9. lokakuuta 2021

Lastenhuoneen sisustuspohdintoja

Yksi parhaista asioista uudessa kodissa on, että pojalle on ihan oma huone. Ensimmäistä kertaa ikinä pääsen sisustamaan lastenhuonetta ja ennen kaikkea saan kaikki lelut pois olohuoneesta. Tai ainakin lelujen vakituinen paikka on jossain muualla.

Olen itse asiassa tehnyt tämän postaksen jo ajat sitten, mutta jättänyt julkaisematta. Nythän tilanne on se, että olen jo käyttänyt tuntikausia näihin pohdintoihin ja moni asia on jo päätetty. Haluan kuitenkin julkaista tämänkin muistoksi, niin taapero voi sitten isompana katsoa, että kuinka vääriä valintoja se äiti lopulta tekikään. :D Tässä siis paluu noin kolmen kuukauden taakse:

Alan olla pulassa, kun erilaisia ideoita olisi niin paljon, etten tiedä, mitä ja miten niitä lähtisi toteuttamaan. On tosi vaikeaa sisustaa huonetta nollasta, kun ei ole oikein mitään tarttumapintaa, miltä mikäkin näyttää, vaan pitäisi osata kuvitella kaikki mielessään. Pinterestiä olen yrittänyt selailla ja nyt ajattelin koota yhteen postaukseen eri aiheiden alle kuvia ja mietteitäni, josko se selkiyttäisi vähän ajatuksia.

Huone itsessään on aika mukavan kokoinen. Ei mikään pieni koppi, vaan sinne mahtuisi hyvin myös parisänky, kuten kaikkiin muihinkin makkareihin. Se on kiva! Ei olla vielä ihan päätetty, mistä huoneesta tehdään pojan huone, mutta aikuisten makkari on jo päätetty sillä perustein, että siellä on jo valmiiksi meitä miellyttävät seinät, eikä niille tarvitse sitten tehdä mitään. Onneksi tätä ehtii miettiä, koska makkarit on tosiaan saman kokoisia, niin kumpikin käy. Kaikissa makkareissa on myös kiinteät vaatekaapit.

Värimaailma

Voihan värit. Olen katsellut erilaisia väriliuskoja ja tässä niistä muutama silmää miellyttävä. Mitenkään orjallisesti en aio näitä noudattaa, mutta toivon, että näiden avulla sisustus olisi edes jotenkin yhtenäinen. Pitäisi vain ensin päättää, mitkä värit valitsee...

Kuvat: TikkurilaTapetti vai maali?

Ei osata päättää, maalataanko seiniä vai laitetaanko yhdelle seinälle tapetti. Maali on helpompaa vaihtaa myöhemmin, mutta tapetti olisi ehkä pirteämpi lisä. Ja jos maalataan, miten maalataan? Nykyään taitaa olla muotia maalata vain puolet seinästä, yleensä alaosa. Tai sitten jotain graafisia kuvioita, jollainen huoneessa jo valmiiksi onkin. Kallistun ehkä itse kuitenkin tapettiin, koska ainakin nyt kun lapsen sänky on vielä niin matala ja pieni, maalattu seinä näyttäisi helposti aika kylmältä ja tyhjältä.

Kuvat: Aveo (ylärivi), Netrauta (keskirivin kolme ekaa), Seinäruusu (loput)

Matto

Taapero on niin innoissaan autoista, että ollaan mietitty josko tarvittaisiin automatto. En vain oikein pääse yli niiden rumuudesta, joten pitää vielä miettiä, ratkeaisiko asia jotenkin muuten. :D Toisaalta niitäkin on nykyään paljon ihan tyylikkäitäkin olemassa.

Jokin karvamatto olisi varmaan kivan pehmoinen leikeissä, mutta toisaalta lastenhuoneessa saisi kyllä olla jokin tosi helppohoitoinen matto. Meillä on nyt ainakin olkkarin matto täynnä kaikkea pientä roskaa ja siihen on myös kaatunut milloin mitäkin syötävää tai juotavaa. Ei hirveästi houkuta ajatus, että nämä täytyisi poistaa jostain paksusta karvamatosta.

Kuvat: Kodin1, Hobbyhall, JollyroomVerhot

Verhot tulevat riippumaan paljon siitä, laitetaanko seinille tapetti vai maali. Tapetin kanssa verhot tulevat olemaan yksinkertaisemmat, kun taas maalin kanssa verhoihin olisi kiva saada jotain pirteää kuviota. Jos verhot ovat kuviolliset, tulen ostmaaan pelkän kankaan ja ompelen ne itse. Yksivärisiä sekä graafisia kuviointeja sen sijaan löytyy kivoja jo valmiinakin. Sitä pitää tietysti miettiä, laitetaanko pimentävät verhot vai ihan tavalliset.

Kuvat: Kankaita ja Eurokangas (Haisuli)Lelujen säilytys

Tämä aiheuttaa eniten päänvaivaa. Haluan siistin ja kauniin säilytysratkaisun, johon mahtuu sekä isommat sekalaiset lelut, että irrallisia laatikoita (kuten Legot), jotka pystyy kantamaan helposti vaikka olkkariin leikkeihin. Lelujen pitäisi olla myös lapsen saatavilla ja otettavissa, mutta tarvittaisiin myös jonkinlaista vähän korkeampaa säilytystilaa, jotta huone ei näytä niin oudolta mataline kaappeineen ja jotta johonkin tasolle saisi myös esim. vauva-ajan koriste-esineitä.

Mietinnässä on ollut Ikean Småstad-penkki tai -säilytyskokonaisuus. Myös Ikean Stuva-kokonaisuus vaikuttaa kätevältä.


Kuvat: Ikea
Kirjojen säilytys

Kirjojen paikka on myös vaikea miettiä. Haluaisin niidenkin olevan helposti lapsen saatavilla. Niin, että ne on siististi siten, että kirjoja on helppo selata ja valita hyllystä. Tällä hetkellä meillä ei ole niille oikein mitään järkevää paikkaa, kun Kallaxkin on niin syvä, että kirjat uppoavat hölmön pitkälle.

Lisäksi haluaisin mahduttaa huoneeseen jonkun ihanan ison lattiatyynyn ja katoksen, jonka alla voitaisiin yhdessä lukea kirjoja. En kuitenkaan ole ihan varma, onko tähän tarpeeksi tilaa.

Kuvat: Ikea (Eket, Bergig) ja Jollyroom (loput)Mitä seinille?

Seinille olisi kiva saada tauluja, ehkä jokin seinähyllykin. Näistä en osaa sanoa oikein mitään vielä, koska eniten esim. tauluihin tulee vaikuttamaan se, onko seinillä tapettia ja millaiset verhot tulee olemaan. Luultavasti päädyn tilaamaan julisteita ja niihin jotkut kivat kehykset, koska ne tulee tauluja halvemmaksi ja valikoima on paljon monipuolisempi. Ehkä jokin taulukollaasi voisi olla kiva?

Muuta pientä sisustusroinaa

Lisäksi haluaisin sisustaa huonetta jotenkin muutenkin, mutta miten? Ilmeisesti viirinauhat ovat suosittuja, samoin erilaiset pöytälamput. Tässä iskee yleensä vastaan piheys, kun tuntuu, että kaikki kiva pikkusälä on jotain kallista designia.

Nyt vaan pitäisi alkaa tehdä päätöksiä. Luultavasti ensin päätämme, mitä teemme seinille. Sitten huonekalut, jonka jälkeen ehkä verhot ja matto. Tämän jälkeen taulut sekä mahdolliset seinähyllyt ja lopuksi pikkuroina. Sänky meillä on jo valmiina, se on saatu sukulaiselta. Jossain kohtaa ostamme kyllä uuden, mutta tämä saa toimia nyt aluksi, kun ostettavaa on muutenkin paljon.

2 kommenttia:

  1. Hei, kiva postaus! Sain hyviä ideoita noista kirjahyllyistä, koska meilläkin on kirjahylly etsintälistalla, mutta en ole vielä ehtinyt tutustumaan tarjontaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait vinkkejä! :) Me päädyttiin laittamaan kirjat tuohon Eket-hyllykköön, kun varsinainen kirjahylly ei oikein järkevästi mahdu.

      Poista