28. lokakuuta 2023

Viikkokalenteri 4-vuotiaalle

Olen jo pidemmän aikaa aikonut tehdä jonkinlaisen viikkokalenterin esikoiselle, mutten ole saanut aikaiseksi. Ajatuksenani on siis ollut, että kuvallinen viikkokalenteri auttaisi lasta hahmottamaan viikkoa ja näin ollen helpottaisi asioiden ennakointia ja ehkä vähentäisi niiden ajoittaista vastustusta.

Nyt kun meillä on päiväkodissa kahta eri pituista päivää ja viikkovapaita, totesin, että on viimein tartuttava toimeen ja tehtävä kalenteri. Esikoinen kyselee päivittäin, että onko huomenna päiväkotia ja minkälainen päivä ja miettii myös, onko isilläkin vapaata ja koska on viikonloppu. Viikkokalenterin avulla on nyt edes jonkinlainen mahdollisuus hahmottaa näitä asioita jo etukäteen.

Erityisen hyödyllinen tämä olisi ollut jo silloin, kun kävimme läpi vauvan keskola-aikaa. Olisi varmasti auttanut lasta ennakoimaan, koska äiti on kotona, koska isä ja koska hän on isovanhempien kanssa. En vain silloin jaksanut miettiä mitään ekstraa, mutta nyt tälle löytyi sopiva väli.

Pohja tehty Canvalla.



En tiedä, olisiko tällaista viikkokalenteria löytynyt valmiina jostain, mutta tein itse omani Canvalla. Mulle on tärkeää visuaalinen ilme ja jotkut valmiit ei aina ihan täytä omia kriteerejäni, vaikkei tämäkään nyt mikään design-luomus tokikaan ole. Canva on ihan loistava työkalu kaikkeen tällaiseen väkertämiseen, varsinkin kun mulla oli vielä ilmainen pro-version kokeilujakso (eli kaikki kuvat ja ominaisuudet) käytössäni. 

Tein kalenterin A4-kokoisena vaakaan kahdelle sivulle. Päivien kohdalle laitoin samoilla kirjaimilla alkavat herkut, jotta 4v:kin muistaisi, mikä päivä on nimeltään tai ainakin voisi käyttää päivistä jotakin nimitystä, niin tietäisin itsekin, mitä päivää hän tarkoittaa. Sen jälkeen tein joka päivälle merkin joko vapaapäivästä tai päiväkotipäivästä. Vapaapäivämerkillä on vihreä tausta ja kuva kodista, päiväkotipäivällä punainen tausta ja kuva päiväkodista. Lisäksi päiväkotipäivissä on joko pizza tai sänky: pizza tarkoittaa, että haen lounaan jälkeen ja sänky, että päiväunien jälkeen. Pizzapäivä on siis lyhyt päivä, joten tein merkistä myös matalamman kuin toisesta. Näiden tulostuksen jälkeen laminoin vielä kaikki osaset ja kiinnitys tapahtui sitten ihan vain sinitarralla.




Tulostin lisäksi useita pikkukuvia, joita saattaisi kalenteriin tarvita nyt tai tulevaisuudessa. Esimerkiksi isovanhempien naamojen kuvat: naama tarkoittaa vierailua isovanhemmalle, naama meidän kodin päällä että isovanhempi tulee kylään ja naama plus kuu, että lapsi menee yökylään. Muita kuvia mm. lääkäri, hammaslääkäri, kauppa, suihku tai kylpy, syntymäpäivä, juhlat, uintireissu, kirjasto, retki, vieraat ja vierailut sekä juhlapyhiä kuten halloween ja joulu.

Kotipäiviä ajatellen tulostin myös merkit ulkoiluun ja päiväuniin. Näin ei ehkä tarvitsisi kiukutella niistä, kun näkisi itse, että ne olisi tai ei olisi ohjelmassa. Tulevaisuutta ajatellen tulostin myös tabletti- ja televisiokiellot, mikäli tulevat joskus ajankohtaisiksi. Sitten vielä kaikkien perheenjäsenten naamat, jos niitä johonkin tarvittaisiin. Ainakin vapaapäiviin ajattelin käyttää niitä kotikuvan päällä, niin näkee, kenen kanssa vapaata vietetään.

Harkitsin myös tekeväni kotipäiville oman A4-kokoisen alustan, johon voitaisiin yhdessä aamulla suunnitella päivän ohjelmaa (esim. päikkärit, ulkoilut, puistoilut, muu erikoisempi ohjelma tms.), mutta jätin toistaiseksi tekemättä. En tiedä jaksaisiko sellaista kuitenkaan käyttää, mutta idea perustuisi siihen, että lapsella säilyisi ainakin kuvitelma, että on itse saanut vaikuttaa päivään ja näin ollen ehkä "sopimusten" noudattaminen olisi helpompaa ja taululta voisi tarkistaa, mitä oltiin sovittu. Toistaiseksi päivät nyt kuitenkin sujuu kivasti, joten jätän idean hautumaan.




Kuvatukiahan voi olla arjessa mukana niin paljon kuin niille vain tarvetta keksii. Ne hyödyttävät usein ihan jokaista lasta, ei siis tarvitse olla mitään erityistarpeita tai -haasteita, kuten ei meilläkään ole. Itse olen ollut tosin aika laiska käyttämään mitään, kun meillä on asiat yleensä sujuneet ihan hyvin uhmaikää lukuun ottamatta. Pukemistilanteissa voisi kuitenkin auttaa, kun saisi vaikkapa kääntää vaatekappaleiden kuvia sitä mukaa kun niitä pukee ja vaatekuvan takaa paljastuisi jokin lasta kiinnostava asia (vaikkapa supersankari). Pottailun apuna voisi olla tarrataulu ja ruuan maistamiseen voisi käyttää käännettäviä lusikan kuvia samoin kuin pukiessa. Makkariin voisi tehdä radan käden- ja jalanjäljistä, joita pitkin käydään päiväunille... Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Mutta takaisin viikkokalenteriin! Tämä ei vielä ole päässyt meillä kunnolla käyttöön, mutta esikoinen on ollut siitä jo tosi innoissaan ja muisti heti kaikkien merkkien selitykset. Ajatuksenani on, että sunnuntaisin käytäisiin aina illalla läpi seuraava viikko. Joka aamu voitaisiin ottaa tavaksi katsoa aina päivän ohjelma ja silloin samalla siirtää päivän merkki aina yhden päivän eteenpäin kyseiseen päivään (hämähäkkimerkki osoittaa meillä, mikä päivä on kyseessä). Iltaisin voitaisiin myös tarkistaa, mitä seuraavana päivänä on luvassa.

Aika näyttää, onko viikkokalenterista hyötyä ja tuleeko kuinka laajasti käyttöön. Mutta ainakin tämän tekeminen oli mieluisaa eikä tullut kalliiksi!

2 kommenttia:

  1. Siis aivan SUPER ♥ Voisitko laittaa postaukseen tuon viikon loppuosankin niin saisin tulostettua kans jos saisin luvan sinulta ♥

    https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muuten laittaisin ihan mielelläni, mutta siinä on käytetty Canvan maksullista sisältöä, niin sitä ei saa valitettavasti jakaa eteenpäin.

      Poista