6. syyskuuta 2020

Unikoulu unikonsultin ohjauksessa, päivät 1-6

Sanon heti alkuun, että tätä ei ole tarkoitettu muiden kuin itseni luettavaksi. Toki saat lukea, jos jaksat, mutta postaus on tolkuttoman pitkä ja enemmänkin päiväkirja itselleni, jotta näen, tapahtuuko jotain kehitystä. Seuraamme mm. uniaikoja sekä ruokailuja. Postailen vielä erikseen tiivistelmän aiheesta.

Lähtötilanne oli se, että vauva heräili öisin 1-2 tunnin välein ja vaati päästä jokaisella kerralla rinnalle. Jos ei päässyt, alkoi kitinä, josta seurasi kova huuto. Koin siis helpoimmaksi vain ottaa vierelle, vaikkei vauva joka kerta edes syönyt, kunhan lutkutti hetken, että sai nukahdettua.
Koska emme saaneet ongelmia itse ratkottua, ostimme henkilökohtaisen uniohjauksen kahden viikon jälkituella. Meille valikoitui tämän myötä lempeähkö tuoliunikoulu mm. vauvan temperamentin vuoksi. Tavoitteena oli, että yösyötöt jäisi lopulta kokonaan pois (ensin pidetään vielä n. klo 23 ja 4 syötöt). Lisäksi tavoitteena oli opettaa vauva laittamaan tutti itse takaisin suuhun. Ja tietenkin saada päiväunet kuntoon eli aamun päikkärit 30 minuuttia ja lounasunet kaksi tuntia. Yritetään myös pitkittää aamuheräämisiä klo 6.30 asti eli siihen asti toteutetaan aina unikoulua, eikä nousta ennen ylös. Tässä samalla seurataan, alkaako kiinteitä mennä enemmän, kun yöllä syödään vähemmän.

Lyhyesti tuoliunikoulusta: siinä vanhempi istuu tuolilla, jonka paikka on ensin ihan pinnasängyn vieressä. Tuoli siirtyy kolmen päivän välein kauemmas, kunnes on ulkona huoneesta. Alkuun saa koskea ja puhua, mutta sitä pitäisi koko ajan vähentää, ensin kosketusta ja lopulta myös ääni. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että puututaan vain tunteelliseen itkuun. Toisin sanoen istut hiljaa kuin tatti, jos vauva ei itke.

Meillä poikettiin edellisestä hieman eli tuoli oli meillä jo heti alussa pinnasängyn jalkopäässä. Me kun oltiin jo tavallaan toteutettu tuoliunikoulun ekaa osaa koko ajan, koska oltiin maattu hiljaa sängyssä ja odotettu, että vauva nukahtaisi itse. Siksi siirrettiin tuolia nyt jo selvästi pois viereltä.

Maanantai 31.8. Tuoli pinnasängyn jalkopäässä

Oma fiilikseni on aamulla innostunut ja odottava. Myös vähän jännittynyt. 

Aamu: Vauva herää jo klo 5.30. Tajuan, etten ole ihan varma, pitääkö nyt jo yrittää pitkittää aamua klo 6.30 asti. Odotan siis vain hiljaa ja pian vauvakin hiljenee. Klo 5.45 hän kuitenkin aloittaa mölinät uudelleen ja nousemme klo 6.15, koska vauva vaikuttaa virkeältä. Vaihdan hänelle vaipan ja päivävaatteet. Hän alkaa itkeä ja hieroo silmiään. Päätän viedä hänet takaisin sänkyyn, josko uni tulisi vielä seiskaan asti. On ikävä aloittaa unikoulupäivä jo valmiiksi huonolla tuulella. Hän ei nukahda (onneksi), joten klo 6.40 noustaan ylös. Hän on ihan hyväntuulinen.

1. Unet: Klo 8.55 vien vauvan nukkumaan ekoja päiväunia. Hän ottaa itse tutin käskystä. Peittelen ja menen istumaan jalkopäähän tuolille. Vauva nukahtaa viidessä minuutissa itse. Käyn herättämässä hänet puolen tunnin päästä, herää tyytyväisenä ja helposti.

2. Unet: Klo 12.15 vien lounasunille. Hän osaa taas ottaa tutin käskystä. Peittelen vauvan. Hän kääntyy masulleen. Odotan, mitä tapahtuu. Pian hän alkaa kitistä. Käännän hänet selälleen, mutten sano mitään. Hän ottaa itse tutin vierestään. Istun lopun ajan hiljaa, hän nukahtaa 10 minuutissa. Hän herää kuitenkin klo 13.15. Kuuntelen oven takana. Kitisee, mutta sitten rauhoittuu itsekseen. Luulen, että hän nukahti, mutta kuulen pian itkuhälyttimestä, kuinka hän syö sen toista yksikköä sängyssään. On pakko käydä ottamassa hälytin pois. Käännän hänet samalla selälleen. Käsken ottaa tutin. Menen tuolille istumaan. Olen varma, ettei hän nukahda enää niin virkeänä. Mutta klo 13.25 vauva on taas unessa. Seuraavaksi hän herää klo 14.20.

Ilta: Vien sänkyyn klo 18. Otti itse tutin vierestä, istuin hiljaa jalkopäässä. Kun alkoi vähän kitistä, käskin ottaa tutin. Ei ottanut. Taputin patjaa tutin vierellä. Ei ottanut. Odotin lisää. Vauva kääntyi kyljelleen, löysi itse tutin ja nukahti vartissa eli 18.15.

Yö: Ensimmäinen unipätkä 18.15-21, yöllä noin 10 herätystä. Herää noin kasin pintaan pyörimään, mutta nukahtaa itse, kun olen hiljaa. Ysin kohdalla alkaa itku, kun en reagoi kitinään. Menen tuolille. Käsken ottaa tutin, hyssytän, silitän pari kertaa. Itku loppuu 5-10 minuutissa. Nukahtaa. Seuraavaksi herää klo 23, joten imetän suoraan ja siitä sänkyyn. Syö laiskasti. Seuraava herätys klo 00.30 ja klo 1. Siitä muistaakseni klo 3, jolloin otan suoraan syömään, kuten on sovittu. Siitä sänkyyn. Herää klo 4, 4.30, 5, 5.30 ja 6. Muistaakseni. Käsken ottaa tuttia ja osoitan patjaa. Nukahtaa näin aina itse. Mietin kuitenkin, olisiko pitänyt mennä aina tuolille ohjeistamaan, nyt tein sen sängystä käsin. Jollain herätyksellä (olikohan klo 1) tulee myös itku ja menen tuolille hetkeksi ja taas hyssytän ja silitän hetken, mutta itku loppuu jälleen muutamassa minuutissa.

9-9.30
12.25-14.20
18.15-6.05

7.00 Puuro 1,5 dl
7.40 Imetys (vain toinen)
10.30 Lihasose 0,5 dl
11.50 Imetys (molemmat)
14.30 Imetys (molemmat)
15.30 Lihasose 1 dl
17.15 Puuro 2 dl
17.45 Imetys (molemmat)

Tiistai 1.9.

Oma fiilikseni on aamulla loistava ja todella optimistinen. Mielestäni yö meni todella hyvin, paljon paremmin kuin odotin, vaikka hieman epäröinkin, teinkö ihan kaikkea kuitenkaan oikein. Yön jäljiltä olen erittäin iloinen siitä, että imetin vain kahdesti! Vauva tosiaan pärjää ainakin vain kahdella syötöllä. Lisäksi olen iloinen, että vauva pysyi sängyssään koko muun yön, jos syöttöjä ei lasketa. Suurin riemu oli yöllä kuunnella vauvan kitinää ja kuulla sitten, kuinka hän yhtäkkiä löysikin ihan itse tutin ja jatkoi uniaan. Näin kävi vain kerran, mutta silti!

Aamu: Vauva herää klo 6.05. Hän on tyytyväinen, alkaa leikkiä tutilla ja vähän höpöttää. Odotan hiljaa klo 6.15 asti, mutta sitten noustaan. En vain usko, että vauva enää nukahtaisi, enkä rehellisesti sanoen yön jälkeen jaksa kituuttaa vielä varttia sängyssä. Seuraavana aamuna sitten! Laitan aamulla viestiä unikonsultille siitä, miten edellinen yö meni.

1. Unet: Klo 9 vien vauvan sänkyyn. Käsken ottaa tutin ja peittelen. Istun hiljaa jalkopäässä. Vauva nukahtaa taas viidessä minuutissa. Käyn herättämässä puolen tunnin päästä, herää tyytyväisenä.

2. Unet: Klo 12.20 vien vauvan sänkyyn. Samat hommat kuin aina. Kun istun päädyssä, alkaa uudenlainen "ehee, ee" -kitinä. Se ei ole itkukitinää. Olen tulkinnut sen olevan "olen väsynyt ja haluaisin alkaa nukkua, mutta minulla ei ole tuttia" -kitinää. Sanoin siis kerran, että ota tutti. Odotin minuutin, kitinä jatkuu. Sanoin uudelleen, ota tutti. Vauva löytää tutin ja alkaa nukkua. Nukahtamiseen kului 15 minuuttia. Herää ekan kerran 13.55, kitisee. Odotan oven takana. Viiden minuutin päästä hiljenee täysin. Vartin päästä tuosta on pakko vähän kurkata ovesta, että todellako nukkuu ja siellä hän on kyljellään paikallaan. Suljen oven. Käyn herättämässä klo 14.35 iloisen pojan.

Ilta: Klo 18.15 vien sänkyyn. En puutu mihinkään, on vähän levoton ja pirteän oloinen. 18.30 joudumme lähtemään vaipan vaihtoon. Klo 18.35 ollaan taas sängyssä. En puutu mitenkään mihinkään ja vauva nukahtaa itse vartissa.

Yö: Kaksi herätystä!! 22.40 syötin suoraan, joi vähän laiskasti. Valvoi sitten vielä puoli tuntia ennen kuin nukahti itse. Heräsi 2.15. Kun kitinä meinasi mennä itkuksi, tarkistin, että tutteja oli saatavilla ja peitto lähellä. Vauva ilmeisesti pimeässä havaitsi tämän, koska kun poistuin, hän alkoi itkeä. Menin tuolille ja hyssytin, itku loppui sillä muutaman minuutin päästä. Luulin että nukahti, palasin sänkyyn. Mutta vauva valvoikin vielä klo 3.15. En puuttunut hänen touhuihin yhtään. Välillä oli hiljaa, välillä höpötti, välillä vähän kitisi. Klo 3.15 imetin, koska oli sovittu, että jos on yli tunnin hereillä ja syömisaika tulee ns. vastaan, voi imettää. Imetyksen jälkeen nukahti 10 minuutissa sänkyyn. Sitten nukkui aamuun, heräsi klo 5.40, 6 ja 6.15. Kitisi pari minuuttia ja nukahti. Kävin herättämässä klo 7.

9.05-9.35
12.35-14.35
18.50-7.00

6.45 Puuro 1,5 dl
7.15 Imetys (vain toinen)
10.30 Lihasose 1,2 dl
12.00 Imetys (molemmat)
14.40 Imetys (molemmat)
15.45 Lihasose 0,5 dl
17.30 Puuro 2 dl
18.00 Imetys (molemmat)

Keskiviikko 2.9.

Mahtava fiilis! Vaikka yöllä valvottiin, oli herätyksiä vain kaksi. Ihan uskomatonta. Tästä jatketaan todella positiivisin mielin. Bonuksena vielä, että vauva nukkui seitsemään ja jouduin herättämään hänet, ettei rytmi mene sekaisin!

Aamu: Vauva herää tosiaan klo 7, kun käyn herättämässä. Yrittää herätä jo 5.40, 6 ja 6.15, mutta kitisee niin paljon, että uskon olevan vielä väsynyt. Kun häneen ei reagoinut, hän sitten aina nukahtikin uudelleen. On aamulla hyväntuulinen.

1. Unet: Vein nukkumaan tutuin rutiinein klo 9.15. Viiden minuutin päästä vauva oli unessa ja poistuin. Herätän klo 9.50. On iloinen herätessä, mutta hetken päästä kitiseväinen. Imetän, jos on nälkä tai jano, mutta ei kovin paljoa syö. Hampaitakin tosin tulossa...

2. Unet: Vein nukkumaan klo 12.20. Nukahti 12.35 itsekseen. Heräsi klo 13.45 ja kitisi. Muutaman minuutin päästä alkoi itkeä kovaa. Menin tuolille ja hyssytin, mutta itku voimistui. Laitoin peiton paremmin ja vähän silitin, hyssyttelin. Kun rauhoittui, menin takaisin tuolille. Olin tuolilla klo 14.15 asti. Välillä vauva makasi hiljaa kyljellään, välillä unikitisi, mutta ei enää nukahtanut. Lopulta nostin ylös pirteänä. Hitsi kun harmitti, kun kolmena viimeisimpänä päivänä lounasunet oli pari tuntia!

Ilta: Vein sänkyyn klo 18. Jouduin kerran sanomaan, ota tutti. Vähän kitiseväinen ja levoton. Nukahti kuitenkin itse vartissa. Jännittää, kuinka vaikea yö tulee, koska alla on huonot päiväunet ja niilläkin tuli jo kova itku. Päivä oli myös jotenkin kärttyisä ja söikin huonosti. Hampaita ainakin tulossa...

Yö: Heräsi kolme kertaa. 21.30 nukahti itse nopeasti, 23 imetin suoraan ja 3 imetin suoraan. Mutta heräsi klo 4 ja siitä oli aika levotonta heräilyä ja touhua ja 5-5.30 välin valvoi kokonaan. Nukahti kuitenkin vielä ja noustiin vasta 6.30. Itkuja ei ollut yhtään, eikä tarvinnut itse puuttua mihinkään missään kohtaa, vain imetykset.

9.20-9.50
12.35-13.45
18.15-6.30

7.10 Puuro 1,5 dl
7.50 Imetys (vain toinen)
10.00 Imetys (vain toinen, ylimääräinen)
11.00 Lihasose 0,5 dl
12.00 Imetys (molemmat)
14.30 Imetys (vain toinen)
16.00 Lihasose 0,5 dl
17.30 Puuro 2 dl
17.45 Imetys (vain toinen)

Torstai 3.9. Tuoli siirtyy ovelle, mutta on huoneessa

Aamulla ihan ok fiilis. Yöllä ei tarvinnut puuttua mihinkään kertaakaan. Vain kaksi imetystä, ei itkuja. Makasin hiljaa sängyssä ja odotin aina, että nukahtaa itse. Edistystä siis siinä mielessä. Vähän jännittää ensi yö, kun pitäisi jättää toinen syöttö pois, eli klo 3 syöttö. Lisäksi tuoli siirtyy nyt ovelle sängyn jalkopäästä. Tänä aamuna hoksasin myös viime yön jäljiltä, että vauva on todella oppinut laittamaan ja etsimään tutin itse, koska siihenkään ei tarvinnut lainkaan enää puuttua. Tähän meni meillä siis kuutisen päivää aikaa oppia.

Aamu: Vauva herää klo 6.30 ja on ihan hyväntuulinen.

1. Unet: Vien sänkyyn klo 9.10. Uutena juttuna annan kainaloon unilelun. Se on uusi, joten ns. hakee vielä paikkaansa, mutta olisi tarkoitus tulla peiton tilalle. Vauva nukahtaa 10 minuutissa itse, vaikka tuoli on uudella paikalla. Alan miettiä, että hän ei ehkä edes hoksannut minun siirtyneen mihinkään, koska on pimeää. Pitää ensi kerralla siirtyä selkeämmin, että unikoulu ns. toimii. Käyn herättämässä klo 9.50.

2. Unet: Sänkyyn klo 12.30. Tällä kertaa varmistan, että vauva näkee, kun jään ovelle eli en mene sängyn viereen enää. Vähän levotonta, joudun pari kertaa sanomaan tutista. Nukahtaa kuitenkin itse 10 minuutissa. Herää klo 13.25. Huuto alkaa melkein heti. Menen tuolille. Pari kertaa rauhoittuu hyssyttelyyn, mutta itku alkaa herkästi uudelleen. Pian huomaan hänen olevan masullaan. On pakko käydä kääntämässä selälleen. Alkaa kovempi itku. Silitän hetken, rauhoittuu. Menen tuolille. Itku alkaa. Itkua kestää puolisen tuntia, välillä tauoten, kun silitän. Mutta silittää ei enää saisi. TURHAUTTAA. Tiedän vauvan nukahtavan silitykseen, mutten voi silittää. Tiedän, ettei nukahda muuten enää, jolloin iltakin on aika tuskaa näillä unilla. Klo 14 luovutan, koska menee hermot. Harmittaa ja olen pettynyt itseeni. Tulee itku.

Ilta: Vien sänkyyn klo 18. Alkaa hyvin, mutta sitten alkaa kuulua kovaa kitinää, tutun kuuloista... Hiippailen katsomaan ja niinhän tuo pieni on taas kierähtänyt masulleen ja jalka on juuttunut pinnojen väliin. Pelastan pienen pulasta, annan halipupun kainaloon ja katson, kuinka hän etsii itse tutin suuhunsa. Palaan tuolille. Klo 18.05 poistun, kun poika on jo unessa.

Yö: Heräsi neljästi. Ensin 21.50, olisin voinut imettää, mutten tehnyt sitä kun oli niin unisen kuuloinen ja nukahtikin heti uusiksi. Heräsi taas 22.30 ja imetin. Sit heräsi 1.30, mutta nukahti heti uusiksi vähän vaan kitisten. 3.00 heräsi taas. Hetken yritti hakea unta ja kitisi. Sitten alkoi huuto. Menin tuolille hyssyttelemään. Pari kertaa jouduin kääntämään hänet masulta selälleen, mutten tehnyt muuta kosketusta. Hän kun alkoi huutaa masullaan, kun jäi "jumiin". Noin 40 minuuttia jaksoin huutoa ja hyssyttelyä, sitten meinasi mennä jo hysteeriseksi huudoksi. Kävin silittämässä. Ja kävin uudelleen. Ja uudelleen. "Unohdin" 10 minuutin säännön tauoista kokonaan. Lopulta mietin jo, että nyt silitän tämän uneen, ei ole enää hyvä juttu tämä itku. Mutta hän huusi silityksen keskelläkin. Silloin luovutin, menin tuolille ja annoin huutaa. Mietin, että mitä hitsiä mä teen. Mutta minuutin jälkeen itku alkoi vaimeta kuin itsekseen. Alkoi vielä uusiksi, mutta pian taas vaimeni. Ja lopulta 4.15 vauva nukahti itse. Opin, ettei saisi liikaa häiritä unta. Pitäisi luottaa, että pelkkä hyssytyskin on turvallista ja itku kyllä joskus loppuu. Saatoin jopa vain pahentaa itkua silittelyllä tällä kertaa, koska itku usein alkoi kovempana kun palasin tuolille silityksen jälkeen. Loppuyön nukkui kuin tukki aina 6.20 asti.

9.20-9.50
12.40-13.25
18.05-6.20

7.00 Puuro 1 dl
7.50 Imetys (vain toinen)
11.00 Lihasose 1,2 dl
12.00 Imetys (molemmat)
15.30 Lihasose 1 dl ja hedelmäsose 1 dl
17.15 Puuro 2 dl
17.50 Imetys (molemmat)

Perjantai 4.9.

Viime yö oli aika kauhea. Ei täydellinen missään nimessä, mutta onnistumisiakin oli. Imetin vain kerran, enkä nostanut poikaa kertaakaan pois sängystä muuten. Tämän päivän lounasunet vähän jännittää, mutta varsinkin yö valoi uskoa, että niistä selvitään tänään paremmin. Itkuista siis, jos niitä tulee. Seuraava yö jännittää myös. Onkohan se ihan yhtä kamala? Hitsi kun näistä itkuista päästäisiin jo. Uniohjaajan mukaan yö oli mennyt ihan hyvin. Jos on pakko koskettaa, sen voi vielä tehdä, mutta vain, jos on ihan pakko. Seitsemännen päivän jälkeen ei saa koskea enää lainkaan. Jos niin tekee, ei tuoliunikoulu enää etene.

Aamu: Aika kitiseväinen ja väsyneen oloinen poika. Annoin paljon läheisyyttä, luettiin mm. kirjoja ja otettiin rauhallisesti. Ei kuitenkaan näytä muuten "kärsineen" viime yöstä.

1. Unet: Vien sänkyyn klo 9.05. Nyt testissä on ekaa kertaa unipussi. Laitan vauvan selälleen. Hän ei liiku siitä mihinkään, parin minuutin päästä totean, että nukkuu. Hieman väsy tai sitten unipussissa on taikaa. Herätän klo 9.35.

2. Unet: Vien sänkyyn klo 12.20. Unipussi taas käytössä ja takana tunti ulkoilua isovanhemman kanssa. Nukahtaa parissa minuutissa taas niin, että siihen jää, mihin asettaakin. Heräsi itse klo 14.10, ei mielestäni herännyt välissä lainkaan, mutten voi olla satavarma, koska en päivystänyt oven takana. Mutta kitinää ei ainakaan kuulunut. Jes!

Ilta: Vein sänkyyn klo 18. Hetken päästä kääntyi masulleen ja alkoi kitinä. Kävin kääntämässä selälleen. Tästä on tulossa uusi ongelma. Tein nyt niin, että laskin hellästi ensin hänen päänsä patjaan ja siitä kiepautin selälleen. Josko hän alkaisi ymmärtää, että pääsee niin itsekin. Sitten palaan tuolille ja vauva nukahtaa ihan hetkessä. Tuleva yö jännittää ja ahdistaa. Pelkään sen olevan yhtä itkuinen kuin eilenkin ellei jopa pahempi. Ei millään enää jaksaisi tahkota tätä polkua, loppuisipa jo.

Yö: Paras yö tähän asti. Klo 22.30 imetin, kun heräsi. Klo 3.15 heräsi, kitisi jonkun verran, mutta nukahti 3.30 uudelleen. Sitten aamulla klo 5.45 ylös. Jotain ihan pieniä minuutin kitinöitä oli jossain väleissä, mutten laske niitä heräämisiksi.

9.05-9.35
12.25-14.10
18.05-5.45

6.50 Puuro 1,5 dl
7.30 Imetys (vain toinen)
10.30 Lihasose 1,2 dl
12.00 Imetys (molemmat)
14.15 Imetys (vain toinen)
15.30 Lihasose 1 dl
17.30 Puuro 2 dl
17.50 Imetys (molemmat)

Lauantai 5.9.

Viime yöstä jäi hyvä fiilis. Kyllä tämä johonkin etenee, selvästi!

Aamu: Poikettiin unikouluohjeesta (yön katsotaan loppuvan vasta 6.30 eli siihen asti pitäisi pitää unikoulua, jos herää). Vauva heräsi klo 5.45. Odotin ensin viitisen minuuttia, kun kitisi itsekseen. Sitten alkoi kovempi kitinä, joka alkoi uhkaavasti kuulostaa siltä, että pian itkee. Olin varma, että vauva on taas masulla "jumissa". Oli vain hetki aika päättää mitä teen ja päätin, että noustaan samaan tien ylös, että vältetään itku. Perustelin tämän itselleni sillä, että on jo melkein aamu. En halua käydä koskemassa ja kääntämässä, koska ei varsinaisesti ole enää yö ja alla oli unta jo melkein 12 tuntia. Se olisi varmasti saanut vauvan itkemään, jolloin hän ei varmasti olisi kuitenkaan enää nukahtanut. Ajattelin säästää turhat itkut. Vauva oli koko aamun kyllä melko kärttyinen eli saattoi olla vielä väsynyt. tästä masulleen menosta on tullut kyllä uusi ongelma. Uniohjaaja sanookin, että siitä pitäisi päästä eroon, jotta nukahtamiset voi itsenäistyä täysin ja yöt asettua. Nyt aletaan siis harjoitella masullaan nukahtamista ja siitä kääntymistä, myös päivisin. Lisää itkuja varmasti tiedossa.

1. Unet: Vein sänkyyn klo 8.55. Oli aika levottoman oloinen, mutta nukahti 9.00 kuitenkin itse. Herätän klo 9.30.

2. Unet: Vien sänkyyn klo 12.20. Nukahtaa itse klo 12.30. Herää klo 14.15 ja noustaan.

Ilta: Kylpyilta, oli jo valmiiksi vähän itkuinen, kuten usein on kylpyiltoina. Sänkyyn 18.05. Luulin ensin, että nukahti helposti, mutta kääntyikin sitten masulleen. Seurasin ensin etäältä ja osasi laittaa päänkin välillä alas eli siitä ei varsinaisesti taidakaan olla kyse. Sitten meni uudelleen masulleen ja pian alkoi huutaa. Huuto ei loppunut, joten kävin laskemassa hellästi pään alas ja ohjasin vähän kyljelleen. Kun poistuin, huuto alkoi uusiksi ja meni taas masulleen. Tätä toistui useasti. Lopulta alkoi myös kääntyä kellonviisarina jalkopäähän, huusi kovempaa ja yritti nähdä minut tuolilla. Nukahti lopulta puolen tunnin päästä. Laitoin viestiä uniohjaajalle pistäytymiseen siirtymisestä, josko tämä on nyt sitä kuikuilua ja olisi meidän aika poistua huoneesta.

Yö: 3 selvää herätystä. 23.45 syöttö, 1.30 ja 3.15 nukahti itse. Levotonta heräilyä 4-6 välillä. Hyvä yö kuitenkin ja eka unipätkä oli uusi ennätys eli 5 h 15 min. Ei itkuja tai puuttumisia heräilyihin.

9.00-9.30
12.30-14.15
18.30-5.45

6.30 Puuro 1,5 dl
7.30 Imetys (molemmat)
10.30 Lihasose 1,2 dl
11.50 Imetys (molemmat)
14.30 Imetys (molemmat)
15.30 Lihasose 1,2 dl
17.20 Puuro 1 dl
17.50 Imetys (molemmat) + korvike 100 ml (tuntui itsestä, että jäi nälkä)

Välipäätelmät ja edistyminen

Edistymistä on selvästi tapahtunut. Öisin on heräämisiä keskimäärin 2 tai 3, jos ei lasketa joinain päivinä tulevaa aamuyön (klo 4 jälkeen) levottomuutta.

Imetyksiä on öisin enää vain yksi.

Vauvan pisin unipätkä ennen unikoulua oli kaksi tuntia, nyt yleensä neljä, ennätys on viisi.

Vauva nukahtaa yleensä itse 5-10 minuutissa.

Vauva osaa laittaa tutin itse takaisin suuhun herätessään.

Öisin ei yleensä enää tarvitse puuttua heräämisiin lainkaan, paitsi yhden imetyksen verran.

Itkut ovat aikalailla poissa.

Kiinteistä lihasoseita menee paremmin kuin ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti