24. tammikuuta 2020

Miten sujuu päiväuniremontti?

Päiväuniremonttia on nyt takana yli viikko. Jos et tiedä yhtään, mistä puhun, lukaise ensin tämä postaus. Olin alkuun tämän remontin suhteen optimistisen skeptinen. Se kuulosti todella hyvältä onnistuessaan, mutta juuri sen onnistumisesta olinkin aika epävarma.

Meillä ensisijainen tavoite oli pitää valvomisajat maksimissaan tunnissa ja vartissa. Toissijainen tavoite oli venyttää kaikki päiväunet kahteen tuntiin ja nukkua niistä kahdet ulkona. Kolmanneksi pyrkimyksenä oli saada vauva nukahtamaan myös sisälle pidemmiksi pätkiksi. Kuinkas sitten kävikään?

Sanoisin, että kohtalaisen hyvin. Ei nyt ihan oppikirjamaisesti, mutta edistystä on tapahtunut. Tämä toimii meillä aika kivasti aina iltapäivään klo 14-16 saakka (riippuen vähän toisten unien pituudesta ja aamun heräämisajasta). Joskin viime päivinä ollaan alettu lipsua tästä ja vauvakin on käyttäytynyt niin, että tätä on ollut vaikea noudattaa. :D Hän on siis alkanut nukahdella itsekseen sisälle imetysten jälkeen ihan "vääriin" aikoihin.

Aamuheräämisensä jälkeen vauva siis nukkuu nykyään (normaalisti) kahdet päiväunet ulkona. Ekat kestää lähes aina 2 tuntia ja vartin (kuten pitääkin), ja tokat 1-2 tuntia. Ekoilla päikyillä vauva kähisee paljon jo tunnin jälkeen, muttei silti herää. Toisilla päiväunilla hän nukkuu levottomammin ja hänet joutuu nukuttamaan puolessa välissä uudelleen, mutta usein tutti tai pieni heilutus riittää ja unen saa jatkumaan. Ei kuitenkaan aina ja silloin hän nukkuu vain tunnin.

Näiden unien välillä on ollut valvomista maksimissaan suositeltu tunti ja vartti. Alkuun tuntui oudolta laittaa virkeän oloinen vauva "väkisin" unille, mutta ei siinä ole silti mennyt kuin viisi minuuttia, kun hän on jo tuhissut ulkona kopassaan. Ja nyt tuntuu, että vauva osoittaa jo väsymisen merkkejä tuon maksimiajan jälkeen.

Toisten päiväunien jälkeen, siinä klo 14-16 välillä, koittaa taas tunnin ja vartin valvominen. Sen jälkeen yritetään nukuttaa vauva sisälle. Tämä on ohjeiden vastaista, koska vauva kuuluisi aina nukuttaa ulos, mutta jotenkin kolmet ulkopäikkärit tuntuu liialliselta. Tämä on nyt kuitenkin johtanut siihen, että vauva ei enää klo 14-16 jälkeen nuku kunnon päiväunia, koska hän ei vain nukahda sisälle, vaikka mitä yrittäisi. Paitsi itsekseen vahingossa, kun on tarpeeksi väsynyt, mitä on nyt parina viime päivänä tapahtunut usein. Mutta nukuttamalla ei millään.
Vauva on ollut nyt iltaisin vähän levoton ja itkee herkemmin kuin päivällä. Johtuu osin väsymyksestä. Olisi siis parasta, jos vauva oppisi nukahtamaan sisällekin nukuttamalla, mutta siihen on vielä matkaa. Meiltä tosin puuttuu tähän selkeät rutiinit ja johdonmukaisuus. Niitä on vain vaikeaa alkaa luoda, kun tuntuu ettei mikään toimi. Ei toimi kehto, sohva, koliikkikeinu, syli tai syöttö. Ei vieretysten, ei yksin. Ei isi, ei äiti. Ei hiljaisuus, ei melu.

Yöthän meillä menee unien puolesta tosi hyvin, ja vauva nukahtaa helposti viereeni sänkyyn, vaikka sisällä ollaankin. Yöunien rutiinit (eli sänky, syöttö, hiljaisuus, pimeä huone ja minä vieressä) saattaisi siis toimia päivälläkin, mutten halua kokeilla tätä siksi, että vauva tuntuu jo selvästi erottavan tämän yöpuuhaksi. En siis halua vahingossakaan sotkea tätä asiaa, ettei yöt mene plörinäksi. 

Meidän illoissa on siis vielä tekemistä, mutta siihen noin klo 14 asti sujuu kivasti. Joka tapauksessa nämä ohjeet näyttäisi toimivan ja vielä melko pienellä vaivallakin - kunhan niitä jaksaa noudattaa. Alkuun oli helppo laittaa vauva ulos silloin kun pitää, mutta nyt hän on tosiaan alkanut nukahdella sohvalle imetysten jälkeen itsekseen. Ehkä tämä remontti on kuitenkin tuonut jotain tolkkua valvomisiin, eli kun on hetken menty säännöllisemmällä max tunti vartin valvomisella, on vauva alkanut itsekin tottua siihen, eikä siksi jaksa enää valvoa niin pitkään. Paitsi niin no, iltaisin.

Voisi kuitenkin sanoa, että ns. normaalina päivänä tiedän jo melko tarkkaan meidän päivärytmin aina klo 14-16 asti ja se on jo paljon tämän ikäisellä vauvalla. Tuntuu, että nyt on paljon enemmän aikaa päivissä, kun pystyy ennakoimaan asioita. Toki tämä ei vielä tarkoita, että homma myös jatkuu tulevaisuudessa näin hyvin, ja asiat tuntuukin muuttuvan hetkessä eri tavoin, mutta toivotaan parasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti