20. tammikuuta 2020

Hankinnat syntymän jälkeen

Sitä ajatteli hankkivansa kaiken tarpeellisen jo raskausaikana. Kirjoitan erikseen vielä siitä, mitkä hankinnat on olleet hyviä ja mitkä ehkä huonompia. Nyt ajattelin kuitenkin listata kaiken, mitä ollaan jouduttu tai muuten vain haluttu hankkia vielä syntymän jälkeen.

Harsot

Meillä oli harsoja noin kymmenen kappaletta ennen syntymää. Heti kotiutumista seuraavana päivänä ostettiin viisi lisää. Parin viikon päästä vielä viisi. Niitä vain kuluu! Meillä on makkarissa aina kolme harsoa öitä varten ja olkkarissa kolme päiviä varten. Lisäksi harso on aina paikallaan sitterissä, koliikkikeinussa ja hoitopöydällä. Varaharsoja säilötään kaukalossa, vaunuissa ja kylpyhuoneessa. Sitten on ne pesussa olevat harsot ja päivän aikana likaantuvat harsot (pääasiassa pukluun), joten niitä ei voi olla liikaa.
Tutit

Meillä oli viisi erilaista tuttia hankittuna, koska olin kuullut, että vain yksi yleensä kelpaa. Niin meillekin kävi: NUK:in Genius 0-2 kk tutti lateksisella päällä on ainoa kelpuutettu. Sen vauva hyväksyi heti alussa, muut sylkee edelleen pois. Kaksi tuttia oli kuitenkin ihan liian vähän, joten hankittiin vielä kaksi lisää. Lisäksi hankittiin samalta merkiltä hiukan eri mallinen tutti, NUK Happy Days. Onneksi sekin kelpasi vauvalle, joskin se sylkäistään pois suusta hiukan todennäköisemmin kuin aiemmat.
Lelukaari

Tämä jätettiin ostamatta ihan tietoisesti ennen syntymää. Yllättävän nopsaa sillekin tuli tarve eli olisi voinut hankkia jo etukäteenkin. Meinasin ensin ostaa uutena ja käyttää meidän Oz Babyn lahjakortin siihen. Siellä oli kuitenkin suppea ja kallis valikoima ja kaikkien haluamieni kaarien toimitukset oli vasta helmikuulle. Niinpä päädyin selaamaan toria ja ostin käytettynä kaaren kympillä. Tämä ajaa asiansa varmasti hyvin sen aikaa, kun sitä nyt ylipäätään tarvitaan.
Itkuhälytin

Tämäkin jätettiin tarkoituksella hankkimatta, kun ajattelin, ettei sitä heti tarvitse. En kuitenkaan uskaltanut jättää vauvaa lainkaan parvekeunille ennen hälyttimen ostoa, joten pian tämäkin piti hankkia. Meidän piti ostaa joku halpa, mutta lopulta niissä ei ollut missään meidän tarvitsemia ominaisuuksia. Niinpä panostettiin ja ostettiin tarjouksesta noin satasella Padwico 850. Se onkin ollut ihan täydellinen ostos. Luotettava ja kaikin puolin toimiva. Tässä postauksessa on lisää tietoa, jos kiinnostaa.
Koliikkikeinu

Vauva alkoi itkeä masuvaivojaan ja oli hetkiä, jolloin hän ei rauhoittunut kuin syliin ja silloinkin piti kävellä ympäri asuntoa. Tästä inspiroituneena hankittiin koliikkikeinu. Ne olisi olleet uutena tosi kalliita, joten ostettiin Tori.fi:stä käytetty keinu muistaakseni 60 eurolla. Vauva viihtyy siinä melko hyvin, kun päällä on tärinä, keinutus ja musiikki yhtäaikaa. Tällä saa aina ostettua vähän omaa aikaa itselleen tarvittaessa, mutta masuvaivoihin se ei kyllä tehoa.
Swaddle Up -unipussit

Ostin näitä yhden koossa S ja yhden koossa M, käytettyinä vitosella. En tiennyt, onko nämä kaiken hypetyksen arvoisia, mutta tuli nopsaa selväksi, että on ne. S-koon pussia ei viitsitty ostaa toista, kun jää pian pieneksi, mutta kyllä se aina harmittaa, kun pussi on pesussa ja pitää laittaa yöksi jotain muuta päälle. Ei olla vielä ostettu toista M-kokoista, mutta aiotaan se ostaa, kun käytettynä vain löytyy. Pussi rauhoittaa vauvaa mukavasti ja siinä pysyy sekä kädet että jalat varmasti lämpöisinä.
Apteekkituotteet

Näitä ei ostettu ennen syntymää, mutta olisi ollut hyvä olla varalla. Ostettiin jo ekoina viikkoina keittosuolaliuostippoja. Tosin kuultiin jälkeen, että on myös olemassa sumute. Ostakaa mieluummin sitä, sillä tippoja on aika mahdoton saada osumaan vauvan nenään. Sumute on sen sijaan tosi kätevä! Näitä siis laitetaan, jos vauvan nenä on tukossa ja sehän voi olla tukossa vauvalla herkästikin, vaikkei varsinaista flunssaa olisikaan, kuten mellä on. Tätä en itse tiennyt etukäteen.

Lisäksi ostettiin Nenä-Frida, jolla saa imettyä räät helposti vauvan nenästä. Baby Vac -imuri olisi tehokkaampi, mutta liian vaivalloinen joka päivä käytettäväksi, kun se kiinnitetään imuriin.
Unipesä

Unipesä oli meillä kovassa käytössä alusta asti. Pian kuitenkin alkoi kyllästyttää sen raahaaminen eestaas kämpässä, joten päätettiin ostaa rinnalle toinen. Tämä uusi ostos tuli päiväkäyttöön ja mun omatekemä yökäyttöön. Maksoi vain parikymppiä alessa.
Sähkökäyttöinen rintapumppu

Käsikäyttöinen Medelan pumppu toimi ihan ok-hyvin mun tarpeisiin. Aloin kuitenkin kaivata jotain helpompaa ja ylipäätään toista pumppua, ettei sitä tarvinnut koko ajan olla steriloimassa ja pesemässä. Päädyin Medelan minielectric-pumppuun. Tämän osat sopii osittain yhteen käsikäyttöisen Medelan pumpun kanssa, ja näihin käy samat säilytyspullot. Ainoa miinus tässä sähköisessä pumpussa on, että se pitää ihan kamalan kovaa ääntä.
Hoitoalusta kylppäriin

Mehän todettiin jo kotiutumisen iltana, että ei tule mitään. Vaippoja ei voi vaihtaa hoitopöydällä työhuoneessa pissavahinkojen takia. Aika nopsaa tilattiin siis vessaan pesukoneen päälle kunnollinen hoitoalusta, jonka päällä on vielä ohut vaihdettava hoitoalusta käytännöllisyyden takia. Ostettiin halvin mahdollinen, mikä löydettiin, oliskohan tämä maksanut kympin verran vaan.
Parvekevaunut

Näiden kanssa oli pitkään hankaluuksia päättää. En saanut ostettua raskausaikana näitä, koska en ollut täysin varma tarpeesta ja siitä, millaiset ostettaisiin. Olisinkin alunperin halunnut ostaa pelkän Britaxin rungon parvekkeelle, jolloin oltaisiin saatu oma vaunukoppa siihen kiinni. Säilytetään nyt vaunujen runkoa autotallissa, jottei sitä tarvitse kantaa aina ylös asti asuntoon (meillä ei ole hissiä) ja vaunukoppaa sisällä. Pelkkää runkoa ei kuitenkaan löytynyt sopivaan hintaan. Niinpä ostettiin sitten Torista erilliset parvekevaunut, kun ne viimein löydettiin. Emmaljungat 50 eurolla. Täällä kirjoittelin näistä lisää. Ostettiin näihin vielä erikseen Tori.fistä käyttämätön äitiyspakkauksen (2013) makuupussi. Satuin löytämään just tämän ihanan siilipussin, joka on ollut lemppari kaikista viime vuosien pussukoista.
Vaunujen sadesuoja

Britaxin vaunujen mukana tullut sadesuoja oli tosi epäkäytännöllinen. Se oli tiukka ja toki istui nätisti, mutta kesti liian kauan laittaa se päälle. Lisäksi se tuntui tosi umpinaiselta, sai pelätä että loppuu happi sisältä. Niinpä ostin ihan vain Prismasta 20 eurolla sadesuojan, sen ainoan, jota siellä myytiin. Toimii hyvin, joskin suuaukko tulee vähän hölmöön asentoon, jolloin sade pääsee osin sisälle.
Syöttötuoli

Tämä oli tarkoituksella jätetty ostettavaksi syntymän jälkeen. Sitä ei tarvittaisi muutamiin kuukausiin ja se olisi kallis kertaostos, joten ei haluttu ostaa sitä silloin kun piti ostaa muutkin kalliimmat. Ja hyvä niin, koska saatiin tämä käytettynä sukulaisten kautta. Tähän ostettiin sitten uutena Oz Babysta meidän saamalla lahjakortilla pehmusteet.


Muita tarpeita ei ole toistaiseksi tullut vastaan vaippoja lukuun ottamatta. Paljon oltiin hankittu etukäteen, mutta yllättävän paljon oli jäänyt hankkimatta. Huomaan myös selvän eron raskauden aikana tehtyihin hankintoihin suhteessa sen jälkeen tehtyihin. Raskauden aikana mulle oli tosi tärkeää valita tarkkaan ostokset, vertailla ja etenkin tuotteiden ulkonäön piti miellyttää. Nyt jälkeen tärkeintä on olleet ehdottomasti ominaisuudet ja se, ettei tuotteet olisi hirveän kalliita. Niin se mieli muuttuu!

4 kommenttia:

 1. Olipa hyödyllistä tietoa!
  Meillä on onneksi varattuna iso kasa harsoja, koska sitä niin monelta olen kuullut, että edes 20 harsoa ei riitä mihinkään. Ostin kanssa vielä viime viikolla tuon nenäimurin ja keittosuolaliuosta, kiva kuulla, että olet kokenut ne tarpeellisiksi. Tuosta sumutteesta en ollutkaan edes kuullut. Täytyy pitää korvan takana.
  Ja kai tuollainen kaarikin pitää vaan myöntyä hommaamaan, vaikka ne ovat ihan hirveän näköisiä😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsoja tarvitaan, ainakin meillä 😄 Sumutetta voin kyllä suositella, koska se on tosi helppo käyttää, eikä ärsytä vauvaa niin paljon, ku niiden tippojen kanssa mulla kesti aina ikuisuus ku meni ohi nenästä ja täytyi pitää päätä paikallaan :D Mut ehkä en vaan osannut.

   Ja jep, mitä rumempi ja värikkäämpi kaari, sitä enemmän vauvat tykkää 😂

   Poista
 2. Meilläkin on kaari, mutta en olekaan vielä vauvaa pitänyt siellä, kun ajattelin, että se on vähän vanhemmille vauvoille. Mutta jos teidän vauvaa jo kaari kiinnostaa, niin ehkä se voisi kiinnostaa myös meidän neliviikkoista🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä varmasti kokeilla voi, jos viihtyy 😊 Tai ei siitä ainakaan haittaa ole!

   Poista