21. lokakuuta 2023

Vauvan vuorokausi kolmen kuukauden (1 kk) iässä

Menipä kuukausi nopeasti, tuntuu että just vasta tein edeltävän tällaisen. Ehkä jatkossa teenkin näitä harvemmin, mutta tässä joka tapauksessa nyt kurkistus meidän vuorokauteen vauvan ollessa kalenteri-iältään kolme kuukautta ja korjatulta iältään kuukauden.

Kerrankin valitsin hyvän päivän: päivän, jona kaikki oikeastaan sujui siten kuin yleensäkin sujuu, jos mikään ei erityisemmin vaivaa vauvaa. Toisaalta päivä oli kyllä poikkeuksellisenkin hyvä: tällaisia ei ole ollut ennen eikä ole tullut jälkeen. :D Esimerkiksi vauvan kolmen tunnin päikkärit vaunuissa oli jotain ihan utopistista!

Perjantai 13.10.2023

7.00 Esikoinen herää ja kömpii taas viereeni vierashuoneen sängylle. Makoilemme pari minuuttia, kunnes jo nousemme. Hänelle lastenohjelmia ja aamupalaa, minulle kahvia.

7.40 Vauva heräilee itkeskellen viereisessä huoneessa. Haen hänet aamutoimille, saan heti muutaman ihanan hymyn.

7.45 Imetän vauvan sohvalla, hän syö noin vartin verran ja puklaa sitten isosti. Hän jää hereille, seurustelemme sohvalla. Saan taas lisää hymyjä.

8.10 Teen itselleni aamupalaa, vauva on leikkimatolla tyytyväisenä.
8.35 Vauva on jo hetken ollut tyytymätön ja itkeskelee sylissäkin. Vaikuttaa uniselta, joten laitan vaunuihin ja kiikuttelen.

8.45 Luovutan nukutuksen suhteen. Välillä silmätkin käy kiinni, mutta aukeavat aina uudelleen. Jätän hänet hetkeksi itsekseen vaunuihin, josko hän nukahtaisi vielä niin. Hän lähinnä tuijottelee kopan seiniä, välillä kuuluu pieniä uni-itkahduksia. Teen itse kotihommia.

9.00 Vaunuissa on hiljaista ja vauvan silmät melkein jo kiinni kokonaan. Istahdan hetkeksi sohvalle.

9.05 Käyn vielä varmistamassa, että vauva on nukahtanut. Hän on vastassa silmät suurina. Ei hän siis nukahtanutkaan. No, ainakin itkuisuus on poissa. Otan hänet syliin.

9.25 Pumppaan maitoa noin 20 ml. Sen verran, että saan sekoitettua siihen 0,5 tl luumusosetta ja lääkkeet (rautatipat, d-vitamiini). Meillä on lääkärin ohjeena antaa pari kertaa luumusosetta, jos vatsan toiminnassa väli menee yli viikon ja vatsa alkaa selvästi vaivata.

9.35 Syötän seoksen pullosta, hän syö ahnaasti ja kakoo siksi hetken maitoa, kuten aina pullosta juodessaan. Päälle imetys, koska hän jää vielä nälkäiseksi. Syö noin 10 minuuttia.

9.50 Puen vauvalle ulkovaatteet ja itselleni myös. Sitten vaunuihin, pihan kävely eestaas pari kertaa - nukkuu. Takaisin sisälle.

10.00 Esikoisen hätyytys pois leikeistään, päälle vaatteet ja ulkovaatteet. Lähdemme lähipuistoon. Puistossa olemme supersankareita, poliisiautoja ja ravintoloitsijoita. Rakennamme myös hiekkakaupunkia.
11.10 Palaamme kotiin. Mies on lämmittänyt meille etätyöpäivänsä ohessa hernekeiton, joten itselleni jäävällä ajalla teen meille pannaria. Tähän väliin "pienet" 4v-uhmat. Sitten syömme yhdessä rauhan taas vallitessa.

11.30 Otan vauvan sisälle, koska hän kähisee niin usein. Availen vaatteita, mutta hän nukkuu yhä. Jätän vaunuihin.

11.40 Menen esikoisen kanssa päiväunille, makoilen hänen vieressään.

11.50 Käyn ottamassa pannarin uunista, sitten takaisin päiväunille.

12.10 Esikoinen nukahtaa. Harvinainen tilanne: kumpikin lapsi unessa yhtä aikaa, eikä ketään sylissä! Keitän kahvia, syön pannaria ja katson rauhassa Greyn anatomiaa.

12.45 Vauva herää. Vaihdetaan vaippa.

12.55 Imetys sohvalla. Kestää vain noin 10 minuuttia, sitten vauva nukahtaa rinnalle, muttei nuku sikeästi vaan heräilee välillä.

13.15 Esikoinen herää päiväunilta, seurustellaan hetki sohvalla yhdessä.

13.20 Vauva on hereillä, hieman masuitkuinen. Ehdotan esikoiselle Frozen-elokuvaa, josta olin aiemmin maininnut, kun hän sanoi kuunnelleensa kivaa Olaf-kirjaa. Aloitamme elokuvan. Näin jälkeen kuvaa katsoessa näemmä melkoisen sotkun keskellä: esikoinen on innostunut halloweenista ja mies on haalinut rekvisiittaa kauhutalorataa varten, josta on tulossa vuosittainen perinne.
13.30 Vauva nukahtaa syliini masulteen.

14.15 Teen esikoiselle välipalaa, lasken vauvan siksi aikaa sitteriin. Hän herää, mutta nukahtaa pian uusiksi syliini.

14.40 Leikitään esikoisen kanssa elokuvan loputtua, sohvalla tosin, koska vauva on yhä sylissäni nukkumassa.

15.20 Esikoinen jää leikkimään yksinään, lasken vauvan pois sylistä ja hän herää heti.

15.30 Imetys, nukahtaa rinnalle 10 minuutin jälkeen, mutta nukkuu taas levottomasti ollen välillä hereillä, välillä silmät kiinni.

15.50 Vauva on ihan virkeänä, hymyilee taas useasti.

16.00 Mennään leikkimatolle, vaihdan vaipan.

16.10 Siirryn keittiöhommiin, vauva jää matolle.

16.20 Otan vauvan sitteriin, kun hän hermostuu leikkimatolla. Isi pelastaa huutavan vauvan viiden minuutin päästä työt lopetettuaan.
16.35 Saan hommat tehtyä, otan vauvan ja päästän isin lähtemään suihkun kautta kauppaan. Ihaninta perjantaipuuhaa... Vauva nuokkuu taas sylissä ja välillä heräilee, ei nuku kunnolla mutta on väsynyt.

17.15 Laitan vauvan taas sitteriin siksi aikaa, että saan pyykkejä laitettua.

17.30 Vauva hermostuu. Imetän noin 10 minuuttia.

17.40 Laitan esikoiselle ruokaa. Kävelen samalla vauva sylissä ympäri pöytää, kun hän ei muuten viihdy. Esikoisen syötyä jatkan kävelyä pitkin asuntoa ja yritän samalla tehdä pikkupuuhia yötä varten, kuten vaipat sängyn viereen jne.

18.00 Imetys, noin viisi minuuttia. Vauva nukahtaa.

18.30 Lasken vauvan sohvalle jatkamaan uniaan. Autan tyhjentämään kauppakasseja. Sitten minäkin syön.
18.40 Vauva herää. Pidän sylissä, käyn tekemässä hänelle iltatoimet. Mies on esikoisen kanssa leikkimässä, kun ei ole aiemmin ehtinyt.

19.00 Vauva isälle, käyn suihkussa.

19.15 Menen sänkyyn vauvan kanssa. Hän makoilee kainalossani ja huutaa. Odotettavissa on huutoa noin max. tunti. Eilen oli melkoinen huutoshow, sitä edeltävät illat meni vähän jo paremmin. Saapi nähdä, miten tänään.

19.20 Pikaimetys, vauva jää hereille. Itkee. Rauhoittuu, sulkee silmät. Herää, itkee. Pidän kättä päällä, silitän, juttelen. Hän hiljenee, nukahtaa. Herää, itkee... Välillä vain kuuntelen itkua, välillä lohdutan. Tätä sykliä kestää yleensä enintään tunti, kunnes joku nukahdus on se viimeinen ja hän aloittaa siitä yöunensa.

19.35 Vauva nukahtaa (eikä enää herää itkemään). Harvinaisen nopeaa! En tosin vielä tiedä hänen aloittaneen yöunensa, vaan olen koko ajan valmiudessa. Katson puhelimesta samalla Greyn anatomiaa.

20.00 Esikoinen tulee nukkumaan miehen saattamana. Hänellä on nykyään oma sänky ihan meidän sängyn vieressä. Hän menee sinne, jutellaan hetki ja sitten hän aloittaa äänikirjojen kuuntelun. Alan uskoa, että ehkä vauva tosiaan jo nukahti yöunille ja rentoudun vähän.

21.00 Alamme kumpikin esikoisen kanssa nukkua.

23.00 Vauva kähinöi vieressäni. Imetän noin 10 minuuttia. Unet jatkuu.

1.00 Vauva kähinöi vieressäni. Imetän noin 10 minuuttia. Unet jatkuu. Esikoinen nousee istumaan ja aikoo tulla viereen, mutta saan peiteltyä hänet vielä omaan sänkyynsä silitellen.

4.00 Vauva kähinöi vieressäni. Olen unohtanut vaihtaa vaipan edellisillä kerroilla, joten se on tehtävä nyt. Yleensä vaihdan sen kerran yössä noin puolilta öin. Päätän siirtyä samalla vierashuoneeseen, koska vaipanvaihdosta tulee yleensä kova itku. Niin nytkin. Vaihdan vaipan sängyssä pimeässä ja imetän, kun vauva kiukultaan suostuu aloittamaan.

4.30 Vauva on ollut vähän levoton, olen silitellyt välillä masua. Nukkuu kuitenkin yhä. Itseäni ei vain väsytä enää yhtään, olen saanut jo niin hyvät unipätkät nukuttua. Mietin, josko vain nousisin ylös, kun ei ole kuulokkeitakaan puhelimeen (ne jäi makkariin) ja esikoinen on menossa tänään isovanhemman luo, joten voisin nukkua päiväunet vauvan kanssa, jos myöhemmin nukuttaisi.

4.45 Nousen ylös keittämään kahvia ja kirjoittelemaan tätä postausta. Vauva ja muut nukkuvat.

5.40 Olen valmis. Haen toisen kupin kahvia ja katson Greyn anatomiaa.

7.00 Vauva ja esikoinen heräävät.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (6 h 35 min):
7.40-10 (2 h 20 min), 12.45-13.30 (45 min), 15.20-18 (2 h 40 min), 18.40-19.30 (50 min)

Vauvan uniajat tänään (16 h 45 min, päivällä 5 h 15 min, yöllä 11 h 30 min):
10-12.45 (2 h 45 min), 13.30-15.20 (1 h 50 min), 18-18.40 (40 min), 19.30-7.00
+ satunnaiset mikrotorkahdukset pitkin päivää

Syömiset (10 kertaa):
7.45, 9.35, 12.55, 15.30, 17.30, 18.00, 19.20, 23.00, 1.00, 4.10

Tänään oli kyllä tosiaan ihan uusi ennätys päiväunta! Melkein kolme tuntia muualla kuin sylissä oli varmasti ensimmäinen kerta ikinä. Ja toistaiseksi myös viimeinen. Täytynee jatkaa vaunu-uniharjoituksia... Yöunen päätin nyt merkata ilman katkoksia, koska perhepedissä nukkuessa vauva ei oikeastaan herää syömään. Hän ähisee silmät kiinni ja rauhoittuu, kun saa tissin suuhunsa. Hän myös syö silmät kiinni ja nukahtaessa syvemmin ote vain lopulta irtoaa. Ihanan helppoa! Tämä on nyt se tilanne, minkä voimalla pumppailin keskolassa pitkin yötä: ajatus siitä, että joskus yösyötöt ei enää muuta vaatisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti