14. elokuuta 2023

Vauva 1 kk (35+0)

Vauva on jo kuukauden ikäinen! Toki kyseessä on kalenteri-ikä. Kehitysiältään hän on vasta miinus yhden kuukauden ikäinen ja 35+0 viikkoinen. Hänen ei siis motorisesti tai muilta taidoiltaan tarvitse eikä kuulukaan vielä vastata edes ihan täysiaikaista vastasyntynyttä. Aloitetaan nyt silti jo tästä esikoisen ajoiltakin tavaksi tullut kuukausikuulumispostaus.

Vauva on tässä kuukauden aikana muuttunut heiveröisestä keskosvauvasta ihan "oikean" vauvan näköiseksi. Hän ei mielestäni näytä enää vastasyntyneeltä, vaikka pieni vielä onkin. Etenkin posket on pyöristyneet paljon ja iho muuttunut sileämmäksi. Hän on myös saanut paljon lisää jäntevyyttä, hoitopöydälläkin on usein ihan kippurassa aiemman keskosille tyypillisen ns. puikotuksen sijaan. Mutta on hän välillä myös ihan löysä spagettikin, etenkin nukahtaessaan meinaa aina valua käsien välistä. :D




Painoa on kertynyt kuukauden aikana noin 800 grammaa ja pituuttakin muutama sentti. Sen on huomannut myös vaatteissa, sillä 40 senttiset ovat vaihtuneet nyt jo 50 senttisiin. Hän alkaa olla nyt jo niissä mitoissa, joissa esikoinen aikoinaan kotiutui. Saapi nähdä, kasvaako hän jossain kohtaa vielä pluskäyrillä.

Hän on alkanut myös olla hieman virkeämpi. Heräilee jo useammin itsekin ruoka-aikoina, viimeistään vaipanvaihtoihin. Katselee tarkkaavaisesti isoilla silmillään, muttei vielä varsinaisesti ota katsekontaktia. Osaa kuitenkin jo seurata katseellaan sellaista kontrastiympyrää, kun fysioterapeutti kokeili. Fysioterapeutin arvio on pikkukeskosella aina kahden viikon välein täällä.

Hän vaikuttaa vielä melko rauhalliselta tapaukselta. Ei turhia itkeskele, mutta kun joku harmittaa, niin silloin sen kyllä kuulee. Hänen itkunsa on tosin vielä maailman söpöintä - toistaiseksi. Niin maansa myyneen surkeaa ja vaativaa, mutta ei kovin vakuuttavaa. Mutruun menevä alahuuli sulattaa aina sydämen. Tällä hetkellä hän on kuitenkin yleisesti ottaen todella helppo ja hyvin nukkuva vauva eli toivomme samaa jatkossakin! Joskin mielessä toki yhä kummittelee yhden hoitajan sanat, että yleensä vasta lasketussa ajassa se todellinen persoona alkaa näkyä.

Hiljalleen hän on oppinut syömään paremmin itse rinnasta, mutta suurin osa maidoista menee yhä nenämahaletkulla. Hän ei kuitenkaan enää vedä joka kerta maitoa henkeensä, mikä on kiva edistys ja osaa itse myös tauottaa syömistä. Imetyshetket kestävät nyt noin 10-20 minuuttia vireystilasta riippuen. Yleensä tosin ensimmäisen viisiminuuttisen hän aina vain ihmettelee, mitä tässä pitikään tehdä. Käytössä on vieläkin rintakumi. Joskus kokeilen ilmankin, mutta imuote ei oikein pysy ja maitoa tulee välillä liian vauhdilla.

Suurimman osan päivästä vauva yhä nukkuu, yleensä sängyssään, mutta joskus sylissänikin. Noin neljän tunnin välein on hoidot (eli vaipanvaihto ja maidot). Hän herää niille joskus jo itsekin, mutta noin puolet kerroista hänet pitää niille vielä erikseen herättää. Olen yrittänyt jo hiukan seurustellakin hänen kanssaan virkeimpinä hetkinä ja ottaa katsekontaktia, mutta vielä ei kunnolla olla päästy "juttelemaan".

Hän on kaikkiaan aivan ihana vauva ja kovasti vain jo odotamme, että päästäisiin kotiin nauttimaan normaalista arjesta hänen kanssaan ❤️

3 kommenttia: