29. heinäkuuta 2021

Mitä touhuaa meidän 1 v 8 kk?

♥ Toistaa kaikki sanat perässä. Puhuu kahden sanan lausein, välillä jo kolmenkin. Osaa sanoa jo joihinkin sanoihin ässän, kuten busshi ja tasshu, mutta joihinkin ei, kuten kihha. Ärrä jää puheesta vielä kokonaan pois, kuten karva on kaa'a ja rasva on aa'a.

♥ Osaa vastata helppoihin kysymyksiin. Osaa vastata myös tarvittaessa kyllä (nyökkäys ja mumina) tai ei (eeeiii).

♥ Juoksee, pyörii, konttaa, peruuttaa ja kiipeää. Rakastaa piiloleikkiä ja hippaa. Kulkee myös usein selkä kyyryssä haistellen eri paikkoja ja toistellen sanaa "paha" (haju).
♥ On kiinnostunut väreistä. Osaa sanoa nuna, nini, iie, iia, teeta ja kinkki (punainen, sininen, vihreä, lila, keltainen ja pinkki). Hän myös osaa yhdistää nämä värit jo melkein aina oikein.

♥ Osaa laskea kolmeen yyki, kaaki, kooki. Osaa myös jo käyttää lukua "kaksi" oikein.

♥ Osaa syödä itse ja on nyt alkanut syömään paremmin "aikuisten" ruokaa. Osaa myös juoda itse mukista. Tykkää tomaatista, paprikasta ja kurkusta sekä raejuustosta. Raikastamon sokeroimattomat pillimehut on hitti.

♥ Ymmärtää jo herkkujen päälle ja on saanut niitä välillä maistaa. Jäätelöä näin kesäisin ihan syödäkin.

♥ Vie löytämänsä roskat melko usein roskiin. Avustaa kaikessa aikuisia, niin hyvässä kuin pahassakin. Tekee kaiken perässä.

♥ Leikkii taitavasti ja monipuolisesti. Laittaa ruokaa, syö niitä leikisti, tarjoilee ruokaa, ajaa autoilla, rakentaa legoilla, silittää pehmoleluja, kipittää maatilan eläimillä ja ruokkii niitä... 

♥ Nauttii kirjojen lukemisesta ja jaksaa kuunnella lyhyitä kirjoja alusta loppuun, kuten Osku-kirjat tai Höpsö Hönttisaurus.

♥Pystyy olemaan ilman vaippaa suurimman osan ajasta, jos aikuiset jaksavat muistutella potalla käymisestä. Osaa pyytää myös vaipan päälle ja kertoa hädästä. Osoittaa ilman vaippaa ollessaan maata, toteaa "toho" ja pudistaa päätään.

♥ Ei pidä lainkaan autossa istumisesta, mutta hiljalleen on alkaneet pidemmät puolen tunnin matkat onnistua.

♥ Kovat äänet saavat helposti säikähtämään, uudet tilanteet ja ihmiset on vähän jännittäviä.

♥ Nappaa tutin suuhun ja pyytää, että silitetään. "Aaai, aai."

♥ Osaa näyttää hyvin selkeästi, kun jokin asia ärsyttää tai harmittaa. Toipuu kuitenkin nopeasti, kun tunteita sanoittaa.

♥ Heräilee öisin enää vain noin kahdesti, nukkuu noin 19.30-6.30. Nukkuu lisäksi yhdet 1,5 tunnin päiväunet, yleensä 11-12.30.

On äärettömän rakas, ihana, oivaltava ja taitava pieni taapero. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti