22. lokakuuta 2019

33+5 neuvola, tyks-tutustuminen ja kuulumiset

Kaikki on edelleen hyvin, täällä vaan jo aika malttamattomana odotellaan pienen saapumista. Käytiin viikko sitten tutustumassa synnytysosastolla ja se vaan lisäsi halua päästä jo tositoimiin. Nyt onkin jo melkein viikko 34+0, mitä olen odottanut paljon, koska tuon viikon jälkeen synnytystä ei enää estellä, jos se käynnistyy. Tarkoittaisi myös sitä, että saisin alkaa vihdoin liikkumaan enemmän. Tosin neuvolassa suositteli olemaan rauhassa vielä 35+0 viikolle, että ehkä vielä hiukan himmailen sitten.

Vatsa alkaa olla jo iso omalla mittapuullani. Kuvassa se näyttää taas ihan pieneltä, mutta joudun aina itse pysähtymään peilin eteen kotona, koska mua ihmetyttää, miten iso se on. :D Se on jo vähän tiellä ja painaa, etenkin istuminen tuntuu välillä epämukavalta, kun pitäisi olla ihan selkä suorassa, ettei vatsa jää puristuksiin. Vähän alkaa jännittää, minkälaisiin mittasuhteisiin se vielä tästä ehtii kasvaa.Neuvolakäynti

Eilen tosiaan oli viikon 33+4 neuvolakäynti. Eipä siellä ihmeempiä. Tehtiin perusmittaukset. Verenpaine matalahko, sf-mitta kasvanut omassa tahdissaan. Kaikki kunnossa paitsi että vauva on edelleen perätilassa, samassa asennossa kuin on ollut jo viimeisen kuukauden. Alan itse epäillä, että hän tuskin siitä koskaan kääntyykään, mutta hoitaja oli vielä toiveikas asian suhteen, koska kohtu on edelleen pehmeä ja vauva oletettavasti siro. No, tätä samaa hoitaja sanoi kolme viikkoakin sitten...

Tästä aiheesta tulen varmasti kirjoittamaan ihan erikseen, jos vauva edelleen on 36+6 tulevalla lääkärikäynnillä perätilassa. Silloin tulen saamaan lähetteen äitiyspolille ja vaihtoehtoina on ulkokäännösyritys, perätilasynnytys tai suunniteltu sektio, ellei vauva sen jälkeen vielä satu kääntymään itse, mikä on epätodennäköistä. Mikään näistä ei kyllä yhtään houkuttele ja vähän ehkä pelottaakin.

Raskausoireita

Raskausoireiden kanssa pärjää edelleen ihan mukavasti. Nyt on parina kertana yöllä alkanut vuotaa nenästä verta, muttei onneksi paljoa, riittää kun pari kertaa niistää. Tämä on kuitenkin sikäli uusi juttu, etten muista, että mulla olisi koskaan aiemmin tullut pisaraakaan. Siis lapsenakaan. Liittyy kuulemma raskauteen. 

Lievää alavatsakipuiluakin on ollut kävellessä, ehkä jotain liitoskivun tapaisia, muttei mitään, mistä ei helposti selviäisi. Ja myös uutena asiana on alkanut kummallisesti vihloa sisäreisiin ja välillä johonkin pakaraan. Ne on sellaisia sähköiskumaisia, vähän kuin suonta vetäisi tosi kovaa ja kestää 2-4 sekuntia kerrallaan. Samalla tuntuu yleensä, kun vauva muljahtelee jotenkin hassusti vatsassa, joten olen tehnyt päätelmän, että joku hermo ehkä joutuu hetkeksi puristuksiin. Onneksi näitä ei niin usein tule, mutta on se vähän ikävää kun ne yllättää just esimerkiksi kauppareissulla. :D

Postikin muuten toi viimein JoiKulta tilaamani vaunuverhon, tää on täydellinen!


Ehkä ikävin asia on kuitenkin ollut päänsäryt. Mulla on migreeni, joka mystisesti vain katosi koko raskausajaksi. Mutta nyt näyttäisi siltä, että kohtauksia tulee taas, erään kerran heräsin yöllä siihen, että kohtaus oli päällä. Sumatriptaania saisi ottaa, mutten millään tahtoisi, se on kuitenkin niin tujua. Olen siis ottanut toiveikkaana yhden Panadolin, mutta eipä siitä järin hyötyä ole ollut. Uni auttaa parhaiten. Tosin nyt ei taas ole viikkoon ollut särkyjä, että ehkä se on vain jotain ajoittaista.

Lisäksi pitäisi tehdä päätös influenssarokotteesta. Mun mieli muuttuu tämän suhteen joka päivä. Muuten olen ihan rokotusmyönteinen ihminen, mutta tämä on aina ollut sellainen rokote, jota en ennen raskautta ole edes miettinyt ottavani. Sen tehostakaan kun ei koskaan ole edes varmuutta. Mutta kohtahan tuokin pitäisi jo päättää, ihmettelen tosin, ettei neuvolakäynnillä otettu asiaa puheeksi.

Tyks-tutustuminen

Tyksin 1,5 tuntia kestävä tutustumiskäynti oli meillä viikko sitten. Siinä mentiin alkuun max 10 pariskunnan porukassa synnytyssaliin, jossa kätilö kertoi esim. sairaalaan saapumisesta, synnytyksen vaiheista, kivunlievityksistä ym. yleisestä synnytykseen liittyvästä. Päästiin kiertämään synnytysosastoa ja nähtiin leikkaussalikin. Siitä siirryttiin synnytysvuodeosastolle, jossa kierrettiin se nopeasti läpi, nähtiin yksi huoneista ja sen jälkeen toinen kätilö kertoi meille lapsivuodeajasta.

Tiedon puolesta koen käynnin turhaksi eli itse en saanut mitään sellaista tietoa, mitä en olisi jo ennen ehtinyt netistä selvittää. Mutta miehelle käynti oli tiedonkin puolesta hyödyllinen, koska hän ei ole ehkä ollut ihan niin ahkera itsenäinen tiedonhakija. Mulle tärkein anti käynnistä oli nähdä ja kokea konkreettisesti tilat, joihin sitten joudutaan/päästään. Sai myös sellaisen tervetulleen ja lämpimän kuvan paikasta. Että sinne voi mennä koska vain tarkistukseen ja sieltä saa sitten apua jos jonkinmoisiin tilanteisiin synnytykseen liittyen.

Nyt on luvassa vain odottamista. Ja hieman pelkoa perätilan suhteen. Kolme viikkoa seuraavaan lääkärikäyntiin, joten silloin sitten selviää enemmän, kunhan vauva ei päätä lähteä syntymään sitä ennen. Jotenkin hullua ajatella, että laskettuun aikaan on enää kuusi viikkoa ja vauva voi periaatteessa syntyä milloin vain.

4 kommenttia:

 1. Siis miten tää aika on mennyt näin nopeasti! Siellä valmistaudutaan jo synnytykseen ja kuten sanoit, vauva saattaa tulla pian milloin vain. Mua alkaa ihan jännittämään teidän kanssabloggaajien puolesta, joilla laskettu aika on nyt marras- joulukuussa :)
  Toivottavasti vauva kääntyisi itsestään, voin vaan kuvitella kuinka harmittaa, jos joutuu suunniteltuun sektioon. Pidän peukut pystyssä, että pääsisit synnyttämään alakautta!

  Mä päädyin nyt kuitenkin siihen, että otan sen influenssarokotteen. Sitä niin moni alan asiantuntija suositteli, että minulla olisi huono omatunto, jos en sitä ottaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä tiedä! Aika tuntuu menevän tosi hitaasti, mutta silti sitä aina yllättyy, miten nopeasti synnytys lähenee :D Mäkin oon nyt viimeisimpänä ajatellut taas, että ottaisin rokotteen. Lähinnä siksi, että se suojaa myös vauvaa syntymän jälkeen ja kun kuitenkin varmaan moni haluaa tulla vauvaa alussa katsomaan ja silloin on just pahin influenssa-aika alkamassa.

   Poista
 2. Hitsi miten harmi, että teillä myös tää sama ongelma, että vauva ei halua kääntyä pää alaspäin! Itse oon ollut jotenkin stressinä sen asian takia, vaikka eihän siihen nyt itse voi vaikuttaa, mut kyllä hermostuttaa huomisen rv 36+5 käynti polilla, jos vauva edelleen poikittain tai perätilassa. Varmaan varailen suoraan sektioajan, jos ei suostu kääntymäänkään. Lisää tuonut stressiä, kun useat tutut tulleet kertomaan tarinaansa, kuinka vauva oli poikittain tai perätilassa, eikä saatu käännettyä ja joutuivat leikkuriin. Tosin sektiosta heillä on ollut hyviä kokemuksia kaikilla, joten se ei sinänsä enää niin paljon pelota. Saa nyt nähdä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllähän tämä stressaa päivittäin, vaikka pitäisi vaan olla ajattelematta koko asiaa. Mä taas oon kallistumassa perätilasynnytykseen, jos lääkärien puolesta se koettaisiin turvallisena. Muuten sitten ei auta kuin valita sektio. Mutta toivotaan, että nämä vielä hoksaisi kääntyä :D

   Poista