25. tammikuuta 2024

Owlet-älysukka: hyödyke vai turhake?

Ostin Owlet Smartsock 3 -älysukan aika pian sen jälkeen, kun meille syntyi pikkukeskonen. Olin miettinyt sitä kyllä muutenkin, mutta ajatellut, että pärjättiinhän me esikoisenkin kanssa ilman. Kuitenkin pienen keskosen kanssa asia tuntuikin paljon tärkeämmältä. Teholla ehti tottua siihen, että vauvaa tarkkailtiin koko ajan. Keskosille myös apneat oli tosi tyypillisiä ja pelkäsin alussa pukluihin tukehtumistakin, ne kun aiheutti usein haasteita jääden kurkkuun pyörimään. Meille ostos oli siis ensisijaisesti panostus mielenrauhaan ja sitä kautta parempiin yöuniin.

Yritin lukea kokemuksia sukasta, mutta ne tuntuivat jakaantuvan ihan puoliksi. Osa ylisti sukkaa maasta taivaisiin, osa sanoi sitä aivan turhaksi ja että se ei muuta tekisi kuin antaisi vääriä hälytyksiä. Yhtä mieltä tunnuttiin olevan kuitenkin siitä, että 300 euron sukaksi puhelinsovellus oli tosi surkea. Ei oikeastaan auttanut siis kuin ostaa sukka ja katsoa, kumpaan kastiin me kuuluttaisiin: hyödyke vai turhake?




Yksinkertaisuudessaan totean heti alkuun, että olen ollut sukkaan todella tyytyväinen, enkä ole hetkeäkään katunut sen ostamista. Se on tuonut turvaa erityisesti perhepedissä nukkuessa, kun tiedän, ettei vauva voi hautautua mihinkään ilman, että saataisiin siitä hälytys. Ja nyt kun vauva nukkuu mahallaan suosituksia vastaan, tuo sukka siihenkin turvaa mahdollisine hälytyksineen. Yöllä ei ole siis tarvinnut kertaakaan tarkistella vauvan hengitystä (paitsi hetken juuri kotiutuessa, kun en puoliunissani muistanut sen olemassaoloa). Vauvan sairastaessa sukan avulla on pystynyt myös seuraamaan saturaatiota ja toteamaan, että hän hapettuu edelleen hyvin, vaikka onkin ollut nuhainen.

Sukka on ollut meillä käytössä nyt viisi kuukautta ja on siis edelleen. Vääriä hälytyksiä meille ei ole sen kanssa tullut yhtään koko aikana. Sukan lisäksi pakettiin kuuluu myös seinässä kiinni oleva telakka, ja se soittaa joko hälytysääntä sykkeen tai saturaation laskiessa tai tuutulaulua, kun ei saa yhteyttä sukkaan/sukka ei pysty mittaamaan arvoja. Tuutulaulu on meillä soinut ehkä kolmesti yöaikaan, kun yhteys on katkennut. Tämä on tapahtunut aina sellaisessa tilanteessa, että vauva on huutanut ja olen ottanut hänet "tiukkaan" pakettiin, jolloin sukka on hautaunut johonkin kehoani vasten. Varsinainen hälytysääni pudonneista sykkeestä ja saturaatiosta on tullut vain kerran ja sekin oli syystä, kun vauva veti maidon niin pahasti henkeensä että saturaatio ja syke tippui raja-arvojen alle. Unen aikana näitä hälytyksiä ei kuitenkaan ole ollut, mutta selkeästi sukka siis toimii tositilanteessakin.

Joillain on myös ilmeisesti ollut ongelmana, että telakan kantavuus ei riitä koko kotiin, esim. makkarista hoitopöydälle, jolloin se voi alkaa hälyttää yhteysongelmaa keskellä yötä. Tämä kannattaa tietysti huomioida. Meillä on noin 120 neliöinen yhden kerroksen koti ja telakka on suunnilleen keskellä kotia. Meillä kantavuus kattaa koko kodin, eikä ongelmaa ole ollut. Ja tietenkin telakan voi aina sammuttaa vaipanvaihtojen ajaksi, jolloin se ei hälytä. Sammutus onnistuu joko telasta painamalla tai puhelimen sovelluksesta.




Kivana lisänä sukka seuraa myös vauvan unta: heräämiset sekä kevyen ja syvän unen jaksot. Se kertoo, kauanko vauvalla kestää nukahtaa ja näyttää aina yöunen kokonaispituuden. Tosin tuota unen alkamisen kestoa sukka ei aina pysty luotettavasti mittaamaan, koska telakka alkaa soittaa tuutulaulua yhteysongelmasta. Tämä johtuu vauvan liikkeistä: hän heiluu/potkii/rimpuilee nukuttaessa niin paljon, ettei sukka pysty mittamaan enää arvoja ja hälyttää siitä siksi. Tällöin otan sukan vain yleensä pois päältä ja laitan takaisin vasta, kun vauva nukahtaa.

Puhelinsovellus tässä tosiaan on aika huono. Se on hidas toimimaan ja aika yksinkertainen/kankea, mutta kyllä sitä käyttää. En tosin varsinaisesti tiedä, mitä muuta siltä kaipaisin. Siitä kyllä näkee tarvittavat tiedot ja siitä pystyy etänä sammuttamaan ja käynnistämään sukan. Esimerkiksi ihan alkuun sammutin sukan aina yösyöttöjen ajaksi, koska vauvalla oli tapana vetää maitoa henkeen. Tämän opin kantapään kautta, kun sen yhden kerran hälytysääni tosiaan herätti keskellä yötä koko perheen. Nykyään sukka on päällä koko yön, kun vauva osaa syödä tukehtumatta.

Sukan hälytykset tulevat telakan lisäksi myös puhelimen sovellukseen, mutta tässäpä yksi sovelluksen iso miinus. Itselläni ainakin hälytykset tulee puhelimeen niin viiveellä, että parempi pitää telakka unien aikana lähettyvillä, jotta herää sen ääneen. On myös harmi, ettei arvoja ja univaiheita pysty seuraamaan täysin reaaliajassa, kun yhteys jätättää jonkin verran. Sinällään ei mikään iso ongelma, kun telakka kyllä toimii ihan reaaliajassakin, mutta vähän tosiaan ärsyttävää kun kyseessä on kuitenkin niin kallis tuote.

Oikeastaan ainoa varsinainen miinus mitä sukasta keksin tulee siitä, että itse sukka vähän hiostaa öisin vauvan jalassa ja jättää pienet painaumat jalkaan. Puetaan sen päälle aina vielä tavallinenkin sukka, koska muuten vauva potkii sen irti jalastaan. Se on kuitenkin oikeastaan ainoa asia, miksi mietin, että jokohan tuosta kohta raaskisi luopua. Että vauvalla olisi vapaampaa nukkua, vaikka ei se kyllä tunnu häntä itseään häiritsevän.

Oman kokemukseni perusteella voin siis suositella Owlet-älysukkaa, jos olet sitä miettinyt. Minulle se on tuonut sitä, mistä maksoinkin, eli mielenrauhaa ja levolliset yöunet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti