15. maaliskuuta 2021

Vuoden ikäisen lempileikit ja -lelut

Vuoden ikäisellä alkaa olla jo yllättävän paljon leikkitaitoja. Välillä ihan hämmennyn, miten järkeviä asioita hän osaa leikeissään jo tehdä. Suurin osa leikeistä tulee tietysti meidän antamasta mallista, ja hän alkaakin yleensä innoissaan matkia meitä, mitä ikinä leluilla tehdäänkään.

Tällaisia leikkejä on olleet esimerkiksi löylyn heittäminen kiukaalle ja leikkiruokien maiskuttelu sekä tarjoaminen muille. Se ei nyt kuitenkaan varsinaisesti ollut tämän postauksen aiheena, vaan listataanpa sen sijaan tämän hetken lempparileikit.

Rätillä pyyhkiminen

Tämä on kyllä jännä kiinnostuksen kohde. Leikkiin käy mikä tahansa paperi, liina tai rätti. Sillä kuljetaan pitkin asuntoa ja pyyhitään milloin mitäkin pintaa: joskus äitiä, joskus lattiaa.

Autot ja kaivurit

Nämä ovat olleet suosikkeja jo kauan. Niillä yleensä ajetaan lattialla tai sohvalla ja ne sanovat prmprmprm. Kaivurit on ihan lemppareita, mutta niiden kanssa menee joskus hermot, kun kauha ei tottele lainkaan käyttäjäänsä. Niilläkin lapsi kuitenkin osaa leikkiä kaivamalla leikisti maata ja nostamalla "maan" sitten kuormurin lavalle.




Duplo-legot

Legot kiinnostavat hirveästi ja niitä pyydetään päivittäin. Taapero ei kuitenkaan osaa vielä itse rakentaa niillä, mutta yrittää silti välillä kiinnittää niitä alustaan. Parasta hupia on yleensä hajottaa äidin tai isin rakennelmat. Nykyään kiinnostaa onneksi myös rakentamisen katsominen ja hän mielellään osoittaa, mihin jokin tietty Lego pitää kiinnittää. Myös Lego-autot ja erilaiset ikkunat, ovet sekä junan kopit on suosittuja, koska niiden sisään voi laittaa muita Legoja, esim. ukkoja tai eläimiä.

Astiat, ruoat ja leikkikeittiö

Saimme joululahjaksi leikkiastioita ja ostimme synttärirahoilla leikkiruokia sekä leikkikeittiön. Nämä ovat olleet mieluisia! Kattiloissa sekoitellaan ruokia ja niitä tarjotaan paikalla oleville sekä joskus pehmoleluillekin, samalla maiskutellaan suulla. Mukeista taas hörpitään juomia. Keittiössä parasta on luukkujen avaaminen ja tavaroiden latominen kaappiin ja pois. Sekä tietenkin erilaisten toimintonappien painaminen.

Kirjat

Luemme päivittäin useita kirjoja. Välillä vain selaamme kuvia ja välillä ihan oikeasti pysähdymme lukemaan koko tarinan alusta loppuun, vaikka toki tekstit on vielä melko lyhyitä pätkiä.

Paperin repiminen

Tämä se on puuha vailla vertaa! Paperia repiessä voi kulua tovi jos toinenkin. Harmi, että se on niin hirveän sotkuista ja pitää varoa, ettei paperi mene lopuksi suuhun.

Laatikoiden tyhjentäminen, harvemmin täyttö

Tämä on suurinta hupia, silloin kun siihen tulee mahdollisuus. Vielä kun laatikoiden täyttökin alkaisi sujua... Roskien vieminen roskikseen on toisaalta alkanut myös kiinnostaa, joskin sinne päätyy nykyään välillä muutakin.

Pitkillä asioilla huitominen (kenkälusikka, suihkulasta)

Näiden kanssa kuljetaan pitkin kotia ja sörkitään niillä lattiaa. Ei ehkä se turvallisin leikki.

Hippaleikki

Tämä toimii kivasti iskän kanssa yhdessä. Ensin toinen menee karkuun ja puolivälissä vaihdetaan rooleja. Aina niin kovin hauskaa! Välillä leikitään myös piilosta, on jännittävää etsiä äitiä tai isää eri paikoista.

Kadonneiden tavaroiden metsästys

Tämä on myös lapsesta erittäin hauskaa. Kun jotain on hukassa ja satut kysymään asiaa ääneen, lähtee lapsi kiertämään kotia, kumartelee eri paikoissa ja toteaa "eeei". Ilmeisesti on tullut muutama kerta etsittyä kadonneita tavaroita eri esineiden alta.

Kaikki, millä ei kuuluisi leikkiä

Eniten tietysti kiinnostaa kaikki, millä ei normaalisti leikitä. Oikeat astiat, pahvit, roskat, tietokoneet, puhelimet, johdot, vyöt, wc-korin tarvikkeet... Mitä tahansa eteen tuleekin!

Leikitään tällä hetkellä oikeastaan aika tasapuolisesti kaikilla meiltä löytyvillä leluilla. Pöytähommat, kuten piirtäminen, muovailu tai palapelit ei vielä kauheasti kuitenkaan kiinnosta. Myös nukkeleikit ja pehmolelut on leikeissä aika harvoin tai jos ne joskus otetaankin, ei niillä jakseta leikkiä kovin pitkää aikaa kerrallaan.

Parhaiten lapsi viihtyy leikeissään aikuisen seurassa, mutta toisinaan malttaa leikkiä yksinkin. Koen itse todella tärkeänä sen, että leikeissä ollaan oikeasti läsnä ja mukana, ainakin osan päivästä. Myönnän silti, että välillä jatkuva leikkiminen on todella tylsää, eikä siis ole vaarallista, jos ei ihan aina jaksa olla täysillä mukana. Kokonaisuus ratkaisee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti