30. syyskuuta 2019

Toinen seurantakäynti äitiyspolilla 30+4

Tänään käväisin toisella Tyks-käynnillä (äitiyspolikliniikan opetuspuolella) tarkistamassa, onko kohdunkaulan tilanne ennallaan vai edennyt. Tämän toisen käynnin pohjalta tein myös päätelmän, että tuolla on ajat aina myöhässä. Ja päätelmän, että opiskelijoiden takia tutkimuksiinkin menee enemmän aikaa, koska heitä opastetaan samalla. Sanoisin siis, että jos olet kovin kiireinen, älä valitse käyntiä opetuspuolelle. Muuten kokemus oli jälleen ihan hyvä. Tällä kertaa tosin lääkäri teki ultratutkimuksen ja selosti vain samalla opiskelijalle, koska hän ei ollut ennen näitä lainkaan tehnyt. Tutkimuksen jälkeen opiskelija vielä kokeili hommaa, mutta onneksi aika pintapuolisesti, koska alkoi jo vähän tuntua tukalalta se selällään makuu.

Ultraa ennen mua taas haastateltiin ja kerroin mm. että supistukset on nyt vähentyneet paljon. Lääkäri totesikin, että joskus näissä tapauksissa voi olla käynyt niinkin, että kohdunkaula on kasvanut viime kerrasta. Yllätys olikin melkoinen, kun ekalla ultrakerralla pituudeksi saatiin vain 2,2 cm. Siinä ehti jo itsekin vähän säikähtää, kun oltiin peräti sentillä pudottu kahden viikon takaisesta ja nyt alitettiin jo reilusti se 2,5 cm rajapyykkikin, jonka jälkeen ennenaikaisen synnytyksen uhka on suuri. Mielessäni alkoi jo pyöriä itsesyyttelyt, että olisiko pitänyt ottaa vieläkin rennommin ja kauhukuvat tulevasta vuodelevosta.

Mutta siinä sitten otettiin mittaa uusiksi vielä monta kertaa eri kulmista ja lopulta pituudeksi saatiin 2,5-3,2 cm riippuen kuvakulmasta. Lääkäri teki tästä päätelmän, että tilanne ei ole edennyt viime kerrasta. Uutta seurantakäyntiäkään ei siis enää tarvita, mutta jos supistukset lisääntyy tai tulee paineen tunnetta, on mentävä ihan päivystyksen kautta heille tarkistukseen. Nyt jatkuu siis edelleen rennosti ottamisen kehotus, mutta vuodelevolle ei ole tarvetta. Sopii, onneksi oon just innostunut virkkaamisesta ja ompelusta, niin eiköhän se aika tässä jotenkin saada kulumaan.



Muuten vauvalla oli kaikki mainiosti. Toki säikähdin, kun lääkäri pysähtyi ultraamaan sydäntä pitkäksi aikaa sanomatta ensin mitään. Mutta jossain kohtaa sitten totesi, että "anteeksi, oli vain pakko jäädä tätä katsomaan ja ihailemaan, kun näkyy niin selkeästi kaikki. Harvoin on tällaista näkyvyyttä." No, tulipahan katsottua sydäntä varmaan kymmenen minuuttia perinpohjin. :D

Virtaukset oli kaikki kunnossa, lapsiveden määrä normaali. Kasvu menee keskikäyrällä, mutta hoikka on edelleen. Toisin sanoen muut mitat, eli pää ja reisi, menevät omassa tahdissaan ja vatsa sitten vähän jäljessä näistä. Painoarvio oli nyt n. 1550g eli suunnilleen 200 grammaa olisi tullut viikossa lisää painoa. Ja perätilassa on edelleen, mikä on sinällään hyvä, koska tällöin esim. pää ei ole vielä painamassa kohdunsuuta.

Mun verenpainekin mitattiin, kun on viimeksi mitattu elokuun alussa. Oli omaan tasooni nähden koholla, mutta kuitenkin vielä normaali. Sanoivat myös, että siihen voi vaikuttaa se, etten ollut levännyt tarpeeksi ennen mittausta ja tilanne muutenkin oli toki vähän stressaava. En myöskään maininnut, että saatoin eilen syödä jonkin verran salmiakkia, se kun on nykysuositusten mukaan kokonaan kielletty...

Huomenna on vielä neuvolakäynti, mutten usko, että sieltä tulee mitään kirjoitettavaa. Verenpaine, paino, syke ja sf-mitta katsotaan. Ja oiskohan tällä käynnillä ollut keskustelua imetyksestä. Kirjoittelen käynnistä, jos siellä jotain mielenkiintoista tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti