29. tammikuuta 2020

Vauva 2 kk

Kuukauden ikäinen vauva tuntui vielä vastasyntyneeltä. Pieneltä avuttomalta nyytiltä, vaikka olikin jo saanut painoa ja pituutta kerättyä. Kahden kuukauden ikäinen vauva onkin sitten jo kehittyneempi versio. Onhan hänkin vielä pieni ja vauva, muttei enää niin vastasyntyneen oloinen. Häntä alkaa myös olla jo hankala kantaa. Kokonsa puolesta hän ei tahdo enää mahtua järkevästi syliini ja painokin alkaa tuntua käsissä, kun hänen päätäänkin pitää vielä kannatella. Myöhemmin onneksi helpottaa, kun hän oppii kannattelemaan kunnolla päätään ja kantoasennot monipuolistuu.

Pään kannattelua harjoitellaankin edelleen. Vauva nostaa jo paremmin päätään vatsalla ollessaan, mutta on vieläkin joskus laiskalla päällä, eikä viitsi tätä taitoa juuri harjoitella. Sen sijaan sylissä vatsallaan ollessaan tai olkapäällä hän nostaa päänsä jo hienosti ja pitää sen ylhäällä, mutta vielä pitää tukea niskaa äkkinäisten liikkeiden vuoksi. Muutenkin pään hallinta alkaa jo monipuolistua, sillä vauva kääntelee selällä ollessaan taidokkaasti päätä puolelta toiselle ja osaa myös pitää sen ns. keskellä, mitä ei vielä kuukausi sitten tehnyt. Vauva on nyt myös löytänyt nyrkkinsä ja syö niitä ahnaasti vähän väliä.



Nyt parin kuukauden iässä vauvan kanssa on jo ihanaa seurustella. Hän osaa ottaa katsekontaktin ja pitää sen pitkään. Kun hänelle juttelee, tuntuu siltä, että hän oikeasti yrittäisi kuunnella, mitä puhutaan. Samalla hänenkin suunsa alkaa liikehtiä ja kädet ja jalat vispata vimmatusti. Hän selvästi yrittää myös vastata, mutta ääntä ei vielä aina tule. Joitain suloisia kurinoita ja naukumisia hän kuitenkin saa jo ilmoille. Hymyjäkin tulee useita päivittäin, ja niihin ei kyllästy koskaan! Tänään aamulla vauva oli minulle jo hymynsä hymyillyt ja vähän jo kiukutteli väsymystään. Mutta sitten isi pelmahti paikalle ekaa kertaa tänään, ja vauva silminnähden ilahtui, sillä väläytti taas monta ihanaa hymyä ja alkoi jokeltaa. Vauva selvästi tunnistaa jo meidät vanhemmat.

Vauva tykkää edelleen liikkeestä eli vaunuista, kaukalosta ja kantamisesta. Sitterissäkin vauva on todella mielellään, mutta jostain oudosta syystä hän saa siinä melkein aina hikan. Lisäksi hän rakastaa vaipanvaihtoja. Tai ehkei juuri niitä, mutta hoitotasolla makoilua. Hän viihtyy siinä hyvin - juttelee, jumppailee ja hymyilee. Hän on myös alkanut tarkkailla leluja leikkimatolla ollessaan ja viihtyy siinä joitain hetkiä itsekseenkin. Eilen huomattiin, että hän osaa myös seurata lelua katseellaan. Neuvolassa hän ei tietysti jaksanut kiinnostua neuvolatädin hömpötyksistä ja tuijotteli vain itsepäisesti isin naamaa. :D Otettiin muuten myös kirjat nyt esille ja aletaan lukea niitä tästä lähin päivittäin.



Yöt nukutaan yhä pääsääntöisesti hyvin, tällä hetkellä noin klo 21-8 välinen aika. Toki vauva herää alkuyöstä 3-4 tunnin jälkeen syömään ja aamusta sitten noin 2 tunnin välein. Ei kuitenkaan jouduta valvomaan öisin hänen takiaan eli tilanne on ihan kohtalaisen hyvä, vaikka heräämisiä tuleekin useita. Päiviinkin ollaan saatu jonkinlaista järjestystä päiväuniremontin takia, mutta vielä niistä puuttuu selkeä rytmi, eikä päivien kulkua pysty ennustamaan yhtä hyvin kuin öiden.

Meillä on nyt käytössä 62-kokoiset vaatteet. Osa niistä on isoja ja osa melkein jo pieniä, mallista  riippuen. Painoa vauvalle oli tullut kuukaudessa kilon verran ja pituutta noin kolme senttiä. Saatiin eilen neuvolassa myös rotavirusrokote. Mietin sen suhteen pitkään, mitä tehtäisiin. Muut rokotteet tietysti otetaan, mutta tästä olin kuullut niin paljon huonoa. Päätin lopulta kuitenkin, että parempi rokote kuin itse tauti. Jännätään nyt vaan, että kuinka kauheat vatsavaivahuudot tästä saadaan vai saadaanko mitään. Tuntuu olevan tuuripeliä. Viime yönä vauva ainakin jo itkeskeli tapaansa enemmän. Tuntui kurjalta katsoa sitä vääntelyä ja itkua, kun oli tavallaan itse aiheuttanut ne pienelle. Vaikka hyvän syyn takia tietysti, mutta ei sitä siinä kohtaa miettinyt.

Nyt sitten kohti kolmatta kuukautta. En malta odottaa, että pääsen silloin taas vertailemaan, miten paljon kehitys on mennyt eteenpäin! Kasvaa niin vauhdilla. ♥

4 kommenttia:

  1. Siellä näyttää arki rullaavan oikeen hienosti! Kuulostaa niin kivalta, että vauvaan saa jo hienosti kontaktia ja että hänen kanssa pystyy seurusteleen. Kuulostaa myös siltä, että rytmi päiviin on alkanut löytymään. Kiva lukea teidän arjesta😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Ja on kyllä mahtavaa, kun koko ajan pystyy tekemään enemmän vauvan kanssa 😊

      Poista
  2. Itsellä ihan saman ikäinen vauva, ja niin tutulta kuulostaa <3 Täälläkin hymyillään jo useita kertoja päivässä ja kontaktia saa kokoajan enemmän, vauva tykkää myös matkia yksinkertaisia äänteitä :) Ja helpompaa äidille, kun nyt tosiaan viihtyy leikkimatolla itsekseenkin välillä pitkiäkin aikoja :) Meidän tyttö käyttää tosin vasta kokoa 56, odotan jo että menee se 62, jostain syystä sitä kokoa on kerääntyny useita niin kivoja vaatteita :D Tuliko teille muuten oireita tosta rotavirusrokotteesta? Meillä on se ensi viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mahtavaa, kun nämä kasvaa ja oppii uutta <3 Mä kans tykkäsin päästä isompaan kokoon, ni sai taas uusia lempparivaatteita käyttöön. :D

      Rokotteesta on nyt viikko, en ole varma, voiko oireet vielä tulla. Mutta pari päivää rokotteen jälkeen vauva oli tosi väsynyt, nukkui vaan ja söi melkeinpä. Hiukan on ollut myös itkuisempi ja tyytymättömämpi kun aiempaan vertaa, mutta mitään kovia huutokohtauksia tai suurempia ilmavaivoja ei ole ollut. Joskus vähän itkee vatsaa, mutta helpottaa, kun ilma lähtee jumppailemalla liikkeelle. Ripulia tai ummetustakaan ei tullut eli aika vähin oirein onneksi selvittiin. :)

      Poista