15. kesäkuuta 2019

Rakenneultra viikolla 15+1

Varasin itselleni ultran yksityiselle, viikkoja oli tuolloin vasta 15+1. Sivujen ja kaikkien lähteiden mukaan tuo olisi liian aikaista millekään varsinaiselle ultralle ja alunperin meidän pitikin mennä vasta viikon 20 jälkeen, jos ollenkaan. Mua on kuitenkin vaivannut jo viikon ajan päivittäiset supistukset, joten halusin saada varmistuksen, että supistukset eivät olleet tehneet tuhojaan (neuvolasta määrättiin vain sairaslomaa ilman mitään tutkimuksia). Ajattelin myös, että ainahan se on kivaa nähdä pieni, vaikkei tuosta varsinaisesti muuta hyötyä olisi kuin mielenrauha.

Yllätyinkin sitten suuresti, kun ultraaja oli ihan että jees, hänellä kävikin juuri edellispäivänä samoilla viikoilla oleva nainen, ja tuolloin pystyttiin näkemään jo kaikki tarvittavat rakenteet. Hieman saattaisi kuitenkin olla kiinni tuuristakin ja esimerkiksi ylipainoisilla näkyvyys ei näillä viikoilla ole välttämättä kovin tarkka. Mutta kuulemma ennen rakenneultrat on tehty juurikin 16.-19. viikon välillä. Ja kertoipa hän senkin, että Suomessa on harmillisen vähän ultrakertoja, kun joissain maissa niitä on jopa kymmenen.

Mutta takaisin asiaan. Ultrattiin ensin alakautta ja sitten vatsan päältä, jotta varmasti nähdään kaikki. Tutkimuksen tekevä mies oli älyttömän mukava ja asiantuntevan oloinen. Oli niin ihanaa katsella ihan rauhassa pikkuista ja seurata, kun mies kertoi, milloin näkyi mikäkin osanen. Virtsarakko, munuainen, sydän, aivot... Lisäksi välillä aina otettiin 4D-kuvaa ja olihan se ihan huikean suloista! Meidän pieni yritti kovasti peitellä kasvojaan, mutta kyllä hänestä yksi kasvokuvakin lopulta saatiin. Kuulemma viikolla 27 pystyisi jo sitten näkemään kasvot tarkemmin, että kumman piirteitä vauvalla on.


Saatiin katsottua lähes kaikki tarvittavat rakenteet. Ja mikä parasta, kaikki oli vauvalla hyvin, mistään ei herännyt huolta. Ainoastaan toista munuaista ei saatu kunnolla näkyviin, mutta kuulemma  siinäkin munuaisallas näkyi eli hyvin todennäköisesti munuainenkin siellä oli. Sydämen kanssa oli myös vähän hankaluuksia näillä viikoilla, ettei ihan tarkkaan vielä pystytty katsomaan, mutta alustavasti näytti siltä, että löytyi kaikki osat, mitä pitäisikin. Mutta kuulemma sydän on oikeastaan ainoa elin, josta voisi enää kunnallisessa rakenneultrassa (vko 21) jotain häikkää löytyä, kun se näkyy silloin vasta kunnolla. Huuli- ja selkärankahalkioidenkin suhteen näytti siltä, että sellaisia ei ole.

Aika rauhallinen tapaus oli tämä pieni taaskin. Välillä jaksoi vähän käsiä ja jalkoja heilautella ja sydän kyllä suli täysin, kun nähtiin 4D:llä hänen maiskuttelevan suullaan. Tosin ultraaja sanoi silti, että syke oli 160, koska sikiö oli niin touhukkaalla päällä. :D Nukkuessa saattaisi olla vain vaikka 125. Vähän toki pieni mieleni on muovannut huolta, että jos sydämessä onkin jotain, kun syke on ollut aina vähintään tuon 160 ja sitten sydäntä ei kunnolla saatu vielä edes näkyviin. Mutta ultraajan mukaan ei pitäisi olla huolta. Saatiin tietää myös sukupuoli, mistä myös yllätyin kovasti että näkyi jo näillä viikoilla, mutta siitä teen vielä erillisen postauksen.

Oli siis todellakin 160 euron arvoinen käynti, eikä haittaa yhtään, että menin jo näin aikaisin käymään. Sain myös mielenrauhan supistusten suhteen, sillä kohdunsuu oli täysin kiinni ja kohdunkaulaa jäljellä 6 cm, kun yleensä 4,5 on jo riittävä mitta.

Voin suositella suurella lämmöllä valitsemaan Varsinais-Suomen Lääkäripalvelut, jos haluaa ultrassa käydä. Mukaan saimme myös paljon kuvia ja videon. ♥

2 kommenttia:

 1. Niin täydellinen ja silti niin pieni. Surullista että keskeytyspuolella sikiötä ei käsitellä ihmisenä, vaikka niin selvästi jo sellainen on, vaikkakin miniatyyrikoossa.
  Onnittelut onnellisista uutisista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin nyt on vasta tajunnut itsekin, kun on seurannut kehitystä viikko viikolta, että kuinka aikaisin sikiö alkaa muistuttaa ihan ihmistä. Ja kiitos! :)

   Poista