22. syyskuuta 2023

Vauvan vuorokausi kahden kuukauden (39+6) iässä

Melkein jo luovutin tämän koosteen kanssa, koska vauvalla oli vähän hankalampi sylivaihe meneillään ja itsellänikin jotenkin väsy päivä. Jatkoin kuitenkin, koska etenkin näistä ekoista kuukausista on kiva jättää muisto itselleen. Ne on jotenkin niin erityisiä aikoja vauvan kanssa iloineen ja haasteineen.

Tämä valittu päivä osoittautui tosin hieman poikkeavaksi muista (kuten mulla tuntuu aina näiden kanssa käyvän): vauva valvoi enemmän, viihtyi vain sylissä ja nukkui vielä yönkin ihan surkeasti. Tästä seuraava päivä oli onneksi taas onnistunut ja yökin sujui tuttuun tapaan parilla herätyksellä. Niin ne vaihtelee!

Vauva on nyt kalenteri-iältään 2 kuukautta, mutta kehitysiältään ihan vastasyntynyt. Hänen unirytminsä yms. käytöksensä vastaa siis vielä vastasyntynyttä (ki 40+0), ei kahden kuukauden ikäistä.

Sunnuntai 17.9.2023

6.30 Esikoinen kömpii viereeni vierashuoneen sängylle, vauva nukkuu vielä.

6.50 Noustaan esikoisen kanssa. Keitän kahvia, teen esikoiselle aamupalaa. Vauva jää yhä nukkumaan. Seitsemältä vauvaa herää kähisemään ja itkemään. Lohdutan hetken. Sitten asetun viereiselle tietokoneelle kirjoittamaan vauvan kuukausipostausta. Esikoinen katsoo lastenohjelmia olohuoneessa.

7.15 Esikoinen tulee katselemaan, mitä teen. Hän pyytää värityskuvia, joten tulostan niitä.
7.30 Otan toisen kupin kahvia ja menen esikoisen kanssa värittämään.

8.00 Vauva heräilee, esikoinen siirtyy huoneeseensa leikkimään. Haen vauvan aamutoimille eli tehdään vaipan ja vaatteiden vaihto, pikainen pyllyn pesu sekä vanulapuilla putsaus (kaula, korvat, silmät, kainalot, napa). Tai meillä ei tällä kertaa oikeastaan ole vanulappuja, vaan kuitukangastaitoksia. Tulivat keskolassa tutuiksi ja tykkäsin niistä enemmän.
8.10 Imetys. Vauva syö viisi minuuttia hyvin ja seuraavan vartin vaan hengailee lupsutellen. Ulkona alkaa myrskyämään. Harmi, olisin halunnut käydä aamupäivällä puistossa. Esikoinen leikkii nyt meidän vieressä autoilla, osallistun välillä leikkiin juttelemalla.

8.35 Laitan vauvan sitteriin ja haen itselleni aamupalaa. Hän on ihan hereillä.

8.45 Otan hänet seurustelemaan jalkojen päälle, kun saan syötyä. Esikoinenkin tulee välillä juttelemaan vauvalle. Vauvan suu alkaa saman tien vähän maiskuttaa.

9.00 Kokeilen imettää uudelleen, hän syö vähän. En oikein tiedä, onko hänellä nyt nälkä, väsy vai ilmaa vatsassa. Hän nälkäviestii, muttei syö.

9.05 Vien vauvan vaunuihin sisälle. Keinutan uneen. Tai siis yritän. Hän kähisee ja antaa taas nälkäviestejä. Vatsaakin selvästi kyllä vääntää. Tutti lentää suusta heti, kun sitä tarjoan.

9.20 Olen itse aaaaivan väsynyt, tarvitsisin pienen hengähdystauon. Kokeilen siis jättää vauvan itsekseen vaunuihin, josko hän kaipaakin vain tilaa ja rauhaa nukahtaakseen. Joskus käy niin.

9.30 Haen vauvan vaunuista kainaloon, kun hän meinaa alkaa itkeä. Tämä on uusi hauska vaihe eli vauvaa väsyttää, mutta nukahtaminen ei onnistu nukuttamallakaan.

9.40 Kokeilen taas tarjota maitoa. Ei kelpaa. Itse meinaan melkeinpä nukahtaa istualteen, edellinen yö oli aika huono. Esikoinen kyllästyy leikkimään yksin. Laitan hänelle taas telkkarin päälle, kun en ehdi nyt itse leikkiä hänen kanssaan. Olemme vauvan kanssa sylikkäin, hän on ihan hereillä.

10.00 Kokeilen taas tarjota rintaa. Ei kelpaa. Hän haukottelee ja silmät alkaa lupsua. Siirrän kehtoon (silmät tietysti rävähtävät selälleen) ja alan keinuttaa.
10.10 Nälkäviestintä vain jatkuu, vauva hermostuu. Ei auta kuin kokeilla taas imettää. Hän ottaa imuotteen ja nukahtaa saman tien.

10.30 Yritän siirtää hänet kehtoon nukkuvana. Hän vaikuttaa rauhoittuvan sinne silmät kiinni. Äkkiä siis esikoiselle ruokaa tässä välissä. Kun mikro kilahtaa, vauva jo itkee. Menen keinuttamaan.

10.40 Käyn lämmittämässä oman ruokani ja annan samalla esikoiselle vähän lisää.

10.50 Vauva kähisee taas itsekseen ja meinaa hermostua. Palaan keinuttamaan kehtoa, ehtiihän sen oman ruuan kylmänäkin syödä. Esikoinen saa syötyä, käsken hänet vessan kautta päiväunille isin kanssa. Onnekseni hän tottelee ensimmäisestä kehotuksesta.

10.55 Luovutan vauvan nukutuksen suhteen. Pakko syödä itsekin jotain. Jätän siis vauvan kehtoon kähisemään, syön pikaisesti ja käyn itse vessassa. Tässä kohtaa hän sitten jo hermostuu, mutta keitän silti vielä itselleni kahvia termosmukiin, koska näemmä hän ei tänään aio nukkua kuin sylissä, niin odotettavissa on ainakin pari tuntia sohvan nurkassa. Tippumista odotellessa lohduttelen vauvaa.

11.05 Vauva huutaa hieman jo kovempaa, joten vaihdetaan vaippa, kaadan kahvin itselleni ja sitten imetys. Hän näyttää yhä aivan pirteältä. Oih ja voih.

11.20 Hän nukahtaa viimein syliin. Käynnistän telkkarin, katson Sykettä.
12.20 Vauva herää huutamalla, vatsa kiusaa. On yhä sylissä. Nukahtaa vielä uusiksi.

12.45 Esikoinen herää ja tulee sohvalle. Seurustellaan sohvalla.

13.10 Kokeilen laskea vauvan nukkuvana kehtoon. Hän on siinä pari minuuttia, kunnes alkaa huuto. Jaahas. Isi ottaa kopin vahtivuorosta. En täysin muista, mitä teen itse, koska en ole kirjoittanut sitä ylös. Muistaakseni annan esikoiselle välipalaa ja valmistelen lähtöä mummilaan.

13.30 Mies harmittelee vauvalle, ettei voi auttaa maidon kanssa, kun hän taas nälkäviestii. Siitä keksin kokeilla vihdoin, huoliiko hän pullon. Lämmitän pakkasesta omaa maitoani pulloon ja isi syöttää sen vauvalle. Ihan hyvin syö ja sitten nukahtaa!
13.45 Lähden esikoisen ja vauvan kanssa ajelemaan mummin luo. Perillä jutellaan ja minä syön ruokaa. Vauva on koko reissun jonkun sylissä.

14.40 Imetys.

14.50 Lähden ajamaan takaisin kotiin vauvan kanssa, esikoinen jää mummille leikkimään. Heillä on vielä luvassa kiva tapahtuma liikunnan parissa.

15.15 Istahdan kotisohvalle, vauva sylissä kun ei kaukalossa viihtynyt enää autoilun jälkeen (vaikka nukkui). Laitan telkkarista Sykkeen, koska oletettavasti tässä sitä oltaisiin loppuilta.

15.50 Alkaa kova itku, vatsa vääntää taas. Käydään vaihtamassa vaippa, sitten imetys. Vauva nukahtaa rinnalle.

16.30 Lasken vauvan nukkuvana kehtoon. Oho, hän jää sinne! Ehdotan miehelle, katsottaisiinko joku leffa pitkästä aikaa. Hän tekee meille ensin ruokaa, syömme.

17.15 Leffa on valittu ja aloitamme.
17.35 Vauva nälkäviestii. Imetys samalla leffaa katsellen.

17.45 Vauva ei syö kovin ahnaasti ja rinnoissa tuntuu jo ikävää kiristystä, joten pumppaan vielä pitkästä aikaa maitoa n. 100 ml. Sillä aikaa vauva on miehen sylissä.

18.10 Vauva on vähän itkuinen ja hereillä, siirretään hänet sitteriin, jossa hän viihtyy tyytyväisenä ympärilleen katsellen.

18.45 Esikoinen tulee kotiin. Vaihdetaan kuulumiset, hän käy käsipesulla. Leffa jää vähän vielä kesken. Katsomme sen myöhemmin joskus loppuun - tai emme katso. Jää mysteeriksi.

18.55 Lapset pesulle. Kylvetän ensin tyytyväisen vauvan, jonka jälkeen esikoinen pääsee samaan kylpyveteen, lisäämme vain vettä. Esikoinen kylpee vieressä, kun kuivaan ja puen vauvan. Sitten käyn itsekin suihkussa, mies on vauvan kanssa sen aikaa.
19.15 Vauva on jo tosi nälkäinen ja kiukkuinen. Imetän sängyssä ajatuksenani laskea hänet nukkuvana viereen, jonka jälkeen voisin tehdä omat iltatoimeni loppuun. Aika optimistista, mutta saahan sitä haaveilla. Hän ei toistaiseksi suostu syömään jo valmiiksi makuultaan, mikä ehkä helpottaisi tätä hommaa, joten imetän sylissä.

19.30 Vauva on sylissä nukkuvana. Lasken hänet viereeni sängylle. Kiukkuvaihde kääntyy päälle saman tien. Silittelen, annan tuttia.

19.45 Mies tulee esikoisen kanssa makkariin ja jää lohduttelemaan vauvaa. Itse käyn syömässä iltapalan, teen iltatoimet ja laitan vielä yötä ja aamua varten valmiiksi juttuja (rintakumit pestyinä vierashuoneeseen, lasten vaatteet jne.)

20.05 Palaan sänkyyn. Kaikki vielä hereillä. Esikoinen kuuntelee äänikirjoja. Annan vauvan olla itsekseen, kun hän ei itke. Tutti suussa alkaa silmät taas sulkeutua. Luulen jo hetken, että hän nukahtaa.

20.10 Huuto alkaa. Jaahas. Masu taitaa vaivata ja yleensäkin iltaisin alkaa aina tässä kohtaa huuto, kun pitäisi nukahtaa.

20.35 Imetän vauvan makuultaan, tällä kertaa hän suostuu syömään niin. Nukahtaakin sitten syvään uneen. Sanon esikoiselle, että vielä yksi äänikirja ja sitten nukutaan.
21.10 Havahdutaan esikoisen kanssa vauvan itkuun. Kestää onneksi hetken vain, kun hieron hieman hänen masuaan.

00.00 Vauva herää kähisten. Käydään vaihtamassa vaippa hoitopöydällä. Siirryn sitten imettämään vierashuoneeseen, mies on esikoisen kanssa makkarissa. Vauva nukahtaa vierelle.

00.30 Käyn pesemässä rintakumin, sitten nukkumaan.

1.30 Esikoinen huutaa, koska oli herännyt ja isi olikin noussut hetkeksi viereltä. Rauhoittuu nopsaa, kun isi palaa, mutta vauva herää, huutamalla tietysti hänkin. Kokeilen imettää sylissä, hän nukahtaa. Viereen siirrettäessä hän herää, on ihan silmät suurina. Voi pojat, yleensä hän ei koskaan öisin valvo.

2.40 Imetän uudelleen. Tähän saakka vauva on ollut hereillä, välillä sylissäni, välillä vieressä. Välillä vatsaansa itkien.

2.55 Hän nukahtaa rinnalle. Siirrän viereen, hän herää, mutta on nyt rauhassa. Suljen itse silmäni, havahdun aina välillä hereille. Vauvakin on uninen, välillä jo silmät kiinni.

3.30 Vauva on nukahtanut.

6.00 Vauva herää huutaen, masu vaivaa taas. Onpa kumma. Hieron, kunnes tajuan, että voihan hänellä jo olla nälkäkin.

6.20 Imetys. Imetyksen aikana esikoinen herää ja kömpii hetkeksi viereen. Nousemme uuteen päivään klo 6.50, mutta vauva tosin jää vielä nukkumaan.

♥♥♥

Vauvan hereilläoloajat tänään (13 h 35 min):
8-10.10, 10.30-11.20,  13.10-13.45, 14.40-14.50, 15.50-16.10, 17.35-20.45, 00.00-00.10, 1.30-3.30

Vauvan uniajat tänään (10 h 25 min, päivällä 4 h 20 min, yöllä 6 h 5 min):
10.10-10.30, 11.20-13.10, 13.45-14.40, 14.50-15.50, 16.10-17.35, 20.45-00.00, 00.10-1.30, 3.30-6.00

Syömiset (13 kertaa):
8.10, 9.00, 11.05, 13.30, 14.40, 15.50, 17.35, 19.15, 20.35, 00.00, 1.30, 2.40, 6.20

4 kommenttia:

 1. Hei, kiitos tästä postauksesta. Vihdoinkin joku kirjoittaa rehellisesti, mitä arki vauvan kanssa oikeasti voi olla parhaimmillaan - tai pahimmillaan. Tuollainen rikkonainen päivä toisensa jälkeen saa varmasti kenet tahansa ns. kuoleman porteille. Vähän pelottaa näin esikoista odotellessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva olla hyödyksi :D Vaikka vauvat toki on erilaisia, niin ei kannata liikaa tämän perusteella ainakaan alkaa pelätä! 😊

   Poista
 2. Minuuttikirjanpidosta tulee mieleen oma ensimmäinen lapsi. Helpotti huomattavasti hoitovastuun vaihtoa läpsystä, kun pystyi todentamaan kaiken mitä oli tapahtunut päivän aikana siihen mennessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ollut hyödyksi tossa tilanteessa! Onneksi nämä saa sovellukseen kätevästi ylös, en tosin tiedä, kuinka pitkä aika teidän ekasta lapsesta on, että oliko silloin jo mahdollista.

   Poista