10. syyskuuta 2019

27+5: saikulla äitiysloman alkuun asti

Raskausviikko 27 on rullaillut eteenpäin. Se alkaa tuntua jo paljolta! Vatsa on kasvanut jo aivan selkeäksi raskausvatsaksi, ei pitäisi enää erehtyä. Äitiysfarkkujen vyötärökaistaleetkin alkavat vihdoin olla sopivia. Olo ei ole vielä tukala ja erilaisilta kivuilta, esimerkiksi liitoskivuilta, olen tainnut toistaiseksi välttyä. Välillä kuitenkin huomaa, että vauva painaa johonkin ylös ja oikealle samaan paikkaan. Ei pahasti, mutta siten, että siihen kiinnittää huomiota.

Viikon takaisella lääkärikäynnillä vauvan sanottiin olevan jo pää alaspäin, mutta jännästi "potkut" tuntuvat silti enemmän siellä, missä pään pitäisi olla. Potkut ei ole myöskään olleet selkeitä potkuja, vaan enemmänkin sellaista muljumista. Silloin tällöin voi jotain tuntua vasemmalla kyljelläkin, etenkin jos makaan siten päin sohvalla tai sängyllä. Kovasti tuo kuitenkin jo koko ajan liikkuu, kun vaan malttaa pysähtyä itse kuulostelemaan.

Kävin myös toisen kerran sokerirasituksessa. Arvot olivat hyvät: paasto 4.7, tunnin arvo 8.5 ja kahden tunnin arvo 6.6. Ei siis huolta raskausdiabeteksestä. Helpotus! Ekalla kerralla vastaavat arvot olivat 5.1, 8.5 ja 6.8 eli aika samat kuin nytkin. Hemoglobiinikin mitattiin taas ja se oli 119. Raskausviikolla 10 se oli 125 ja viikolla 16 lukema oli 122. Aika maltillisesti siis laskee ainakin toistaiseksi.

Supistusten takia multa testattiin myös rutiinina, ettei ole oireetonta klamydiaa, tippuria, virtsatietulehdusta tai sitten sitä jotain streptokokkia. Kaikki olivat negatiivisia eli supistusten voi todeta johtuvan näillä näkymin pelkästään rasituksesta. Olin supistusten takia sairauslomalla kaksi viikkoa ja viime torstaina palasin töihin. Olin kovin luottavaisin mielin, koska töissä ei ole nyt tullut supistuksia ja viimeksi n. viikko sitten mitään avautumista tai lyhenemistä ei ollut tapahtunut. Ilmoitin tänä aamuna pomollekin, että totta kai palaan iltapäiväksi töihin neuvolalääkärin jälkeen, eihän se nyt mitään saikkua mulle enää kirjoita.

Tänään onnekseni ja murheekseni koitui, että lääkärikäynnillä olikin saatavilla myös ultralaite. Viimeksi tehtiin vaan normaali sisätutkimus ilman laitteita. Ultralla kun katsottiin, näytti kyllä alkuun ihan hyvältä. Kohdunkaulaa oli jäljellä 3,4 cm ja kohdunsuu oli kiinni eli ehdin jo ilahtua, että pääsen takaisin töihin. Sitten kokeiltiin vielä vatsan painelua. Se aiheutti heti supistuksia ja lääkärinkin yllätykseksi supistukset myös teki sen, että kohdunkaula lyheni ilmeisesti niiden aikana vain kahteen senttiin. Lisäksi avautumista oli sittenkin ihan pienesti tapahtunut. Mulla on kuulemma myös erityisen supistusherkkä kohtu eli en ole sentään kuvitellut kaikkia supistuksia...

En nyt ihan tarkalleen muista kaikkia oikeita termejä, kun papereissakin on vaan jotain ihmeellisiä lyhenteitä, mutta tuomioksi tuli kuitenkin sairausloma äitiysloman alkuun asti. Nosto- ja rasituskielto päällä, pitää ottaa rennosti. Seurantakäynnit Tyksissä. Tätä en todellakaan odottanut kuulevani ja harmittaahan se. Olisin halunnut vielä olla töissä pidempään ja tokihan se huolettaa, jos tässä nyt on ennenaikaisen synnytyksen riski. Vaikka lääkäri rauhoittelikin, että ensisynnyttäjällä yleensä tähän riittää lepo ja suurempaa huolta ei ole. Tietenkin on myös hyvä, että asia otetaan todesta ja pääsen nyt tarkkailuun asian suhteen.

Nyt vaan pitäisi keksiä tekemistä kotona kolmeksi kuukaudeksi ilman rasitusta. Ai niin, nyt vauvan sanottiin myös olevan perätilassa, kun viimeksi lääkäri väitti sen olevan pää alaspäin. Joko tyyppi on kääntynyt taas tai sitten edellinen lääkäri ei käsin osannut tunnustella oikein. Tätä epäilen siksi, että potkut on tosiaan tuntuneet koko ajan alhaalla.

Niin tai näin, tällä systeemillä nyt mennään eteenpäin ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo.

8 kommenttia:

 1. Onpa harmi, että saikkua tuli äitiyslomaan saakka! Mutta parempi tietysti ottaa ihan varman päälle ja pysyä levossa, ettei niitä supistuksia tulisi. Onneksi olet hyvässä seurannassa. Nyt vaan mielikuvitus laukkaamaan, että saat ajan kulumaan kotona :)
  Ps.ihana vatsa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Vaikka harmittaakin, niin oon silti tyytyväinen että nyt asiaa seurataan ja vauvan vointi on tietenkin tärkein. :)

   Poista
 2. Onpa harmillista! Ymmärrän, että voi tulla aika pitkäksi sairaslomalla.
  Mullakin muuten tuntuu potkut alhaalla. Se on todella kummallista, mutta kai se on sitten ihan normaalia, jos muillakin on samanlaisia tuntemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne alapotkut tuntuu kyllä hassulta ja välillä myös aika inhottavilta, kun osuu johonkin vähän ikävään paikkaan. :)

   Poista
 3. Vauva pyörii vielä näillä viikoilla niin paljon että hyvinkin voi kääntyä.


  Tsemppiä sairaslomalle <3

  VastaaPoista
 4. Uskon kyllä että turhauttaa, mutta luota minuun kun sanon, että olet onnekas. Sait ennakkovaroituksen, ja nyt voit ottaa rauhallisesti ja vaikuttaa näin asiaan itsekin. Minut lääkäri tutki vasta kun kalvot jo pullotti ulkona. Se 3kk joka päivä sairaalassa vauvan luona on myöskin varsin raskasta. Toisessa raskaudessa kuukausi vuodelepoa kotona, ja kyllä se kivempaa oli, ja täysiaikainen vauvakin saatiin :) Netflix, HBO, kirjat ja käsityöt, tällä kombolla pärjää jo pitkälle :) Runsaat päänsäryt on sitten odotettavissa kyllä. Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Tosi hyvä, että huomattiin ajoissa ja nyt voidaan seurata ja vielä puuttua. :) Toi kävis varmasti raskaaksi, että pitäisi päivittäin vierailla sairaalassa ja sitten tietysti vielä päälle kaikki haasteet ja pelot selviämisestä. Kiitos!

   Poista