikone käy melkein päivittäin. Housut likastuivat vain harvoin (jos vaippa oli vuotanut) ja niitä sekä sukkia pystyi käyttämään hyvin kaksi päivää putkeen. Olisi varmaan pystynyt enemmänkin, jos olisi halunnut. Bodyt vaihdettiin joka päivä puklujen takia ja joskus harvoin päivän aikanakin, jos puklailuja tuli paljon.

Meillä on yleensä narulla kuivumassa yhtäaikaa kaksi tai kolme bodya, pesussa kaksi ja vauvan päällä yksi. Sanoisin, että oltaisiin pärjätty varmaan kuudella bodylla per koko. Kymmenen on ainakin aika maksimi. Enemmän tarvitsee, jos vauva puklaa tosi paljon ja bodeja pitää vaihtaa päivisinkin. Housuja olisi varmaan riittänyt sama määrä. Sukkia jos on vaikka viidetkin per koko, riittää se vallan mainiosti. Yöpukuja on hyvä olla ehkä kolme kappaletta. Me pärjätään kahdella, kun vähän taktikoi pesuja eikä pese joka kerran jälkeen. Ja tarvittaessahan vauva voi nukkua vaikka päivävaatteillakin.

Mikään ei toki estä ostamasta jättimäistä vaatevarastoa ja onhan se kivaa, kun on paljon valinnanvaraa. Päälle kuitenkin on useimmiten päätyneet vain ne muutamat parhaiten toimivat yksilöt.

Parhaat bodyt.


Bodyt

Kietaisubodyt nepeillä, ehdottomasti! Me käytettiin vain pari kertaa niitä 56-kokoisia bodeja, jotka oli umpinaisia. Ne on vaikea pukea ja etenkin riisua. Me ostettiin 62-kokoiset bodyt jo melkein kaikki umpinaisina, mutta olisi kyllä saaneet nekin olla vielä kietaisuja, vaikka toki umpinaisten pukeminen helpottuu, mitä isompi vauva on.

Lisäksi tykättiin bodeista, joissa hihat sai käännettyä tumpuiksi. Ne ei ole niin kauniita, mutta ihan käteviä, kun erilliset tumput ei aina pysyneet käsissä. Toisaalta parin viikon jälkeen näitä ei enää tarvittu, kun vauvan kynsiä sai alkaa leikkaamaan ja jos ei tätä tumppuaikaa lasketa, tykkäsin enemmän normaaleista hihoista.

Bodien mallit on myös ihan erilaisia. Meidän pojalle parhaita on olleet kapeat ja pitkät bodyt. Lyhyet ja leveät pussittaa, eivätkä istu. Myös bodien kaula-aukoissa on eroja ja niiden sopivuutta on vaikea erottaa ilman sovitusta: monissa kietaisubodeissa kaula-aukko on kauhean iso (ainakin meidän pojalle). Huonoiksi todettiin meillä Lupilun (Lidlin) ja Lindexin bodyt, niissä kaula-aukko jäi liian isoksi (toinen hartia usein paljaana), vaikka muuten istuivatkin kivasti. PoPin bodyt taas ovat kauheita pusseja meidän pojan päällä leveytensä takia ja niiden hihat on jotenkin kohtuuttoman pitkät. Ehdottomasti parhaita bodeja olivat H&M:n, Name It:in, Newbien ja Kaikon kietaisubodyt, ne istui tosi kauniisti alusta asti. Tietysti eroja oli myös saman mallin sisällä ja vauvojen kroppa muuttuu kasvaessa myös malliltaan: kuukauden iässä Lindexinkin bodyt oli jo parempia.

Parhaat housut.


Housut

Unohtakaa terälliset eli sukalliset housut. Tai ehkä ne joillekin sopii, mutta meille ei lainkaan. Jo osastolla ollessa huomattiin tämä ongelma, kun siellä oli perinteiset terälliset potkuhousut. Vauva veti jalkansa usein nukkuessa mahan päälle kippuraan ja muutenkin riuhtoi paljon jaloillaan. Jalat ei pysyneet lahkeissa lainkaan ja lopulta ne oli jumissa, väärissä lahkeissa tai samassa lahkeessa ja vauvalla meni hermot. Tämä sama toistui, vaikka vauva kasvoi ja vaatteet alkoi olla sopivamman kokoisia.

Parhaita on siis tavalliset, joustavat housut. Ainakin Lindexin ohuet housut on olleet hyviä ja etenkin Name It:in ribbihousut! Vitsit kun meillä oli niitä vain yhdet. Ne istui täydellisesti olematta liian kireät. Newbien housut taas oli yllättävän kireitä (paitsi silti vyötäröltä liian löysiä), niistä en tykännyt.

Itse asiassa useimmat housut on yhä meidän pojalle vyötäröltä liian suuria, ehkä hän on vain sen mallinen. Mutta housuissa kannattaa katsoa, ettei lahjeosa ihan alhaalta vaikuta liian kireältä (joustamaton kangas). Se ei kuitenkaan saa olla liian löysäkään, koska sitten lahkeet roikkuu aina ylipitkinä. Parhaat housut on siis ohuet ja "jämptit", mutta ehdottomasti joustavaa kangasta, jolloin kireys ei haittaa.

Parhaat yöpuvut.


Yöpuvut

Luulin olevani fiksu, kun ostin kaikki terällisinä. Jos luit aiemman housuosion, tiedät, miksi se oli iso virhe. Toisaalta avoimet yöpuvutkaan ei ole kovin hyviä, koska sukat ei aina pysy jalassa. Sen sijaan oli loistojuttu ostaa vetoketjullisia pukuja, etenkin sellaisia, jotka aukeaa ylhäältä ja alhaalta. Ollaan pari kertaa kokeiltu neppariyöasuja, mutta niiden avaaminen ja sulkeminen yöllä on turhauttavaa ja lisäksi ne ei mene kiinni niin tiiviisti, jolloin "kylmä" ilma pääsee väleistä sisään.

Ehdottomasti paras yöasu on kuitenkin ollut Swaddle Up -unipussi. Se rauhoittaa vauvaa, kun kädet ei voi viuhtoa koko ajan. Siellä jalat saa pyöriä ihan vapaasti ilman, että varpaat palelevat. Löysin nämä itse käytettyinä, mutta voisin hyvin maksaa täydenkin hinnan nyt kun tiedän niiden toimivan täydellisesti.

Toisena vaihtoehtona sitten tuplavetoketjullinen sukaton yöpuku, jossa on tarpeeksi kireät lahkeet ja joka on muutenkin kooltaan oikea, eikä liian iso. Tällöin erilliset sukat pysyvät suht hyvin jalassa. Parhaita tällaisia pyjamia on olleet Martinexin muumit. Ei osunut nyt vain kuvaan, kun on pesussa.

College-haalarit

Nämä olisi olleet kivoja asuja, jos niissä ei olisi huppua. Huppu vain yksinkertaisesti on tiellä - aina. Meillä on jääneet nämä kokonaan käyttämättä.

Sukat ja sukkahousut

Sukkahousut ollaan todettu turhiksi, eikä olla niitä käytetty. Sukista parhaita on olleet PoPin sukat. Muut tipahtavat helposti jalasta.



Ulkovaatteet

Merinovillahaalarit on toistaiseksi jääneet käyttämättä, koska ei ole ollut kunnon pakkasia ja meidän poika tuntuu hikoilevan helposti. Kaukaloonkin saa kaukalopussin (fleeceä) alle pukea vain merinolapaset sekä pipon.

Toppahaalari (fleecevuorella) on ollut hyvä vaunuissa äitiyspakkauksen makuupussin kanssa. Tosin haalari olisi saanut olla pussimainen jaloista, koska ei vauvan jalat kuitenkaan yllä lahkeisiin (vaikka koko on 56). Lisäksi meidän haalarissa on hölmöt kaulukset, jotka on vain tiellä tai kiristää liikaa. Haalarin alle ollaan nollakeleillä puettu vain villasukat, merinotumput, merinokypärämyssy, pipo ja joskus myös puuvillainen neuletakki, jos on vähän pakkasta. Katsotaan sitten kovemmilla pakkasilla uudelleen, vaikka eihän yli 10 asteen pakkasella saa vauvaa edes ulos viedä.

Lopuksi

Loppuun voisin vielä sanoa, että kannattaa ehkä myös vähän edes miettiä vaatteita ostaessa, miten ne sopii yhteen. Itse en ole koskaan ollut kovin tarkka vaatteista, mutta kyllä se vähän silmää häiritsee, jos ylä- ja alaosa ei sovi lainkaan yhteen. Ei esimerkiksi kannata ostaa pelkästään kuviollisia bodeja ja housuja, vaan myös yksivärisiä joukkoon.

Kokojen puolesta sanoisin, että kannattaa hankkia 56-kokoa ja lisäksi 50-senttisiäkin. Moni kyllä sanoi, ettei kannata ostaa 50 cm vaatteita lainkaan, ja osa jopa väitti, ettei edes 56-kokoa. Meillä onneksi oli muutamat 50-kokoisetkin varalla, koska nekin oli alkuun vähän isoja. 50-sentin vaatteet ei tosin menneet meillä kuin kolmisen viikkoa, mutta olen silti tyytyväinen, että niitäkin oli. Sanoisin siis itse, että etenkin jos vauva on arvioitu siroksi, hanki ihmeessä vaikka kirppikseltä muutama pikkukokokin. Ne on siellä halpoja ja saa varmasti myytyä vielä eteenpäin, jos vähän nirsoillen valitsee parhaat.

7 kommenttia:

  1. Kiitos, hyvä postaus näin raskausaikana lukea :) Mä oo onneks kans keräillyt jo noita kiedottavia bodyjä ja sekä juurikin noita lindexin ja martinexin yöpukuja! Ja popin sukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin siis, että oot tehnyt hyviä hankintoja! Ainakin meillä on toimineet kivasti. :)

      Poista
  2. Tämä oli taas niin hyödyllinen postaus! Parhaat vinkit tulevat juuri heiltä, joilla se on ollut ajankohtaista. Tosi hyödyllisiä vinkkejä. Nyt olen tyytyväinen, koska minua arvosteltiin juuri noista yöpuvuista, kun en ostanut terällisinä. Mutta mukava lukea, että sinä et sitten niitä kovin hyödyllisinä kokenutkaan. Toivotaan vain, että sukat pysyisi jalassa. Meillä on varattuna myöskin pari unipussia. Meillä ei ole ollankaan yöpeittoa, vaan laitetaan vauva aina makuupussissa/unipussissa nukkumaan. Meillä on sekä hihallisia, että hihattomia pusseja ostettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ei tosiaan ollu terälliset lahkeet meitä varten, vauvat on niin erilaisia. :) Uskoisin, että teilläkin on pääosin hyvät vaatehankinnat! Ja ainahan mukaan saa muutama virheostoskin mahtua :D

      Poista
  3. Kiitos ruodinnasta! Tässä toista lasta odottaessa yritän muistella, että mitä se vauva oikeastaan tarvitsikaan, niin tällainen auttaa palauttamaan mieleen vaatetyyppejä. Muistelin että terättömiä housuja ei tullut kauheasti pidettyä, koska niiden kanssa olisi pitänyt olla sukat, jotka eivät pysyneet minikokoisissa jaloissa sitten yhtään, joten hyvä huomata että tämäkin taitaa riippua lapsesta. Tuota ohjetta olla ostamatta yhtään alle 60-senttisiä vaatteita olen myös ihmetellyt, kun viimeksi niin isot koot olisivat olleet valtavia useamman kuukauden, vaikka lapsi syntyi ihan täysiaikaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva olla hyödyksi :) Noinhan se on, että vauvat on hirveän erilaisia. Etenkin just noi terälliset housut jakaa paljon porukkaa. Meillä sukat on pysyneet aina jaloissa, mut terälliset housut ei lainkaan :D Ja niinpä, meillä olis kans ihan hukuttu 62-kokoon alussa.

      Poista
  4. Kiitos hyödyllisestä postauksesta!

    VastaaPoista