11. marraskuuta 2020

Kymmenen syytä ostaa uniohjaus

Ostimme muutama kuukausi sitten jälkituellisen uniohjauksen Uneksijalta, ja pitämämme unikoulu toikin meille ison parannuksen öihin. Lupasin siksi (jo aikoja sitten) kirjoittaa, miksi voin lämpimästi suositella ohjausta muillekin. Kirjoittaminen kuitenkin unohtui muiden asioiden alle ja postaus jäi luonnoksen tasolle. Kunnes tänään yhtäkkiä muistin luonnoksen ja palasin sen pariin.

Meille iski nimittäin muutama viikko sitten unitaantuma, joka alkaa kyllä vihdoin helpottaa, mutta jonka vuoksi kaikki aiemman unikoulun tuomat hyödyt on nyt lähestulkoon nollaantuneet. Unikoulua tarvittaisiin siis uudelleen, mutta motivaatio aloittaa on vähän hukassa. Yritin miettiä, mikä sai meidät viimeksi aloittamaan ja totesin, ettei meillä oikein ollut silloin muita vaihtoehtoja. Uniohjaus oli jo sovittu ja ennen kaikkea - maksettu. Siitä ei oikein voinut livistää. Nyt kun tällaista pakkoa ei ole, aloitusta vaan lykkää ja lykkää...

Tästä inspiroituneena palasin siis pohtimaan muitakin syitä siihen, miksi uniohjauksen osto kannatti. Ja puhun nyt nimenomaan jälkituellisesta ohjauksesta eli siitä, että uniohjaaja on unisuunnitelman teon jälkeen vielä kaksi viikkoa tukemassa ja vastaamassa kysymyksiin.
Miksi ostaa (jälkituellinen) uniohjaus?

1. Ei tarvitse itse selvittää asioita tai osata mitään. Riittää, että tunnet vauvasi, ja joku muu hoitaa loput. Ammattilainen tekee kaiken pohjatyön, joka sitä myöten on myös varmasti kunnossa. Aloittaessa unikoulun on siis täysin selvät sävelet siitä, mitä pitää tehdä.

2. On turvallinen olo koko ajan. Tiedät koko ajan, mitä teet ja että teet oikein. Jos et tiedä, voit kysyä. Tuntuu, että sekä sinä että vauva olette hyvissä käsissä, etkä pääse tekemään mitään vahinkoa vauvan kehitykselle, kun noudatat tarkkaan saamiasi ohjeita. Ei siis epävarmuutta tai pelkoa siitä, että rikot vauvan.

3. Et ole yksin. Tämä oli yksi tärkeimmistä syistä itselleni. Yksin olisin luovuttanut niin monta kertaa. Nyt pystyin pahimpina hetkinä vitkuttelemaan edes vähän pidempään kun oli joku, jolle avautua. Normaalitilanteessa, väsymyksen ja hermostumisen äärirajoilla, olisin luovuttanut. Ajatellut, että sama se, yritetään joskus sitten uudelleen. Tiedän, että olisin luovuttanut, koska se kävi nytkin lähellä. Mutta niinä hetkinä muistutin itseäni, että tämä ohjaus on vain nyt ja tässä, ei enää myöhemmin. Oli pakko jatkaa. En tavallaan ollut vastuussa vain itselleni, vaan myös ohjaajalle.

4. Joku uskoo, kun et itse usko. Se, että sinulle sanotaan, että "kyllä se oppii", on äärimmäisen iso juttu. Vaikka miettisit itse mielessäsi, että ei muuten varmana opi. Siltikin tuo pieni sananparsi on tärkeää kuulla joltain, joka on nähnyt vastaavia tilanteita ennenkin. Tai se kun laitat huonon yön jälkeen viestiä, kuinka sössit varmaan nyt koko unikoulun, mutta saatkin vastaukseksi, että hyvinhän se sujui.

5. Saat jakaa onnistumisen hetket. Onnistumisista tulee aina hyvä fiilis, mutta vielä enemmän sitä odottaa, että saa kertoa ohjaajalle kerrankin onnistuneensa ja edenneensä. Ihan kuin palauttaisit opettajalle huolella tekemäsi työn, josta tiedät saavasi hyvää palautetta.

6. Et halua heittää rahojasi hukkaan. Jos ei mikään muu ajatus auta pysymään vahvana, niin voit aina viimeisenä keinona ajatella heittäväsi reilut parisataa euroa takkaan. Samaltahan se tuntuisi, luovuttaminen. Hukkaan heitettyä rahaa.

7. Saat kysyä ne kaikki lukemattomat kysymykset, joita matkalla herää. Ihmettelen, ettei mulle tullut jo jotain rajoitusta siihen, kuinka paljon viestejä saa laittaa. Kun iskee epävarmuus ja ihmetys, voit aina kysyä ja saat varman vastauksen. Tiedät taas, kuinka toimia. Yksin tehdessä joudut pohtimaan asiaa yksin tai ehkä etsiä vastausta netistä. Joka tapauksessa netistä saamasi vastaus on lähes aina "ehkä". Ehkä näin kannattaa tehdä. Tätä voisit kokeilla. Tämä toimi meillä, muttei meillä. Pian huomaat kokeilleesi vähän kaikkea ja sotku onkin valmis.

8. Suunnitelmaa voi vielä muokata lennosta. On tärkeää huomata, jos jokin sovittu asia ei toimikaan yhtään. Vielä tärkeämpää on tietää, miten sen voisi korjata. Ammattilainen näkee pienimmätkin "virheet" ajoissa ja osaa ohjata takaisin oikealle tielle. Esimerkiksi meidän kohdalla vaihdettiin tuoliunikoulu puolessa välissä pistäytymiseen.

9. Itkua on helpompi sietää. Kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta näin se oli. Itse pystyin kestämään itkun paremmin kaiken edellämainitun tuloksena. Kun tiesin, että teen oikein, tiesin myös, ettei itku olisi vaarallista tai haitallista vauvalle.

10. Tiedät, että olet ainakin kaikkesi yrittänyt. Jos tämä uniohjauskaan ei jostain syystä auttaisi, jos et tästä huolimattakaan pääsisi tuloksiin, voit ainakin ajatella, että yritit parhaasi. Tämän parempaan et enää pysty. Olet taatusti tehnyt kaiken, mitä voit.
En silti sano, että kaikki tarvitsevat ammattilaista avukseen. Joidenkin vauvat nukkuvat hyvin ihan itsekseen ilman minkäänlaista unikoulua. Jotkut vanhemmat taas sietävät paremmin esimerkiksi vauvan itkua tai muita unikoulun aikana herääviä tunteita. Ehkä he myös sietävät paremmin epävarmuutta ja pystyvät täten toimimaan johdonmukaisesti, vaikkeivät olekaan varmoja, toimivatko oikein vai väärin.

Mutta minulle, jonka kaikki kyky sietää oman lapsen itkua perustuu vain siihen, että tiedän tekeväni  täysin oikein ja turvallisesti, ohjauksen osto oli todella hyvä päätös. En rehellisesti sanoen usko, että oltaisiin ikinä pystytty tähän ilman ohjausta. Olen siis yhä kiitollinen siitä, että raaskittiin lopulta ostaa uniohjauspaketti jälkituella. Olisi ollut meidän kohdalla hukkaan heitettyä rahaa ottaa ohjaus ilman jälkitukea, jolloin oltaisiin saatu vain ohjeet ja oltu sen jälkeen omillamme. Meidän matkan onnistuminen oli kiinni nimenomaan siitä, että saatiin koko unikoulun ajaksi tuki.

Ja nyt kun tilanne on taas ajatunut unien kanssa huonompaan, on meillä yhä vankka pohja toteuttaa unikoulu uudelleen yksinkin. Kaikki kysymykset on jo kysytty ja epävarmoihin tilanteisiin saatu vastaus. Kunhan vain se motivaatio löytyisi jostakin. Olisipa tähän pakettiin kuulunut elinikäinen unituki. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti