10. lokakuuta 2021

1v 10 kk taaperon suurimmat pienet ihmeet

Taapero on ihastuttavassa ja vihastuttavassa iässä. Hänen kanssaan pystyy jo hieman neuvottelemaan asioista sulassa sovussa, mutta toisaalta seuraavassa hetkessä hän saa (ja saakin saada) suloisia kiukunpuuskia, kun asiat ei menekään hänen haluamallaan tavalla. Hän ymmärtää ja osaa kertoa asioita, mutta toisinaan esittää kuin ei olisi ohjeita kuullutkaan. Hän tarvitsee vielä apua arjen toimissa, mutta on myös tosi monessa asiassa "minä itse".
On silti vähän hämmentävää, miten pari kuukautta vajaa kaksivuotias voi jo osata seuraavaa:

♥ Puhua 4-5 sanan ymmärrettäviä lauseita ja taivuttaakin joitain sanoja. Hänen kanssaan voi jo ihan oikeasti tietyllä tasolla keskustella.

♥ Käyttää kysymyssanoja mikä, mitä, missä ja mihin/minne. Kysyy noin sata kertaa päivässä "mikä tää on" tai "mikä toha on". Laittaa usein myös suloisesti kysymyssanan viimeiseksi. "Tattaat on mihhä?"

♥ Hän oikeasti kuuntelee puhetta, ymmärtää ja muistaa. Se aina vain hämmentää. Esimerkiksi eilen taapero jäi isän kanssa syömään ja sanoin käyväni varastossa hakemassa hiomakoneen. Kun tulin takaisin, syöminen jatkui, mutta kun taapero viimein tuli pois pöydän ääreltä, hän kysyi heti "mihhä on?" ja kun kysyin, että mikä, hän vastasi "täti kaki mitä?" Eli hän halusi nähdä, mitä olin käynyt hakemassa. Ja kyllä, äiti on hänen kielellään täti. :D

♥ Osaa mennä kävelyllä itse tien reunaan, kun näkee auton tulevan.

♥ Osaa jo sanoittaa tunteitaan. Joskus kiukku jää jo jopa tulematta ja taapero toteaa huudon sijaan: "tuli paha mieli". Viimeisimpänä on oppinut myös lisäämään perään syyn, mistä paha mieli tuli. Hän onkin nykyään varsinainen mielensä pahoittaja, kun paha mieli tulee aika monta kertaa päivässä tylsän äidin takia. :D

♥ Osaa niistää ja pyytää sitä myös itse: "papeii tiittää". Tämä oli hyödyksi flunssan aikaan.

♥ Laulaa. Ei kokonaisia lauluja vielä putkeen, mutta osioita sieltä täältä. Parhaiten luonnistuu seuraava: "Tuu tuu pappi uuaaa, tittä tiiei tänne tuuaa. Tuuii kikkii Tuu uu tiieetä. Määmä täitte kääkä tieetä."

♥ Leikkii mielikuvitusleikkejä eli leikkejä ilman konkreettisia esineitä. Saattaa esimerkiksi käydä "kaupassa" vessan oven takana. Ilmoittaa heipat, käy kaupassa, ilmoittaa tulevansa kaupasta ja kertoo, mitä osti. Yleensä nakkia, lihapullaa, pillimehua tai maitoa. Hän myös usein syö mielikuvitusruokia ja tarjoilee niitä. Joskus hän ilmoittaa, että lattialla on kissa tai takapihalla lohikäärme.

♥ Osaa kertoa jo jotain päivästään. Kun kävin töissä ja tulin kotiin, hän osasi yleensä kertoa jotain, mitä he olivat isin kanssa tehneet, jos kysyin. Hän myös kertoo oma-aloitteisesti asioita ja muistaa pitkään. Joskus jos isi on etäpalaverissa ja hän haluaisi kertoa jonkun asian ja pyydän häntä kertomaan vasta sitten, kun isi tulee, hän yleensä aina muistaa ja tekee sen, vaikka aikaa kuluisi välissä tuntikin.

♥ Käy potalla täysin itsenäisesti ilman vaippaa ollessaan. Se vain yhtäkkiä alkoi sujua kaiken totaalisen pottalakkoilun jälkeen. Itsenäisyyteen kuuluu valitettavasti myös halu tyhjentää potta itse käynnin jälkeen...

♥ Laskee kahdeksaan. Tämäkin taito tuli vastaan aivan yllättäen. Yyki, kaaki, moome, neeä, iihi, kuuhi, teitte, kahe.

♥ Osaa jo seitsemän väriä oikein: Nuna, nini, teeta, iie, iia, kinkki ja tonta (oranssi). Lisäksi yksi väreistä on "mumma" eli tummansininen.

♥ Syö itse käyttäen lusikkaa tai haarukkaa jo tosi taitavasti. Hauskasti myös aina pyyhkäisee lusikalla suunpieleen jääneen ruoankin suuhun ennen kuin ottaa lisää. Juo mukista taitavasti siitäkin, vahinkoja ei enää satu.

♥ On niin kovin kohtelias. Osaa kiittää, jos vaikkapa saa jotakin. "Tiito". Sanoo myös toisinaan "ei tiito", jos ei halua jotakin. Lisäksi vilkuttaa usein kaupassa kassalle ja toteaa "moi". Isi on myös opettanut sanomaan "anteeksi", joka on "kanki".

Paljon löytyy muitakin taitoja, mutta tässäpä ne, joita olen viime aikoina eniten ihastellut. Paljon on vielä opittavaakin, esimerkiksi itsenäisen pukemisen suhteen ei toistaiseksi näytä olevan kovin kiire. :D Mutta kaiken ehtii ajallaan, ei tässä mikään hoppu ole liian isoksi liian nopeasti. ♥

Loppuun vielä muistiin muutamia hauskimpia sanoja:

Tonti - Toinen
Kamkki - Mansikka
Käkkikäkki - Hämähäkki
Tentitantti - Elefantti
Kekke - Kaivuri
Maamu - Maito
Prm - Auto
Pamppu - Sammakko
Pamppa - Hamsteri
Hua ua - Hyvää yötä
Pämpäi - Väärinpäin
Ohimääme - Lohikäärme
Kopka - Tokmanni

Pitkään äiti oli TI ja iskä oli KÄ. Nyt jo parin kuukauden ajan nämä ovat olleet TÄTI ja IHI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti