13. tammikuuta 2020

Päiviemme rutiinit - rytmiä luomassa?

Sanotaan, että vasta kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle voi luoda rytmiä päiviin. Sitä ennen vauvat on aikalailla rytmittömiä, eivätkä erota, onko yö vai päivä. Siitä huolimatta monessa paikkaa kehotetaan luomaan tiettyjä rutiineja jo alusta asti, esimerkiksi yöllä jutellaan hiljaa ja ollaan hämärässä, jotta vauva hiljalleen tottuisi päivän ja yön eroon. Meillä onkin tiettyjä asioita, jotka on melkein alusta alkaen tehty tietyllä tapaa vain joskus niistä poiketen. Nyt puhutaan lähinnä aamun ja illan rutiineista, päivät on vielä vähän sekalaisempia, mutta hiljalleen olisi tarkoitus lähteä muokkaamaan niitäkin.

Tämä koko rutiiniasia on ollut mulle tosi luonnollista alusta asti, koska rutiinit ja tietty päivärytmi on kuulunut mun elämään oikeastaan aina. Olen esim. niin kauan kuin muistan laittanut aina illalla aamun tavarat valmiiksi, jotta aamu sujuisi jouhevammin. Tätä samaa oli helppo jatkaa vauvan kanssa. Niin ja taustatietona vielä: vauva on iältään nyt 7 viikkoa eli noin 1,5 kuukautta.Aamurutiinit

Aamuisin nousemme vauvan kanssa klo 8.30 (nyt jo yli viikon ajan joka aamu). Vauva alkaa kahdeksan maissa ähistä vatsaa, joten laitan yövalon päälle ja pumppailen hänen jalkojaan sekä hieron vatsaa. Nousta ei yleensä kannata ennen kuin kakka on tullut. Ehdinkin yleensä vielä olla hetken puhelimella ennen kuin vauva on valmis ja availee silmiään. Noustaan ylös ja laitetaan valoja päälle eri huoneisiin. Tässä kohtaa vauva on sylissäni ja saan aina päivän ensimmäiset ihanat hymyt ♥ Joskus syötän vauvan vielä ennen nousemista, jos hän on tosi nälkäinen.

Seuraavaksi mennään kylppäriin, jossa hoidetaan aamupesut ja teen omat aamutoimeni. Pyyhin kostealla vanulapulla vauvan silmät, kasvot, korvien taustat, kaulapoimut ja kainalot. Tarvittaessa suihkautan nenään keittosuolaliuosta ja putsaan tukokset Nenä-Fridalla. Riisun vauvan ja pesen koko vaippa-alueen juoksevan veden alla. Kuivataan hyvin ja sen jälkeen nautitaan ilmakylvystä ainakin niin kauan, että nivustaipeet ei ole enää nihkeät. Yleensä muutama minuutti riittää. Puen vauvan päivävaatteisiin ja siirrytään olkkariin, jossa syötän hänet. Joskus syön itse ensin aamupalan, jos olen syöttänyt vauvan jo sängyssä ja hän jaksaa odottaa.

Tämän jälkeen leikitään ja seurustellaan, kunnes vauva väsyy ja syötän hänet uudelleen. Vauva joko nukahtaa sohvalle tässä kohtaa tai jos ei nukahda, hän valvoo sen aikaa, että ehdin vielä kerran syöttää hänet ja vaihtaa vaipan ennen ulkopäikkäreille siirtymistä. Yleensä vauva kyllä ainakin torkahtaa rinnalle, mutta usein herää siinä kohtaa, kun itse nousen viereltä.Päivärutiinit(tomuus)

Sitten koittaa keskipäivä, jossa meillä ei ole selkeää tapaa toimia. Mennään vauvan ehdoilla ja usein myös erilaiset menot tai vierailijat ajoittuvat juuri tähän aikaan ja "sotkevat" rytmiä. Päivällä siis syödään kun on nälkä, nukutaan jos nukuttaa ja sitä rataa. Tätä toistetaan iltaan saakka. Meillä on tällä hetkellä ties kuinka monet päiväunet, kun vauva nukkuu lyhyehköjä satunnaisia pätkiä (1-2 pidempää unipätkää lukuun ottamatta), ja hän valvoo myös kaikkea 15 minuutin ja 3 tunnin väliltä. Välillä vauva valvoo ihan liian kauan ja on jo yliväsynyt, mutten saa häntä nukahtamaan.

Vauva syö päivällä tiheämmin kuin yöllä, usein jopa tunnin välein. Onneksi hän on nopea syömään ja tähän kuluu aikaa yleensä vain 5-10 minuuttia, enintään 20 minuuttia. Tiheämmät syömiset johtuu osittain siitä, että vauva nukkuu lyhyitä pätkiä ja haluaa aina herättyään rinnalle ja toisaalta taas valvoo pitkiä pätkiä, jolloin nälkä tulee useammin. Päiväuniin ja  pitkiin valvomisiin olisi nyt tarkoitus yrittää puuttua, mutta kirjoitan siitä vielä erikseen, koska muuten tästä postauksesta tulee taas ihan ylipitkä.Iltarutiinit

Illalla joskus klo 19 jälkeen, kun vauva herää, syötän hänet. Tai jos vauva on ollut hereillä, syötän hänet sitten, kun hän osoittaa olevansa nälkäinen. Sen jälkeen mies on vauvan kanssa ja laitan itse valmiiksi yöllä tarvittavat asiat sekä aamun tarpeet (vaatteet, vaipat jne.). Lisäksi käyn suihkussa, järjestelen kotia ja siivoan keittiön sekä syön iltapalan. Noin klo 20-21 mies hoitaa vauvan iltatoimet eli vaihtaa puhtaan vaipan, tekee tarvittavat pesut ja laittaa yöpaidan. Sitten mennään vauvan kanssa yhdessä nukkumaan, siis minä ja vauva. Olen tottunut menemään aina itsekin sänkyyn klo 21 aikoihin, joten tämä on mulle aika luonnollista ja saanpahan pitkät yöunet heräilyjä lukuun ottamatta.

Sängyssä laitan meille ensin yövalon päälle, syötän vauvan ja hän jää sitten viereeni nukkumaan. Yleensä hän nukahtaa syötöllä, mutta herää kuitenkin viimeistään puolen tunnin päästä vatsan väänteisiin tai ei ole nukahtanut vielä lainkaan. Usein valvon vauvan kanssa sängyssä klo 20-23 välisenä aikana satunnaisia pätkiä, vauvan uni on levotonta. Kuitenkin yleensä viimeistään klo 23 vauva nukahtaa ekalle pidemmälle kahden tai joskus jopa kolmen tunnin unipätkälle.

Meillä on myös ollut öissä aika säännöllisesti niin, että vauva nukkuu pidemmät kahden tunnin pätkät aina neljään asti, josta alkaen vatsan vaivat herättelee häntä ähisemään tunnin välein, vaikkei hän muuten heräisikään. Minut hän kuitenkin aina herättää ähinällään. Ja tällä kaavalla sitten mennäänkin tuohon klo 8.30 asti eli voit palata tämän postauksen alkuun. Kaikkiaan voisi sanoa, että vauva nukkuu hyvin 23-8.30 välisen ajan heräten vain syömään. Ja syömäänkään hän ei varsinaisesti herää, vaan syö aina silmät kiinni ja jatkaa uniaan.

Lopuksi

Olen suhteellisen tyytyväinen meidän tämän hetken rutiineihin ja rytmeihin. Päivissä on kuitenkin vielä parannettavaa ja ensisijainen tavoitteeni onkin saada selvät päiväuniajat päiviin, mitä lähemmäs kolmen kuukauden ikää mennään. Lisäksi haluaisin pidentää yön unipätkiä, ne kun ovat olleet jo pitkään maksimissaan tuon kaksi tuntia. Yöunien suhteen en kuitenkaan vielä tee muutoksia, katsotaan niitä sitten, kun vauva vähän tuosta kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti