16. syyskuuta 2019

Seurantakäynti Tyksin äitiyspolilla

Viikko sitten sain kiireellisen lähetteen Tyksin äitiyspolille. Lähetteen syyksi oli laitettu uhkaava ennenaikainen synnytys. Se tietysti hermostutti melko paljonkin etukäteen, koska en tarkalleen tiennyt, että mistä on kyse ja kuinka vakavasta asiasta. Ilmeisesti kuitenkaan suurempaa hätää ei nyt olekaan.

Tänään kävin ekalla äitiyspolin seurantakäynnillä erikoislääkärillä. Multa oli jo ennen kysytty lupaa, sopisiko mulle opetuskäyntiaika eli opiskelijoiden läsnäolo. Suostuin siihen, joskin suostumisen jälkeen hieman kaduin asiaa, koska näin jo mielessäni, kuinka huoneessa olisi ainakin kymmenen opiskelijaa tuijottamassa, kun yritän selittää oireista ja makaan ultrattavana. Kokemus olikin kuitenkin ihan myönteinen, paikalla oli vain kaksi opiskelijaa sekä tietysti erikoislääkäri. Opiskelijoista toinen osallistui myös enemmän tutkimusten tekoon, toinen hieman vähemmän.



Alkuun mua vain haastateltiin ja sen jälkeen paineltiin kohtua käsin eri puolilta, en ihan tiedä, mitä etsivät. Mutta kaikki oli ok. Sitten ultrattiin vatsan päältä. Tämä kesti melko pitkään opiskelijoiden takia, mutta väliäkös tuolla. Lapsiveden määrä tarkistettiin sekä erilaisia virtauksia istukasta, aivoista ja napanuorasta. Kaikki oli normaalisti. Vauva oli vaan kovin touhukkaalla päällä, mikä hiukan häiritsi tsekkailuja ja mm. toinen opiskelijoista ei tahtonut saada kuvaa pysymään lainkaan siinä, missä olisi pitänyt. Noh, kukapa nyt tykkäisikään olla  koko ajan sörkittävänä. :D Painoarvioksi saatiin 1100 grammaa, viikkoja on nyt 28+4. Kauniisti oli kasvu käyrillä, mutta sanoi, että on silti melko siro pojaksi. Niin ja perätilassa majaili edelleen.

Tämän jälkeen tehtiin normaali sisätutkimus sillä härpäkkeellä. Täytyy sanoa, että se tuntui kyllä aika ikävältä. Ei ole koskaan ennen tuntunut, mutta opiskelija ei niitä varmaan ihan niin paljon ole ehtinyt tehdä kuin kokeneemmat lääkärit. Ei ollut mitään avautumisia tapahtunut, mikä vähän yllätti, kun viimeksi niitä juuri todettiin. Sen sijaan epäili jotain raskaana oleville melko tavanomaista tulehdusta ja siihen sain nyt lääkkeet. Se voisi kuulemma olla supistustenkin syynä.

Lopuksi vielä sitten ultrattiin sisäkautta kohdunkaulan pituus. Pituutta saatiin nyt 3,2 cm (viikko sitten oli 3,4 cm). Tällä kertaa tuo kaula ei myöskään lyhentynyt kohtua painettaessa, kuten viimeksi kävi, mikä oli ilmeisesti hyvä merkki. Pituuskin olisi kuulemma ollut muuten ihan hyvä, mutta ensisynnyttäjillä olisi toivottavaa olla vähän enemmänkin. Alle 2,5 cm on sellainen pituus, että on kyseessä jo todellinen huoli ennenaikaisesta syntymästä. Kohdunsuu oli kuitenkin yhä kiinni.

Ihan tarkkaan en siis vieläkään itse tiedä, että mikä tilanne nyt todellisuudessa on. Oli jotenkin niin iso ristiriita näiden kahden ultrakäynnin välillä. Suurta ennenaikaisuuden uhkaa ei kuitenkaan näemmä ole, mutta lievempi mahdollisuus siihen on silti olemassa. Pitää yhä välttää kaikkea, mikä supistuksia aiheuttaa, mutta muuten voi jatkaa melko normaalia elämää. Kahden viikon päästä menen taas samaan paikkaan seurantakäynnille. Kyllähän tuo käynti siis aika tavalla helpotti ja kiva tietää, että pääsee vielä uudelleenkin tsekkaukseen. Ja tietysti jos supistukset lisääntyy tai kovenee, tulee mun olla tuonne jo aiemmin yhteydessä.

6 kommenttia:

  1. Onpa hyvä, ettei tällä kertaa painellessa tullut supistuksia. Toivotaan, että ne tulehduslääkkeet vielä sitten parantaisivat sitä tilannetta. Mistä syystä sitä tulehdusta epäiltiin? Mietin vaan, että eikö niitä kohdunkaulan tulehduksia seurata yleensä ihan pissanäytteestä. Vai oliko tämä joku toisenlainen tulehdus?

    Hyvä kuitenkin, että jo kahden viikon päästä tsekkaavat tilanteen uudestaan.
    Minun lääkärini muuten sanoi rakenneultrassa, että jos kohdunkaulaa on 3+ cm, niin mitään syytä huoleen ei ole. Tiedä sitten, kai sekin vaihtelee lääkärien välillä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multa otettiin silloin jo aiemmin kaikkia labratestejä, mutta niissä testattiin vaan perus virtsatietulehdus, klamydia, tippuri ja streptokokki. Ne oli kaikki negoja. Tämä tulehdus todettiin ihan vaan katsomalla, kun oli jotain punoitusta kohdunkaulalla (tai jossain siellä). Siihenkin olisi kai ollut vielä joku testi olemassa (mitä nyt asiaa googlailin), mutta en tiiä, miksi sitä ei tehty. Tarkemmin en tiedä, kun tulehduksesta vaan puhui. :D

      Ja joo, tuntuu vaihtelevan lääkärien välillä! Edelliskäynnistä jäi kuva, että tässähän ollaan jo melkein synnyttämässä, mutta tää toinen lääkäri oli paljon rauhallisempi asian suhteen. Muistaakseni tosiaan tää toka lääkäri sanoi, että tuo on hyvä mitta, mutta ensisynnyttäjällä olisi toivottavaa olla ainakin 3,5 cm.

      Poista
  2. Hyvä, että oli kaikki kuitenkin kunnossa. Mua on jäänyt häiritsemään oma kohdukaulan pituus, neuvolakorttiin merkattiin 3cm sillon ekassa ultrassa ja sen jälkeen sitä ei ole katsottu. Yleensä tuo 3cm saadaan käsikopelolla ja ultralla sitten pidempi, mutta mieelstäni lääkäri ei sitä ultralla katsonut. Kukaan ei kuitenkaan ole komentoinut sen pituutta, itseä vaan häiritsee että oliko se todella ultrasskin noin lyhyt vai oliko tuo vain se mittä mikä saatiin kädellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi on kyllä kurjia tilanteita, kun ei mullekaan aina selitetä kunnolla, että mistä on todella kyse ja pitäisikö olla huolissaan tms. Sitten niitä jää vasta jälkikäteen itsekseen pohtimaan, kun käy mielessään käyntiä läpi. Mutta ehkä, jos ei tuosta ole erikseen mainittu, se on ollut ihan ok ja asiaa ei tarvitse sen kummemmin tutkia jatkossa, jos ei esim. kipeitä supistuksia ilmene?

      Poista
  3. Hyvä että kaikki oli hyvin! Nyt toivotaan, että pikkuinen pysyisi vielä ainakin sinne 37. raskausviikolle masussa. Onneksi kuitenkin alkaa olla jo aika hyvät viikot ja jokainen päivä on kotiin päin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin toivotaan! Ja kohta onkin jo 30+0, niin alkaa suurin pelko haihtua, koska koko ajan alkaa olla paremmat mahikset selviytyä terveenä, vaikka lähtiskin syntymään 😊

      Poista