17. elokuuta 2023

Vauvan vuorokausi kuukauden ikäisenä (keskolassa rv 35+2)

Vauvan syntymästä on vierähtänyt jo kuukausi, joten on aika kurkistaa taas vauvan päivään. Tai oikeastaan tämä on enemmänkin oma päiväni keskolassa, koska vauva nukkuu edelleen noin 23 tuntia vuorokaudesta tai siltä se ainakin täällä ollessa tuntuu. :D

Keskiviikko 16.8.2023

7.00 Herään kellonsoittoon, painan torkkua. Hitsit kun väsyttää, nukuin huonosti ja valvoin yöllä reilun tunnin vauvan kanssa.

7.30 Havahdun hereille, ei auta. Nousen istumaan ja alan pumppaamaan maitoa 160 ml. Pumppaan 7 minuuttia ja sen jälkeen nousen tiskaamaan pumpun osat. Kurkkaan myös vauvan, nukkuu suloisen rauhallisesti. Irroitan maitoruiskun nenämahaletkusta ja tiskaan senkin. Normaalisti se vaihdetaan aamuisin uuteen, mutta nyt laatikossa ei ollut enää puhtaita. Teen lopuksi pikaisesti omat aamutoimet.

7.45 Lähden hakemaan kahvia, ei tee vielä mieli aamupalaa. Samalla reissulla vien maitokeittiöön pesuun ja sterilointiin rintakumin sekä tuttipullon. Vanhempien keittiöön päästessäni huomaan ilokseni, että joku on jo keittänyt kahvia. Nopea reissu siis. Paluumatkalla käyn taas maitokeittiössä ja haen lisää pulloja pumppaukseen, uuden pumppaussetin sekä rintakumin.

7.55 Olen takaisin huoneessa juomassa kahvia, selaamassa somea ja kirjoittamassa tätä postausta. Odottelen jännityksellä viestiä kotoota: onko miehen flunssa parantunut vai pahentunut eli saadaanko tänään pidettyä Masimo-koulutus.

8.10 Kuuluu ähinää ja sitten itkua eli vauva heräilee. Käyn irroittamassa johdot ja otan hänet hoitopöydälle. Olen saanut juuri riisuttua hänet ja otettua aamupainon, kun hoitajakin saapuu. Hän on hoitanut vauvaa ennenkin, edistystä tähän hoitajapulaan! Pesen vauvan kevyesti hanan alla, kuivaan ja pesen vielä vanulapuilla kaulan poimut sekä silmät. Puen vaatteet, jonka jälkeen hoitaja vaihtaa hänelle ehjät ja puhtaat teipit nenämahaletkuun.




8.35 Syöttöpunnitus ja imetys. Vauva on vähän väsy, mutta imee silti vartin verran. Toinen punnitus paljastaa, että maitoa meni kuitenkin vain 10 ml. Laitan vauvan sänkyyn kapaloon ja valmistelen aamukoktailin: 65 ml maitoa, rautatipat, d-vitamiinitipat sekä maitohappobakteeripussi. Laitan maitoseoksen valumaan nenämahaletkusta. Vauva on jo nukahtanut.

9.05 Istahdan sängylle kirjoittamaan tätä postausta ja juon kahvini loppuun. Pitäisi kai ehtiä aamupalallekin ennen lääkärinkiertoa tai Masimo-koulutusta. Ehkäpä haen jugurtin huoneeseen, vaikkei saisi. Mutta haluaisin kovasti olla lääkärinkierrolla mukana ja pelkään, että se menee ohitse, jos jään keittiöön.

9.20 Lähden keittiöön, ajatuksenani käydä nopeasti tekemässä leipä ja hakemassa jugurtti mukaan. Törmään siellä kuitenkin kahteen muuhun äitiin, joita en ole hetkeen nähnyt joten syönkin leivän siellä, että ehdin hetken vaihtaa kuulumisia.

9.35 Palaan huoneeseen. Kurkkaan vauvan, irrotan ruiskun nenämahaletkusta ja tiskaan sen. Selailen puhelinta.

9.50 Mies saapuu paikalle. Jee! Oli tosiaan hieman epäselvää, pitäisikö Masimo-koulutus taas perua, kun näytti siltä, että mies sai esikoisen flunssan. Mutta se ei onneksi mennytkään nyt pahemmaksi. Vaihdetaan pikaisesti kuulumiset kodin ja sairaalan väliltä.




10.00 Masimo-koulutus. Melko helpon näköinen laite, eiköhän sen käyttö meiltä onnistu. Nyt ollaan siis valmiita kotilomille, mutta odotellaan vielä varmaan ainakin sunnuntaihin, jotta taudin tartuntariski olisi varmasti laskenut. Koulutuksen jälkeen on heti lääkärinkierto: ei mitään uutta ja erikoista. Noin puoli yhdeltätoista mies lähtee takaisin kotiin jatkamaan töitä. Itse jatkan tätä postausta.

10.50 Pumppaan maitoa 180 ml, tiskaan osat.

11.05 Lähden syömään. Tällä kertaa sekä päivän keitto että pizzat ovat niin pahoja, että pitää turvautua omiin eväisiin: makaronilaatikkoon. Syömisen jälkeen tyhjennän vielä perheiden yhteisen tiskikoneen. Keitän teetä.

11.30 Palaan huoneeseen. Juon keittämääni hunajateetä. Minulla on vankka uskomus, että sen voimin olen väistänyt jo monen monta flunssaa! Ehkä siis senkin, mikä meidän perheessä nyt pyörii.

12.30 Siivooja tulee. Vauva ähisee ja lopulta vähän itkeskelee. Irrotan häneltä johdot ja avaan kapalon, mutta hän nukahtaakin siihen uudelleen. Nostan silti syliin ja kannan hetken pitkin huonetta, josko saataisiin ilmaa paremmin pois masusta. Sitten lasken hoitopöydälle vaipan vaihtoon. Hän vaikuttaa yhä väsyneeltä. Vaipan jälkeen siirrytään nojatuoliin, mutta hän käytännössä nukkuu sylissäni jo valmiiksi.




13.00 Noin kymmenen minuutin sylittelyn jälkeen totean, että turha edes yrittää imettää. Hän ei aio nyt virkistyä. Laitan hänet sänkyyn, johon hän jää heti nukkumaan. Hoitajakin tulee käymään ja kysyy perusjutut kirjauksia varten eli söikö ja mitä vaipassa oli. Hän lähtee, minä lämmitän maitoa vauvalle vesihauteessa koko annoksen eli 75 ml ja laitan sen valumaan. Seuraavaksi pitäisi käydä vielä kaupassa, kun ei ole mitään ruokaa illaksi. Väsähdän kuitenkin sängylle. Kohta sitten...

13.15 Suunnittelen nopsaa vielä uudelleen loppuviikon aikataulut sairaalan ja kodin välillä. Niihin tulee vähän muutoksia, kun isovanhemmalla onkin vapaata perjantaina ja sunnuntaille pitää miettiä mahdollinen eka kotiloma. Tämän jälkeen irrotan ja tiskaan taas maitoruiskun.

13.30 Lähden Prismaan. Sairaalan parkkihallissa katselen ohimennen, kun joku saa sakot. Täällä saa olla kyllä tarkkana. Mietin myös, onkohan paikkoja enää vapaana, kun tulen takaisin. Liikenne on lisääntynyt selvästi, kun koulut alkoivat.

14.15 Palaan takaisin. Vien ensin keittiöön kylmässä säilyvät ostokset jääkaappiin ja keitän kahvia. Käyn sitten pikaisesti huoneessa viemässä lämpimässä säilyvät ostokset sinne ja haen sitten vielä kahvin. Vauva sen kun vaan nukkua posottaa tyytyväisenä koko ajan. Hän on näemmä kääntymässä enemmän yöeläimeksi.

14.35 Illan hoitaja käy huoneessa opiskelijan kanssa. Kyselee, miten on mennyt ja lähtee. Alan seuraavaksi pumppaamaan maitoa 170 ml, tiskaan osat.

14.50 Kahvi- ja keksihetki. Syön täällä ihan liikaa herkkuja. Oikein lohtunapostelua. :D En pelkää lihomisen puolesta, vaan hampaiden ja toki yleisen terveellisyyden... Mietin, saako huoneessa edes syödä keksejä. Ruokailu on kielletty, mutta eihän keksi ole ruokaa?

15.10 Vauva ähisee ja puhisee. Kuuntelen aikani, rauhoittuuko hän itsekseen, mutta menen sitten katsomaan, kun alkaa kuulua itkeskelyn alkua. Silitän vähän päätä, hän rauhoittuu. Ottaisin mielelläni syliin, mutta hän nukahtaa siihen aina tosi sikeästi ja olisi kiva, jos hän heräisi rinnalle kun jäi jo yksi kerta välistä.

15.20 Alkaa taas itku. Otan hänet syliin masulteen. Vauva röhkii taas, nenässä on joku räkäpaakku häiritsemässä. Hän rauhoittuu syliin, kunnes vartin päästä alkaa itkeä ja hengittää tosi tiheästi, kuulostaa tukkoiselta. Hälytän hoitajan, josko hän imisi räkäpaakun pois. Hän kokeilee, muttei se lähde irti. Laitetaan suolaliuosta nenään, josko se sieltä irtoaisi itsekseen. Vauvalla näitä paakkuja on ollut jo varmaan viikon verran silloin tällöin.




16.45 Laitan vauvan sylistä sänkyyn,  jos hän heräisi itse. Toimii! Pian alkaa vaativa itku. Nostan hänet vaipan vaihtoon ja teen syöttöpunnituksen.

16.50 Imetän. Hän ihmettelee taas ekan viisiminuuttisen, sitten aloittaa syömään.

17.05 Lopetamme, kun hän nukahtaa rinnalle ja lakkaa imemästä. Syöttöpunnitus, hän söi 20 ml. Peittelen hänet sänkyyn, johdot taas kiinni. Laitan lopun maidon lämpeämään ja sitten valutan sen hänelle. Hän on virkeänä sängyssä, vähän ähisee mutta on suht tyytyväinen. Tekee yhden maitoapnean. En tiedä, miksikä niitä kutsuisi. Mutta siis kuulostaa kuin alkaisi puklaamaan, joskus puklaakin. On täysin hereillä, mutta samalla pulssi laskee liian alas ja sitten heti korjaantuu. Näitä ei onneksi lasketa kotiutumispäiviin. Seurustelen hänen kanssaan,  kunnes hän rauhoittuu nukkumaan, vaikka itsellekin ruoka jo maittaisi.

17.40 Lähden syömään. Vauva on vielä hereillä, mutta rauhallinen ja unen rajamailla.




17.55 Palaan huoneeseen, vauva on yhä silmät auki ja etsii unta. Hetken seurustelua.

18.15 Vauva on edelleen hereillä. Käyn irroittamassa taas ruiskun ja tiskaan sen. Silitän hetken vauvaa, juttelen rauhoittavasti. Aika rauhassa hän kyllä on ollut, hikka ehkä häiritsee nukahtamista. Hoitaja käväisee, tulisi laskemaan hengitystiheyden ja sykkeen. Ei onnistu, hereillä ollaan! Tulee myöhemmin uudelleen.

18.30 Vauva on mielestäni (taas) nukahtamispisteessä. Pumppaan maitoa 150 ml. Miten musta tänään tuntuu, että oon ihan koko ajan pumppaamassa. Joka kerta kun avaan sovelluksen, on viime kerrasta muka jo neljä tuntia. Tiskaan myös osat. Hoitaja tulee nyt mittauksille, kun vauva nukkuu.

18.50 Käyn suihkussa, sitten puhelimella selailua. Kurkkaan myös suihkun jälkeen vauvan, joka suloisesti vihdoin on kunnolla aika syvässä unessa.

19.20 Vauva tekee ehkä apnean. Kuulen tutunlaisen yskäisyn, mitä yleensä aina seuraa pulssin lasku. Ja sieltä se nytkin naksahtaa, monitori siis pulssinlaskun merkiksi. Kuulosti nyt enemmän omaan korvaani siltä, että jotain nousi taas vauvan kurkkuun, mutten tiedä lasketaanko sitä enää "maitoapneaksi" vai ihan oikeaksi, kun tuli kuitenkin kesken unen. Jos se oli apnea, laskuri vaihtuupi kolmosesta nollaan. Jihuu, kaipasinkin juuri lisää aikaa täällä.

20.00 Iskee kauhea väsymys. Lähden syömään iltapalaa piristyäkseni. Vielä olisi iltahoidot tekemättä.

20.15 Palaan huoneeseen, kirjaimellisesti melkein törmään hoitajiin ovella. Olivat mitanneet rutiinisti verenpaineen, kaikki ok. Itse en piristynyt reissustani, mutta onneksi kohta pääsee unille. Mietin ensin, että olisin hoitanut koko tulevan yön itse, mutta väsyttää ihan kamalasti. Ehkä hoidan taas vaan viiden hoidot ja yhdeltä hoitajat voisi tehdä sen. Noh, katsotaan. Teen iltatoimet ja laittelen valmiiksi tavarat yön pumppauksia varten. Yritän päästä mahdollisimman aikaisin yöunille hoitojen jälkeen ja yritän päästä mahdollisimman helpolla yöllä. Se on suunnitelmana!




20.25 Vauva kähisee eli heräilee. Vaihdan vaipan ja sitten punnituksen kautta imetys. Hän syö tosi rauhassa peräti 25 minuuttia. Lopulta hän nukahtaa rinnalle, annan olla hetken siinä.

21.00 Uusi punnitus, vauva sai syötyä 20 ml. Hän herää. Itkee. Lohdutan hetken sylissä. Samalla laitan maidon lämpeämään. Lasken hänet sänkyyn ja kiinnittelen johdot, itku tulee taas. Voi kunpa hänet voisi vain pitää sylissä tai kainalossa koko ajan, tosi kurjaa herätellä ja liikutella eestaas. Laitan loput maidot valumaan, hän nukkuu jo melko rauhassa.

21.10 Väsyttää. Haluaisin alkaa nukkua, mutten ole vielä pumpannut eikä yöhoitaja ole vielä käynyt. Pumppaan 100 ml. Kömmin sitten jo peiton alle puhelimelle.

21.30 Käyn vaihtamassa saturaatiomittarin paikan vauvan jalassa, kun se kadottaa koko ajan signaalin. Hän nukkuu ihanan levollisesti. Niin levollisesti, että pelkään apneaa, kun uni on niin syvää. Käyrät on kyllä kamalan nättejä, kuin oppikirjasta. Ai että.

21.50 Yöhoitaja tulee vihdoin käymään. Sanon, että hoidan yön itse. Mutta että kannattaa tulla käymään puolen tunnin päästä hoitoaikojen alusta, jos olenkin unissani painanut herätyksen vain pois. :D Alan vihdoin nukkumaan. Saas nähdä kuinka itkuinen kähinäyö tulee, sitä kun on ollut liikkeellä.

23.45 Herään kähinään ja sitä hetken kuunneltuani itkuun. Seison sängyn vierellä silmät ristissä ja lohdutan. Palaan sänkyyn. Välillä kähinä taukoaa, mutta puolen yön jälkeen alkaa vaikuttaa jo melko käskevältä. Vaihdan vaipan ja teen syöttöpunnituksen. Kun pääsemme nojatuolille, hän käytännössä jo nukkuu sylissäni. Annan nukkua siinä syvempään uneen puoleen asti, jonka jälkeen siirrän sänkyyn. Hän ei juuri siinä herää.

00.30 Pumppaan maitoa 120 ml ja tiskaan osat. Olen aivan puhkipoikki, haluaisin vain nukkua. Totean, että musta ei kyllä ole tähän äitiyteen, mihin ei kuulu perhepeti ja täysimetys. Kotona aiotaan siis taatusti nukkua vähintään sivuvaunun kera ja toivottavasti täysimettäen. Syöttöpunnituksia en ainakaan jaksa kotona enää öisin alkaa säätää, ihan jo vauvankin unen takia. Ellei tule ongelmaa painon kanssa.

00.50 Laitan vauvalle loput maidot valumaan. Hälytän myös hoitajan, koska hän haluaa taas tietää vaipan sisällön ja maitomäärän kirjauksia varten. Menen nukkumaan, mutta unensaanti kestää jonkin aikaa.

4.10 Herään jälleen kähinään. Kuuntelen hetken ja kurkkaan sitten sänkyyn, mutta vauva kyllä nukkuu. Palaan itsekin nukkumaan.

4.30 Kuuluu vaativamman itkun alkua. Nousen vaihtamaan vauvan vaipan, hän herää kunnolla. Itsekin olen yllättävän pirteä aiempaan herätykseen verraten.

4.35 Imetän. Vauva syö hyvin peräti 35 ml, kun alun ihmettelyn jälkeen vain sai aikaiseksi aloittaa. Kesken imetyksen myös puhelimeni herätys alkaa soida kauempana huoneessa, joten kikkailen sen kiinni vauva yhä rinnalla.

5.00 Laitan vauvan sänkyyn ja maidon valumaan. Hälytän hoitajan ja kerron taas kirjattavat asiat. Vauva on yhä hereillä, vähän taas röhisee joku räkäpaakku nenässä. Pumppaan 140 ml. Tällä kertaa osat saa heittää roskiin, ei tarvitse tiskata. Ne vaihdetaan aina vuorokauden välein uusiin. Irrotan ruiskun ja nakkaan roskiin senkin.

5.20 Ah, takaisin nukkumaan.

6.25 Vauva ähisee jälleen,  välillä itkun tynkääkin. Kurkistan vauvan sänkyyn, mutta hän on silti unessa. Vatsavaivoja, oletan. Palaan sänkyyn. Jonkin aikaa kuuluu ääniä, kunnes hiljenee. Nukahdan vielä.

7.30 Herään kelloon aivan väsyneenä. Kohta vauvakin taas jotain ääntelee. Torkutan vielä viisiminuuttisen ja nousen sitten uuteen päivään. Seuraavaksi ohjelmistossa on koko termosmukillinen kahvia.

Aamulla vielä fyssari tulee ilmoittamaan, että tekisi huomenna arvion vauvasta, kun on mahdollista, että kotiudutaankin jo sunnuntaina, niin ei tarvitse sitten siksi jäädä maanantaille. Selviää siis samalla, että aiempi mainitsemani pulssinlasku ei ollut apnea. Nyt mennään apnealaskurissa päivää 4/7. Muut alkavat siitä hössöttämään, itse haluaisin vain olla ajattelematta koko asiaa, etten taas joutuisi pettymään. Silti se on tiedossa nyt minullakin: kotiudutaan sunnuntaina klo 17, jos apneoita ei tule. Lohduttaudun, että no, joka tapauksessa lähdemme sitten ekalle kotilomalle sunnuntaina.

Sellainen päivä! Tähän loppuun pitäisi vielä kirjata syömiset ja hereilläolot, mutta laitan ne sitten myöhemmin kun pääsen tietokoneelle. Puhelimella tämä postausten näpyttely on aina vähän mitä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti